НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.09.2021)

Председателят на БАПЗГ: КАДРОВИЯТ ДЕФИЦИТ СРЕД СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ РАСТЕ
В обръщение за началото на академичната учебна година за университетските структури, обучаващи специалисти по здравни грижи, председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева посочва, че въпреки пандемията не са взети мерки за овладяването на кадровия дефицит.
“Професионално направление „Здравни грижи“ е в Списъка с приоритетните професионални направления от 2020 година, има стъпки за увеличаване на стипендиите и възможности за намаляване на учебните такси, но все още трудно се набират кандидати за професиите на специалистите по здравни грижи. Това са медицинските сестри, акушерките, лаборантите, фелдшерите и рехабилитаторите, информира БНР.
„БАПЗГ ще продължи своите усилия за приемане на стандарти по здравни грижи и адекватно заплащане на труда на медицинските специалисти в България. Успешното решаване на тези задачи, за които настояваме от години, без съмнение ще повиши мотивацията за избор на професии в областта на здравните грижи”, посочва в обръщението си Милка Василева.

39 546 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС, 4584 ПАЦИЕНТИ СА ПРИЕТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ В БОЛНИЦИ
2029 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 1148 от тях са установени с PCR, а 881 – с бързи антигенни тестове. Направените за изминалите 24 часа тестове са общо 21 451, като от тях 6521 са PCR, а 14 930 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 119; Бургас – 172; Варна – 176; Велико Търново – 73; Видин – 43; Враца – 36; Габрово – 25; Добрич – 37; Кърджали – 20; Кюстендил – 56; Ловеч – 32; Монтана – 37; Пазарджик – 65; Перник – 33; Плевен – 54; Пловдив – 183; Разград – 34; Русе – 42; Силистра – 18; Сливен – 63; Смолян – 33; София област – 89; София област – 329; Стара Загора – 80; Търговище – 45; Хасково – 51; Шумен – 36; Ямбол – 48.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 475 299, от тях 39 546 са активни. Излекуваните лица са 416 009, от които 763 са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 4584 пациенти с потвърден COVID-19, от тях 386 са настанени в интензивни структури.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас до момента, са общо 2 427 013. От тях 11 002 са приложени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас при общо 14 129 лица-медицински служители е констатиран новият коронавирус. Нови 33 случая са регистрирани през последното денонощие.
19 744 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. 83 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Министър Стойчо Кацаров с призив към обществеността: ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ И СПАЗВАМЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ ЗАРАДИ ДЕЦАТА
Здравният министър Стойчо Кацалов се обърна към обществеността по повод първия учебен ден. В обръщението се казва: „ Броени часове ни делят от началото на новата учебна година, която ще започне в условията на поредната епидемична вълна на коронавируса. За разлика от миналата година, присъственото обучение на децата е приоритет на сегашното правителство. Училищата и университетите няма да бъдат затваряни, освен ако страната не влезе в най-тежкото ниво на разпространение на епидемията, както е разписано и в Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2.
Изготвените от Министерството на образованието и науката насоки за обучение и действия в детските градини и училищата са в съответствие с епидемичната ситуация в страната.
Оценявайки колко е важно класните стаи да останат отворени, призовавам всички български граждани да спазват въведените в страната противоепидемични мерки.
Отказът на много хора да се ваксинират, както и системното нарушаване на противоепидемичните мерки са най-голямата опасност за това, училищата да бъдат затворени. Нека не им причиняваме това. Ако собственото ни здраве не е достатъчен мотив да спазваме мерките и да се ваксинираме, нека го направим с мисълта за децата – най-голямото богатство на нацията ни.“

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ ДАННИ ЗА ХОСПИТАЛИЗИРАНИ ПАЦИЕНТИ СЪС ЗАВЪРЪШЕН ВАКСИНАЦИОНЕН КУРС
За последния 14-дневен период (от 01.09 до 14.09.2021 г.) относителният дял на постъпилите за болнично лечение пациенти със завършен ваксинационен курс (поставени 2 дози при двудозовите и съответно, 1 доза при еднодозовите ваксини) е 7,2% от всички хоспитализирани с COVID-19. Това обявиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От предоставените данни става ясно че хоспитализирани в лечебни заведения с доказан COVID-19 са били 6488 души, от които 468 са със завършен ваксинационен курс. Относителният дял на лицата, постъпили за интензивно лечение, е бил 0,3% от всички хоспитализирани за периода, или 20 души от общо 6488 души, приети с коронавирусна инфекция в лечебни заведения.
За периода от 01.03 до 14.09.2021 г. относителният дял на починалите лица със завършен ваксинационен курс е 0,67%, или 64 души от общо 9 494 починали лица с COVID-19 за съответния период. На 21.03.2021 г. е регистриран първият смъртен случай на COVID-19 при пациент със завършен ваксинационен курс, става ясно още от съобщението на здравното ведомство.

Математикът Лъчезар Томов: ЕДНА ДОЗА ОТ ВАКСИНАТА НЕ Е ДОСТАТЪЧНА, ЗА ДА НИ ПРЕДПАЗИ ОТ СЕРИОЗНИ ВАРИАНТИ НА КОРОНАВИРУСА КАТО ДЕЛТА И АЛФА
При възрастните хора между 90 и 100 години рискът да починат от COVID-19 въпреки ваксинацията е 2,5%. При децата рискът да починат от COVID-19 е 1 на 10 000. Това означава, че ако са заразени 100 000 деца, могат да починат от 70 до 100 деца. Това каза пред Нова телевизия математикът Лъчезар Томов, информира Zdrave.net.
По думите Томов, когато човек се разболее преди цикълът на имунизация да е завършен, рискът от хоспитализация и смърт е висок. „Една доза от ваксината не е достатъчна, за да ни предпази от сериозни варианти като Делта и Алфа”, подчерта той.
„Вирусът не избира само пълнолетните. В тази връзка аз съм против да се говори за ваксинирани само сред пълнолетните. От всички хора в страната ние имаме реално 16-17% ваксинирани”, подчерта Томов. Той допълни, че делта е много агресивен вариант и един човек вече заразява между 7 и 9 души. „Това е напълно различен вирус. Ако той влезе в една къща, вече ще зарази всички там”, изтъкна Томов.
Според математикът отварянето на училищата ще доведе до рязък скок.
„Първо има инкубационен период, после започва развитието му като настинка. Можем да видим 40% позитивни тестове. Случаите могат да са около 4-5 хиляди заради процеса на тестването, но чисто практически по-висок процент няма да отчетем. Ако го правим както трябва, то позитивните могат да бъдат и много повече”, каза математикът. Той беше категоричен, че трябва да се даде повече свобода на ваксинираните.
„Ако епидемията не се управлява, тази година може да очакваме много по-висока смъртност от миналата година, а тогава смъртността беше рекордна“, допълни Томов.

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР НАГРАДИ С ГРАМОТА Д-Р НИКОЛАЙ ХРИСТОВ ЗА ПРИНОСА МУ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ИМУНИЗАЦИОННИЯ ОБХВАТ СРЕЩУ COVID-19
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров награди с грамота д-р Николай Христов. Отличието е за проявената от негова страна висока активност и професионален ангажимент при реализация на имунизационната кампания на България за ваксинация срещу COVID-19. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Д-р Христов придоби широка обществена популярност, след като публикува в най-използваната у нас социална мрежа снимки от ваксинацията на децата си. Той е особено активен в социалните мрежи по темата за ваксините срещу COVID-19, като предоставя актуални данни, свързани с пандемията и дава информация от професионалния си опит.

Д-р Александър Йорданов: ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА СПАСЯВАТ ЖИВОТИ
За мен лично всеки гражданин би следвало да се ваксинира, защото ваксиниге срещу коронавируса спасяват животи. Препоръките както на Европейското, така и на Американското дружество по хематология, са свързани с това всички пациенти със злокачествени заболявания да се ваксинират. Това заявява д-р Александър Йорданов – зам.-началник на Клиниката по хематология към УМБАЛ “Св. Иван Рилски” – София по повод Световния ден за борба с лимфома, който се отбелязва днес, цитиран от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. За това съобщи БТА.
Д-р Йорданов е специалист по хематология с над 9 години опит и професионални интереси в областта на стволовите клетки и малигнените лимфоми. Участва в над 20 клинични проучвания в областта на малигнената хематология.
Лимфомите представляват злокачествени новообразувания на лимфната система, включваща лимфните възли, слезката, тимуса и костния мозък. Най-общо се разделят на две големи групи – Хочкинови (около 10%) и Нехочкинови лимфоми (около 90%), посочва лекарят. Рисковите фактори за развитието им са няколко групи. В последните години се говори много за ролята на вирусните инфекции за развитието на лимфоми. Автоимунните заболявания също оказват влияние за тяхната поява. Третата основна група рискови фактори са йонизиращите лъчения.
Лимфомите се срещат във всички възрастови групи от нашето раждане до дълбоки старини. Наблюдават се обаче някои пикове на заболеваемост. Така например, най-висока честота на Хочкиновите лимфоми има във възрастовата група 15-25 години, докато пикът на Нехочкиновите лимфоми е след 55-годишна възраст. Като цяло мъжкият пол е по-засегнат от развитието на злокачествени заболявания на лимфната система.

Д-р Валери Велев: ИМУНИЗАЦИЯТА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА ДАВА МНОГО ДОБЪР ПРОТЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ ПРИ ДЕЦАТА НАД 12 Г.
Имунитет и имунопрофилактика при децата в контекста на ваксините срещу COVID-19. Темата коментира в предаването “Нашият ден“ на БНР доц. д-р Валери Велев от Клиниката по педиатрия в Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести “Проф. Иван Киров“ в столицата.
“Безспорно данните изобщо за разрешените в ЕС ваксини срещу коронавирус са, че те създават сигурен имунитет. До момента данните са, че той продължава минимум една година. В имунната система на децата и то при по-големите, защото ваксините и по-специално тази на „Пфайзер“ е разрешена за използване при деца над 12 години. В имунната система на тези сравнително големи деца няма сериозни физиологични различия от тази на възрастните хора. Имунната система при по-младите хора е доста по-реактивна от тази на възрастните, но това означава, че в случая ваксината може да предизвика по-бърз имунен отговор. До момента тези ваксини дават много добър протективен имунитет при децата“, коментира д-р Велев.

Д-р Анелия Симеонова: МНОГО ХОРА ПО СВЕТА СТРАДАТ ОТ КОРОНАСОМНИЯ
„Пандемията и, разбира се, свързаните с нея мерки – социална изолация, промяна в ежедневието, промяна във физическата активност и режима на хранене, се отрази и върху качеството на съня при много хора, навсякъде по света. Така в световен мащаб се въведе понятието „коронасомния“, т.е. нарушения на съня, свързани с пандемичната обстановка, в която се намираме“. Това заяви пред Zdrave.net д-р Анелия Симеонова, невролог и специалист по медицина на съня в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.
По думите на специалистката множество изследвания са доказали покачване на заболеваемостта от различни сънни нарушения по време на пандемията.
„Отчита се рязко нарастване на дихателните нарушения по време на сън, свързани пряко с белодробните изменения при COVID инфекцията. Значително се увеличи потокът на пациенти с оплаквания от безсъние с различна характеристика. Последното е свързано и с наблюдаваната промяна в афекта при голяма част от хората. Регистрира са нарастване на консумацията на сънотворни медикаменти с над 30% през последната година“, посочи д-р Симеонова.

ДЕПУТАТИТЕ ОДОБРИХА ЕДИНОДУШНО БЪЛГАРИЯ ДА ДАРИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 НА БУТАН, БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА И БАНГЛАДЕШ
Депутатите одобриха единодушно на второ четене страната ни да дари ваксини срещу COVID-19 на Бутан и Босна и Херцеговина. Единодушно беше приета и препродажбата на ваксини на Кралство Норвегия, информира Zdrave.net.
Също единодушно, но на две четения едно след друго, бе приет и документът, с който България дарява ваксини на Бангладеш.
Бутан, Босна и Херцеговина, както и Бангладеш получават от нас ваксини на AstraZeneca, а споразумението с Норвегия е за флакони на Moderna.
Част от даренията вече са извършени, тъй като в противен случай срокът на ваксините щеше да е изтекъл, преди те да достигнат до новите си собственици.
От здравния портал припомнят, че количествата дарени ваксини са от склада на „Бул Био – НЦЗПБ“, като към 11 юни 2021 г. там са налични 300 000 дози ваксина Vaxzevria и 100 000 дози ваксина Comirnaty, които вследствие на ниския темп на ваксиниране в България са в риск от бракуване поради изтичащ срок на годност, при среден срок на годност август-септември 2021 г.

ПЪРВО ОТДЕЛЕНИЕ В ЦЕНТЪР ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ В БЛАГОЕВГРАД ВРЕМЕННО СПИРА ДА ПРИЕМА ПАЦИЕНТИ
Първо отделение в Център за психично здраве в Благоевград затваря за нови пациенти поради установени положителни резултати за COVID-19 сред хоспитализирани пациенти. За това информира БТА като се позова на съобщение от Регионалната здравна инспекция в Благоевград.
От здравната инспекция посочват, че четирима от пациентите са с лека хрема и субфебрилитет, а една от пациентките е преведена във Вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград за изследване и лечение. Останалите пациенти в отделението се чувстват добре и нямат изявени симптоми за COVID-19.
От РЗИ – Благоевград съобщават още, че пациенти могат да се хоспитализират във Второ отделение на Център за психично здраве, което се намира в близкото село Хърсово. Хоспитализираните в момента пациенти от Първо отделение ще бъдат изписани след изтичане на карантинния срок от десет дни за контактните лица и четиринадесет дни за пациентите с потвърдени положителни резултати за COVID-19. От здравната инспекция допълват, че е направена обща дезинфекция на цялото отделение и са взети всички противоепидемични мерки, а епидемиологичното наблюдение над огнището продължава.

Д-Р СТОЙЧО КАЦАРОВ ОТЧЕТЕ ДЕЙНОСТТА СИ КАТО СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР
Ден преди президентът да обяви състава на новото служебно правителство, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров отчете дейността си за трите месеца във ведомството, информира Zdrave.net.
„От 1-ви януари до 11 май лекарите пътуваха до РЗИ (някои над 100 км), за да получат ваксини за своите пациенти. За периода в страната са поставени 960 хиляди ваксини. Ние осигурихме доставката на ваксини до всяка община и логистичен център в страната. От 11 май досега са поставени 600 хиляди ваксини. До 11 май възрастните хора и хората с тежки болести не бяха приоритет на ваксинационния план. Това е една от причините за високата смъртност, регистрирана от началото на годината. Дори хората, настанени в домове за възрастни, са ваксинирани само наполовина. Дадохме приоритет на имунизацията на възрастните хора и тези с тежки хронични заболявания. Сформираха се мобилни екипи за имунизиране на трудноподвижните хора и жителите на отдалечените и труднодостъпни населени места. За периода 11.05.2021-10.06.2021 са поставени ваксини на 427 816 души над 60-годишна възраст. За времето от 1 януари до 11 май са били поставени ваксини на 454 352 души над 60-годишна възраст“, пише в отчета на министъра. Той е категоричен, че скандалите около закупуването на ваксините, хаотичните решения по управлението на кризата, в това число и на ваксинациите, са позволили в страната да се създаде негативна нагласа срещу ваксинациите.
„Стартирахме информационна кампания за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу коронавирусната инфекция; проведохме срещи за сътрудничество с общини, НСОРБ, представителите на СЗО в България; Представителството на ЕК, БЧК, БЛС, НСОПЛБ, директорите на областните болници в страната, АРФАРМ, БАТЕЛ, БГФА, БЗС. НСОПЛБ, НСЧБ, ББА и др. Заварихме над 5000 души с погрешно издадени сертификати. Липсваше дори оперативна процедура за поправянето им. Сертификатът можеше да се получи само от лица, имащи електронен подпис Създадохме процедура за отстраняване на грешки във вече издадени сертификати. Организирахме издаването на електронен сертификат за ваксинирани, тествани и преболедували (зелен сертификат), като България стана една от първите стани в ЕС, която го валидира и българските граждани, които са ваксинирани, могат да пътуват с него без ограничения след 1 юни. Създадохме възможност за изтегляне на зеления сертификат, без да е необходимо гражданите да притежават КЕП или да посещават ваксинационен център“, казва служебният министър. Той акцентира върху изготвения Национален оперативен план за справяне с пандемията и актуализирането на противоепидемичните мерки в синхрон с показателите за разпространението на заболяването в страната. „Премахнахме ограниченията пред присъственото обучение на учениците и студентите. Намалихме ограниченията при посещения на спортни мероприятия. Премахнахме изискването за PCR изследване на деца до 6-годишна възраст при влизането им в страната. Въвеждаме единен национален КОЛ-център, към който гражданите ще могат да отправят запитванията си за ваксинацията, противоепидемичните мерки, др.“, отчита д-р Кацаров. Като проблем той изтъква липсата на систематично събиране на медико-статистическата информация, в която има големи неясноти. „Нямаме дори приблизителна оценка на броя на българите, които вече са се срещали с вируса.
„По брой на проведените тестове за COVID-19 сме на последно място в ЕС, а леталитетът е два пъти по-голям от средния в ЕС. Извършваме сероепидемиологично проучване и кръстосан анализ на данните за броя на българските граждани, които вече са се срещали със SARS-CoV-2, за да имаме точна прогноза кога страната ни би могла да постигне колективен имунитет (преболедували, имунизирани, срещнали се с вируса). Със заповед на министъра на здравеопазването е възложено на НЦОЗА извършване на пълен анализ на действията по управление на кризата с COVID-19, анализ на извънредната смъртност и дейността на лечебните заведения. Анализът е извършен, представен на обществеността и внесен в Народното събрание“, отчита още Кацаров. Сред останалите свършени от неговия кабинет неща са изготвянето на Единен национален протокол за диагностика, амбулаторно и болнично лечение на пациенти с COVID-19, участие в общоевропейската процедура за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за следващите две години – 2022/23, осъществяване на дарения на 172 500 ваксини на държавите Бутан, Босна и Херцеговина 50 000, Р С Македония 51 000 (в процес на изпълнение), Бангладеш 271 000.
Сред свършените дейности извън COVID пандемията министърът отчита обнародваните изменения в над 20 от съществуващите медицински стандарти, с цел намаляване на административната тежест и създаване на повече възможности за увеличаване на възнагражденията на лекари, медицински сестри и друг персонал на лечебните заведения, стартиране на измененията по две наредби, свързани с акредитацията на лечебните заведения и специализацията на младите лекари с цел подобряване на условията, реда, организацията и възнагражденията им.
„Направена е спешна промяна в Наредба 4, която да даде възможност на лекарите да изписват и на хартиени рецепти, когато лекарствата не се заплащат от НЗОК. От 1 юни беше въведено изцяло електронно изписване на лекарства, които са напълно или частично платени от НЗОК. Предприети са действия рецептурните книжки и протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства да преминат напълно в електронен вариант от 1 юли“, казва министърът.
„Извършен е анализ на годишните отчети за дейността и на годишните финансови отчети на почти всички държавни болници и са идентифицирани проблемните от тях. В тази връзка и във връзка с други сигнали за нарушения са проведени проверки в УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, държавното дружество „Бул Био“, специализирани болници за рехабилитация, както и проверка по сигнали в УМБАЛ „Лозенец“. Предприети са действия за смяна на ръководствата на болниците „Александровска“ и „Лозенец“, като във втората са констатирани тежки нарушения, свързани с извършени трансплантации. Нарушенията са били прикрити от МЗ и служби за сигурност“, твърди министърът.
Получени са резултатите от извършена от НЗОК проверка на УМБЛАСМ „Пирогов“ ЕАД, в която са констатирани множество нарушения, в това число отчетена и неизвършена дейност. Заради допуснати тежки нарушения са сменени изпълнителните директори на УМБАЛ „Лозенец“ и УМБЛАСМ „Пирогов“ ЕАД. До момента са установени са злоупотреби с клинични пътеки и източване на НЗОК, като само в болница „Лозенец“ те са в размер 374 523 лв., в „Пирогов“ на стойност 1 680 005 лв. Проверките ни установиха също – тежки задължения на дружествата, например 30 млн. задължения в „Лозенец“, 70 млн. в „Александровска“ и др. Предприети са действия за смяна на ръководствата на болниците „Александровска“, „Лозенец“ и „Пирогов“ заради установените нарушения. В УМБАЛ „Лозенец“ са установени тежки нарушения, свързани с незаконно извършвани трансплантации. Сезирани са съответните органи“, допълва още Кацаров в отчета си. Той посочва, че са проведени непрозрачно голяма част от процедурите по закупуване на лични предпазни средства, респиратори и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 март 2020 г. досега и в резултат на това част от закупените респиратори и лекарства, някои като хидроксихлорохин (купен на цена повече от два пъти над пазарната) са останали неизползваеми и може да бъдат бракувани. Закупени са без обществена поръчка ненужно голям брой респиратори на цени, надвишаващи пазарните, част от които са доставени неокомплектовани и без дължимата гаранция за употреба. Материалите от проверката са изпратени на МВР и прокуратурата.
Министър Кацаров коментира обществената поръчка за изграждане на нова детска болница в София, спечелена от ДДЗД „Детско здраве“. „МЗ се оттеглило като възложител и прехвърлило правата си на нарочно създадено дружество със записан капитал от 95 милиона лева. Авансово за изплатени 9 милиона и 213 хиляди лева. Отчетени са разходи за възнаграждения и осигуровки от 160 хиляди лева, външни услуги за 17 хиляди лева и 20 хиляди лева за банкови такси и комисионни. Не е издавано разрешение за строеж, не е изготвен инвестиционен проект, не е одобряван комплексен проект. В Министерството на здравеопазването бяха проведени срещи с всички заинтересовани страни, организации и ведомства, ангажирани със строежа на национална детска болница. Извършен е анализ на дейността на дружеството през последната година. Констатира се, че за една година не е направено нищо за изграждането ѝ. След получен отказ от МРРБ да разреши изменение на ПУП и издаване на виза за проектиране се взе решение за прекратяване на договора, поради липса на предмет на същия“, казва министър Кацаров.
По отношение на лечението на коронавируса, той допълва, че са създадени условия за разкриване на COVID зони за лечение на пациенти. „Прегледите на пациентите ще бъдат поети от НЗОК. Дейността на COVID зоните ще бъде подпомогната от МЗ чрез допълнителна субсидия от 30 000 лв. А лекарствата за пациентите ще се покриват от НЗОК. МЗ ще подпомогне новоразкритите зони и с диагностична апаратура за 50 000 лв. за всяка зона. Направихме промени в нормативните актове, изменихме ПЛС, инициирахме анекс към НРД. Инициирахме забрана за износ на лекарства за COVID. Осъществихме обществена поръчка за осигуряване на запаси от лекарства за COVID. Инициирахме ПМС за нов вид лекарства за COVID – моноклонални антитела. Създадохме нова методология за по-справедливо заплащане на медицинските специалисти работещи на първа линия и подложени на риск от COVID-19“, отчита още министър Кацаров.

ОБЛЕКЧАВАТ ПРОЦЕДУРИТЕ ЗА БОЛНИЦИТЕ ПРИ ДОГОВАРЯНЕ НА НИСКОМОЛЕКУЛНИ ХЕПАРИНИ
Mинистерството на здравеопазването е изготвило указания до лечебните заведения за провеждане на процедури по договаряне на лекарствените продукти Клексан (INN Enoxaparin) и Фраксипарин (1NN Nadroparin), чрез които облекчава условия при провеждането на процедури по сключване на договор – възможност за пряко договаряне с търговците на едро с лекарствени продукти в съкратени срокове. В проектодоговорите на лечебните заведения е търговците на едро за доставка се предвижда да залегнат и облекчени условия по отношение и на доставките на продуктите. За това информира Zdrave.net.
Това се казва в отговор на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на въпрос на депутата от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова относно осигуряване на терапия на бременни жени с тромбофилия и пациенти с коронавирусна инфекция, провеждащи болнично лечение.
Министърът припомня, че с измененията в Наредба 3 на МЗ е предвидено субсидирането на определени лечебни заведения за болнична помощ да обхваща и закупуването на лекарствени продукти, които да са на разположение при възникване на недостиг вследствие на извънредна епидемична обстановка, свързана с разпространението на заразна болест.
„M3 изготви и нормативна промяна, която дава възможност за създаването на амбулаторна процедура, включваща диагностични и лечебни дейности и услуги, които ще се осъществяват в извънболничната помощ и които ще се предоставят на задължително здравноосигурени лица със заболяването COVID-19. Тези диагностично-лечебни дейности включват и предписване на необходимата терапия на пациента в това число и на нискомолекулни хепарини. Лекарствените продукти ще бъдат отпускани на пациентите на домашно лечение от открит тип аптеки, което неминуемо ще доведе до необходимост от поддържане на завишени количества нискомолекулни хепарини в аптеките“, казва министърът.
Д-р Кацаров припомня още, че е постановил забрана за износ на лекарствени продукти, съдържащи INN Enoxaparin и Nadroparin, като забраната е в сила до 30.10.2021 г.
„С предприелите действия M3 се стреми да създаде условия всички пациенти, показани за терапия с нискомолекулни хепарини, да имат достъп и съответно да получат предписаната им терапия“, казва министър Кацаров.