НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.05.2022)

СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ЦЕНТЪРА ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ СЕ ИЗСЛЕДВАТ ДВЕ СЪМНИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА НЕУТОЧНЕН ОСТЪР ХЕПАТИТ ПРИ ДЕЦА
В Националния център по заразни и паразитни болести се изследват две съмнителни проби за неуточнен остър хепатит при деца. Това съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, информира БНР като се позова на БНТ.
Единият от регистрираните случаи е от Софийска област, а другият – от Пловдив. Здравните власти събират информация от личните лекари за всички съмнителни случаи.

153 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС НА 14 МАЙ
153 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 15 от тях са установени с PCR, а 138 – с бързи антигенни тестове. 58,17 % от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общо 3 140 са тестовете, направени през изминалото денонощие. 467 от тях са PCR, а 2 673 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 8; Бургас – 8; Варна – 6; Видин – 4; Враца – 2; Габрово – 3; Кърджали – 2; Кюстендил – 5; Ловеч – 1; Пазарджик – 6; Перник – 2; Плевен – 1; Пловдив – 14; Разград – 6; Русе – 4; Силистра – 3; Сливен – 13; София област – 7; София град – 53; Търговище – 1; Хасково – 2; Ямбол – 2.
В България към момента са потвърдени общо 1 161 504 случаи на новия коронавирус, като от тях 110 157 са активни. Излекуваните лица са общо 1 014 302, от тях 22 са регистрирани през последните 24 часа.
586 са общо пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 54 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 13, от тях 69,23 % не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента са общо 4 391 289, от тях 197 са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 505. Нов случай на медицинска сестра е регистриран през изминалите 24 часа.
37 045 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Два нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

СТАРТИРА КАМПАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ПЛОВДИВЧАНИ ЗА ХИВ/СПИН
В Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив, в партньорство с РЗИ-Пловдив и БЧК-Пловдив, стартира кампания за безплатно изследване на гражданите за ХИВ/СПИН, Радио Пловдив – БНР.
Кампанията има за цел да мотивира хората да бъдат отговорни към собственото си здраве, както и да предостави достъпна информация и възможност всеки да получи отговор на въпросите, които го вълнуват относно проблема ХИВ/СПИН.
Желаещите да се изследват или информират по темата ще имат възможност от 15 май до 20 май включително да посетят мобилен кабинет, който ще се намира на пл.”Централен” от северната страна на сградата на Централна поща. Пунктът ще работи всеки ден от 10:00 до 16:00 часа.
Всяка година, в третата неделя на месец май, светът отбелязва „Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН”. Тази година инициативата ще премине под мотото“ХИВ – помним, действаме, продължаваме“.

СПЕЦИАЛИСТИ ЩЕ ПРЕГЛЕЖДАТ БЕЗПЛАТНО В РАМКИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ПРОФИЛАКТИЧНА КАМПАНИЯ “ЕВРОМЕЛАНОМА 2022”
Българското дерматологично дружество организира на 18 май безплатни прегледи на кожата в рамките на националната профилактична кампания “Евромеланома 2022”, която цели да се повиши обществената информираност по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата. Това обясни за БНР дерматологът Валерия Матеева.
“Всяко ултравиолетово облъчване е вредно. Децата са най-рискови, тъй като изгарянията в детска възраст са много по-рискови за развитие на меланом. И втората цел е намаляване на умишлено излагане на слънце. Над половината от хората считат, че тенът е красив. Използването на солариум преди 30-годишна възраст увеличава 6-кратно рискът от развитие на меланом през живота”, изтъкна д-р Матеева.