НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.10.2019)

1300 ЛЕВА Е СРЕДНАТА ЗАПЛАТА НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ В МБАЛ-ХАСКОВО
Хасковската областна болница няма кадрови проблеми със сестрите. Средната брутна заплата за медицинска сестра там е 1 300 лв. Това заяви пред Радио Стара Загора на БНР управителят на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов, информира Zdrave.net.
„За нас проблемът не е с наемането на сестри, имаме проблем с подмладяването на кадрите. Той е предимно в непривлекателните отделения като педиатрията и инфекциозното. Няма проблем обаче в интензивното. За един ден съм назначил 4 млади момичета. Имаме добра болнична база и медицински колеж в града, в който се обучават медицински сестри и акушерки. Те ползват за обучение нашата база, ние ги наблюдаваме и се опитваме да ги привлечем на работа. Това е съвсем нормален процес“, сподели той.

ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ И БИЗНЕСЪТ С ВЪПРОСИ ЗА БОЛНИЧНИТЕ ЛИСТОВЕ КЪМ НОИ
Българският лекарски съюз и Асоциацията на индустриалния капитал в България искат информация от НОИ по темата с болничните. Това стана ясно след общата среща на представители на лекарското съсловие и бизнеса. Те обсъдиха възможните решения за ограничаване на болничните листове и недопускане на тяхното преразходване от страна на недоброжелателни ползватели, информира Clinica.bg.
Двете организации решиха да попитат НОИ колко са издадените болнични през 2018 г., какви са най-честите причини за временна нетрудоспособност по пера – например гледане на дете, болест и други, какъв е размера на болничните за период от 3 дни. Към НОИ е отправен и въпросът колко са издадените болнични от ОПЛ, лечебни заведения, лекарски комисии и всички, които имат право да издават такива. Лекарите и бизнесът питат още кои са периодите в годината с най-много издадени
болнични за 3 дни и съвпадат ли те по време с почивни дни за национални празници, както и колко от болничните за 3 дни са издадени в навечерието на уикендите.
БЛС и АИКБ ще разгледат и анализират съвместно данните, което ще подпомогне изясняването на проблема и вземането на решение. Лекарите нямат вина, ако някои злоупотребява с издаването на болнични, както и че работодателите трябва да контролират процеса, категорични бяха от БЛС.

ПОСТАВЯТ БЕЗПЛАТНО СИЛАНТИ НА ДЕЦА НА ВЪЗРАСТ ОТ 5 ДО 8 ГОДИНИ
От 4 октомври 2019 стартира кампанията по силанизиране на първите постоянни молари при деца от 5 до 8-годишна възраст, съобщиха от Българския зъболекарски съюз. Кампанията ще продължи до 30 ноември 2019 г., а силанизирането на първите постоянни молари е безплатно. Програмата е Национална и се финансира от Министерство на здравеопазването, информира Zdrave.net.
Важно е всички родители да заведат на преглед децата си, тъй като често пробивът на постоянните зъби не се установява от тях навреме. Колкото по-рано се поставят силантите, толкова профилактиката е по-голяма и зъбите са предпазени от развитие на кариес от най-ранен етап.
Манипулацията представлява запечатване на фисурите (цепнатини) на първите постоянни дъвкателни зъби със силант (фото или химиополимерен препарат с високо съдържание на флуор). Това не позволява задържането на храна и съответно намалява риска от развитие на кариес на обработените зъби с до 60%.
Предварително се почистват дъвкателните повърхности много внимателно, за да се премахнат вредните налепи. Областта около фисурите се обработва с гел, осигуряващ по-здравото залепване на материала. След това се подсушава и фисурите се покриват с гладък защитен слой, като процедурата е напълно безболезнена.

БЕЗПЛАТНИТЕ ПРОТИВОГРИПНИ ВАКСИНИ ЗА ПЕНСИОНЕРИ ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ДОСТАВЕНИ
Безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите все още не са доставени. Очаква се това да се случи в края на ноември, каза през bTV доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
По думите му в световен мащаб има недостиг на противогрипни ваксини.
“В момента няма грип нито в Европа, нито у нас” уточни доц. Кунчев. Очаква се пика на грипната епидемия да е в края на януари и началото на февруари.
Стана ясно, че ваксините са закъснели защото поръчката за тях е направена през септември. В същото време, заради липсата на ваксините от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари помолиха Министерство на здравеопазването да бъде удължен срока за ваксинирането на хората от третата възраст до края на януари 2010 г. Според законовия срок ваксинирането на хората над 65 години с безплатни противогрипни ваксини е до началото на декември.
Според доц. Ангел Кунчев целият период от последното тримесечие на годината е подходящ за ваксиниране. Препоръчително е обаче, да се предвиди, че за изграждането на имунитет са необходими 20 дни преди срещата с вируса.

САМО 12 ПЕДИАТРИ РАБОТЯТ В ЦСМП-СОФИЯ
12 са педиатрите, които работят в Центъра за спешна медицинска помощ-София. Това става ясно от писмен отговор на здравния министър Кирил Ананиев към народния представител от БСП Анна Славова. Въпросът е във връзка с инцидент от септември месец, при който дете пада от 2 метра височина. Майката звъни на тел. 112, които приемат сигнала, но после връщат обаждане, че няма линейка не може да се отзове, защото няма педиатър и затова трябва да изчакат, информира Zdrave.net.
От отговора на министъра става ясно, че във въпросния ден на смяна са били два педиатрични екипа. Те са изпълнили 20 детски адреса и това е причината да не са могли да се отзоват веднага. Майката е подала сигнала в 18:18 часа. В 18:26 и в 18:30 дежурната медицинска сестра в Координационния център информира, че няма свободен педиатричен екип и да изчакат линейка, която ще дойде след освобождаване на екип. В 18:34 е получен сигнал, че детето е раздвижило ръката си и майката ще го откара до болница „Пирогов“.

ВЪВЕЖДАТ МЕРКИ ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА ШЕСТ ОБЩИНСКИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ВЪВ ВАРНА
Изготвят се енергийни одити за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на шест общински лечебни заведения във Варна – ДКЦ 1 “Св. Клементина“, ДКЦ 2 „Св. Иван Рилски“, ДКЦ 3 Варна, ДКЦ 5 „Св. Екатерина“, ДКЦ „Чайка“ и Специализираната АГ болница „Проф. д-р Димитър Стаматов“. За това информира Zdrave.net като се позовава на съобщение от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна.
Осигурени са средства в бюджета, а лечебните заведения вече имат сключени договори с външен изпълнител за изготвяне на енергиен одит. През ноември готовите проекти ще бъдат представени на лечебните заведения и Община Варна. Там, където е необходимо, ще бъдат изпълнени и дейности за достъпна среда, включително с изграждане на асансьор и рампи, което ще позволи на всички пациенти спокойно да се придвижват до етажите в сградите, обясни Ася Георгиева, директор на дирекция “Здравеопазване”.

ПУСКАТ РОЗОВИ БАЛОНИ В ПАМЕТ НА ЖЕНИ, ПОЧИНАЛИ ОТ РАК НА ГЪРДАТА
В небето над Националния дворец на културата ще полетят 1200 розови балона в памет на жените, които всяка година губят битката с рака на гърдата. Това ще се случи на 16 октомври от 11:00 часа на площадката пред Моста на влюбените, от страната на НДК, информира Puls.bg.
Събитието за пореден път се организира от Първа САГБАЛ „Света София“ и е част от информационна и профилактична кампания за борба с тежкото заболяване, която болницата провежда всяка година, през месец октомври. Инициативата е подкрепена от Столична община, Националния дворец на културата, Българската национална телевизия, Български форум на бизнес лидерите, фармацевтичната компания „АстраЗенека“ и „Метрополитен“ ЕАД.
Тази година през месец октомври медицински специалисти от общо 10 лечебни заведения в София, Пловдив, Варна и Стара Загора се включиха в каузата и извършват безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата. Докато някои хронични заболявания остават спътник на пациента през целия му живот, то рака на млечната жлеза, открит навреме, може да бъде напълно излекуван, припомнят специалисти. Ракът на млечната жлеза засяга около 90 на 100 000 жени, сочи статистиката.