НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.06.2021)

Министър Кацаров: НЯМА ПАРИ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ОТ 1000 ЛЕВА НА РАБОТЕЩИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ МЕДИЦИ СЛЕД МЕСЕЦ МАЙ
Няма пари да бъде изплатено допълнителното възнаграждение от 1000 лева на работещите на първа линия медици след месец май. Това се казва в резюмето на отчета на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, информира Zdrave.net.
„Направен е анализ на състоянието на изпълнението на бюджета на Министерството на здравеопазването и наличните средства за плащане. Установено е, че бюджетът за плащания на лекарите и лечебните заведения във връзка с извънредната епидемична обстановка е бил планиран до средата на месец май от предишното правителство. То отказа да внесе в Народното събрание искане за актуализация на държавния бюджет. Парите са изплащани до този момент без пряка връзка с количеството и качеството на свършената работа по диагностика и лечение на болни с COVID-19, като има множество сигнали за получаване на средства от хора, нямащи нищо общо с лечението. Сегашното правителство е поставено пред свършен факт – без бюджетни средства за заплащане на работещите на първа линия в РЗИ, спешна помощ и лечебните заведения“, казва здравният министър.
„Разработили сме няколко варианта на промяна в методиката за заплащане на лекарите, които действително са на първа линия. Конкретният модел ще бъде приложен след съгласуване с БЛС и НЗОК“, допълва още д-р Кацаров.
От здравния сайт припомнят, че допълнителните 1000 лв. се изплащат на работещите на първа линия медици по проект „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и е на обща стойност 240 млн. лв. Срокът му е 30 септември 2021 г. Максималният брой на персонала от лечебно заведение, който може да получи допълнително възнаграждение по проекта, е в зависимост от настанените за лечение пациенти с доказан коронавирус за календарния месец, а лицата, които да бъдат получатели на възнаграждението, се определят по предложение на директора на лечебното заведение. Средствата се изплащат чрез трансфер от бюджета на Министерството на здравеопазването към НЗОК.
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров заяви вчера пред Zdrave.net, че Законът за извънредното положение е категоричен, че допълнителните 1000 лв. трябва да се изплащат на медиците на първа линия, докато трае извънредното положение и три месеца след това.

МЗ ЩЕ ИЗГРАДИ ЕДИНЕН НАЦИОНАЛЕН КОЛЦЕНТЪР ЗА ЗАПИТВАНИЯ ЗА ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19
Министерството на здравеопазването ще изгради единен национален колцентър, към който гражданите ще могат да отправят запитванията си за ваксинацията срещу COVID-19. Това става ясно от резюме на отчета на здравния министър д-р Стойчо Кацаров за свършеното от Министерството на здравеопазването в първите 30 дни от работата на служебното правителство. Чрез центъра ще се предоставя информация и за противоепидемичните мерки и други въпроси, информира Zdrave.net.
Екипът на д-р Кацаров посочва още, че е даден приоритет на имунизацията на възрастните хора и тези с тежки хронични заболявания, както и че е стартирана информационна кампания за популяризиране на ползите от ваксинацията. Извършва се кръстосан анализ на данните за броя на българските граждани, които вече са се срещали със SARS-CoV-2. Целта е да имаме точна прогноза кога страната ни би могла да постигне колективен имунитет (преболедували, имунизирани, срещнали се с вируса), се пояснява още в резюмето.
В резюмето се припомня, че е възложено на НЦОЗА извършване на пълен анализ на действията по управление на кризата с COVID-19, анализ на извънредната смъртност и дейността на лечебните заведения. В него се отбелязва още, че медико-статистическата информация не е събирана систематично и има големи празноти. „Нямаме дори приблизителна оценка на броя на българите, които вече са се срещали с вируса. По брой на проведените тестове за COVID-19 сме на последно място в ЕС, а леталитетът е два пъти по-голям от средния в ЕС“, е разписано в него. “Заварихме над 5000 души с погрешно издадени сертификати“, посочват още от новото ръководство на МЗ и допълват, че е създадена процедура за отстраняването на грешките, както и е организирането на електронен сертификат за ваксинирани, тествани и преболедували.
Отбелязва се и че страната ни не е разполагала с единен протокол за поведение при заразяване със SARS-CoV-2, което също е сред причините за високата смъртност. Поради тази причина служебният екип в Министерството на здравеопазването е създало работна група с представители от 17 експертни медицински съвета за изготвяне на Единен национален протокол за диагностика, амбулаторно и болнично лечение на пациенти с COVID-19. Основата на протокола вече е готова и ще бъде публикуван до края на месец юни, посочват от здравното ведомство.

893 ИЗЛЕКУВАНИ ОТ КОРОНАВИРУСА СА РЕГИСТРИРАНИ ПРЕЗ ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ
157 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. От тях с PCR са установени 63, а с бързи антигенни тестове – 94. Общо 17 862 са тестовете, направени през последното денонощие. 4880 от тях са PCR, а 12 982 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 15; Бургас – 1; Варна – 6; Велико Търново – 4; Видин – 4; Враца – 6; Габрово – 1; Добрич – 7; Кърджали – 5; Кюстендил – 5; Монтана – 5; Пазарджик – 2; Перник – 2; Плевен – 1; Пловдив – 9; Разград – 1; Русе – 4; Силистра – 4; Сливен – 4; Смолян – 2; София област – 6; София град – 43; Търговище – 3; Хасково – 5; Шумен – 9; Ямбол – 3.
Към момента у нас са потвърдени общо 420 493 случая на COVID-19, от тях 12 190 са активни. 390 388 са излекуваните лица, от които 893 са регистрирани през изминалото денонощие.
2239 са общо пациентите, при които е доказан новият коронавирус, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 242-ма от тях се намират в интензивни структури.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас към момента, са общо 1 586 678. От тях 9675 са приложени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас COVID-19 е потвърден при 13 433 лица-медицински служители. Един нов случай на лекар е регистриран през последното денонощие.
17 915 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Нови 15 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

От утре: БЕЗ МАСКИ В РАБОТНИ КОЛЕКТИВИ, ВАКСИНИРАНИ ИЛИ ПРЕБОЛЕДУВАЛИ COVID-19
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед днес, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска. Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица – собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, предоставящи услуги на гражданите. Условието е всички лица да са ваксинирани срещу COVID-19 и/или да са преболедували коронавирусната инфекция, съобщи Zdrave.net.
По смисъла на заповедта за „ваксинирано срещу COVID-19“ се приема лице със завършен ваксинационен курс срещу COVID-19, удостоверено с Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация и преминал 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза. За „преболедувало COVID-19“ се приема лице с лабораторно доказан COVID-19 с PCR изследване или с бърз антигенен тест, за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, за което лицето е било в домашна или болнична изолация, удостоверено с предписание на съответната регионална здравна инспекция, или с Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19.
Заповедта влиза в сила от утре, 16 юни.

ОТВАРЯТ ПУНКТОВЕ ЗА ВАКСИНИРАНЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА В ДВА СТОЛИЧНИ МОЛА
Столичната община разкрива още два мобилни пункта за поставяне на ваксини. Те ще бъдат в големите търговски центрове – мол „Парадайс“ и мол „Сердика“. Решението е взето на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова и управителите на двата търговски обекта, съобщи БНР.
Мобилните пунктове ще работят в съботните и неделните дни през втората половина на юни. Инициативата е на самите търговски центрове, които предоставят помещения, а Столичното РЗИ и Столичната община ще осигурят лекарски екипи и ваксини. По този начин „зелените коридори“, които общината отваря с цел да се ускори процесът на ваксинация в столицата, стават общо 7.
До момента през „зелените коридори“ в парковете са минали около 3200 души.
Кметът на София Фандъкова присъства днес на предоставянето на автобус, оборудван като лекарски кабинет на Столичната здравна инспекция. Бусът е дарение от фондация „Благотворителност и милосърдие“. При откриване на новия пункт за ваксинация шефът на Столичната РЗИ Данчо Пенчев обяви, че утре и в петък мобилният пункт ще бъде разположен на площад „Княз Александър I“, а в почивните дни ще се намира на Летище София – Терминал 1. Работното му време ще бъде от 9:00 до 18:00 часа всеки ден, включително събота и неделя.

СТОЛИЧНИТЕ БОЛНИЦИ ЩЕ НАМАЛЯТ ТРИ ПЪТИ ЛЕГЛАТА ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
До 380 спадна броят на леглата за неусложнени пациенти с COVID, които столичните болници трябва да имат на разположение. Това става ясно заповед на директора на Столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. Леглата за интензивно лечение трябва да са 78, ИНФОРМИРА Zdrave.net.
За сравнение, в предходната заповед, определяща броя на леглата за болни с вируса на територията на столицата, издадена през март, техният брой е бил съответно 1361 и 216.
Най-много легла – 60, трябва да има в УСБАЛ по инфекциозни и паразитни болести “Проф. Иван Киров” – ЕАД – София. Лечебното заведение е длъжно да поддържа и 6 легла за пациенти в особено тежко състояние. В УМБАЛ “Света Анна” – София трябва да има 44 легла за болни от COVID, както и пет за такива на интензивно лечение. По 30 легла подсигуряват ВМА и УМБАЛСМ „Пирогов“ става още ясно от заповедта. В двете болници леглата за пациенти на интензивно лечение с вируса са съответно 8 и 6.
Според последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести, въпреки че епидемията видимо отшумява, София е все още в жълтата зона със заболеваемост от 33 на 100 000 души население.

СПОРЕД МЕЖДУНАРОДНО ПРОУЧВАНЕ БЛИЗО 20% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ПЛАЩАЛИ ПОДКУП ЗА ДА ПОЛУЧАТ УСЛУГА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Почти една трета от жителите на Евросъюза са разчитали на лични връзки при достъпа до здравеопазване по време на COVID кризата, а около една пета от гражданите на Румъния, България, Унгария и Литва са платили подкуп за подобни услуги. Това разкрива проучване, цитирано днес от в. „Гардиън“, информира БНР.
В 27-те страни от ЕС близо две трети (62%) от 40 000 анкетирани в проучването на „Трансперънси Интернешънъл“ посочват, че корупцията в правителството им е сериозен проблем, а три четвърти (76%) заявяват, че ситуацията е в стагнация или се влошава, отбелязва още вестникът. Авторите на доклада „Глобален барометър на корупцията – ЕС“ заявяват, че разкритията са тревожни с оглед на подготовката на общността да отдели милиарди евро за постпандемично възстановяване.
Докладът обрисува и картина на недоволство от топлите отношения между големия бизнес и правителствата, както и висока степен на пряко участие на граждани в корупционни практики с цел достъп до публични услуги.
Най-висок дял на хора, които казват, че са дали подкуп, за да си осигурят услуга в здравеопазването е в Румъния (22%), следвана от България (19%).
По-малко от 20% от жителите на Дания и Финландия смятат корупцията в правителството за голям проблем в страната си. Но над 85% от българите, хърватите, кипърците, италианците, португалците и испанците са на противоположното мнение.
В нито една страна не преобладава мнението, че корупцията намалява. Най-позитивният резултат е в Словакия, където това смятат 39 на сто от жителите.

Здравният министър: ЗА ЕДНА ГОДИНА НЕ Е НАПРАВЕНО НИЩО ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВА ДЕТСКА БОЛНИЦА В СОФИЯ
За една година не е направено нищо за изграждането на нова детска болница в София, въпреки че са платени авансово над 7 милиона лева. Това се посочва в резюме на здравния министър д-р Стойчо Кацаров към отчета му след един месец начело на МЗ, информира ZDrave.net.
„През миналата година МЗ е провело обществена поръчка за изграждане на нова детска болница в София, спечелена от ГБС. Впоследствие МЗ се оттеглило като възложител и прехвърлило правата си на нарочно създадено дружество със записан капитал от 100 милиона лева. Авансово за изплатени 7.696 милиона лева. Отчетени са разходи за възнаграждения и осигуровки от 160 хиляди лева, външни услуги за 17 хиляди лева и 20 хиляди лева за банкови такси и комисионни. Не е издавано разрешение за строеж, не е изготвен инвестиционен проект, не е одобряван комплексен проект“, заявяват от служебното ръководство на МЗ. От там допълват, че е проведена среща с всички заинтересовани страни, организации и ведомства, ангажирани със строежа на национална детска болница и е извършен анализ на дейността на дружеството през последната година. Окончателно решение по проблема ще се вземе след приключване на процедурите, свързани с издаване на строително разрешение, отбелязват от МЗ.

КАЗАХСТАН ИСКА ДА РЕГИСТРИРА ВАКСИНА СРЕЩУ covid-19 У НАС
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се срещна с посланика на Р Казахстан в България Н. Пр. Темиртай Избастин. Двамата обсъдиха сътрудничеството между двете държави в областта на превенцията и контрола на заболяванията, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Посланик Избастин отправи запитване какви са възможностите за придобиване, регистрация и използване на казахстанската ваксина срещу COVID-19 QazVac и признаването от страна на България на сертификатите, издадени след прилагането ѝ. Посланикът на Казахстан информира министър Кацаров, че ваксината QazVac, разработена от Научно-изследователския институт по проблемите на биологичната сигурност към Министерството на образованието и науката на Р Казахстан, успешно е преминала първа, втора и 50% от третата фаза на клиничните изпитвания, като до момента не са отбелязани нежелани реакции. Министърът на здравеопазването на свой ред подчерта, че ваксината трябва да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, за да се разреши приложението и у нас.
Министър Кацаров и посланик Избастин изразиха желание да бъдат предприети стъпки за обмяна на опит между медицински специалисти от двете държави. Здравният министър запозна посланика на Казахстан с възможностите за лечение на онкологични заболявания в специализираните лечебни заведения в България, като подчерта, че през последните години те са оборудвани с най-модерната апаратура.