НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.02.2022)

СИСТЕМА ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ПО ВЪЗДУХА БЕШЕ ОБСЪДЕНА НА РАБОТНА СРЕЩА ПРИ ПРЕЗИДЕНТА
Своевременното изграждане на система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS) беше обсъдено на работна среща в президентската институция. В срещата участваха министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, заместник-министър Владимир Върбанов, генералният директор на Държавния авиационен оператор генерал-майор Златко Златев и Иван Господинов, директор на дирекция „Международни проекти и програми“ в Министерство на здравеопазването. Проектът за създаването на HEMS беше изработен от президентската институция и включен в Националния план за възстановяване и устойчивост на България, информира Zdrave.net.
Системата за спешна медицинска помощ по въздуха ще бъде свързана с проекта на Министерството на здравеопазването за изграждане на 10 високотехнологични мозъчно-съдови диагностични центрове в различни региони на страната, така че да обхващат цялото население. Това дава възможност за оказване на своевременна лекарска помощ на пострадали в рамките на т.нар. златен час.
„Държавният глава оцени високо предприетите действия от министър Събев и ангажираните с реализацията на проекта институции за обучение и квалификация на екипите, така че системата за медицинска помощ по въздуха да заработи веднага след получаването на техниката“, информират от президентството.
От там посочват още, че участниците в срещата са се обединили около позицията за привличане на възможно най-широка експертиза в създадения координационен щаб за изграждане на системата. Обсъдена е и перспективата системата за спешна помощ по въздуха да бъде интегрирана в рамките на вече съществуващата инфраструктура по отношение на локация, навигация, информационно и комуникационно осигуряване, което да оптимизира средствата по нейната експлоатация и поддържане.

УСКОРЯВАНЕ НА ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА В ЗДРАВНИЯ СЕКТОР ПОИСКАХА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ, СЪСЛОВНИ И ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ
Отворено писмо, адресирано до трима министри – на здравеопазването, на финансите и на електронното управление, както и до Комисията по здравеопазването в парламента, изплатиха от „Индекс на болниците“, БЛС, БФС, БГФармА, ARPharM, Националната пациентска организация и Българският клъстер за дигитални решени и иновации в здравеопазването. В писмото се поставя въпроса за необходимостта от спешно вземане на решения за ускоряване на дигитализационния процес в здравния сектор и създаване на работеща информационна система с интегрирани болнични системи, системите в доболничната помощ и централизирани данни. Конкретен повод за него е случаят от преди седмица, при който „Индекс на болниците“ изнесе данни за смъртността от COVID в лечебните заведения, които ден по-късно бяха оспорени от една от болниците – УМБАЛСМ „Пирогов“.
„Липсата на стандарти и интегрирани модели на здравните данни, води след себе си редица неблагоприятни последствия както за сектора и неговото функциониране, така и най-вече за ефективното лечение на пациентите и превенцията на заболяванията. Така например се натрупаха редица примери за разминаване в данните, с които работят здравните институции“, се изтъква в писмото. В него е акцентирано и на липсата на автоматизиран процес на лечение на хронично болните пациенти, както и възможността за ползване на телемедицина, мобилни манипулационни на лаборатории и доставка на лекарствени продукти по домовете за отдалечените райони и такива без обществен транспорт.
„Намаляването на посещенията при лекар влоши контрола на заболяванията и увеличи броя недиагностицирани или недобре лекувани пациенти, защото за 2 години държавата така и не успя да въведе ясна методология за реимбурсиране на телемедицината в страната, позволяваща дистанционни консултации и навременна дистанционна медицински грижа. Също така, процеса на лечение, диагностика и профилактика на заболяванията се затруднява крайно, поради липсата на достъп до електронен запис на пациента, указващ преминалите медицински прегледи, издадените и изпълнени рецепти/електронни предписания относно приема на лекарствата и системата остава да разчита на евентуално налични хартиени документи и/или устни описания от пациента“, се казва още в писмото.
В писмото са изброени негативните последици от липсата на дигитализация в здравния сектор и се изказва надежда, че държавата ще създаде дългосрочна и интегрирана визия за развитие на дигитализационния процес в здравния сектор, която следва да включва национална здравна инфраструктура и архитектура, където да бъдат заложени стандартите за медицински данни и обмена на здравна информация, като основен инструмент за ефективно решаване на медицински предизвикателства.

ОБЩО 4 254 776 ДОЗИ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 СА ПОСТАВЕНИ У НАС ДО МОМЕНТА, ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ СА ПРИЛОЖЕНИ 5 537 ОТ ТЯХ
6 589 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа, 3 767 от които са установени с PCR, а 2 822 – с бързи антигенни тестове. 75,87% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал.
Тестовете, направени през последното денонощие, са общо 28 98 – от тях 8 774 са PCR, а 20 212 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 121; Бургас – 659; Варна – 877; Велико Търново – 169; Видин – 50; Враца – 167; Габрово – 97; Добрич – 151; Кърджали – 46; Кюстендил – 48; Ловеч – 84; Монтана – 75; Пазарджик – 202; Перник – 84; Плевен – 204; Пловдив – 644; Разград – 82; Русе – 166; Силистра – 103; Сливен – 134; Смолян – 54; София област – 192; София град – 1 364; Стара Загора – 299; Търговище – 116; Хасково – 156; Шумен – 126; Ямбол – 119.
Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента е 1 049 543. Активните случаи са 257 413. Излекуваните лица са 757 444, от тях 5 848 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общо 5 721 са пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 601 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 622, от които 84,89% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общо 4 254 776 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция са поставени у нас до момента, през изминалото денонощие са приложени 5 537 от тях.
Националната информационна система показва, че у нас при 22 589 лица-медицински служители е констатиран новият коронавирус. 129 нови случая са регистрирани през последните 24 часа: от тях 17 са установени при лекари, 51 – при медицински сестри, 31 – при санитари, 2 – при фелдшери и 28 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19, са 34 686. Нови 95 случая са регистрирани през последното денонощие. 88,42% от починалите лица не са били ваксинирани.

90,3% ОТ КЛИНИЧНИТЕ ПРОБИ, ИЗСЛЕДВАНИ В НАЦИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ, СА С ОМИКРОН
90,3% от клиничните проби, изследвани чрез целогеномно секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести, са с доказан вирусен вариант Омикрон, информира Zdrave.net като се позова на данни от НЦЗПБ.
Общият брой на изследваната партида проби е 679, като те са взети в периода 17-30 януари 2022 г. от 44 лечебни заведения в 24 области на страната.
При 613 клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон, а при 66 (9,7%) от пробите е установен вариантът Делта или негови подварианти.
Към 1-7 февруари 523-ма от пациентите, чиито проби са с доказан Омикрон, са на домашно лечение, 39 са хоспитализирани, 46 са излекувани, а петима са починали, сочи още справката на НЦЗПБ.

Проф. Огнян Кунчев, математик: В НАЧАЛОТО НА МАРТ ОТНОВО ЩЕ ИМА ПИК НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА
В началото на март отново ще има пик на заболеваемостта. Това прогнозира пред Нова телевизия математикът проф. Огнян Кунчев. Той бе категоричен, че оптимизмът за приключване на вируса до края на февруари е безпочвен и не трябва да притъпява вниманието на хората и на здравните власти, информира Zdrave.net.
„Ако продължават да се отпускат мерките и учениците и студентите започнат да ходят присъствено на занятия в учебните заведения, пик отново ще има, а смъртността скача, защото хората са решили, че могат да имат повече контакти и много са се заразили“, каза математикът.
„Смъртността от Омикрон е много ниска – 0,06, но като се сложи на милиони, и смъртността скача“, допълни той. Проф. Кунчев подчерта, че има материал за вируса да се развива още и по тази причина мерките трябва да се усилват, а не да се отпускат.

Д-р Николай Брънзалов: МНОГО СЕ НАДЯВАМЕ ЕЛЕКТРОННОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ДА НИ ОБЛЕКЧИ
„Прегледът остава същият, какъвто е бил, откакто е създадена медицината. Той ще бъде просто електронно регистриран, изпратен и съхранен в НЗИС, откъдето всеки, който има разрешен достъп, ще може да го ползва като информация в бъдеще, в това число и самият пациент. Като самият пациент може да заяви точно какъв достъп да даде до собственото си електронно здравно досие“. Това обясни зам.-председателят на БЛС и общопрактикуващ лекар д-р Николай Брънзалов по отношение на новата функционалност в Националната здравна информационна система „е-преглед“, за която съобщиха вчера от „Информационно обслужване“. Той посочи, че това е още една част от електронизацията на системата, каквато е например е-рецептата. Конкретно по отношение на е-рецептата пък д-р Брънзалов подчерта, че тя се издава след преглед от страна на лекаря и призова пациентите да не звънят на личните си лекари от аптека с желание за издаване на е-рецепта, защото са чули, че вече има такава. „Това е най-малкото порочно, а може да донесе и много неприятни последствия за здравето на самия пациент, както и административно наказание на съответния лекар, който я е издал“, коментира д-р Брънзалов и отбеляза, че голяма част от хронично болните пациенти са с влошено състояние тъкмо заради пропуснати прегледи.
Като проблем той отбеляза още, че пациентите звънят на личните си лекари по всяко време и с въпроси, информация за които може да бъде намерена на най-различни други места. Лекарят припомни за проблемното задължение на джипитата за 24-часово разположение и заяви: „Това е една от причините общопрактикуващите лекари от 7000 в началото на реформата, сега да са 3600“. Д-р Брънзалов допълни, че според проучване на БЛС 88% са над 50-годишна възраст, а има и действащ общопрактикуващ лекар на 91 години. Той предупреди, че проблемът ще се задълбочава и заради административната тежест върху джипитата. „Затова много се надяваме електронното здравеопазване да ни облекчи. Факт е, че има много стъпки. Нека тези стъпки да се попремислят от управляващите, да се използват рационално, за да можем да си съхраним лекарите“, призова зам.-председателят на БЛС.
Като пример за непремислено действие д-р Брънзалов даде ситуацията с поисканата от джипитата от страна на РЗИ информация за ваксините срещу COVID-19, която вече е налична в НЗИС. Той посъветва колегите си да не я предоставят допълнително по начина, по който е изисквана от здравния зам.-министър, тъй като освен че ще изгубят от времето си, ще нарушат и закона
От думите му стана ясно, че електронната регистрация на прегледите към момента ще бъде въведена само пилотно, тъй като са необходими нормативни промени в наредби, които все още не са извършени от Здравното ведомство. Д-р Брънзалов посочи, че Сдружението на общопрактикуващите лекари е изпратило своите предложения за промени, които засягат е-прегледа, но все още очакват тези промени да бъдат приети.

ЧЕТИРИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ЗАПОЧНАХА РАБОТА В МБАЛ-РАЗГРАД
„Проблемът с недостига на медицински сестри в разградската болница вече е решен“. Това заяви за Радио Шумен директорът на МБАЛ „Св. Иван рилски“ в Разград д-р Гечо Жеков. „Назначени са четири медицински сестри, като финансовото състояние на болницата е стабилно и добрите заплати на служителите са гарантирани“, каза още д-р Жеков, информира Zdrave.net.
От здравния портал припомнят, че в края на миналата седмица от лечебното заведение са съобщили за Zdrave.net, че болницата има спешна нужда от медицински сестри, за да гарантира качествена медицинска помощ за пациентите от Инфекциозно отделение. По думите на директора, в момента ситуация вече е овладяна.

ЛИПСВАТ ЛЕКАРСТВА ЗА БРЕМЕННИ С ТРОМБОФИЛИЯ
До Пациентски организации “Зедно с теб” до преди месец постъпваха единични сигнали за липса за антитромботични препарати (фраксипарин и клесан) от бременни жени с тромбофилия, съобщиха за агенция „Фокус“ от пресцентъра на организацията.
Към администратор на група “Тромбофилия и бременност” през последния месец вече всекидневно има по няколко запитвания за тези медикаменти за бременните жени, нужни за спасяването на бременността. Някои пациентки съобщават, че имат запаси само за седмица. Други успяват да се снабдят от Турция и Гърция. Има и друг аспект. В групата постоянно се предлагат хепарини, закупени от Гърция или Турция на спекулативни цени.
„Настояваме незабавно Министерство на здравеопазването да организира Програма за навременното осигуряване на тези хепарини за бременните жени с тромбофилия. Такава програма действаше преди време – препаратите се взимаха с рецепта и документ за генетично изследване, до 5 кутии месечно, и се отбелязваше строго какво количество е получено“, изтъкнаха от „Заедно с теб“.

Боряна Маринкова: ОКОЛО 70% ОТ ВСИЧКИ СИГНАЛИ ЗА ЛИПСА НА ЛЕКАРСТВА БИХА СЕ РЕШИЛИ ЧРЕЗ ПОВЕЧЕ ВНОС
1575 сигнала за липсващи лекарства са получени до днес (16 февруари), каза в студиото на Радио София Боряна Маринкова – изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.
„Около 70% от всички сигнали биха се решили чрез повече внос. Ние затова многократно сме призовавали за либерализация на всички процеси касаещи лекарствоснабдяването, следвайки всички регулации и изисквания към участниците в него, за да има повече възможности и повече пътища за доставки на лекарства към България“, каза Маринкова. Тя добави, че 22% от сигналите касаят лекарства, които не се внасят в България поради икономически причини. 29 на сто са сигналите, които са за лекарства, налични в аптечната мрежа, но пациентът не е успял веднага да се ориентира къде точно може да ги намери.
„Не всяка аптека има всички възможни лекарства, които се ползват на територията на България. Минавайки през една или втора аптека, пациентът остава с впечатлението, че въпросното лекарство го няма“, заяви Боряна Маринкова и допълни, че над 48% от всички сигнали идват от София. По думите ѝ, за 9 лекарствени продукта има категоричен отказ за внос в България.
„Най-високият брой сигнали, откакто е започнала пандемията касаят нискомолекулните хепарини. Тук казусът е, че имаше прескочена доставка през януари, дойде в последните дни доставка, с които преимуществено се зареждат лечебните заведения, останалите количества се насочват към аптеки“, каза Боряна Маринкова.
Сигналите за липсващи лекарства се подават основно от пациенти, лекари, фармацевти, пациентски организации и медии.
От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства предлагат промяна в Наредбата за неразрешени лекарствени продукти и Закона за лекарствата – да се предвиди възможност лекарствата, които са имали регистрация, но тя е изтекла, поради причини, които не са свързани с лекарствената безопасност, да могат да бъдат внасяни от паралелни дистрибутори или от търговците с лекарства на едро. Тези, които никога не са имали регистрация да бъдат обект на внос, с притежател на разрешение, който да отговаря за тяхната лекарствена безопасност, но да могат да бъдат достъпни и в аптечната мрежа, не само в лечебните заведения, предлагат още от БАРПТЛ.

ОЧАКВА СЕ ЦЕНИТЕ НА СТОМАТОЛОГИЧНИТЕ УСЛУГИ ДА СЕ ПОВИШАТ
Очаква се цените на стоматологичните услуги да се повишат. Причините са свързани с увеличените разходи за ток и закупуване на консумативи за безопасна работа в условия на COVID пандемия. Поскъпването ще е с различен процент за различните практики.
Пандемията се отрази негативно на дейността на денталните специалисти, информира БНР. Председателят на Регионалната колегия на зъболекарския съюз в Бургас д-р София Буджева пояснява: „Дезинфектанти, нови маски с по-голяма защита, шлемове, работни облекла, ръкавиците се вдигнаха 6 пъти, бактерицидни лампи – всичко това е свързано с пандемията. Отделно е увеличението на тока. За съжаление, всичко е за сметка на стоматолога, което предполагам ще рефлектира и върху цените на услугите, иначе няма как колегите да изплуват в това време.“
Процентът на увеличение ще е минимален и съобразен с инфлацията, но ще е различен за отделните стоматолози.
Засега не се очертава разширяване на пакета стоматологични услуги за 2022 година, заплащани от НЗОК. На този етап предложението е за запазване на един преглед и четири манипулации при деца до 18 години, с един повече от пакета при възрастни. Новата дейност за тази година е работа с лица с психически проблеми над 18 г. под обща анестезия. Зъбни протези при цялостна обеззъбена горна или долна челюст са включени и тази година в пакета на здравния фонд.
„Пациентът плаща само цената на зъботехническата услуга“, посочи д-р Буджева. Мнението на специалиста е, че би трябвало пациентът да получава много повече манипулации, заплатени от НЗОК.
От Българския зъболекарски съюз настояват за увеличение на средствата в бюджета на НЗОК за дентална помощ. Предвидените средства за дентални услуги през 2021 г. бяха 229 млн. лв., предложението за тази година е те да бъдат с 10 милиона повече или 239 млн.
„Ние искаме бюджетът на НЗОК за дентални услуги за 2022 г. да бъде 262 млн. лв., за да се покрият разликите от увеличението на всички материали и консумативи“, посочи д-р Буджева.
Лекарите по дентална медицина работят на входа на инфекцията, затова смятат, че наред с другите лекарите, също трябва да получат компенсация за работа на първа линия в условията на COVID пандемия.

Димитър Маринов, главен секретар на БФС: ПРЕДСТОИ ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ НУЖДАТА ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ АПТЕКИ В СТРАНАТА И РЕГУЛАЦИЯТА НА ПАЗАРА
В края на миналата седмица се проведе среща между Българския фармацевтичен съюз и Националното сдружение на общините в Република България. Срещата беше по темета за възможните механизми за разширяване на аптечната мрежа в малките населени места и също така се постави въпроса за изготвянето на Национална аптечна карта, припомни БНР.
Темата коментира в “Нашият ден“ Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз: “Инициативата за срещата беше наша. Български фармацевтичен съюз припознава проблем, който имат повечето пациенти, особено в малките населени места, свързан със затруднения в достъпа до лекарствени продукти и фармацевтични грижи. Решихме да потърсим начини и методи на този проблем.“
Маринов допълни: “Във връзка със Закона за бюджета на Здравната каса, който вече мина на първо четене, очакваме да мине и на второ четене, БФС предложи такова решение, което касае аптеки в населено място, които са единствени, както и населени места, които разполагат само с две аптеки. Предложението ни беше, когато в населеното място има само една аптека, тя да получава 500 лева на месец през НЗОК, а когато аптеките са две, помощта да се разделя. Това касае само аптеки, имащи договор със Здравната каса.
Направихме преглед на Изпълнителната агенция по лекарствата и извадихме всички населени места с по една и две аптеки. За целия бюджет на Касата за цяла година общият разход ще бъде около 2 млн. и 200 хил. лева., което на общ бюджет на Здравна каса около 6 млрд. е просто нищо. Това е целева мярка, която ще има много добър ефект и няма да тежи на бюджета.“ Той изтъкна, че 17 общински центъра изобщо няма аптека, но все още информацията не е точна.
По повод изготвянето на Национална аптечна карта Димитър Маринов каза: “По заповед на министъра на здравеопазването се свикват областни щабове, в които има представители на Фармацевтичния съюз, на помощник фармацевтите, на общините, на РЗИ, на държавата, които да определят нуждата от допълнителни аптеки.
Тази карта би следвало да послужи за определени рестриктивни мерки за места, в които има твърде много аптеки и за създаване на мерки и стимули за откриване на аптеки там, където няма. България е една от водещите държави по брой аптеки в Европа, които обаче са много неравномерно разпределение.“

2699 ВАРНЕНСКИ СА СЕ ВЪЗПОЛЗВАЛИ ОТ ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРОГРАМИ НА ОБЩИНАТА
С цел развитие и възпитание на здравна култура и в подкрепа на гражданите Община Варна ежегодно поддържа комплекс от профилактични програми, които са безплатни и обхващат социалнозначими заболявания, характерни за различни възрастови групи. През миналата година от възможностите на 10-те програми са се възползвали 2699 души през 2021 г., информира Darik.news като се позова на съобщение от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна.
Различните програми се осъществяват от конкретни болници, ДКЦ, други здравни заведения и научни дружества
През програма „Хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развитието” са преминали 41 малчугани с увреждания и проблеми в развитието. Извършени са 335 индивидуални хипотерапии. Постигнатите резултати са подобряване на двигателните функции, както и на общото психическото и емоционално развитие.
От програмата “Скрининг на заболявания на щитовидната жлеза” са се възползвали 681 граждани, като при 304 (44,65%) от тях е открита патология.
Програмата „Скрининг на заболявания на белия дроб“ е обхванала 519 души. На всички е направено ФИД (функционално изследване на дишането), при 34% се е наложило извършване на рентгенография за прецизиране на диагностиката и лечението, 31% от обхванатите от програмата са преболедували коронавирус. В резултат на извършения скрининг са установени 30 високорискови граждани, които са насочени за болнично лечение, при 24 – хроничен бронхит, 14 – с новооткрит ХОББ, 83 с други заболявания на дихателната система и 1 със злокачествено заболяване на белия дроб, като пациента своевременно е насочен към онкологична комисия.
„Скрининг на очни заболявания“ се изпълнява от СБОБАЛ. Програмата е насочена към две целеви групи – деца до 18-годишна възраст и граждани над 55-годишна възраст, които все още не са диагностицирани. Прегледани са 155 деца, при 90 от тях са открити нарушения на зрението и са предприети мерки по лечението им. Преглед за очни заболявания са преминали 198 граждани над 55 г., отклонения от нормата са открити при 61 от тях. Извършени са им специализирани изследвания, поставена е диагноза и са дадени насоки за последващо лечение.
По програма „Профилактика на рака на гърдата“ са изследвани 254 жени. На 32 от тях са открити термални нередности, като 27 са консултирани и изследвани на ехограф и насочени за лечение.
По програма „Комплексно постковид проследяване“ са прегледани 303 варненци. Извършени са прегледи при пулмолог – 125, кардиолог – 89, нефролог – 15, специалист по УНГ – 23, невролог – 18 и др.
Програма „Грижа за деца с диабет и редки заболявания“ се изпълнява от Варненското дружество по детска ендокринология. През 2021 г. са обхванати 64 деца с диабет, посещаващи детски и социални заведения и училища. За всяко от тях е изготвена програма, свързана с поведението на медицински специалисти, педагози и родители при ежедневната им грижа и адекватно поведение при повишение/понижение на кръвната захар и свързаните с това състояния.

„ВЪЗРАЖДАНЕ“ ОРГАНИЗИРА ВТОРИ ПРОТЕСТ СРЕЩУ „ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКААТ“
Близо месец и половина след протеста на ПП „Възраждане“ срещу „зеления сертификат“, по време на който протестиращите се опитаха да нахлуят в парламента, партията организира още един протест по същия повод. За това информира Zdrave.net.
Новият протест срещу „зеления сертификат“ е насрочен за идната сряда, 23 февруари. Това съобщи на брифинг в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Протестът ще се проведе пред Министерския съвет и е с начален час 11 ч, а някои от гражданите е „твърде вероятно просто да не си тръгнат“, заяви Костадинов. Той обясни новия протест с неприемливия за „Възраждане“ резултат от заседанието на работната група за сертификата, което е проведено вчера.
„Работната група за премахване на „зеления сертификат“ заседава вчера от 10:30 до 14:30 в Министерския съвет и не достигна до решение за премахване на „зеления сертификат“, въпреки представените от нас аргументи, цифри, факти – всичко, което в крайна сметка беше и целта на тази предизвикана от нас дискусия. Смятаме, че нашите аргументи бяха достатъчно добре мотивирани. От другата страна доминира политическо, а не експертно мислене. Точно поради тази причина и ние сме принудени да предприемем съответните политически контрамерки“, коментира лидерът на антиваксърската партия и прикани всеки, който мисли като „Възраждане“, да присъства на протеста“, изтъкна Костадинов. Той призова желаещите да участват в събитието да отидат с превозните си средства. „Да дойдат с колите си, да дойдат с камионите си, да дойдат с всякакви други видове превозни средства“, прикани депутатът, който копира идеята от канадския „Конвой на свободата“, започнал от шофьори на камиони, несъгласни с част от мерките в страната.

МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И АКУШЕРКИ В АВСТРАЛИЯ ОБЯВИХА 24-ЧАСОВА СТАЧКА
Хиляди медицински сестри и акушерки в най-населения щат на Австралия – Нов Южен Уелс, напуснаха работата си за първи път от близо десетилетие и започнаха 24-часова стачка, след неуспешни преговори с правителството за намиране на решение по два възлови проблема – недостига на медицински персонал и увеличение на заплатите, предадоха информационните агенции. Това съобщи Zdrave.net.
Те се противопоставиха решително на заповед, издадена в последния момент от щатската Комисия за индустриални отношения, с която им бе разпоредено да прекратят стачката, която според комисията може да застраши общественото здраве.
Медицински сестри и акушерки се събраха пред сградата на местния парламент в Сидни с плакати, на които бе изписано: „Уморени, изтощени и прегорели сме“, „Имаме нужда от повече сестри сега“ и „Спрете да ни казвате, че трябва да се справяме“.
Протестиращите са настоявали за увеличение на заплатите с повече от 2,5% и по-добро съотношение „медицинска сестра/обслужван пациент“ в лечебните заведения. Стачката обедини медицински персонал от повече от 150 болници в щата.
Министърът на здравеопазването на Нов Южен Уелс Брад Хазард каза, че е “жалко и разочароващо”, че медицинските сестри продължават стачката. Според него правителството работи за намирането на решение, но някои предложения, като това за промените в съотношението между медицински сестри и обслужвани пациенти, които могат да струват 1 млрд. долара.
Разпространението на силно заразния вариант Омикрон в Австралия от края на ноември миналата година доведе до скок в инфекциите с COVID-19 и претовари болниците. Това стана и причина за недоволства сред медиците, които доведоха до напрежение и обявяване на стачка.