НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.06.2021)

1 602 136 СА ПОСТАВЕНИТЕ ДОСЕГА ДОЗИ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 У НАС, 15 474 ОТ ТЯХ СА ПРИЛОЖЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
161 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 64 от тях са установени с PCR, а 97 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през изминалото денонощие, е 13 200. От тях 4350 са PCR, а 8850 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 8; Бургас – 5; Варна – 5; Велико Търново – 1; Видин – 6; Враца – 1; Габрово – 3; Добрич – 8; Кърджали – 5; Кюстендил – 1; Ловеч – 3; Монтана – 3; Пазарджик – 2; Перник – 4; Плевен – 2; Пловдив – 20; Разград – 3; Русе – 5; Сливен – 3; Смолян – 4; София област – 5; София град – 40; Стара Загора – 10; Търговище – 5; Хасково – 2; Шумен – 4; Ямбол – 3.
Доказаните случаи на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 420 654. Активните случаи са 11 751. Излекувани са вече 390 971 лица, 583 от които са регистрирани през изминалите 24 часа.
С потвърдена коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ към момента са настанени 2097 пациенти. В интензивни отделения или клиники се намират 241 от тях.
Поставените дози от ваксините срещу COVID-19 са общо 1 602 136, от които 15 474 са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 433 лица-медицински служители. През изминалото денонощие не са регистрирани нови случаи.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 17 932. Нови 17 случая са регистрирани през последното денонощие.

ЕВРОКОМИСАР ДАВА РАМО НА ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА У НАС
Европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду пристига утре, 17 юни, у нас, за да даде рамо на имунизационната кампания срещу COVID-19. За това информира Clinica.bg като се позова на съобщение от представителството на Европейската комисия у нас.
Еврокомисар Кириакиду ще обсъди със служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров какви са възможностите кампанията да се разгърне като в нея се включат повече хора, както и стратегията на ЕС за ваксините.
Стела Кириакиду и министър Кацаров ще посетят мобилния пункт за имунизация, който е разположен на столичния площад „Александър Батенберг“, след което ще се срещнат с имунизационните екипи на УМБАЛ „Св. Анна“.

БЪЛГАРИЯ Е НА ПЪРВО МЯСТО ПО УВЕЛИЧЕНИЕ НА Т. НАР. ПРЕВИШЕНА СМЪРТНОСТ СРЕД СТРАНИТЕ ОТ ЕС ПРЕЗ АПРИЛ
България е на първо място по увеличение на т. нар. превишена смъртност сред страните от ЕС през април, информира Zdrave.net като се позова на данни на Евростат. От европейската статистика става ясно, че през първите два месеца на 2021 г. този показател започва да спада след регистрирания сериозен ръст в края на миналата година (+40 ноември). Въпреки това той отново се увеличава през март (+ 10%) и април 2021 г. (+ 21%), като варира от -6% в Португалия и -5% в Швеция до + 66% в Полша. Най-големият ръст е регистриран в България и той е + 76%.
От Евростат припомнят, че между януари 2020 г. и април 2021 г. ЕС преживя два пълни цикъла на повишена смъртност: първият е регистриран между март и май 2020 г. с пик от + 25% през април, а вторият – между август 2020 г. и април 2021 г. с пик от + 40% през ноември.
При тези данни т. нар. превишена смъртност се отнася до броя на смъртните случаи вследствие на всички причини, измерени по време на криза, над нивата при „нормални“ условия. Индикаторът насочва вниманието към мащаба на здравната криза, като предоставя цялостно сравнение на допълнителните смъртни случаи сред европейските страни и позволява допълнителен анализ на причините за това, обясняват от Евростат.
Въпреки че международната съпоставимост на данните, пряко свързани с COVID-19, все още може да бъде спорна, поради възможни различни обяснения за причините за смърт и класификациите им, този подход дава обща представа за въздействието на извънредната ситуация върху смъртността, тъй като включва всички смъртни случаи независимо от причините им, отбелязват от европейската статистическа служба.

СМЪРТНОСТТА ПРИ ИНСУЛТИ И ХИПЕРТОНИЯ У НАС Е ЧЕТИРИ ПЪТИ ПО-ВИСОКА ОТ СРЕДНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ПОКАЗАТЕЛИ
Смъртността при инсулти и хипертония у нас е 4 пъти по-висока от средните европейски показатели, сочат данни от здравен доклад на Американската търговска камара в България, информира БНР.
Документът отчита влошена работа на доболнична помощ.
Средногодишен разход за здравна превенция на човек у нас е 34 евро, за сравнение в Европейския съюз е 89 евро.
От Камарата предлагат на здравето да се гледа като инвестиция и да се отделят 10 процента от БВП. Отчитат необходимост от дигитализация на здравеопазването.

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ПРЕДЛАГА ПРОФ. Д-Р ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ ЗА ОРДЕН “СТАРА ПЛАНИНА”
Управителният съвет на Българския лекарски съюз предлага да се издаде указ за награждаването на проф. д-р Тодор Кантарджиев, доскорошен директор на Националния център по заразни и паразитни болести, с орден „Стара планина“ за изключителни постижения и безценен принос в областта на науката и медицината. Това пише в писмо на председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров до президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев.
В него се посочва, че приносът му в борбата с коварната болест и овладяването на пандемията от COVID-19 у нас е огромен и „се дължи до голяма степен на неговите решения, разумни съвети и навременни действия“. Той и екипът му откриха британския вариант на коронавируса на наша територия, припомнят още от БЛС.
„На последните престижни награди на Български лекарски съюз, медицинската гилдия отличи проф. д-р Кантарджиев в специалната категория “Борба с пандемията – Ковид 19”, пише още в писмото на БЛС.
От БЛС припомнят богатата професионална биографията на доскорошния директор на НЦЗПБ и членството му различни национални, европейски и международни медицински научни дружества.

ЗАПОЧНА ОНЛАЙН ПРИЕМЪТ НА ДОКУМЕНТИ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА 19 СПЕЦИАЛНОСТИ В МУ-ВАРНА
Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ приема документи за специалностите „Медицина”, „Дентална медицина”, „Фармация”, „Управление на здравните грижи” (ОКС „бакалавър”), „Здравен мениджмънт” (ОКС „бакалавър”), ‚Логопедия”, „Кинезитерапия”, „Биомедицинска техника и технологии”, „Медицинска сестра” и „Акушерка” (за обучение във Варна и филиалите на МУ-Варна в градовете Сливен, Шумен и Велико Търново). Документи се приемат и за специалностите в Медицински колеж към МУ-Варна: „Медицински лаборант”, „Помощник-фармацевт”, „Инспектор по обществено здраве”, „Медицински оптик”, „Зъботехник”, „Рехабилитатор”, „Рентгенов лаборант” и „Медицински козметик”, съобщиха от МУ-Варна.
Всички кандидат-студенти, които са се явили на предварителните изпити (включително и тези, които няма да се явяват на редовните изпити), задължително трябва да подадат документи за кандидатстване в посочените срокове, уточняват от вуза. Подаването на документи може да става и по електронен път.
Кандидатите могат да заплатят необходимите такси чрез системата за електронни плащания ePay или чрез Easy pay, разясняват от университета. От там допълват, че Медицински университет – Варна не работи с представители и бюра за прием на кандидатстудентски документи – както във Варна, така и в останалите градове в страната.
За първи път в Медицински университет – Варна ще се приемат студенти по специалността „Биомедицинска техника и технологии” за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър” с професионална квалификация „инженер по биомедицинска техника и технологии”.

НАДГРАЖДАТ ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ В СФЕРАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Национална система за диагностика и лечение на инсулт ще бъде създадена в България. Това предвижда Планът за възстановяване и устойчивост в сферата на здравеопазването, изготвен от служебното правителство, информира Zdrave.net.
Министърът на икономиката Атанас Пеканов заяви на брифинга за отчета на кабинета, че системата ще надгради текущото проектно предложение, което има за цел изграждане на първия в България център за обучение по интервенционална неврорентгенология, както и създаването на национална мрежа от високотехнологични центрове за диагностика и лечение на неврологични и съдови заболявания като мозъчен инсулт (строук центрове), но вече с национално покритие.
Министър Пеканов поясни, че е предвидено и стартиране на процедура по изграждане на система за спешна помощ с използване на въздушен транспорт, като закупуването на хеликоптери и всичко необходимо за функционирането на системата ще се покрие от Плана за възстановяване и развитие.
„В допълнение на това, търсим варианти и за включване в Плана на система за оказване на бърза помощ по въздуха, за да не бъдем последната страна в Европа без такава и пациентите да получават съвременна и квалифицирана спешна медицинска помощ в рамките на т. нар. златен час с последващо транспортиране на пациенти и пострадали при необходимост, от и до всяка географска точка на страната“, коментира министър Пеканов. Според здравният министър д-р Кацаров строук центровете могат да започнат да функционират през 2023 г., а спешната помощ по въздуха – от 2024 г.

УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ ПОД НАДСЛОВ „ВАКСИНИРАХ СЕ, ЗАЩОТО …“.
УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ започва кампания под надслов „Ваксинирах се, защото…“. Целта е да бъдат показани популярни лица от болницата, които са избрали да се имунизират срещу COVID-19, да разкажат кога и как са взели това решение, имали ли са колебания, как е преминала ваксинацията при тях, информира Zdrave.net. “Ние вярваме, че най-убедителен е личният пример, особено когато е даден от хора, призвани да лекуват”, казват от лечебното заведение.
Стартът е с едно младо, 17-годишно момиче, което не е част от екипа на болницата, но въпреки това е свързано с нея – дъщерята на един от най-изтъкнатите имунолози в България и началник на Лабораторията по клинична имунология – проф. Доброслав Кюркчиев. Две седмици след като ЕМА (Европейската агенция по лекарствата) официално даде зелена светлина за ваксинация и при 12-15 годишните, тя е сред първите ученици, които се имунизираха във ваксинационния кабинет на болницата, с което даде пример на много свои връстници. Единадесетокласничката от столичната френска гимназия споделя, че още в началото на годината е взела решение да си постави ваксина, но досега е изчаквала да приключи имунизацията на уязвимите групи. Въпреки че баща й беше сред първите лекари, които заговориха за ползите от ваксините срещу коронавирус, момичето заяви, че решението да се имунизира е било изцяло нейно.

СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪД СПРЯ ВПИСВАНЕТО НА НОВОТО РЪКОВОДСТВО НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ БОЛНИЦА
Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на УМБАЛ „Александровска“ болница до приключване на делото, заведено от старото ръководство срещу освобождаването му. Това гласи определението на СГС от днес по повод молба на проф. Буланов за спиране на регистърното производство по заявлението за заличаване на членовете на Съвета на директорите на болницата и вписване на нов състав, информира Zdrave.net.
„Единственият компетентен да се произнесе по допустимостта и основателността на предявения иск е исковият съд, пред който делото е висящо, като в хипотезата на прекратяване на производството поради недопустимост на иска или отхвърлянето му като неоснователен, регистърното производство се възобновява“, пише в определението на СГС.
Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок с частна жалба пред Столичния апелативен съд.
От здравния сайт припомнят, че служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров взе решение да освободи Съвета на директорите, след като проверка на МЗ показа нередности при провеждането на заседанията на борда и финансови загуби на УМБАЛ „Александровска“ за последните 10 години.

ВТОРА ГРАДСКА БОЛНИЦА В СОФИЯ ПРЕДЛАГА БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ПО 6 СПЕЦИАЛНОСТИ
Безплатни профилактични прегледи по 6 специалности започват от понеделник във Втора МБАЛ в София, информира БНР.
Прегледите ще са по график в клиниките по кардиология, ендокринология и болести на обмяната, гастроентерология, нервни болести, пневмология и фтизиатрия, и педиатрия. Предвидено е кампанията да продължи до края на юли, уточниха от ръководството на многопрофилната болница.
Приемът на пациенти ще се извършва след предварително записване на регистратурата: тел. 02/91 58 500 от 14:00 до 16:00 ч., всеки работен ден.