НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.01.2021)

18 126 СА ВАКСИНИРАНИТЕ У НАС ЛИЦА СРЕЩУ COVID-19
552 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 336 от тях са установени с PCR, а 216 – с бързи антигенни тестове. 8850 са общо направените у нас тестове през последните 24 часа, от които 5735 са PCR, а 3115 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 20; Бургас – 84; Варна – 32; Велико Търново – 11; Видин – 7; Враца – 21; Габрово – 1; Добрич – 14; Кърджали – 3; Кюстендил – 12; Ловеч – 3; Монтана – 9; Пазарджик – 5; Перник – 12; Плевен – 26; Пловдив – 49; Разград – 2; Русе – 11; Силистра – 7; Сливен – 23; Смолян – 5; София област – 16; София град – 103; Стара Загора – 21; Търговище – 5; Хасково – 25; Шумен – 21; Ямбол – 4.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 211 503. От тях активни са 47 016. Излекувани са вече 156 030 лица. 5660 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общо 3500 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 343-ма от тях се намират в интензивни структури.
18 126 са общо ваксинираните срещу COVID-19 лица у нас до момента, като 452 от тях са се ваксинирали през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 9256 лица-медицински служители. 17 са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие. Седем от тях са установени при лекари, пет – при медицински сестри, два – при санитари и три – при друг медицински персонал.
8457 са починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция. Нови 61 случая са регистрирани през последните 24 часа.

МИНИСТЪР АНГЕЛОВ СЕ СРЕЩНА С ПРОТЕСТИРАЩИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ТАНЦОВИ И МУЗИКАЛНИ ШКОЛИ
„Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве. Парадокс е, че трябва да убеждавам всеки, че искам да опазя здравето и живота му. За мен това е най-важното. Аз не искам да бъда обичан или одобряван, аз искам да бъда полезен за всеки отделен български гражданин и заедно да преминем през това изпитание COVID-19”. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който прие на среща протестиращите представители на Съюза на организациите за любителско изкуство – СОЛИ. На разговорите присъства и министърът на културата Боил Банов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Министър Ангелов обясни на представителите на танцови и музикални школи, че въвеждането на всички противоепидемични мерки се случва след задълбочен анализ на заболеваемостта, както и на данните от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, а целта е единствено опазване здравето на хората. При спад на заболеваемостта под 120 заболели на 100 хил. души население и задържане на тенденцията, ще се мисли за разхлабване на действащите противоепидемични мерки. Ще се действа и в обратна посока – при ново увеличаване на заболелите, мерките ще се затягат, подчерта още здравният министър.
„Вие чукате на отворена врата. Винаги съм готов за диалог, защото дълбоко вярвам, че културата и изкуството са това, което спасява човешкия дух. Знам, че не може всички да са доволни от въведените мерки, но няма да спра да търся консенсуса, защото само заедно и с разбиране за спазване на мерките, ще можем да спечелим битката с COVID-19”, допълни министър Ангелов.
В края на срещата, участниците в нея определиха разговора като конструктивен и се обединиха около тезата, че диалогът между тях трябва да продължи, за да се намерят най-правилните решения за всички. Министърът на културата Боил Банов покани представителите на Съюза на организациите за любителско изкуство – СОЛИ още на 26-ти януари, за да обсъдят параметрите по бъдеща програма в подкрепа на танцовите школи.

Проф. Асена Сербезова: ВЪВ ВАКСИНИРАНЕТО СРЕЩУ COVID-19 ТРЯБВА ДА УЧАСТВАТ И ФАРМАЦЕВТИТЕ
„Kъм момента около 15% са фармацевтите у нас, които заявиха желание да се ваксинират. Голяма част от колегите вече преболедуваха коронавирусната инфекция, тъй като са на първа линия и се срещат ежедневно с хора, носители на вируса.“ Това каза в отговор на въпроси на БНР проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз.
„Значителна част от колегите, които преболедуваха, направиха необходимото, самоизолираха се и създадоха нужната организация, така че да продължи снабдяването с лекарства. Нямаме официална статистика за това колко от нашите колеги са преболедували, но за съжаление и ние дадохме жертви. Говорим за герои в бели престилки, имайки предвид лекари, които не оставиха пациентите си и продължиха да ги лекуват въпреки тежката ситуация – поклон през тези лекари. Но аз искам да насоча вниманието на обществото към работещи въпреки всичко герои в бели престилки – фармацевтите. Уж и ние сме на първа линия, но отношението на държавата към нас като медицински специалисти е коренно различно. Едни ги проверяват и глобяват, на други непрекъснато дават и дори, когато няма правно основание за това към момента, в който им го обещават”, подчерта проф. Сербезова.
„В последните десет години на много наши аргументирани искания ни отговаряха, че едно или друго не е предвидено в бюджета, а когато дойдеше „бюджетното” време, все се появяваше някоя по-спешна нужда. На фона на 1000 лв., които получиха личните лекари и по 10 лв. за поставяне на ваксина (апропо, по информация от чужди източници, цената на някои ваксини е по-ниска от цената за поставянето ѝ), фармацевтите получиха по 0.20 лв. на отпускане на лекарство по протокол. И таксата за все по-усложняващата се услуга за 9 години не бе променяна. Оказа се, че администрирането на това „увеличение” сега затруднява софтуера на НЗОК и е възможно да се получат забавяния в плащанията и блокирането на финансов ресурс, който би следвало са се използва за поръчка на нови наличности от лекарства”, изтъкна председателят на Българския фармацевтичен съюз.
„Със системите, които се въведоха през изминалата година, включително електронната рецепта, на практика се получи така, че фармацевтите които всъщност спонсорираха държавата в нейните рационализации, могат да бъдат глобени дори при проблеми от техническо естество, за което нямат никаква вина, а софтуерните компании повишиха веднага с до 30% таксите си за администриране“, допълни проф. Асена Сербезова. По думите ѝ всичко това демотивира фармацевтите, не ги оставя с впечатлението, че държавата ги припознава като медицински специалисти. „И смятам, че се отразява дори на доверието им в системата и в контекста на ваксинирането“, коментира Сербезова.
Според председателя на Българския фармацевтичен съюз към настоящия момент ваксинирането върви бавно.
„Непрекъснато получаваме обаждания от различни краища на България с въпрос кога ще се ускори процесът, защото колегите са отговорни. Смятам, че ваксиналното покритие ще се увеличи, когато се включат и личните лекари, а в много държави традиционно във ваксинирането се ангажират и фармацевтите“, отбеляза още проф. Сербезова. Според нея когато има достатъчни количества ваксини, те следва да се предлагат по аптеките, за да бъдат по-достъпни. Фармацевтите в много страни по света са ценен актив за увеличаване на ваксиналното покритие.
„В поне 36 държави фармацевтите вече са с активна роля в поставянето на ваксини, а в още 16 страни има предложение за същото или нормативното уреждане на тази мярка е вече в ход. Разполагаме с доказателства за това от Световната федерация на фармацевтите и сме готови във всеки един момент да ги предоставим. Населението има непосредствен достъп до фармацевтите, като често именно те са първата точка на контакт със здравната система. Освен че в аптеките работят висококвалифицирани професионалисти, същите тези професионалисти се радват на доверие от страна на пациентите.“, изтъкна проф. Сербезова.

БАЛИ ОТПРАВИ НАД 90 ПРЕПОРЪКИ КЪМ ЛЕКАРСТВЕНАТА ПОЛИТИКА И ИНСТИТУЦИИТЕ
Над 90 препоръки към лекарствената политика и институциите, които я осъществяват у нас, отправят от Българска асоциация за лекарствена информация (БАЛИ ) в свой доклад. Той е осъществен по проект по Оперативна програма „Добро управление”. Информира Clinica.bg.
Анализът е направен от екип с над 23 експерти и над 200 участници в обсъжданията на темите. Специалистите са изготвили предложения за подобряване на ценообразуването и реимбурсирането, на изготвянето на оценка на здравните технологии (ОЗТ) на лекарствата, както и при отчитане на публичните средства, които се изразходват в областта на лекарствата.
Сред основните констатации в доклада са, че държавата, в лицето на Министерството на здравеопазването и Министерския съвет, не упражнява никакъв контрол над Съвета по цени и реимбурсиране, а дейността на институциите не е достатъчно прозрачна. Така например няма информация кои са новите молекули, които са достигали до реимбурсация след ОЗТ за всяка следваща година, нито какви са финансовите ефекти от тях върху бюджета на НЗОК, допълват от БАЛИ. Според тях е добре да има по-голяма прозрачност и за лекарствата, които заплаща МЗ.

УМБАЛ – СТАРА ЗАГОРА Е ГОТОВА ДА ВЪЗОБНОВИ ПЛАНОВАТА СИ ДЕЙНОСТ
„Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора е готова да възобнови плановата си дейност от понеделник, обяви директорът на лечебното заведение проф. д-р Йовчо Йовчев, съобщи БНР.
„Готови сме по отношение възстановяването на тази дейност. В момента се приемат спешни случаи, така че няма някакви затруднения в тази посока.
Условието за планов прием, обявен от министъра на здравеопазването, е отрицателен тест за коронавирус, който ще се прави в лечебните заведения. Имаме достатъчно бързи тестове, антигенни, на разположение са. Ние и в момента го правим, така че промяна няма никаква“, обясни проф. Йовчев и допълни, че в болницата ще продължат да работят три COVID отделения, които да приемат най-тежките случаи в продължаващата пандемия.
В момента в здравното заведение се лекуват 40 души с диагноза за коронавирусна инфекция, допълни директорът на болницата.