НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.05.2021)

Доц. д-р Ангел Кунчев: ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА ЩЕ БЪДЕ УДЪЛЖЕНА ДО КРАЯ НА ЮНИ
Извънредната епидемична обстановка у нас ще бъде удължена с още един месец – до края на юни. Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.
“С обявяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат и без нея те не могат да действат, така че вероятно ще е необходимо поне с един месец тя да бъде удължена”, обясни специалистът, цитиран от БНР.
„Зелените коридори“ няма да се закриват, облекчава се раздаването на ваксини за личните лекари – те ще ги получават от РЗИ-ции и от ДКЦ-ове, които ще бъдат определени в заповед. Обмислят се промени в правилата за влизане в България – децата до определена възраст да не се тестват, каза доц. Кунчев. Той допълни, че ще се разшири и списъкът с държави, от които влизането е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса на територията им.

203 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС В РАМКИТЕ 24 ЧАСА
203 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през изминалите 24 часа, 121 от които са установени с PCR, а 82 – с бързи антигенни тестове. Общо 7281 са тестовете, направени през последното денонощие. 4310 от тях са PCR, а 2971 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 11; Бургас – 10; Варна – 31; Велико Търново – 3; Видин – 2; Враца – 5; Габрово – 4; Добрич – 11; Кюстендил – 6; Монтана – 2; Пазарджик – 6; Перник – 3; Плевен – 1; Пловдив – 21; Разград – 1; Русе – 5; Силистра – 3; Сливен – 6; Смолян – 4; София област – 12; София град – 44; Търговище – 3; Хасково – 1; Ямбол – 5.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас до момента са общо 414 041. От тях активни са 34 464 случая. 362 327 са излекуваните лица, от тях 334 са регистрирани през изминалото денонощие.
Общо 4839 са пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, от които 501 се намират в интензивни структури.
Дозите от ваксините срещу коронавирусна инфекция, поставени у нас до момента, са общо 1 113 351. От тях 6591 са приложени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е доказан новият коронавирус у нас, са общо 13 335. Два нови случая на медицинска сестра и друг медицински персонал са регистрирани през последното денонощие.
17 250 са починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция. Седем нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА НАСЛЕДСТВЕНИЯ АНГИОЕДЕМ
Днес, 16 май, за десета поредна година, в цял свят се отбелязва Международният ден на наследствения ангиоедем. Целта на инициативата е да се насочи вниманието на обществото към това рядко, животозастрашаващо заболяване и ежедневните проблеми, с които се сблъскват хората, засегнати от него., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Предизвикателствата, пред които се изправят пациентите с наследствен ангиоедем са свързани най-често с погрешната или късно поставена диагноза. Това се дължи на факта, че заболяването засяга между 1 на 10 хил. до 1 на 50 хил. души и все още е малко познато, а симптомите му са сходни с тези при други заболявания. Затова усилията на всички заинтересовани страни са свързани с повишаването информираността както на медицинските специалисти, така и на цялото общество.
НАЕ влошава значително качеството на живот на засегнатите пациенти, като в острата му форма се изисква спешна терапия поради възможността за развитие на дихателна обструкция. Ето защо за навременното му диагностициране е важно да се подходи комплексно, като се направят подробни клинични, лабораторни и генетични изследвания.
Наследственият ангиоедем е 3 типа. Тип I е най-често срещаният. Обхваща 85% от случаите. Тип II засяга 15-20% от случаите, а тип III е много рядко състояние (под 1%).
Първите индикации за заболяването се проявяват обикновено в детска възраст и се влошават по време на пубертета. Свързани са с повтарящи се отоци на лицето, кожата, дихателните пътища, лигавиците, органите на храносмилателната система, части на тялото като длани, ходила, лице, торс и др.
Към момента лечението на пациентите с наследствен ангиоедем се покрива от Националната здравноосигурителна каса, като от декември месец 2020 г. в Позитивния лекарствен списък е включена и нова терапия.

СТАРТИРАТ БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ И ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАК НА МАТКАТА
Безплатни консултации и профилактични прегледи за рак на матката стартират на 17 май в Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“ и ще продължат до 18 юни 2021 г., информира БНР като се позова на съобщение от болницата. Най-често срещаното онко-гинекологично заболяване засяга около 700 жени годишно в София и над 2000 в България, от които над 75% са в менопауза.
„В последните години се забелязва ръст на случаите на рака на ендометриума. Основни фактори за увеличението са късното откриване на заболяването и промяната в начина на живот на жените, свързан със стрес, обездвижване и напълняване. Добрата новина е, че при навременна диагностика пациентките могат да бъдат оперирани по най-модерния и щадящ начин, а често и напълно излекувани“, посочва изпълнителният директор на СБАЛАГ “Майчин дом” проф. д-р Иван Костов.
Профилактичните прегледи за рак на ендометриума се провеждат от водещите специалисти на болницата. Приемът е в 214 кабинет, а часове могат да бъдат записани всеки работен ден между 14:00 и 16:30 ч. на телефон 02/ 9172 442 или чрез имейла office@maichindom.com.
Онкологичното заболяване се третира медикаментозно и хирургически, а в последните години като златен стандарт в овладяването му се наложи мини инвазивната, роботизирана хирургия, която се отличава с прецизност, бързина, минимални усложнения и атравматичност. СБАЛАГ “Майчин дом” е единствената държавна гинекологична болница, която разполага с последното поколение на робота Da Vinci, а специалистите на болницата извършват оперативните интервенции с високотехнологичната система по клинична пътека по НЗОК. До момента с Da Vinci са извършени над 140 успешни операции.

РЗИ-ЛОВЕЧ ИЗЛЕЗЕ СЪС СЪОБЩЕНИЕ ЗА „ЗЕЛЕНИТЕ КОРИДОРИ“ В ОБЛАСТТА
Медицинският център в Троян ще продължи ваксинирането в “зелен коридор” и през следващата седмица – от понеделник до петък (17 – 21 май) от 13:00 до 16:00 часа, информира БТА като се позова на съобщение от Регионалната здравна инспекция – Ловеч.
Всички желаещи лица могат да се запишат за ваксиниране на тел.: 0670 61877.
“Зелен коридор” за ваксиниране е обявила и МБАЛ “Кардиолайф” в Ловеч на 19, 20, 26 и 27 май от 13:00 до 16:00 часа.
Имунизационните кабинети разполагат с ваксини на Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna и Janssen.