НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.07.2021)

7542 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ В БЪЛГАРИЯ КЪМ 15 ЮЛИ
84 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. От тях 32 са установени с PCR, а 52 – с бързи антигенни тестове. Общо 13 968 са тестовете, направени през последните 24 часа. 2453 от тях са PCR, а 11 515 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 1; Бургас – 8; Варна – 4; Велико Търново – 3; Враца – 3; Габрово – 1; Кюстендил – 1; Ловеч – 2; Монтана – 1; Пазарджик – 2; Перник – 1; Плевен – 3; Пловдив – 13; Разград – 2; Силистра – 1; Смолян – 2; София област – 3; София град – 22; Стара Загора – 5; Търговище – 1; Хасково – 3; Шумен – 2.
Общият брой на потвърдените у нас случаи на новия коронавирус е 422 703. От тях 7542 са активни. Излекуваните лица са вече 397 003, 361 от които са регистрирани през последното денонощие.
Към момента у нас в лечебни заведения за болнична помощ са настанени общо 727 пациенти с потвърден COVID-19. В интензивни структури се намират 94 от тях.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция са общо 1 884 934, от които 12 034 са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13 455. Нови два случая на друг медицински персонал са регистрирани през изминалото денонощие.
18 158 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Четири нови случая са регистрирани през последното денонощие.

МЕДИЦИ ОТ УМБАЛСМ „ПИРОГОВ” ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ В ЗНАК НА НЕСЪГЛАСИЕ С ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ДИРЕКТОРА НА БОЛНИЦАТА
Медици от УМБАЛСМ „Пирогов” блокираха булеварда пред болницата заради несъгласието си с решението на Министерството на здравеопазването да отстрани проф. д-р Асен Балтов от директорския пост в лечебното заведение, информира Zdrave.net като се позова на БНТ.
Протестиращите блокираха булевард „Цар Борис III“ и „Прага“ и се заканиха, че ще протестират всеки ден от 9:00 до 10:00 ч. и ще блокират кръстовището пред болницата. Заявиха, че обсъждат вариант и да разпънат палатки. Те не са съгласни и с констатациите от проверката на НЗОК за фиктивни пациенти и даване на пари на ръка за дейности, които се покриват от НЗОК.
Служителите на спешната болница споделиха, че са изключително обидени от това, което се случва в „Пирогов”, след като спешният институт е бил превърнат в COVID болница по време на пандемията.
Проф. Асен Балтов беше отстранен от поста в сряда, 14 юли, след проверка от Здравната каса, заради съмнения за нарушения в размер на над 1 милион лева.
На директорския пост беше назначен проф. д-р Иван Поромански.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПУБЛИКУВА ДАННИ ОТ ПРОТОКОЛИ ЗА ИЗВЪРШЕНА ПРОВЕРКА ОТ НЗОК В УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА „ПИРОГОВ“
Във връзка с обществения интерес и инициирания от бившия директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ сутрешен протест на служители, публикуваме данни от Протоколи за извършена проверка от НЗОК със заличени лични данни, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В Протоколите се вижда, че е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 лица за над 1 милион лева. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност.
НЗОК е установила, че липсват документи за описаните случаи, като извършени изследвания и назначено лечение при всеки един от тях.
На случаен принцип НЗОК е провела анкета сред част от „болните“, които са заявили, че не са били лекувани в болницата. За друга част от „болните“ е установено, че са част от персонала на болницата и по време на „лечението“ им са били на работа в лечебното заведение по график.
Всеки от тези 400 пациентите с невярна диагноза би могъл на основание на издадената епикриза да се снабди с ТЕЛК решение и пенсия за инвалидност, поради общо заболяване.
В случая, смяната на директора за извършени нарушения е единствената законова възможност за реакция на принципала на лечебното заведение и не е оценка за дейността на медицинския персонал, каквито внушения се правят. Министерството на здравеопазването се отнася с уважение и респект към труда на почтените лекари и сестрите, работещи в болница „Пирогов“, изтъкват от МЗ.

Проф. д-р Асен Балтов: ФИКТИВЕН ПРИЕМ НА ПАЦИЕНТИ В „ПИРОГОВ“ НЕ Е ИМАЛО
„Аз съм малко изненадан, защото снощи разбрах буквално от медиите, които се позоваха прессъобщение на Министерството на здравеопазването, публикувано в 17:05 часа. В него се казва, че съм извършил нарушения и не съм си изпълнявал служебните задължения.“ Това заяви вече бившият директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов пред bTV по повод освобождаването си от поста, информира Zdrave.net.
По думите му нито една от причините, посочени за неговото уволнение, не е доказана. „В момента имаме констатации от една проверка, която приключи в понеделник. Бяха ни връчени пет протокола след тази проверка и казахме, че ще възразим в седемдневния срок, който още не е изтекъл“, каза още проф. Балтов.
„Никой от МЗ не ми се е обадил, никой дори не е съобщил на администрацията в „Пирогов“. Направена е една смяна, която е продължила четири часа, извикани са новият директор, както и другите двама членове на борда и в тотално затъмнение, за да не изтече информация, е започнала цялата тази работа“, каза проф. Балтов. Той уточни, че би трябвало служебният министър Стойчо Кацаров да го потърси лично и да аргументира решението си да го освободи от поста директор на „Пирогов“.
„Не мога да гадая какви са причините. Това трябва да каже министърът. Категорично смятам, че имаше един сценарий, който започна да се развива още в началото, когато министър Кацаров зае поста в служебния кабинет“, смята Балтов. Той е категоричен, че фиктивен прием на пациенти в болницата не е имало, а всички пациенти, които са минали през „Пирогов“, са били лекувани. „Няма никакво точене на Касата. „Пирогов“ лекува своите пациенти и ги лекува качествено, без да се съобразява какво струва това“, заяви бившият директор.

СТОЛИЧНАТА ЛЕКАРСКА КОЛЕГИЯ ПОИСКА ОСТАВКАТА НА УПРАВИТЕЛЯ НА НЗОК
Столична колегия на БЛС изрази възмущение от интервюто на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев пред БНР вчера, в което той заяви, че УМБАЛСМ „Пирогов“ без да работи и отчита дейност е получил 11 229 200 лв. или 9% от общо изплатената сума за работа при неблагоприятни условия, информира Zdrave.net. От здравния сайт публикуваха пълния текст на позицията на Столичната лекарска колегия:
„Столична колегия на БЛС е възмутена от арогантното изказване на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. В интервю за БНР, дадено на 14 юли, проф. Салчев коментира мнение на лекар и попита: „Вие бихте ли се съгласили, от вашите пари да почерпим някоя болница с 1 млн. лева?“
Уважаеми проф. Салчев, ние, столичните лекарите искаме да Ви кажем, че не желаем да ни черпите, докато спасяваме животи. Вашето изказване звучи подигравателно, на фона на усилията, които всички ние полагаме вече година и половина. Подобно поведение от управител на НЗОК и подхвърлянето на милиони за почерпка е не само унизително, но и неморално.
Опитите за административен тормоз от страна на Касата над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с COVID-19, тенденциозните и масови проверки, исканията за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини са неприемливи. Припомняме Ви, че COVID-19 е ново заболяване. Абсурдно е да се прави детайлно прецизиране на алгоритми в клинични пътеки, когато медиците са лекували пациенти от заболяване, което до преди това не е съществувало и пред което, все още, след почти две години, има редица неизвестни по отношение на развитието на инфекцията и нейното лечение.
Нещо повече: с настъпването на епидемията, финансирането на лечебните заведения стана въпрос на оцеляване и те получаваха минимум 85% от бюджетите си, независимо от броя на лекуваните пациенти. Многократно бяхме уверявани, че финансирането на системата е гарантирано и можем да работим спокойно. А сега, Вие твърдите, че 11 229 200 лв. са получени от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ без колегите там да са работили. Цинично е да заявявате, че колегите от най-голямата спешна болница у нас са стояли със скръстени ръце и са чакали подаяния, на фона на над 6000 хоспитализирани с COVID-19 пациенти, за които те са полагали грижи.
Вчерашното Ви поведение преля чашата на търпението ни и СЛК на БЛС настоява за Вашата оставка!“

БЛС в своя позиция: НЯМА ДА СЕ СЪГЛАСИМ ФИНАНСИРАНЕТО НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ДА БЪДЕ СПРЯНО, НЯМА ДА СЕ СЪГЛАСИМ ДА БЪДАТ ВРЪЩАНИ СРЕДСТВА, ДАДЕНИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕТО ИМ!
БЛС излезе с позиция в подкрепа на искането на Столичната лекарска колегия за оставка на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и обяви, че застава зад лекарите от цялата страна, съобщи Zdrave.net. От здравния портал публикуваха целия текст на позицията на БЛС:
„УС на БЛС подкрепя позицията на Столична лекарска колегия и застава зад колегите си от цялата страна!
Неслучайно преди два дни Съсловната организация излезе с позиция, в която категорично се противопостави на опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с Covid-19.
През изминалата трудна и тежка година БЛС многократно алармира за некоректното, арогантно и бюрократично отношение от страна на НЗОК. Позицията на столичните лекари само потвърждава казаното от УС на БЛС преди ден.
БЛС е категоричен: Съсловната организация стои зад интересите на българските лекари и ще отстоява техните права! Няма да се съгласим финансирането на лечебните заведения да бъде спряно, няма да се съгласим да бъдат връщани средства, дадени за оцеляването им! Подобно отношение към лечебните заведения може да доведе до масови протести на медици в цялата страна.“
С позиция излязоха и от КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ. В нея се изразява категорично несъгласие с уронването на доброто име на единствената болница за спешна помощ в България и предприетите кадрови промени в лечебното заведение, информира Clinica.bg.
„Не приемаме констатациите за установени нарушения при лечение на пациенти с COVID-19 преди да са изяснени напълно обстоятелствата и фактите“, се казва в позицията на синдикатите.

В позиция на НЗОК: НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА ВИНАГИ Е ДЪРЖАЛА НА ВЗАИМНОТО УВАЖЕНИЕ МЕЖДУ ДОГОВОРНИТЕ ПАРТНЬОРИ
Никъде в своето изказване пред БНР управителят на НЗОК проф. Петко Салчев не се е отнесъл пренебрежително или с неуважение към лекарите и към медицинските специалисти. Това казват от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса по повод позицията на Столичната лекарска колегия, с която се иска оставката на проф. Салчев, информира Zdrave.net.
От НЗОК заявяват, че думите на управителя са извадени от контекста на цялото му изказване, а и те са в отговор на изказване на д-р Тихомир Мустаков от Столичната лекарска колегия пред Нова телевизия: „Ако някой е влизал в „Пирогов“, един милион лева трябва да им дадат само да се почерпят…Това че са изхарчени 1 млн. лева, според мен, е нищожна сума на фона на другите харчове, които са направени със или без нужда…“
„Репликата на проф. Салчев в интервюто бе израз на възмущението му от изказването на колега – лекар за свои колеги, както и пренебрежителното отношение на същия лекар към дейността на НЗОК“, казват от Касата.
От там подчертават още, че средствата в размер от 11 229 200 лв., изплатени от НЗОК на „Пирогов“, са предоставяни с цел поддържане на готовността на системата на лечебното заведение да поеме при нужда нови пациенти с COVID-19. „Парите не са свързани с отчетена или предоставена медицинска дейност в полза на здравноосигурените лица“, казват още от осигурителния фонд. „Националната здравноосигурителна каса винаги е държала на взаимното уважение между договорните партньори“, завършват от Здравната каса.

КНСБ СТАРТИРА КАМПАНИЯ „ДА СПРЕМ РАКА НА РАБОТНОТО МЯСТО“
Всяка година най-малко 1000 работници и служители в България умират от рак, свързан с работата. Тези данни представи президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на конференция на тема „Да спрем рака на работното място“, предаде БНР.
Форумът се организира от синдикалната централа и има за цел да насочи общественото внимание към проблема, който става все по-актуален, защото според изследванията на Международната конфедерация на профсъюзите близо 30 вида рак са свързани с работното място.
“В индустриалните страни тези заболявания са от 5% до 8% от общо регистрираните. По официални данни болните от рак в България са около 350 000 души общо, като всяка година се регистрират над 30 000 нови случая. Това означава, че поне 7000 българи, а ако вземам горната граница – 28 000 – са заболели от рак на работното място”, каза Пламен Димитров.
Тази година на 28 април – Международен ден за здравословни и безопасни условия на труд КНСБ обяви, че предстои кампания под мотото „Да спрем рака на работното място“. С конференцията днес синдикатът даде нейния старт. Целта на инициативата е да се разгърнат дейности, които ще доведат до ограничаване на въздействието на вредни вещества върху най-рисковите групи работещи – заетите в предприятията от металургията, леката промишленост, строителството, химията, селското стопанство и здравеопазването.
В позицията си по проблема КНСБ припомни, че промените в европейската директива за защита от канцерогени и мутагени при работа е много важно подобрение в законодателството в тази област през последните години.
„Потенциалните нови предизвикателства за управлението на опасните вещества, като токсичните за репродукцията и наноматериалите, също се превръщат в проблем на работните места. КНСБ счита, че борбата с раковите заболявания на работното място, причините за тях и мерките за защита в нашата страна не са на нивото на другите страни от ЕС“, посочиха синдикалистите. Според тях е необходимо да се разработи цялостна национална стратегия, която да повиши информираността сред социалните партньори, да се набележат конкретни действия, свързани със събиране на данни, изследвания и анализ на раковите заболявания и мерки за тяхната превенция.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СИНДИКАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ ПРИЗОВА КЪМ ПО-АКТИВНА ВАКСИНАЦИЯ
“30% от работещите в средното образование – от детската градина до 12 клас, са се ваксинирали. 15% са преболедували. Близо 100 души са изгубили битката с болестта”. Това обобщи пред БНР председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя посочи, че броят на защитените с имунитет е недостатъчен, за да се гарантира безопасността в системата.
“Трябва да се ваксинираме, за да опазим живота и здравето на нашите ученици. Трябва да създадем култура на отношение и поведение за опазване на личното здраве и при младите хора”, допълни Такева в предаването “12+3”.
Учителите преболедували COVID-19 ще имат право на допълнителни профилактични прегледи и консултации, съобщи Clinica.bg.
Това е заложено в Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“, която е публикувана днес за обществено обсъждане. За прегледи на 12 000 учители са предвидени 180 000 лева. Предвидени са също 200 000 лева за рехабилитация на 2000 учители по програмата на Националния осигурителен институт. Педагозите трябва да имат диагноза, записана от личния лекар или от лекуващ лекар. Рехабилитацията ще се осъществява за 10 групи заболявания. На всеки включен участник ще се възстановяват 100 лева от направените разходи.
Програмата обхваща заетите в системата на предучилищното и училищното образование учители, директори и други педагогически специалисти. Целта е да се укрепне и повиши тяхната работоспособност, особено след пандемичните 2020 и 2021 година.

РЗИ-ВАРНА Е В ГОТОВНОСТ ДА ОТВОРИ КАБИНЕТ ЗА ИМУНИЗАЦИЯ НА РАБОТЕЩИТЕ В СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО
РЗИ-Варна е в готовност да отвори специален кабинет за имунизация на работещите в системата на образованието и техните семейства, каза днес директорът на инспекцията в крайморския град д-р Дочка Михайлова, съобщи БТА.
По думите на Михайлова в момента срещу COVID-19 са ваксинирани по-малко от половината служители в училищата и детските градини. От следващата седмица желаещите да се имунизират в тази сфера ще бъдат обслужвани преимуществено, каза Михайлова. Тя допълни, че в събота и в неделя отново ще действа мобилен кабинет в Морската градина във Варна. Заради горещините обаче, работното му време ще бъде от 17.00 до около 22.00 часа.
Михайлова съобщи още, че през последните 14 дни във Варна и в региона няма новозаразени медици. Коефициентът на заболеваемост е 12,6 на 100 000 души. Регистриран е обаче втори случай на варианта Делта на вируса. Общият брой поставени ваксини в региона е 124 107. С втора доза са 57 191 души.
От 8 до 14 юли на летището във Варна са пристигнали 19 806 души, допълни областният управител Марио Смърков. Близо 11 000 от тях са представили отрицателни тестове, а близо 4800 – документ, че са ваксинирани. Под карантина са поставени 623 души.