НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.03.2021)

4637 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
4637 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. С PCR са установени 2135 от тях, а с бързи антигенни тестове – 2502. Тестовете, направени през изминалите 24 часа, са 19 497. От тях 8466 са PCR, а 11 031 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 220; Бургас – 449; Варна – 343; Велико Търново – 126; Видин – 17; Враца – 114; Габрово – 64; Добрич – 73; Кърджали – 47; Кюстендил – 84; Ловеч – 40; Монтана – 47; Пазарджик – 62; Перник – 50; Плевен – 174; Пловдив – 362; Разград – 25; Русе – 149; Силистра – 130; Сливен – 115; Смолян – 64; София област – 117; София град – 1116; Стара Загора – 240; Търговище – 15; Хасково – 125; Шумен – 175; Ямбол – 94.
Общо 283 194 са доказаните към момента случаи на новия коронавирус у нас. 44 663 от тях са активни. 227 059 са излекуваните лица, от които 1877 са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 7269. От тях в интензивни отделения или клиники се намират 577.
Общо 341 707 са поставените дози от ваксините срещу COVID-19 у нас към момента. 2828 от тях са поставени през последното денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е доказан новият коронавирус у нас, са общо 10 867. Новите случаи, регистрирани през последните 24 часа, са 66. От тях 12 са установени при лекари, 23 – при медицински сестри, 17 – при санитари, 1 – при фелдшер и 13 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 11 472. Нови 187 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Премиерът Бойко Борисов: НЕЗАБАВНО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМИНЕ КЪМ ПРОЦЕНТНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 НА БАЗА НА НАСЕЛЕНИЕТО В СТРАНИТЕ ОТ ЕС
Да бъде направена корекция на разпределението на ваксините срещу COVID-19 така, че да се гарантира, че държавите членки на ЕС ще получават едновременно доставките на база на броя население – за това призоваха министър-председателят Бойко Борисов и колегите му от Австрия, Чехия и Словения по време на брифинг във Виена, съобщиха от Единния информационен портал за мерките срещу коронавируса.
В австрийската столица премиерът Борисов участва в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия – Андрей Бабиш, на Латвия – Артурс Кришянис Каринш, на Словения – Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович. Тема на срещата беше доставките на ваксини срещу COVID-19 в страните от Европейския съюз и апелът на част от европейските лидери да се проведе дискусия на европейско ниво по темата. В рамките на брифинга във Виена след срещата лидерите подчертаха, че апелът им цели не да бъдат отправяни обвинения, а да се намери бързо решение на проблема, така че всички европейски граждани да получат ваксини.
„Ние винаги сме вярвали в европейската солидарност и в решенията на Европейския съвет“, изтъкна българският премиер и напомни за заключенията на Европейския съвет от януари, в които ясно е посочен принципът на пропорционално разпределение на ваксините. „Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри, като преговорите ги води Европейската комисия, гаранцията за качеството на ваксините е на Европейската агенция по лекарствата. Ние сме закупили по няколко милиона от ваксините“, посочи Борисов. Българският министър-председател изтъкна като проблем и това, че компаниите производители не изпълняват договорите си. „Нещо повече – те ги нарушават, като не спазват пропорционалното разпределение“, добави българският премиер и изрази недоумение как е възможно договореното от лидерите на най-високо ниво в рамките на Европейския съвет да бъде променяно от някакъв комитет в хода на доставките. „Как може да се променя решение на Съвета, без самите ние да сме го променили“, попита реторично министър-председателят.
„Нашият призив е несправедливостта незабавно да бъде отстранена и да се премине към това, за което сме се разбрали за процентно разпределение на база на населението“, апелира министър-председателят Бойко Борисов и изрази увереност, че от новодоговорените количества ваксини ще получат страните, които са по-назад с ваксинирането. Премиерът Борисов добави, че очаква още на утрешната среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел несправедливостта да бъде поправена. „Ние не искаме подаяния. България е инвестирала в разработването на ваксините“, категоричен беше Борисов.
Австрийският канцлер Себастиан Курц също коментира доставките на ваксини за България. Курц беше категоричен, че трябва да бъде направена корекция в настоящия механизъм на доставка на ваксини за държавите членки, за да не получи страната ни една трета по-малко в сравнение с други държави от ЕС. „Солидарността трябва да влезе в действие, разликите в ЕС да бъдат минимализирани и ваксинационният процес да бъде успешен“, заяви австрийският канцлер.

ЗАТЯГАНЕ НА МЕРКИТЕ В СОФИЯ ЩЕ ПРЕДЛОЖИ СТОЛИЧНАТА РЗИ
Сериозно затягане на мерките срещу епидемията ще предложи директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. Това стана ясно от негов брифинг след среща с директорите на големите болници в София, информира Zdrave.net.
„В зависимост от създалата се ситуация и тенденцията, която се запазва, ще се затворят молове, ресторанти, училища, детски градини, фитнеси, всички културни мероприятия ще бъдат забранени“, заяви д-р Пенчев. Той обясни, че след няколкочасов разговор с директорите на големите болници в София е решено да има индивидуален подход към всяка една от тях, за да се запази баланса между пациентите с COVID-19 и тези, които имат нужда от друго лечение. Ще има корекция на заповедта, така че всяка болница да има различен брой легла за пациенти с коронавирусната инфекция, поясни той.
Директорът на СРЗИ посочи, че леглата в големите болници като „Александровска“, ВМА и „Пирогов“ са почти изчерпани. Натискът е върху интензивните легла. Само за една смяна на спешна помощ в София има 470 повиквания, от които над половината са за COVID пациенти и за съжаление една голяма част от тях отиват в интензивните отделения, разясни д-р Пенчев.
Мярката ще бъде предложена на Софийския оперативен щаб и ще се отнася за София-град и София-област. Първоначално мерките ще се въведат за 14 дни, поясни д-р Пенчев. В какъв вид ще са точно те и откога ще влязат в сила ще се реши по-късно.
75% от леглата в София са заети. 30 са болните от COVID деца, които са хоспитализирани, посочи още той.
„Ситуацията в София е сериозна, моля спазвайте противоепидемичните мерки“, апелира директорът на СРЗИ.
Директорът на УМБАЛ „Св. Анна“ д-р Славчо Близнаков заяви, че 30% от детското отделение е запълнено с деца с COVID. Той посочи, че те постъпват в лечебното заведение заедно с майките им, които също са болни. По думите му започва да се усеща недостиг на ресурси за обслужване на спешните болни и затова е важно да се намери баланс.

ДО МОМЕНТА В ИАЛ СА ПОЛУЧЕНИ НАД 1000 СЪОБЩЕНИЯ ЗА НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ ОТ РАЗЛИЧНИТЕ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
У нас до момента има над 1000 съобщения за нежелани реакции от различните ваксини срещу COVID-19, изпратени до Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), информира Zdrave.net на 16.03.2021 г. като се позова на bTV. Повечето са за реакции, описани в кратката характеристика на продуктите. Има две съобщения за проблем с кръвосъсирването на хора, ваксинирани с „АстраЗенека“, за които тече оценка. Първоначалните данни не показват връзка между проблема и ваксината.
„Първоначалните данни не говорят за връзка, но в никакъв случай не може да се произнасяме, без да видим всички доказателства, без да се консултираме със съответните експерти. Случаят ще бъде изпратен и в ЕМА, за да бъдат направена и там оценка“, коментира директорът на дирекция „Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изпитвания“ в ИАЛ д-р Мария Попова.
За да оценят дали има връзка с ваксината, експертите вземат предвид колко време е минало от поставянето ѝ, дали човекът има заболявания, които могат да са причина за проблема, какви лекарства пие и дали пък някое от тях не е виновно. Сравнява се честотата на възникване на тези проблеми в населението с тази в групата на ваксинираните.
„Има един определен процент на заболеваемост и смъртност, характерен за населението, и с математически модел се следи дали при ваксинираните хора се надхвърлят тези цифри. До този момент те са много по-малко, отколкото в общата популация“, отбеляза още д-р Попова.
Към момента около 17 милиона души в Европейския съюз и Великобритания са ваксинирани с продукта на университета в Оксфорд и „АстраЗенека“. От компанията твърдят, че няма данни за повишен риск от проблеми с кръвосъсирването в нито една възрастова група, пол, партида и страна. Съобщеният брой е по-малък от този, който би възникнал в неваксинирано население от 17 млн. души. Честотата им на поява е сходна с тази при останалите разрешени ваксини срещу COVID-19, твърдят още от компанията. „Моят съвет е хората да следят какво казват световните експертни панели, защото тези мнения там са формулирани въз основа на хора, които са на върха на институциите и имат стотици хиляди години опит с проучвания”, каза проф. Момеков.
Комитетът по безопасност към Европейската агенция по лекарствата продължава и тази седмица с разглеждането на случаите на нежелани реакции при ваксинирани с продукта на университета в Оксфорд – „АстраЗенека“. Окончателното становище се чака. Предстои да се разгледат и данните за останалите ваксини, обяснява д-р Попова, която е българският представител в комитета.

С НАД 25% СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ БОЛНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ, КОИТО СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦА СПРЯМО ПРЕДХОДНАТА СЕДМИЦА
Отново драстично увеличаване на хоспитализираните пациенти с COVID-19. Това отчитат данните на НЗОК от редовната седмична справка за заетостта на леглата. Както и при данните от предишния отчет, нарастването на броя пациенти в болница е с над 25% спрямо предходната седмица. По данни на НЗОК към 14 март от пациенти с COVID са заети 6957 болнични легла, докато към 7 март броят им е бил 5552. информира Zdrave.net на 16.03.2021 г.
Както обикновено, най-много са хоспитализираните с коронавирус пациенти в столицата – 1899. Това се дължи както на високата заболеваемост на място, така и на факта, че болни от близки области също се прехвърлят за болнично лечение в софийски болници. Увеличението спрямо предходната седмица е с 29 на сто. Отново втора по брой хоспитализирани пациенти е област Пловдив, където към 14 март в болница са настанени 704 души. Тук увеличението е с 23,5%. На трето място се задържа област Бургас, където пациентите с COVID на болнично лечение са 622. Те са с 19,4% повече от преходната седмица.
Болницата с най-много пациенти с COVID в цялата страна продължава да е УМБАЛ „Бургас“, където от заболяването се лекуват 391 души – повече от половината хоспитализирани в цялата област.
В София с най-много пациенти с COVID отново е спешната „Пирогов“, където към 14 март са настанени 334 души, следвана от УМБАЛ „Св. Анна“ с 257 и „Аджъбадем Сити Клиник МБАЛ Токуда София“ със 147.

ЕМА ОСТАВА ТВЪРДО УБЕДЕНА В ПОЛЗИТЕ НА ВАКСИНАТА НА ASTRAZENECA СРЕЩУ COVID-19
ЕМА остава твърдо убедена в ползите на ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19, въпреки че редица европейски страни преустановиха употребата й заради опасенията от появата на тромбози, заяви на онлайн пресконференция директорът на европейския лекарствен регулатор Емер Кук, цитирана от France24.com. За това съобщи Zdrave.net.
По думите на Кук, към този момент няма индикации, че ваксинацията е причинила тези състояния. „Те не са се появявали в клиничните изпитвания и не са посочени като известни или очаквани странични ефекти“, добави Кук. Клиничните изпитвания показват много малък брой развитие на кръвни съсиреци, допълни тя.
„Все още сме твърдо убедени, че ползите от ваксината на AstraZeneca за предотвратяване на COVID-19 със свързания с вируса риск от хоспитализация и смърт надвишават риска от тези странични ефекти“, категорична бе Емер Кук. „Нашата задача е да се уверим, че има доверие във ваксините, които сме одобрили. Това е наш приоритет“, каза още Кук.
Директорът на ЕМА каза още, че когато се ваксинират милиони хора винаги има случаи на странични реакции, а случаите на тромбоза в ЕС са твърде чести.
„До 10 март в ЕС е имало регистрирани 30 случаи на тромбоза. Цифрите вероятно са се увеличили, тъй като през уикенда има сигнали за случаи на тромбоза“, допълни Емер Кук.Тя увери, че ръководената от нея агенция продължава да извършва оценка на докладваните отделни случаи на нежелана реакция след поставяне на ваксината, като се очаква прегледът на експертите от Комитета на оценка на риска и фармакологична бдителност PRAC на ЕMA да приключи в четвъртък, 18-ти март.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ И BIONTECH-PFIZER ПОСТИГНАХА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА УСКОРЕНА ДОСТАВКА НА ВАКСИНИ
Европейската комисия и BioNTech-Pfizer постигнаха споразумение за ускорено предоставяне на 10 милиона дози през второто тримесечие на тази година, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Комисията.
„Знам колко решаващо е второто тримесечие за изпълнението на нашите стратегии за ваксиниране в държавите членки. Тези ускорени 10 милиона дози ще помогнат за достигането на общо над 200 милиона дози BioNTech-Pfizer през второто тримесечие. Това е много добра новина. Тя дава възможност на държавите членки да маневрират и евентуално да запълнят недостига в доставките”, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.
Тази доставка ваксини ще бъде преждевременно изтеглена от 100-те милиона дози, заложени като допълнителна възможност във втория договор с BioNTech-Pfizer и първоначално предвидени за третото и четвъртото тримесечие на 2021 г. Днешното предложение на Комисията трябва да бъде одобрено от държавите членки в рамките на Съвместния управителен комитет.

УВЕЛИЧАВАТ СЕ ПАЦИЕНТИТЕ С КОРОНАВИРУС В ЯМБОЛСКИТЕ БОЛНИЦИ
Увеличава се броя на пациентите с коронавирус, които са настанени в ямболските болници, очаква се затягане на противоепидемичните мерките, съобщи БНР.
Само за денонощие в болниците са приети 20 пациенти и така общият им брой вече е 81, интензивното отделение на държавната болница е пълно, заети са и всички легла в COVID отделението в частната болница “Йоан Рилски”, уточни Донка Желева от РЗИ – Ямбол. “Към момента за цялата област имаме свободни 89 легла”, поясни тя.
Влошава се ситуацията и в образователната сфера: “Имаме поставени под карантина 152 деца и ученици, от които 9 са с положителен тест, 143 са контактни. 29 души педагогически персонал са под карантина”, допълни Желева.
Междувременно на заседание на медицинския щаб предстои да бъде обсъдено евентуалното връщане на 12-токласниците в училище. “Директорите искат 12-и клас да могат да си провеждат плануваните изпити и учебни практики”, обясни Желева.
Ваксинацията срещу коронавируса в момента е прекратена. Поставят се единствено втори дози на ангажираните в изборния процес.