НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.02.2021)

ОБУЧАВАТ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И ТЕХНИ КОЛЕГИ КАК ДА БОРЯТ БЪРНАУТ СИНДРОМА
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи стартира кампания „Да работим в хармония“. Първата инициатива на кампанията е провеждането на онлайн семинар на тема „Професионално изпепеляване и управление на персонала в условията на коронакриза: Ръководство за професионалисти по здравни грижи“ с основен лектор професорът по психиатрия и медицинска психология акад. проф. д-р Дроздстой Стоянов, както и д-р Кристина Стоянова, асистент в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и член на изследователски екип към Медицински университет – Пловдив.
Идеята за този семинар е на Райна Бояджиева – председател на Регионална колегия на БАПЗГ-Варна. Обучението се провежда в две поредни съботи, за да се даде възможност на повече медицински специалисти да се включат в него, информира Zdrave.net като се позова на БАЗПГ.
За участие в първия семинар, проведен на 13 февруари, са се записали 98 професионалисти по здравни грижи от цялата страна. Преди старта на обучението те получиха по пощата безплатен учебник „Личност, психоклимат и синдром на професионалното изпепеляване. Ръководство за диагностика и превенция на Бърнаут синдрома при здравни професионалисти“ под редакцията на акад. Дроздстой Стоянов.
Той е представил трите феномена на Бърнаут – „Емоционално изтощение“, „Деперсонализация“ и „Намалени постижения в работата“. Акад. Стоянов е представил и данни от изследване за Синдрома на прегарянето сред различни групи медицински специалисти и учители, направено преди две години. Според проучването огромна част от работещите медицински специалисти в онкологията, палиативните грижи, интензивните отделения и спешната помощ страдат от някаква степен на професионално прегаряне. Причините са много – критични ситуации, изискващи бързи решения и реакции с огромна отговорност, голямо натоварване заради кадровия недостиг, невъзможност да помогнеш на някои пациенти с тежки заболявания, преумора, неудовлетвореност и други. В някои случаи преместването от едно лечебно звено в друго помага на специалиста да намери нужното равновесие. В условията на пандемия обаче опасността от появата на Бърнаут синдрома се увеличава заради по-напрегнатото работно ежедневие. Затова усилията в посока на превенцията на такива състояния трябва да се увеличат.
Д-р Кристина Стоянова е представила опасността от енергийния дисбаланс, който може да отключи Бърнаут и значението на емоционалната интелигентност. Тя се е спряла на факторите, предизвикващи стрес, които имат потенциал да дадат тласък за прегаряне в професионален и семеен план, отбелязват от БАЗПГ.
Тя е представила и Салутогенезата (от лат. Salutogenesis – наука за създаването и поддържането на здравето), създадена през 70-те години на миналия век от медицинския социолог Аарон Антоновски. Според това виждане всеки човек има в себе си вродени механизми, които могат да го предпазват в трудни ситуации – например чувство за съгласуваност, свързаност, здравомислие, социална и емоционална интелигентност, културен капитал, научена находчивост, свързаност, научен оптимизъм, чувство за хумор.
По време на обучението участниците са получавали определени задачи, имали са възможност да задават въпроси и да споделят свой личен опит.
Втората част на семинара ще се проведе на 20 февруари 2021.

ОПРЕДЕЛИХА ПУНКТОВЕНЕ ЗА МАСОВАТА ИМУНИЗАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19
С допълнение към заповедта на министъра на здравеопазването за началото на имунизационна кампания срещу COVID-19 са определени 318 лечебни заведения във всички области страната, в които да бъдат открити временни имунизационни пунктове за масовата имунизация, информира Zdrave.net.
Министърът разпорежда още всички общопрактикуващи лекари да участват в осъществяването на имунизационната кампания, като ваксинират желаещите лица от техните пациентски листи.
Заповедта трябва да се съобщи на Регионалните здравни инспекции, които да уведомят лечебните заведения на територията на съответната област.

1068 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА
1068 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. От тях 514 са установени с PCR, а 554 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през изминалото денонощие, е 11 091, от които 4422 са PCR, а 6669 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 72; Бургас – 37; Варна – 37; Велико Търново – 26; Видин – 2; Враца – 38; Габрово – 18; Добрич – 10; Кърджали – 8; Кюстендил – 30; Ловеч – 15; Монтана – 7; Пазарджик – 30; Перник – 11; Плевен – 43; Пловдив – 95; Разград – 4; Русе – 25; Силистра – 17; Сливен – 36; Смолян – 7; София област – 28; София град – 298; Стара Загора – 49; Търговище – 2; Хасково – 52; Шумен – 53; Ямбол – 18.
Потвърдените към момента случаи на новия коронавирус у нас са общо 230 747. Активните случаи са 23 500. Излекуваните лица са 197 576. През последното денонощие са регистрирани 656 от тях.
Общо 3421 са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни отделения или клиники се намират 289 от тях.
У нас до момента са поставени 77 436 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция. От тях 2048 са поставени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 9866. Нови 26 случая са регистрирани през изминалото денонощие. От тях 12 са установени при лекари, 7 – при медицински сестри, 5 – при санитари, 1 – при фелдшер и 1 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 9671. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 47.

460 КИСРОРОДНИ КОНЦЕНТРАТОРА ОСИГУРЯВА МЗ НА БОЛНИЦИТЕ
Три кислородни концентратора предостави на МБАЛ-Пазарджик Министерството на здравеопазването. Апаратите бяха връчени от заместник-министъра на здравеопазването инж. Слави Пачалов, който посети лечебното заведение. Дарението прие изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Темнилов, информира Zdrave.net.
„Здравното министерство закупи 460 такива апарата, за да подпомогне болниците при лечението на болни, които имат нужда от кислород. Кислородът е част от основната терапия на хората. Важно е да имаме достатъчно количества“, обясни инж. Пачалов.
Той се запозна с работата на медиците в Спешно отделение и инспектира двете кислородни станции, които захранват всички отделения в МБАЛ-Пазарджик с медицински кислород.
Пачалов посети и склада за съхранение на лични предпазни средства, за да се увери лично, че болницата е подготвена за евентуална трета вълна на COVID епидемията в България.
„Надяваме се да няма нов голям пик. Има увеличение около 10% средно за страната на COVID болните. Националният оперативен щаб следи и по региони, и в национален мащаб каква е ситуацията“, допълни зам.-министърът. Той обеща Министерството на здравеопазването да продължи да подкрепя медиците в тяхната работа, a на гражданите отново напомни да спазват противоепидемичните мерки и да се пазят.

ОТПАДА ИЗИСКВАНЕТО ЗА ОТРИЦАТЕЛЕН PCR ТЕСТ ЗА УЧЕНИЦИТЕ И СТУДЕНТИТЕ ОТ ГЪРЦИЯ, ТУРЦИЯ, СЪРБИЯ, СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ И РУМЪНИЯ, КОИТО СЕ ОБУЧАВАТ У НАС
От 17 февруари за учениците и студентите от Гърция, Турция, Сърбия, Северна Македония и Румъния, пътуващи всекидневно или най-малко веднъж седмично до България с цел обучение, отпада изискването при влизане в страната да предоставят документ, доказващ отрицателен резултат от PCR-тест. Същото важи при влизане у нас и за учениците и студентите, които живеят в България, но всеки ден или най-малко веднъж седмично с цел обучение пътуват до някоя от петте държави.
Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с издадена днес заповед, съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването.
В заповедта са посочени и граничните контролно-пропускателни пунктове, през които у нас влизат лицата, задължени да представят документ за отрицателен резултат от PCR-тест: ГКПП „Аерогара Бургас“; ГКПП „Аерогара Варна“; ГКПП „Аерогара Пловдив“; ГКПП „Аерогара София“ (Терминал 1 и Терминал 2); ГКПП „Пристанище Бургас“; ГКПП „Пристанище Варна“; ГКПП „Видин“; ГКПП „Връшка чука“; ГКПП „Дуранкулак“; ГКПП „Гюешево“; ГКПП „Илинден“; ГКПП „Калотина“; ГКПП „Капитан Андреево“; ГКПП „Капитан Петко войвода“; ГКПП „Кулата“; ГКПП „Лесово“; ГКПП „Маказа“; ГКПП „Малко Търново“; ГКПП „Оряхово“; ГКПП „Русе“ и ГКПП „Сомовит-Никопол“.

ОЩЕ ЧЕТИРИ ЛАБОРАТОРИИ ИМАТ ПРАВО ДА ПРАВЯТ PCR-ТЕСТОВЕ
Още четири лаборатории имат право да правят PCR-тестове, става ясно от изменение на заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов от 15 януари. Това са лабораториите в МБАЛ-Кюстендил, Специализирана болница за рехабилитация „Здраве“- Банкя, МБАЛ-Търговище и Кардиологичен медицински център- Плевен. Така общият брой на лабораториите, в които може да се правят тестовете достигна 104, информира Zdrave.net.
В мотивите към заповедта беше посочено, че предвид необходимостта от навременно изследване и доказване на всеки съмнителен за COVID-19, списъкът с лаборатории, които извършват PCR изследване на болни и контактни лица, непрекъснато се разширява. С това се цели осигуряването на достъп на гражданите от различни населени места до възможността за тестване за новия коронавирус, припомниха от здравния портал

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ XIII-ТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО“
Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“ е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора. Целта му е превенцията на поведенческите и рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.
Инициативата е на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Регионалния офис на Световната здравна организация в България и Българския младежки Червен кръст, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Конкурсът започва на 20 февруари 2021 г. и ще продължи до 15 ноември 2021 г., като се провежда в три възрастови категории: I – IV клас; V – VII клас и VIII – XII клас. Право на участие имат паралелки или випуски от ученици от I до XII клас от цялата страна. В проектите могат да участват учители на една или повече паралелки, независимо дали са от един и същи випуск.
Конкурсът ще протече в две фази:
Първа фаза: от 20 февруари до 10 април участниците трябва да подготвят и изпратят до Министерството на здравеопазването своите проекти в областта на превенцията на хроничните незаразни болести.
Втора фаза: от 15 април до 15 ноември 2021 г. протича реализацията на проектите и отчитането на извършената дейност.
Експертна комисия, съставена от представители на Министерството на здравеопазването и на институциите и организации – партньори на МЗ в инициативата, ще извърши класирането на участниците до 20 ноември т.г. Резултатите ще бъдат публикувани на интернет-страниците на партньорите. Официалното награждаване на победителите ще се проведе през месец декември 2021 г.
Както всяка година, така и през 2021 г. регионалните здравни инспекции, регионалните инспекторати по образование и регионалните инспекции по околна среда и води са в готовност да окажат съдействие на участниците.

ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID-19 В КЮСТЕНДИЛ РАСТЕ
Кюстендил вече е с 408 заболели на 100 000 души население при 160 средно за страната, обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни заболявания.
Увеличението на 14-дневна база е с 10 пункта, коментира за БНР областният управител на Кюстендил Виктор Янев. В двете COVID отделения на районната болница са настанени за лечение над 70 заболели, някои от тях са в много тежко състояние, обявиха от Областния кризисен щаб.
До 21 февруари остава в сила задължителното носене на маски и на открито в Кюстендил, допълнителни мерки срещу разпространението на заразата обаче не се предвиждат, каза областният управител Виктор Янев.
“По-усилен контрол ще има от страна на РЗИ, на МВР и на Общината съответно. В момента на взимаме допълнителни мерки, изчакваме, ще съгласуваме с главния държавен здравен инспектор, да видим евентуално ако има някакви други мерки”, изтъкна Янев. Той опроверга коментарите, че в местно предприятие има вече над 100 новозаразени: “26 човека са заразените, не са 100. Ако бяха над 100, ние щяхме да ги затворим”.

ЯМБОЛСКА ОБЛАСТ Е НА ПРАГА НА ТРЕТА COVID ВЪЛНА
Броят на заразените в Ямболска област продължава да се увеличава и вече достига 175 на 100 000 души население. От Регионалната здравна инспекция създават организация за приоритетно ваксиниране на членовете на секционните избирателни комисии, информира БНР.
Плавно, но стабилно повишаване на броя на заразените с коронавирус, отчитат от РЗИ- Ямбол. Увеличава се и броят на настанените в болница. В момента те са 39, на домашно лечение са 344. Наред с дифузното разпространение отново има и клъстерни огнища, поясни д-р Радостина Калчева.
До момента са имунизирани общо 985 души, като на 277 е поставена и втора доза. Ваксините са предвидени както за медици, учители и обитатели на домове за възрастни хора.
“Трябва да започнем третата фаза с участващите в изборите, от членовете на избирателните секции”, уточни д-р Калчева.
Все още няма яснота за броя на членовете на избирателните секции, които ще пожелаят да бъдат ваксинирани.
“В момента имаме една кутия на “Пфайзер/Бионтех”. Това са 195 флакона, които са за около 585 човека. очакваме да получим списъците. Идеята е преди предстоящите избори те да бъдат имунизирани и то с две дози. Затова се избира и тази ваксина, тъй като при нея интервалът между първа и втора доза е най-кратък”.