НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.04.2022)

В НАЧАЛОТО НА АВГУСТ ВЪВЕЖДАТ МОДУЛ Е-ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ
„В настоящия момент са разработени отделните раздели на електронното здравно досие и те са достъпни на изградения здравен портал НЗИС. С пускането в експлоатация на отделните модули постъпват данни в електронното здравно досие.“ Това казва министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в отговор на въпроси на депутатите от „Има такъв народ“ проф. Николай Радулов и Иван Клисурски относно създаване на електронно здравно досие и електронна здравна система, информира Zdrave.net.
По думите на министър Сербезова в момента постъпват данни за издадените и изпълнени електронни рецепти, издадените електронни направления, направени имунизации и данни от проведени прегледи в извънболнична помощ.
„С въвеждането на модул е-хоспитализация в началото на месец август ще бъде поставено началото на постъпването на данни за проведени лечения в болнична помощ“, казва тя.
Министърът подчертава, че за създаването и поддържането на електронните здравни записи на гражданите лечебните и здравните заведения подават информация в Министерството на здравеопазването, като видът на информацията, начинът на нейното предоставяне, както и условията и редът за предоставянето й се определят с наредба на министъра на здравеопазването, и заявява, че такъв е публикуван за обществено обсъждане.
Според записаното в документа всички здравни записи в НЗИС за един пациент образуват неговото електронно досие. То се генерира автоматично от първия запис, като едновременно с това се генерира и уникален личен идентификационен код (ЛИК), който се съобщава незабавно на пациента по електронен път.
В досието ще се съдържат задължително данни, необходими за реакция при спешни състояния, като имена и ЕГН, кръвна група, алергии, задължителни и други проведени имунизации, прекарани остри инфекциозни заболявания, установени хронични заболявания или увреждания, провеждано или провеждащо се медикаментозно или друго лечение, вложени медицински изделия и данни за контакти с близки. При окозване на спешна помощ, не е необходимо съгласието на пациента за достъп до данните му, но пълен достъп до досието си ще има само той и личният му лекар.
За специалистите от извънболничната помощ достъпът ще важи до 30 дни след извършване на първичен преглед, за болниците – до 30 дни след изписването на пациента от лечебното заведение, а аптеките и лабораториите ще могат да видят само записите, свързани с конкретната тяхна дейност по отношение на пациента, и само за момента на извършването ѝ.
„Електронното здравно досие е част от проект „Разработване и въвеждане/внедряване на Национална здравноинформационна система“, чийто краен срок е краят на месец декември 2022 г.“, допълва още министър Сербезова.

НЗОК ЩЕ ПЛАТИ НА БОЛНИЦИТЕ СРЕДСТВАТА ЗА РАБОТА ПРИ НЕБЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ И ЗА МЕСЕЦ АПРИЛ
Националната здравноосигурителна каса ще плати на болниците средствата за работа при неблагоприятни условия и за месец април, въпреки отпадането на извънредната обстановка. Това е решил Надзорния съвет на НЗОК на вчерашното си заседание, информира Zdrave.net.
За месец април се запазват и допълнителните трудови възнаграждения на медиците, които по време на извънредната епидемична обстановка бяха в размер на 600 лв. за лекарите, 360 лв. за професионалистите по здравни грижи и 120 лв. за санитарите. Този месец т.нар. „COVID добавки“ обаче ще бъдат увеличени, за да компенсират в някаква степен спирането на плащането на 1000 лв. за работещите на първа линия.
Надзорният съвет е разпределил и стойностите на лечебните заведения за април, които са със 7% повече в сравнение с предходния месец. Очаква се увеличението на стойностите за месеците от май до септември да бъде между 20% и 25%.
Следващата седмица продължават преговорите на Надзорния съвет с БЛС и БЗС за анекса към НРД 2022. На Национални съвети съсловните организации ще обсъдят предложените от Надзора изменения в договорите.

550 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС НА 14 АПРИЛ
550 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа – 63 от тях са установени с PCR, а 487 – с бързи антигенни тестове. 73,09% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
В България през изминалото денонощие са направени общо 8 311 теста, 925 от които са PCR, а 7 386 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 10; Бургас – 25; Варна – 34; Велико Търново – 18; Видин – 8; Враца – 8; Габрово – 13; Добрич – 16; Кърджали – 8; Кюстендил – 2; Ловеч – 7; Монтана – 20; Пазарджик – 6; Перник – 9; Плевен – 7; Пловдив – 43; Разград – 4; Русе – 18; Силистра – 13; Сливен – 18; Смолян – 6; София област – 23; София град – 169; Стара Загора – 12; Търговище – 5; Хасково – 19; Шумен – 18; Ямбол – 11.
1 148 362 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента, като от тях 164 809 са активни. Излекувани са вече 946 789 лица, 2 150 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
Към момента у нас в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 1 116 пациенти с доказан COVID-19, 133 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 116, от които 80,17% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас до момента, са общо 4 368 899, през последното денонощие са приложени 1 632 от тях.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 280. Нови 15 случая са регистрирани през изминалото денонощие: от тях четири са установени при лекари, четири – при медицински сестри и седем – при друг медицински персонал.
36 764 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Осем нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа. 75% от починалите лица не са били ваксинирани.