НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.07.2022)

1 113 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА В БЪЛГАРИЯ НА 16 ЮЛИ
1 113 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през последните 24 часа – 128 от тях са установени с PCR, а 985 – с бързи антигенни тестове. 65,41% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общо 5 516 са тестовете, направени у нас през последното денонощие. 650 от тях са PCR, а 4 866 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 36; Бургас – 94; Варна – 98; Велико Търново – 15; Видин – 4; Враца – 18; Габрово – 21; Добрич – 28; Кърджали – 16; Кюстендил – 21; Ловеч – 11; Монтана – 15; Пазарджик – 22; Перник – 16; Плевен – 16; Пловдив – 99; Разград – 10; Русе – 20; Силистра – 22; Сливен – 26; Смолян – 3; София област – 30; София град – 348; Стара Загора – 46; Търговище – 11; Хасково – 34; Шумен – 14; Ямбол – 19.
Общо 1 183 877 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента, 11 293 от тях са активни. 1 135 295 са излекуваните лица, 743 от които са регистрирани през изминалите 24 часа.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 553-ма пациенти с доказан COVID-19, в интензивни отделения или клиники са настанени 32-ма от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 102, от тях 74,51% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция са общо 4 439 377, от тях 3 364 са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 24 837. Нови 16 случая са регистрирани през последните 24 часа: пет от тях са установени при лекари, шест – при медицински сестри и пет – при санитари.
37 289 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Шест нови случая са регистрирани през последното денонощие. 83,33% от починалите лица не са били ваксинирани.

Проф. Радостина Александрова: НОСЕНЕТО НА ЗАЩИТНИ МАСКИ Е НАПЪЛНО ДОСТАТЪЧНО
„Ситуацията с COVID-19 в момента е динамична, но едва ли ще изисква нещо повече от носенето на маски на определени места“, заяви пред Нова телевизия проф. Радостина Александрова от БАН. Тя коментира новите мерки, които ще бъдат въведени от понеделник в някои райони на страната заради увеличения брой на новозаразените, информира Zdrave.net.
„Мисля, че носенето на маски на някои места за момента е напълно достатъчно. В началото на пандемията, когато нямахме никаква алтернатива, беше нормално да разчитаме на затваряне и изолация. Сега обаче с ваксините и достатъчно здрав разум, мисля, че можем да продължим напред. Не очаквам да вървим към нещо, което да изисква друго, освен носенето на маски”, коментира тя.
„Ако в началото на пандемията вирусът беше нов за всички и всеки човек, който е бил в контакт с него, имаше реалния шанс да бъде инфектиран, сега ситуацията не е такава. В момента, когато вирусът се появи в дадена общност, той се изправя пред една бариера – по-висока или по-ниска. Това са хората, които имат имунитет. Не можем да кажем конкретно колко са тези хора, но при всички случаи не е така, както беше преди две години. Сега вирусът се чувства у дома си само сред един малък контингент. Това са хората, които имат нисък имунитет“, подчерта проф. Александрова. По думите ѝ ситуацията е динамична, но се появяват нови варианти, които успяват да избягат от имунния отговор и ваксините.
Според проф. Александрова новите подварианти на COVID-19 се разпространяват все по-успешно в Европа. „Най-застрашени са при хората над 65 години, където можем да очакваме и по-тежко боледуване. Затова и призивите за бустерни дози не са случайни. Това е начинът да бъде освежен имунният отговор и да се поддържа в напрегнато състояние, за да се пребори. Аз не виждам причина защо да не можем да продължим живота си нормално”, заяви тя.

Богдан Кирилов: НАД 3 МИЛИОНА НАЛИЧНИ ВАКСИНИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА ИМА КЪМ МОМЕНТА В СТРАНАТА
Над 3 милиона налични ваксини срещу коронавируса има към момента в страната, а през есента се очакват и още. Това каза пред Нова телевизия директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, информира Zdrave.net.
„Тези 3 милиона дози са достатъчни към момента, но от септември се очакват доставки и на адаптирана ваксина, на която в момента Европейската агенция извършва оценка на документите от производителя”, обясни Богдан Кирилов. „Няма основание за притеснение от недостиг на ваксини”, категоричен бе той.
В Европа се правят опити за ваксинация на деца между 5 и 11 годишна възраст, като тази възрастова група предстои да бъде намалена, каза още Кирилов. Той увери, че наличните ваксини са в срок на годност и са ефективни срещу новите подварианти на Омикрон. „Към момента препоръката на ЕМА по отношение на четвъртата доза е лицата над 60 години и тези с придружаващи заболявания да си я поставят от наличните ваксини, защото те продължават да имат висока ефективност”, поясни Кирилов.
Що се отнася до лекарствата срещу COVID, има над 10 одобрени продукта, някои от тях налични и у нас. Шефът на ИАЛ обаче припомни, че те се използват в определени етапи от заболяването.

ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ Н НАЦИОНАЛНАТА КАРДИОЛОГИЧНА БОЛНИЦА
Още една държавна болница – Националната кардиологична болница, ще въведе по-високи заплати, както е залегнало в анекса на Националния рамков договор. За това информира доц. Антон Тонев от „Продължаваме промяната”, съобщи Clinica.bg.
По-високи заплати вече обяви, че е въвела и старозагорската болница „Проф. Ст. Киркович”. Засега обаче повечето областни и общински болници заявяват, че нямат ресурс за подобно увеличение. От Националното сдружение на частните болници пък вече обжалваха анекса в Съда и чакат спирането на изпълнението на изискването.
Колко болници ще вдигнат заплатите ще стане ясно чак в края на август, тъй като лечебните заведения трябва да уведомят властите за избора си, от който зависи и размера на финансирането им по НЗОК.