НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.07.2022)

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПРИЕ АКТУАЛИЗИРАНИЯ НАЦИОНАЛЕН ОПЕРАТИВЕН ПЛАН ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19
Със свое решение от вчера, 14 юли, Министерският съвет прие актуализирания Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Основните цели на дейностите, разписани в документа, са да се ограничат заболеваемостта и смъртността от COVID-19, да се намали натоварването върху здравната система в страната, както и да се създаде адекватна организация за своевременно предприемане на необходимите действия за недопускане на евентуално масово разпространение на коронавирусната инфекция.
Основните дейности в Националния оперативен план са свързани с провеждането на епидемиологичен и вирусологичен надзор, създаване на възможности за достъпна лабораторна диагностика, осигуряването на ваксини срещу COVID-19 и лекарствени продукти, както и гарантирането на качествена и достъпна медицинска помощ за пациентите.
В Плана са определени общо 5 етапа, като за всеки етап са разписани противоепидемичните мерки, които да бъдат въвеждани на областно или национално ниво. Етапите и мерките се определят въз основа на ясен математически модел, отчитащ 14-дневната заболеваемост по региони, % заетост на неинтензивни и интензивни болнични легла.

Доц. д-р Ангел Кунчев: ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ЩЕ БЪДАТ ВЪВЕДЕНИ ОТ 18 ЮЛИ В РЕГИОНИ, КОИТО СА В ПЪРВА ФАЗА ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ПЛАН ЗА СПРАВЯНЕ С COVID ПАНДЕМИЯТА
Противоепидемични мерки ще бъдат въведени от 18 юли в региони, които са във фаза 1 от Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Това към момента са около една трета от страната – София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник. Това каза пред журналисти в Пловдив главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му има ръст и в други региони и е “очевидно за всички, че започва вълна”, информира БТА.
Мерките включват носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, по възможност – работа от разстояние, максимално опит за спазване на отстояние от 1,5 метра, обясни Кунчев. По думите му те ще бъдат въведени със заповеди на директорите на съответните Регионални здравни инспекции (РЗИ), а когато един от регионите влезе във фаза 2, ще има национални мерки, важащи за територията на цялата страна.
При срещи с общопрактикуващи лекари Кунчев е уведомен, че в една среда практика минават по 15 души на ден, които имат признаци на заболяването. В голямата си част то минава сравнително по-леко, особено при хора в активна възраст, които нямат хронични заболявания, обясни Кунчев. Вариантът Омикрон протича с температура, кашлица, но не налага в повечето случаи болнично лечение.
Ще дадем наличните тестове, които имаме в РЗИ, на здравните заведения и общопрактикуващите лекари, каза Кунчев. По думите му вече е договорено с НЗОК да възстанови възможността за издаване на направления за бързи антигенни тестове. “Личният лекар трябва да може да прави всичко, за да постави диагнозата на място и да лекува пациента от първия ден, а не да се разхожда по здравните заведения”, коментира Кунчев. Според него трябва НЗОК да разреши на лекарите на първа линия да издават направления и за PCR тестове.
Според главния държавен здравен инспектор ваксините пазят от тежко протичане и смърт при варианта Омикрон, но не предпазват на 100 процента от заразяване. Има много хора с трето заразяване, което показва, че и имунитетът след боледуване също се заобикаля от Омикрон варианта, допълни Кунчев. Той съобщи, че в края на септември, началото на октомври се очакват преработени ваксини, които да са по-насочени към този вариант на вируса.
Ангел Кунчев участва в професионален семинар на тема „Комуникация между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите“, който се проведе в Медицинския университет в Пловдив. Дискусията е за специалисти в доболничната помощ, служители на РЗИ – Пловдив, студенти и преподаватели от медицинските университети.

С ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО РЕГЛАМЕНТИРАТ ПО-ЯСНО ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ПАЦИЕНТИТЕ И ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Регламентиране на телемедицината, създаване на Медицински съвет като консултативен орган и задължения за пациентите предвижда Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, предложен от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, информира Zdrave.net.
„Предложеният проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за здравето (ЗИД на 33) цели да разреши няколко основни проблема, които не могат да бъдат решени в рамките на съществуващото законодателство: да създаде законодателни мерки за осигуряване на приемственост и последователност в разработването и изпълнението на здравната политика; да отстрани непълнотите и противоречията в правната рамка, определяща задълженията на пациента и да създаде единна и ясна тяхна регламентация, като гаранция за защита на неговото здраве, както и да създаде правна рамка за използването на телекомуникационни технологии като среда за доставка на медицински услуги с определяне на адекватни гаранции за правата на пациента и качеството на медицинската помощ“, пише в мотивите към законопроекта.
Според Законопроекта пациентът е длъжен да предостави своевременно достъп на медицинските специалисти, провеждащи диагностиката/лечението, до цялата здравна информация, касаеща неговото здравословно състояние, когато потърси медицинска помощ, да спазва предписанията на изпълнителите на медицинска помощ във връзка с поддържане, запазване, укрепване и възстановяване на здравето му; да се явява на задължителен профилактичен преглед, контролен преглед, изследване или имунизация да спазва принципа на диспансеризация, по нормативно определеният ред. При наличие на заразна болест пък е длъжен да спазва мерките за задължителна изолация, изискванията за нейната диагностика, профилактика и контрол и да дава точна информация за контактните с него лица.
В проекта е записано още, че пациентът се задължава да не извършва действия, които биха уронили честта или достойнството на медицинските специалисти и да не разпространява неверни данни за тях или за проведените по отношение на него диагностични и лечебни процедури. Да не прилага заплахи или насилие по отношение на медицинските специалисти, както и да не влиза в лечебно заведение с оръжие, освен в случаите, когато оръжието се носи по служба.
Със Законопроекта се създава Медицински съвет, който ще е независим консултативен орган по въпросите на здравната политика и управлението на здравеопазването. Целта му е да осигурява приемственост в здравната политика на държавата; да изработва стратегически приоритети и да следи за тяхното спазване; да извършва независимо наблюдение и анализ на здравната политика на държавата с оглед поддържане на нейната устойчивост и постигане на високо качество на медицинската помощ; да анализира и определя текущи или предстоящи дефицити в националната система за здравеопазване и мерки за тяхното преодоляване; да обсъжда и дава препоръки по разработени национални здравни стратегии, национални здравни програми, концепции и др. стратегически документи и да следи за тяхното спазване; и да служи като постоянна институционална форма за диалог и за консултации по здравната политика между законодателна и изпълнителна власт, НЗОК, изпълнителите и потребителите на медицинска помощ.
В нова глава „Телемедицина“ на законопроекта се уточнява, че диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности могат да бъдат предоставяни от разстояние, чрез медицински, информационни и комуникационни технологии. Дейностите се извършват след регистрация в ИАМН. Агенцията води регистър на физическите или юридически лица, които ще прилагат диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности от разстояние и контролира прилагането им. При установяване на нарушения, наказуеми по реда на Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина и на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите, Изпълнителна агенция „Медицински надзор” уведомява и изпраща жалбата на съответната районна колегия.

ОБЩО 24 821 МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С COVID-19 ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА, СЕДЕМ НОВИ СЛУЧАЯ СА РЕГИСТРИНАНИ НА 14 ЮЛИ
1 107 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие, 108 от които са установени с PCR, а 999 – с бързи антигенни тестове. 65,31% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Тестовете, направени у нас през последното денонощие, са общо 5 374 – от тях 723 са PCR, а 4 651 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 31; Бургас – 120; Варна – 140; Велико Търново – 8; Видин – 5; Враца – 15; Габрово – 16; Добрич – 16; Кърджали – 14; Кюстендил – 11; Ловеч – 26; Монтана – 15; Пазарджик – 22; Перник – 22; Плевен – 17; Пловдив – 96; Разград – 11; Русе – 16; Силистра – 13; Сливен – 34; Смолян – 8; София област – 47; София град – 278; Стара Загора – 47; Търговище – 7; Хасково – 34; Шумен – 11; Ямбол – 27.
Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента е 1 182 764, активните случаи са 10 929. Излекуваните лица са общо 1 134 552, като 633 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общо 533-ма са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 38 от тях се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 96, от тях 72,92% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Към момента у нас са поставени общо 4 436 014 дози от ваксините срещу COVID-19, 3 930 от които са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 821 лица-медицински служители. Седем нови случая са регистрирани през последното денонощие: един от тях е установен при лекар, един – при медицинска сестра, три – при санитари и два – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 283. Нови два случая са регистрирани през последното денонощие.

СОФИЯ ВЕЧЕ Е В ЧЕРВЕНАТА ЗОНА ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
София-град вече е в червената зона със заболеваемост 255.92 на 100 000 души. Това показват данните на Единния информационен портал за мерките срещу коронавируса, информира Clinica.bg.
Към момента в жълтата зона са 18 области. В червената зона попадат областите със заболеваемост над 250 на 100 000 души население. Доста близо до нея са и Варна и Бургас със средна заболеваемост съответно 242.84 и 240.52 на 100 000 души население.
Същевременно се увеличава и средната заболеваемост в страната. Днес тя вече е 152. 17 на 100 000 души население. Според картата, която отчита заетостта на интензивните легла, три региона вече са в първи етап на новата пандемична вълна.

РАМКОВО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО ПОДПИСАХА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ И БАН
Рамково споразумение за сътрудничество подписаха Медицинският университет – Пловдив и Българската академия на науките, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от висшето училище. Събитието бе част от програмата на Академичния съвет на висшето училище и бе предшествано от обиколка и запознаване с научноизследователската инфраструктура и кадровия капацитет на МУ-Пловдив.
Председателят на БАН – акад. Юлиан Ревалски, доктор на математическите науки, и зам.-председателят – чл.-кор. Евдокия Пашева, доктор на биологическите науки, посетиха МУ-Пловдив, където имаха възможност да се запознаят с възможностите и постиженията на екипите на Катедрата по медицинска биология, Катедрата по медицинска физика и биофизика и Катедрата по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев“. Гостите разгледаха и високотехнологичния Медицински симулационен тренировъчен център.
Ръководителите на БАН изразиха удовлетворението си от досегашното активно и ползотворно сътрудничество между двете институции. На откриващата среща с ректорското ръководство акад. Ревалски припомни, че БАН е широкопрофилна научна организация, покриваща голям диапазон от научни тематики – от природно-математически науки през инженерни до социални и хуманитарни, със своите 42 института и 8 лаборатории, сред които, обаче, липсва тясното направление на клиничната медицина.
„За нас е изключително важно да имаме добро сътрудничество с медицинските университети, където е съсредоточена клиничната медицина. Нашите колеги от биомедицинското направление, което е едно от най-добрите ни, привлича най-голям интерес и най-много млади учени, имат нужда от директна връзка със специалисти, които са учени и лекари едновременно. В това отношение се радваме, че можем да имаме с вас тясно сътрудничество. С най-голямо удоволствие продължаваме по-нататъшната активна работа с Медицинския университет – Пловдив, която да бъде в интерес на българската наука. Синергията винаги носи резултати и връзката между двете направления – биомедицинското и приложното, е от съществено значение,“ подчерта председателят на БАН.
„През последните няколко години преподаватели от 10 катедри на МУ-Пловдив са взели участие в съвместни изследователски екипи с учени от 5 института на БАН: Институт по невробиология, Институт по микробиология, Институт по минералогия и кристалография „Акад. Иван Костов“, Институт по молекулярна биология и Институт по биология и имунология на размножаването „Акад. Кирил Братанов“, каза по време на заседанието на академичния съвет проф. Мурджева. Тя припомни и големия брой сътрудничества между БАН и МУ-Пловдив, които не са били част от договори и проекти, но също са постигнали научно приложни резултати. В процес на изпълнение в момента са 6 договора за реализацията на мащабни проекти, сред които се открояват „Център по компетентност „Персонализирана иновативна медицина „ПЕРИМЕД“ и проектът „ОМНИА“.
Подписаното академично споразумение е в областта на научно-изследователската и иновационната дейност, квалификацията на кадрите, съвместните публикации и патенти и участието в общи научноизследователски и научно приложни проекти.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ОБНОВИ САЙТА НА ПРОГРАМАТА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ДВОЙКИ С РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ
Напълно обновена е електронната страница на Програмата на Столичната община за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки. Това съобщи на страницата си във фейсбук зам.-кметът Дончо Барбалов, информира БТА.
На интернет страницата всеки може да намери актуалните изисквания и правила за включване в програмата, да се запознае със списъка на лечебните заведения, сключили договори със Столичната община за извършване на предвидените медицински услуги и процедури, да прочете последните новини по темата.
30 са децата, родени до момента благодарение на общинската програма за финансиране на инвитро процедури с донорски яйцеклетки. Още няколко семейства са в очакване да станат родители през тази година, след като са били подпомогнати финансово от Столичната община, обяснява Барбалов.

ОБУЧИТЕЛЕН ЛАГЕР ЗА ДЕЦА ЩЕ СЕ СЪСТОИ В ПРИМОРСКО
От 17 до 24 юли в хотел „Форест бийч“ в Приморско ще се състои Деветият обучителен лагер за хора с диабет „Диабетът не ни спира!“ В лагера ще участват близо 200 деца, млади хора и родители, организатор е сдружение „Култура без граници“, информира Zdrave.net.
Мисията на „Култура без граници“ от 2011 г. до днес е пълноценният живот и реализация на децата и хората с диабет, образоването на обществото за това заболяване, скринингите в малките населени места и обучението на хора с диабет да използват иновативните технологични средства, за да контролират заболяването си.
В програмата влизат обучителни лекции и дискусии, свързани с модерната терапия на диабета. Лекторите са ендокринолозите доц. Радка Савова, д-р Мария Георгиева от Стара Загора, д-р Елена Иванова, д-р Милена Томова и ортопедът доц. Владислав Иванов. Освен че са гост-лектори, тези специалисти ще дават и индивидуални медицински консултации.
Председателят на „Култура без граници“ Росица Пандова признава, че все още малък процент от хората с диабет използват сензори, инсулинови помпи и затворени системи за контрол на подавания инсулин. Те са около 10%. Затова след лагера екипът на сдружението ще насочи вниманието си към по-широк кръг от пациенти, към тези около 500 000 души с диабет в България, и то в малките населени места.

ЛЕКАРСТВО ЗА ДИАБЕТ ТИП 2 ЛИПСВА В АПТЕКИТЕ
Лекарство за диабет тип 2 липсва в аптеките, тъй като много хора го ползвали не по предназначение, а за отслабване, съобщи bTV. Медикаментът „Оземпик“ – инжекция се реимбурсира от НЗОК, когато е изписван за диабет, но е на свободна продажба, когато е изписван срещу затлъстяване, информира Zdrave.net.
„Започнах да го търся по всички аптеки – няма голяма, малка верига да не съм го потърсил в продължение на 12 часа. Нямаше го. Изчерпан. Даже някои ме пратиха в Охрид да ходя да го търся. Аз го пия отскоро и не мога да знам какво ще ми се случи, аз съм пропуснал да кажем 2 дни. Предполагам, че ще вдигна захарта. Предполагам, че за 2 дни нищо няма да се случи, но ако го няма цял месец, а при нас диабетиците лекарствата ги взимаме месец за месец. Ако не го взема по Здравна каса, касата ще каже, този човек не му трябва това лекарство и току виж ме е лишила от него“, сподели 59-годишният Величко Величков, който страда от диабет тип 2.
По думите му причината за липсата е, че фитнес маниаци го взимали за отслабване. „Мисля, че са подведени от фитнес инструктори и треньори. Мода ли е, лудост ли, не знам. Наистина е притеснително, защото Здравната каса си върши работата, но някой ги дава някъде другаде“, каза още той.
В отговор до bTV от МЗ заявиха, че на 8 юли при тях също е постъпил сигнал за липса на лекарствения продукт, за което е изискана информация от фирмата вносител.
„От представените справки за внесени в България количества е видно, че от началото на годината в страната са били доставяни от 30% до 80% повече от обичайното. Очакват се следващи доставки на 14 юли и 26 август“, посочиха от МЗ.
Фармацевтите също признават липсата на споменатия лекарствен препарат. „Създават се трудности при лечението на болни хора, това е проблемът. Този проблем го има с много лекарства, едва ли това може да учуди някой вече.
През последните няколко месеца “Оземпик” се предписва и за затлъстяване, което също е важно, има много добър резултат. Когато се предписва за диабет е безплатно по Здравна каса, а когато е за лечение на затлъстяване е на свободна продажба и се заплаща от пациента“, обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА СЪОБЩИ ЗА ТЕЖКИ АЛЕРГИЧНИ РЕАКЦИИ ОТ ВАКСИНАТА NUVAXOVID
Европейската агенция по лекарствата (EMA) съобщи за тежки алергични реакции, които могат да се появят като страничен ефект от ваксината срещу COVID-19 на Novavax – Nuvaxovid, информира Zdrave.net като се позова на пресслужбата на лекарствения регулатор.
ЕМА обяви, също така, че ще актуализира продуктовата информация за ваксината, като добави в нея предупреждение за необичайна или намалена кожна сетивност като нов страничен ефект.
Nuvaxovid е протеинна ваксина, която съдържа активно вещество 5 микрограма спайк-протеин на SARS-CoV-2 с добавен като адювант Matrix-M. Адювантът Matrix-M на доза 0,5 ml съдържа: фракция А (42,5 микрограма) и фракция-С (7,5 микрограма) екстракт от Quillaia Saponaria Molina. Спайк-протеинът се произвежда по рекомбинантна ДНК технология с експресионна система на бакуловирус в клетъчна линия от насекоми, получена от Sf9 клетки на вида Spodoptera frugiperda.
По информация на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията ECDC само 250 000 дози Nuvaxovid са били приложени досега в Европа от разрешаването ѝ през декември 2021 г.
Информацията за продукта на Spikevax на Moderna ще бъде актуализирана, като към нея се добави нов страничен ефект – обширен оток на ваксинирания крайник. Допълнение към продуктовата информация ще бъде включено и за ваксината на AstraZeneca – Vaxzevria – шум в ушите и необичайна или намалена кожна сетивност ще бъдат отбелязани като нови странични ефекти, информират още от ЕMA.

ЗАДЪРЖАХА НЕРЕГИСТРИРАНА ЧАСТНА ЛИНЕЙКА И НЕПРАВОСПОСОБЕН ВОДАЧ В ХИСАРЯ
Служители на Районно управление на МВР – Хисаря са задържали нерегистрирана частна линейка с непълнолетен шофьор, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от полицията.
Линейката е била засечена в рамките на осъществявания пътен контрол в село Старосел, уточняват оттам. Полицейският екип спрял „УАЗ“, обозначен като специален автомобил за частна медицинска помощ. Колата била без регистрационни табели, а номерата на двигателя и рамата – нечетливи.
При снемане самоличността на водача станало ясно, че той е на 17 години и е неправоспособен.
По случая е взето административно отношение по Закона за движение по пътищата, започнала е предварителна проверка за престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК, допълват от МВР.