НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.04.2021)

9523-МА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦА, ОТ ТЯХ 811 СА В ИНТЕНЗИВНИ ОТДЕЛЕНИЯ ИЛИ КЛИНИКИ
2185 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. От тях 1287 са установени с PCR, 898 – с бързи антигенни тестове. 14 747 са общо тестовете, направени за последните 24 часа. 8372 от тях са PCR, а 6375 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 70; Бургас – 125; Варна – 207; Велико Търново – 58; Видин – 17; Враца – 38; Габрово – 37; Добрич – 81; Кърджали – 37; Кюстендил – 33; Ловеч – 28; Монтана – 31; Пазарджик – 62; Перник – 31; Плевен – 34; Пловдив – 232; Разград – 20; Русе – 92; Силистра – 19; Сливен – 41; Смолян – 30; София област – 83; София град – 538; Стара Загора – 82; Търговище – 32; Хасково – 61; Шумен – 38; Ямбол – 28.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 382 761, от които 67 391 са активни. 300 391 са излекуваните лица. 3393 от тях са регистрирани през последното денонощие.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 9523-ма пациенти. В интензивни отделения или клиники се намират 811 от тях.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция са общо 620 375, 14 998 от които са поставени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители с доказан COVID-19 са общо 12 791. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 62. От тях 15 са установени при лекари, 21 – при медицински сестри, 15 – при санитари, 1 – при фелдшери и 10 – при друг медицински персонал.
14 979 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Нови 108 случая са регистрирани през последните 24 часа.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ОДОБРИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА ЗА ФРАНЦИЯ, ФИНЛАНДИЯ, БЪЛГАРИЯ И ЛИТВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ОТ ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19
Европейската комисия одобри допълнителни средства за Франция, Финландия, България и Литва в размер на 562.5 милиона евро по инициативата REACT- EU, която е в помощ на възстановяване от пандемията от COVID-19, съобщи БНР.
За България средствата ще бъдат осигурени с поправки в оперативната програма “Региони в растеж” и ще са насочени за трайни промени в инфраструктурата и модернизиране на здравните услуги.

Здравният министър в оставка: ЩЕ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ПОСТАВЯТ ДНЕВНО ПО 20 000 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
„Здравната ни система издържа. Тенденцията за спад на хоспитализията е трайна. Обърнахме съотношението излекувани-заразени.“ Това каза на брифинг днес министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, информира Zdrave.net.
„За голямо съжаление продължаваме да губим човешки животи и това ще продължава да ни тежи. Много пъти съм казвал, че лекарите помним не хората, които сме спасили, а хората които сме загубили“, допълни той.
„На второ място сме в ЕС и на Балканите по отношение на 14-дневната смъртност“, каза и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му, макар че ясно се вижда оформилият се спад на заболеваемостта, смъртността също ще намалее, но със седмица-две закъснение.
„По-малко заразени, по-ниска възраст, по-тежко протичане на болестта и по-висока смъртност – това показва и ситуацията в Европа“, каза доц. Кунчев като уточни по-късно, че това се дължи на превалирането на английския щам на коронавируса в Европа.
Министърът съобщи, че за последната седмица месец април ще получим общо 324 090 дози, като това ще позволи да се поставят по 20 000 дози на ден.
„Първата голяма доставка от ваксината на Pfiser от договорените извънредни количества – 138 060 дози се очаква в седмицата от 26 април. През месец май ще получим общо 1 550 790 дози, което ще позволи да се поставят по 50 000 дози ваксини на ден от ваксината на Pfiser при създаване на добра организация. През месец юни ще получим 1 645 000, което ще позволи да се правят по 55 000 дози на ден“, каза министър Ангелов. Той допълни, че има три сценария за постигане на колективния имунитет като в него се добавя и броя на излекуваните българи. Първият сценарий е оптимистичен – постигане на колективен имунитет през юни, реалистичен – през юли и песимистичен – през август, като всичко зависело от организацията на ваксинационния процес.
„Когато се постигне 65-70% ваксинирани с ваксините на Pfiser и Moderna, което означава около 2 – 2,5 млн. имунизирани българи, тогава ще можем да си позволим да разхлабим мерките“, допълни проф. Ангелов.
В момента продължава да тече допълнителен анализ във връзка със съобщените случаи на тромбози при ваксините на AstraZeneca и Janssen, каза по време на брифинга директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той допълни, че освен 3,5 млн. дози от ваксината на Pfiser, до края на юни очакваме около 450 000 дози от Moderna, 1 млн. дози от AstraZeneca и 500 000 от ваксината на Janssen.
Кирилов допълни, че в момента се извършва оценка и на данните на няколко моноклонални антитела, които ще бъдат терапевтична възможност през следващите месеци и досега показват намаляване на хоспитализациите и смъртността. България е заявила интерес към тях и се очаква одобрението на ЕМА, за да бъдат въведени у нас.
По отношение на удължаването на извънредната епидемична обстановка след 30 април министър Ангелов заяви, че това ще се реши на следващото заседание на МС. „Лично аз смятам, че трябва да бъде удължена, но трябва да се даде възможност на новото правителство да го реши“, каза той.

Д-р Иван Маджаров: ПАНДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА В ЕВРОПА И В НАШАТА СТРАНА НЕ ПРЕДПОЛАГА, ЧЕ МОЖЕМ ДА СЕ ЛИШИМ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ
„Мисля, че пандемичната обстановка в Европа и в нашата страна не предполага, че можем да се лишим от такъв орган, който да наблюдава, анализира и да предлага решения, защото категорично няма данни за това, че вирусът си е тръгнал и се връщаме към нормалния си начин на живот.“ Това каза пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод разформироването на Националния оперативен щаб, информира Zdrave.net.
„Не знам как и защо е взето това решение, но трябва максимално бързо да бъде запълнен този вакуум с друга структура или с нещо, което да вземе решение в тази обстановка. Брифингите не са основното нещо, с което се занимава съставът на Щаба. Всъщност се върши много работа между тях и зад тях и тази работа трябва да се поеме от някой”, заяви той.
Според председателя на БЛС най-вероятно Министерството на здравеопазването в оставка ще се нагърби с тази задача, но тя би била непосилна за едно министерство.
“Знаете, че в щаба са включени различни експерти, там се правят и математически модели, наблюдават се процесите на терен в самите болници. Имахме представител и на БЛС, който даваше информация за извънболничната помощ”, уточни д-р Маджаров.
Той допълни, че ако временно Министерство на здравеопазването се заеме с тази задача, то това трябва да е за кратко и максимално бързо отново да имаме оперативна структура, която да предлага решение.
„Пропуски в работата на Щаба винаги могат да се намерят, никой не е безгрешен. Критиките започнаха още по начина, по който беше сформиран, но оценката за работата му е по-скоро положителна, не се допусна хаос. Не бива политиците да неглижират тази криза, тя съществува. Ако някой му е било удобно са твърди, че такъв вирус няма, трябва незабавно да се отърси от това, защото цената е човешки животи“, каза д-р Маджаров.
По време на днешното пленарно заседание четири парламентарни групи в Народното събрание излязоха с декларации, в които осъдиха разпускането на Националния оперативен щаб – „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“, „БСП за България“ и ДПС.
В отговор министърът в оставка и настоящ депутат от 45 НС Костадин Ангелов подчерта, че министърът на здравеопазването носи отговорността за управлението на здравната криза, а не НОЩ, който е съвещателен орган към министър-председателя. НОЩ не предлага мерки. Мерките се предлагат по закон от главния държавен здравен инспектор, обясни той. Според него здравните власти са се справили и с втората, и с третата вълна на епидемията у нас.

ЩЕ ПРОВЕРЯВАТ ПАРИТЕ ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА, РАБОТАТА НА НЗОК И НОИ
Временна парламентарна комисия ще проверява как да усвоявани средствата за справяне с пандемията от COVID-19, високата смъртност по време на пандемията работата на НЗОК и НОИ, както и финансовите потоци във всички държавни сектори. За това информира Clinica.bg.
Това реши парламентът днес с 214 гласа „за“, включително с подкрепата на 63 гласа от ГЕРБ и СДС.
Периодът за който ще бъде извършена проверката е 10 години. За председател на комисията е избрана Мая Манолова.

У НАС СА ДОСТАВЕНИ ПЪРВИТЕ 14 400 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА JOHNSON&JOHNSON
В България са доставени първите 14 400 дози от ваксината срещу COVID-19 на Johnson&Johnson, информират от Министерството на здравеопазването. От там уточняват, че доставените количества няма да бъдат разпределяни преди решение на Националния ваксинационен щаб и ще останат в склада на „БулБио-НЦЗПБ“ ЕООД.
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в неделя, 18-ти април. Те ще са на Moderna, а количеството ще е 38 400 дози, информира Zdrave.net.
Преди дни се появиха твърдения, че Европейската комисия е решила да не подновява договорите си с компаниите AstraZeneca и Johnson&Johnson поради евентуална връзка между поставянето на препаратите и образуването на тромбози. Те все още не са потвърдени официално, припомня здравният портал.
От Johnson and Johnson обаче обявиха, че отлагат доставките на ваксината за Европа заради препоръката на властите в САЩ за временно спиране на употребата на препарата. От J&J заявиха, че са осведомени за изключително редки случаи на тромбози в комбинация с ниски тромбоцити при малък брой хора, които са получили от ваксината, и подчертаха, че правят преглед на тези случаи заедно с европейските регулатори.

“ЗЕЛЕН КОРИДОР” ЗА ВАКСИНИРАНЕ НА ВЪЗРАСТНИ И ХРОНИЧНО БОЛНИ В ХАСКОВО ПРЕЗ УИКЕНДА
Идните събота и неделя в Хасково се обявява “зелен коридор” за ваксиниране на възрастни над 65-годишна възраст и такива с придружаващи хронични заболявания, обявиха от Областния кризисен щаб. В това число влизат и имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити, трансплантирани пациенти и пациенти на хемодиализа, информира БТА.
Налични ще бъдат препаратите на “Пфайзер/Бионтех” и “Модерна”. В съботния ден пунктове се разкриват в МБАЛ “Хигия” и в МБАЛ “Хасково”, а в неделя – само в МБАЛ “Хасково”. Имунизацията ще се осъществява без предварително записване, като лицата под 65-годишна възраст трябва да представят епикриза за придружаващо заболяване, се уточнява в съобщението.

ОБЩИНА ВАРНА СТАРТИРА ПРОГРАМА “КОМПЛЕКСНО ПОСТ-КОВИД ПРОСЛЕДЯВАНЕ”
Записването за общинската програма “Комплексно пост-ковид проследяване” започва от днес, 16 април, съобщават от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. Тя дава възможност за профилактика, проследяване и лечение на последиците от преболедуване на COVID-19, информира БТА.
Предвидено е да се извършват прегледи на преболедували лица от специалисти по нефрология, кардиология, неврология и психиатрия, в зависимост от оплакванията и състоянието на пациентите. През 2021 г. в програмата е планирано да бъдат обхванати до 250 граждани преболедували от корованирусна инфекция. Прегледите ще бъдат провеждани в ДКЦ V „Св. Екатерина”. За повече информация и записване на тел. 052/650 568 или на място в ДКЦ V.

ПОДНОВЯВАТ РАБОТА МАГАЗИНИТЕ, РАЗПОЛОЖЕНИ В ТЪРГОВСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ
От днес отпадат някои от ограниченията, въведени у нас заради коронавируса. Работа подновяват магазините, разположени в търговските центрове. Условието е в тези обекти да се спазват всички предпазни мерки, в това число и дистанция от поне 1,5 метра, съобщи БНР.
От днес са разрешени и посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.
При същото условие от 29 април се очаква да отворят и дискотеките, баровете и нощните заведения.
Разхлабването на противоепидемичните мерки у нас започна на 12 април.

В СОФИЯ СЕ ПРОВЕДОХА МАСИРАНИ ПРОВЕРКИ ЗА СПАЗВАНЕ НА ИЗИСКВАНЕТО ЗА НОСЕНЕ НА ПРЕДПАЗНИ МАСКИ В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ
Масирани проверки за спазване на изискването за носене на предпазни маски в градския транспорт бяха проведени тази сутрин в София. Седем екипа на Центъра за градска мобилност и Столичната дирекция на вътрешните работи следят дали се спазват противоепидемичните мерки в превозните средства, съобщи БНР.
За по-малко от половин час четирима души бяха помолени да слязат от автобус на градския транспорт, за да им бъде съставен протокол за това, че се возят без предпазна маска в градския транспорт.
“Само за последната седмица са написани протоколи и са наложени глоби на 17 лица в градският транспорт. За периода от началото на април имаме глобени близо 14 хиляди души”, обясни Димитър Дилчев, директор на центъра за градска мобилност.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ УДОСТОИ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА С ХАРТА ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ „ЕРАЗЪМ”
Медицински университет – Варна бе удостоен с Харта за висше образование „Еразъм” от Европейската комисия, съобщиха от учебното заведение. Документът бе подписан от Ректора на университета – проф. д-р Валентин Игнатов, д.м.
Хартата е рамката за качество на дейностите по европейско и международно сътрудничество, които МУ-Варна провежда по програма „Еразъм+”. Тя е необходимо условие за участие в образователна мобилност и сътрудничество в областта на образованието, обучението, младежта и спорта през програмния период 2021-2027 г. Хартата дава възможност на университета да работи за международния си престиж чрез участие като равноправен партньор в европейското пространство за висше образование, постигане на високо качество на мобилност на студенти, преподаватели и административен персонал и признаване на резултатите от обучението на студентите в чужбина.
В периода 2014 – 2020 г. над 530 студенти, преподаватели и служители на МУ-Варна проведоха мобилност в чужбина в рамките на програма „Еразъм+”.
МУ-Варна има сключени двустранни споразумения по програма „Еразъм+” с 59 университета от 21 европейски страни. Университетът е в непрекъснат процес на преговори с евентуални бъдещи партньори за разширяване на броя и обхвата на сътрудничествата за обмен по програмата.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ХЕМОФИЛИЯТА
През април 2021 Българската Асоциация по Хемофилия за 7-ма поредна година организира информационна кампания в подкрепа на хората с това рядко заболяване.
В Световния ден на хемофилията, 17 април ще бъдат осветени в червен цвят Националният Дворец на Културата в София и Параклисът-мавзолей “Свети Георги Победоносец” в Плевен като символ на съпричастност към хората с нарушения в кръвосъсирването. Представители на Асоциацията ще направят символичен флашмоб с хвърляне на червени балони в небето едновременно в София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен, информира Zdrave.net.
От Българската Асоциация по Хемофилия канят на 17 април всеки от нас да се облече в червено, да се снима и да изпрати снимката до тяхната Фейсбук страница, с което да изразим подкрепата си към хората с хемофилия.
Двата големи проблема на пациентите с това заболяване са липсата на съсирване на кръвта за планови операции и адекватна рехабилитация. Българските пациенти с хемофилия днес имат достъп до всички конвенционални и иновативни лекарствени продукти и броят на възрастните пациенти, които получават профилактично лечение, непрекъснато нараства. Проблемите, които остават, са свързани с недостатъчни количества коагулационни фактори на глава от население, които в сравнение с повечето европейските страни продължават да заемат последни места.
Един на всеки 10 хиляди човека се ражда с това заболяване в България. У нас засегнатите са 700 души, от които 120 деца.