НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.07.2021)

КЪМ МОМЕНТА У НАС СА ПОСТАВЕНИ ОБЩО 1 896 574 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19, ОТ ТЯХ 11 655 СА ПРИЛОЖЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА.
94 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. 47 от тях са установени с PCR и 47 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през последното денонощие, е 13 816. От тях 2483 са PCR, а 11 333 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 16; Варна – 14; Велико Търново – 1; Видин – 1; Враца – 1; Габрово – 1; Добрич – 2; Ловеч – 1; Пазарджик – 4; Перник – 2; Пловдив – 8; Смолян – 1; София област – 3; София град – 23; Стара Загора – 7; Търговище – 1; Хасково – 1; Шумен – 3.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас до момента, са общо 422 797. Активните случаи са 7558. Излекувани са вече 397 076 лица. 73 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
Общо 741 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 93-ма от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са общо 1 896 574. От тях 11 655 са приложени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при общо 13 457 лица-медицински служители. През последното денонощие са регистрирани два нови случая на лекар и медицинска сестра.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 18 163. Нови пет случая са регистрирани през изминалото денонощие.

ИЗМЕНЕН Е СПИСЪКЪТ НА ДЪРЖАВИТЕ ПО ЦВЕТОВИ ЗОНИ И НА ДЪРЖАВИТЕ, ЗА КОИТО Е НАЛИЦЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗНАЧИТЕЛНА НЕГАТИВНА ПРОМЯНА В ЕПИДЕМИЧНАТА СИТУАЦИЯ
Деца до 12-годишна възраст, пристигащи от зелена и от оранжева зона, се допускат на територията на България, без да е необходимо да представят документи за COVID-19. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед.
Съгласно заповедта от днес, 16 юли, в часовия интервал от 08:00 до 20:00 ч. се допуска влизането в Република България през ГКПП „Стрезимировци“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Актуализиран е и списъкът на държавите по цветови зони и на държавите, за които е налице информация за установена значителна негативна промяна в епидемичната ситуация. В „червена зона“ вече попадат и Република Кипър, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Испания, Фиджи и Емирство Кувейт.
Пристигащите от Русия и Португалия се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен на него документ, показващи отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната PCR изследване, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа. Пристигащите от тези държави български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина. Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени карантината при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест.
Заповедта ще влезе в сила на 19 юли, понеделник.

БЪЛГАРИЯ Е НА ТРЕТО МЯСТО В ЕС ПО ПРЕВИШЕНА СМЪРТНОСТ
От месец май 2021 г. превишената смъртност в ЕС започва да намалява след неотдавнашен пик през април и след цели 40% ръст през ноември 2020 г. , в сравнение със средните стойности за същия месец през периода 2016 – 2019, съобщи Европейската статистическа служба ЕВРОСТАТ. България не прави изключение от тази тенденция, информира Zdrave.net.
През май превишената смъртност у нас спада до 24,8%, след като през април достигна до ниво 75,3%, сочи статистиката. Това ни нарежда на трето място в ЕС за този месец, след като през април бяхме първи в ЕС по брой смъртни случаи над обичайното ниво.
Така първото място през май е на Полша с 26,4%, а второто заема Гърция с 25,8%.
Най-ниска през май е превишената смъртност в Португалия – минус 1%, т.е. в страната има спад на смъртността в сравнение с обичайната.
Показателят продължава да варира значително в държавите-членки на ЕС, отбелязват от ЕВРОСТАТ.
Оттам припомнят, че през 2020 г. ЕС преживя два цикъла на превишена смъртност: първият между март и май 2020 г. (с пик от 25% през април) и след него – още един, по-дълъг, между август 2020 г. и края на годината (с пик от 40% през ноември).

РЗИ – ПЛЕВЕН ОРГАНИЗИРА И ПРЕЗ ТОЗИ УИКЕНД ИЗНЕСЕН МОБИЛЕН КАБИНЕТ ЗА ИМУНИЗАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19
Регионална здравна инспекция – Плевен организира за поредна седмица в събота и неделя изнесен мобилен кабинет за имунизация с първа игла с ваксина срещу COVID-19 в центъра на града за улеснение на гражданите. Това съобщи за БТА д-р Илиян Минчев – директор на инспекцията.
Пунктът ще бъде разположен до храма-мавзолей “Свети Георги Победоносец”, на централния градски площад “Възраждане”. Кабинетът ще работи от 08:00 ч. до 13:00 ч. с всички разрешени за употреба в страната ваксини срещу COVID-19. Имунизацията ще се извършва след представяне на документ за самоличност.
В Плевен продължава кампанията “Да” на ваксинацията”, допълни д-р Минчев. Към нея досега се присъединиха всички мотоциклетни клубове в града, фолклорният танцов клуб “Северняците” с ръководител Джейлян Демирев, и световният шампион по бокс Детелин Далаклиев. Те призоваха съгражданите си, които отлагат имунизацията, да използват периода на ниска заболеваемост от коронавирус в региона и страната и да се ваксинират.

МИНИСТЪР СТОЙЧО КАЦАРОВ НАГРАДИ С ПОЧЕТНА ЗНАЧКА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИЯ ЛЕКАР, ПОСТАВИЛ НАЙ-ГОЛЯМ БРОЙ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
„Тази награда е знак на уважение към работата Ви. Вярвам, че хора като Вас, които така съвестно си вършат работата, трябва да бъдат пример за всички. Наградата Ви е персонална, но чрез нея искам да благодаря и на всички Ваши колеги – семейните лекари, които полагат всички усилия във ваксинационната кампания“. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, след като награди с почетна значка общопрактикуващия лекар, поставил най-голям брой ваксини срещу COVID-19 от всички семейни лекари в страната – д-р Пламен Панайотов.
„Искам да подчертая, че най-голяма част от ваксините срещу COVID-19 са поставени от общопрактикуващите доктори“, подчерта министърът. Практиката на д-р Панайотов е в Бургас, а поставените от него ваксини срещу COVID-19 са над 3375. „Благодаря за тази награда. Много приятно съм изненадан. Не съм правил никога статистика колко ваксини съм поставил, защото няма значение кой е с най-голямото число, има значение единствено всички да работим заедно, за да може пациентите ни да получават достоверна информация и да вярват на нас, лекарите, за ползите от ваксинацията. Убеден съм, че всички медици трябва да сме пример и да не позволим антиваксърски течения да доведат хората до много грешни решения“, каза д-р Пламен Панайотов.
Заради натоварения работен график както на министър Кацаров, така и на д-р Пламен Панайотов, разговорът се проведе онлайн.
Здравният министър награди и РЗИ – Пловдив с грамота за съвестно изпълнение на служебните задължения. Конкретният повод е бързата реакция на здравните инспектори, които са прекъснали заседание на общинския съвет в града заради нарушение на противоепидемичните мерки и са наложили съответните глоби.

НЗОК: ОПРЕДЕЛЕНИ ЛИЦА НЕ ЖЕЛАЯТ КАСАТА ДА УПРАЖНЯВА КОНТРОЛ
„С учудване разбираме, че проф. Балтов призовава за оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), защото той изпълнява служебните си задължения, вменени му от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО).“ Това казват от Здравната каса по повод интервю на бившия директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ пред БНТ, в което той заяви, че се присъединява към мнението на колегите от БЛС и от управителния съвет на Софийската лекарска колегия и иска оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, „защото той си позволява, след като преминаха тези две вълни, след като ние изкарвахме тези кошмарни месеци в болницата, в момента да пуска проверки“. За това информира Zdrave.net.
„Напомняме на проф. Балтов и на договорните си партньори, че в Закона за здравното осигуряване и в Националния рамков договор изрично са посочени изискванията за определяне на условията и реда за контрол по изпълнение на договорите. Очевидно, определени лица не желаят управителят на НЗОК да изпълнява своите законови функции, което би се тълкувало като отказ от служебни му задължения. Никъде в текстовете на ЗЗО, както и в НРД няма посочени „извънредни“ обстоятелства, при които да не се осъществява контрол“, казват от Касата.
„Контролната дейност на НЗОК е насочена не само към изпълнението на договорите с лечебните заведения, а и към осигуряване качеството на предоставяната от тях медицинска помощ и защита на правата и сигурността на здравноосигурените лица“, завършват от Здравната каса.

Д-р Николай Брънзалов: НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВМЕНЯВА КОЛЕКТИВНА ВИНА НА ЛЕКАРСКОТО СЪСЛОВИЕ
БЛС винаги е бил за правилния и адекватен контрол и то не само от страна на НЗОК, но и от цялото общество. За да съществува една система, трябва да има адекватен контрол. Той трябва да бъде провеждан методологично, с взаимно уважение между двете страни, тъй като нормативните документи се подписват както от страна на лекарите чрез БЛС, така и от Здравната каса. Взаимоотношенията трябва да бъдат коректни, вежливи и без тежки изрази в медийното пространство. Това заяви пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов, информира Zdrave.net.
“Май само лекари ще ме разберат правилно, защото почти всички лекари по различни поводи са имали проверки от НЗОК. Аз имам много забележки, но по закон те имат това право. За съжаление не винаги е коректно отношението от проверяващите. Изискват ни се често документи, които те вече са получили, разкарват ни нас и сестрите да им сканираме или принтираме документи, които така или иначе ги имат. Този процес трябва да почива на едно взаимно уважение. Проверяващият е само проверяващ, знае си нещата, които трябва да провери, но те са административни. Лекарят, освен че е натоварен с огромен административен това, трябва и да лекува пациенти”, разказа д-р Брънзалов.
Той подчерта, че не може лекарят хем да лекува, хем да трепери за всеки документ, който подписа или не подписва. „Тези неща трябва да бъда изчистени. Аз съм на 100% убеден, че ако трябва да се гледа всеки детайл, ще се намери някакво нарушения. Аз държа да се разбира съдържанието на това, което е свършил един лекар”, отбеляза медикът.
Д-р Брънзалов коментира и казуса с проф. Асен Балтов: “Той представлява държавата като управител на едно от най-големите стратегически лечебни заведения в България, и негов принципал е министърът. Взаимоотношенията се урежда между тях двамата. Като представител на БЛС бих застанал зад колегите, които се почувстваха обидени от някои изявления. Това е лечебно заведение, което влезе в борбата с пандемията с почти целия си капацитет. Когато има конкретика, тя трябва да бъде персонализирана. Аз виждах болката на колегите, те не може да страдат. Преди третата вълна, не може да се наказват колегите, които работят. Когато има вина, тя трябва да бъде персонализирана. Не може да се вменява колективна вина, да се включва чувството за вина на цялото съсловие. Имаме сигнали и от други лечебни заведения за това”, категоричен е д-р Брънзалов.