НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.04.2021)

ОБЩО 605 377 СА ПОСТАВЕНИТЕ У НАС ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19, ОТ ТЯХ 14 882 СА ПОСТАВЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
2517 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. 1493 от тях са установени с PCR, 1024 – с бързи антигенни тестове. За изминалото денонощие са направени общо 15 297 теста, 8072 от които PCR, а 7225 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 96; Бургас – 161; Варна – 177; Велико Търново – 62; Видин – 18; Враца – 55; Габрово – 35; Добрич – 97; Кърджали – 41; Кюстендил – 34; Ловеч – 38; Монтана – 37; Пазарджик – 76; Перник – 52; Плевен – 66; Пловдив – 228; Разград – 29; Русе – 100; Силистра – 38; Сливен – 51; Смолян – 45; София област – 105; София град – 599; Стара Загора – 95; Търговище – 29; Хасково – 71; Шумен – 53; Ямбол – 29.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени в България до момента, са общо 380 576. От тях активни са 68 707. Излекувани са вече 296 998 лица, 3647 от които са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 9685 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 807 от тях са настанени в интензивни структури.
605 377 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19. От тях 14 882 са поставени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 12 729 лица-медицински служители. Нови 59 случая са регистрирани през последното денонощие. 16 от тях са установени при лекари, 18 – при медицински сестри, 13 – при санитари, 1 – при фелдшер и 11 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 14 871. През изминалото денонощие са регистрирани 125 от тях.

РАЗФОРМИРОВАХА НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ
Националният оперативен щаб е разформирован, считано от днес. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствената пресслужба.
Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 г.
Националният оперативен щаб имаше за цел да организира и координира действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.
Междувременно на извънредно правителствено заседание днес Борисов съобщи, че страната ни ще получи допълнителни над 750 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.
По думите му допълнителните количества ще пристигнат през април и май тази година. Борисов припомни също, че в следващите два месеца България ще може да разчита и на вече договорените 2,7 милиона дози от ваксината на „Пфайзер“.

САМО 10 СА МЕДИЦИТЕ-ДЕПУТАТИ В 45-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Днес новото 45-то Народно събрание провежда първото си заседание. 240-те новоизбрани депутати се събраха сутринта в парламента и заседанието започна в 9 ч.
Голяма част от народните представители, особено в редиците на ГЕРБ, БСП и ДПС, не влизат за първи път в сградата като депутати. Лекарите сред тях обаче изненадващо са много по-малко, отколкото в предишните състави на парламента. Те са едва 10 в новото 45-то Народно събрание, информира Zdrave.net.
В парламентарната група на ГЕРБ-СДС, според списъка на ЦИК, са проф. Костадин Ангелов, д-р Даниела Дариткова, доц. Лъчезар Иванов, проф. Григор Горчев и съдовият хирург д-р Димитър Рунков. От тях единствено д-р Дариткова е била член на парламента досега.
Депутати от „Има такъв народ“ са биологът проф. Андрей Чорбанов и доц. Силви Кирилов – очаквано, и двамата влизат в Народното събрание като депутати за пръв път. От групата на БСП единствен лекар е проф. Георги Михайлов, дългогодишен член на парламентарната група на „червените“.
В ДПС лекарите са д-р Хасан Адемов и д-р Джевдет Чакъров – и двамата познати отдавна на изкушените от политиката.
Сред депутатите от „Демократична България“ е пулмологът д-р Александър Симидчиев, а в групата на „Изправи се! Мутри вън!“ няма медици.
В предишното Народно събрание лекарите бяха 20, припомнят от здравния портал.
При наличието на 10 лекари в новия парламент тези бъдещата парламентарна здравна комисия се оказва в любопитната ситуация специалистите, познаващи медицината, да бъдат малцинство, при това във време на безпрецедентна здравна криза – както у нас, така и в света. Дали обаче това Народно събрание ще просъществува достатъчно дълго, за да реализира някакви законови промени в сектора, остава под въпрос, отбелязват от Zdrave.net.

НЗОК ПРЕДСТАВИ ОБЗОРЕН АНАЛИЗ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА НАВРЕМЕНЕН ДОСТЪП ДО ПЕРСОНАЛИЗИРАНА МЕДИЦИНА ЗА ПАЦИЕНТИТЕ
НЗОК представи обзорен анализ на систематизирана и подробна информация на процесите за осигуряване на навременен достъп до персонализирана медицина за пациентите. Той е изготвен от Института за оценка на здравни технологии, а резултатите от него са разделени в две издания – „Сменящата се парадигма в лечението на онкологичните заболявания: Независещи от хистологията терапии и свързаните с тях предизвикателства“ и „Предизвикателства пред достъпа до иновация. Нова ера в медицината: Генни терапии“. За това информира Zdrave.net.
От Здравната каса уточняват, че научният проект е независим, а авторите на текстовете не са спонсорирани от фармацевтични компании, асоциации и НЗОК за изготвянето на анализа. Докладите са финансирани ексклузивно от Института.
В анализа са разгледани предизвикателствата, свързани с диагностиката и приложението, регулацията, оценката и финансирането на новите здравни технологии и възможните решения, с които да ги посрещнем. Подобряването на достъпа до иновативни лекарствени продукти може да бъде постигнато само чрез разбиране на всички предизвикателства, по пълен и интегриран начин, така че да бъдат установени навременни стратегии за осигуряване на ползите за пациентите и обществото, се посочва в него.
От анализа става ясно, че независещите от хистологията терапии (НХТ), насочени към специфични геномни промени в тумора, независимо от неговото анатомично местоположение или хистология,са създали промяна в разбирането и лечението на рака
„За да насърчат достъпа на пациентите до такива нови терапии, които адресират област с висока медицинска нужда при трудно събиране на данни по традиционен подход, който може ненужно да излага пациенти в клинични изпитвания, регулаторните органи трябва да въведат адаптивни пътища за оценка и реимбурсиране. Органите за оценка на здравните технологии (ОЗТ) все още са в ранни фази на определяне (дали и) как да адаптират оценката си за НХТ. По тази причина, дистанцията между регулаторната оценка и ОЗТ всъщност нараства. Докато много от тези терапии могат да представляват последната надежда за част от пациентите с рак, тази пропаст може неоправдано да забави достъпа до тях“, се казва в анализа.
Според заключението в него е важно всички заинтересовани страни (пациентите, политиците, регулаторите, платците, индустрията, експертите и медицинското общество) да проведат диалог относно това как и по какви критерии да бъдат оценявани НХТ. Също така трябва да бъде обмислено как може да се набави информация от реалната клинична практика, която да допълни данните от „баскет“ изпитванията. Отговорността за разработването и осигуряването на достъп до тези иновативни терапии не може да бъде поставена изцяло върху индустрията. Рискът трябва да бъде споделен, а несигурността трябва да бъде управлявана чрез адаптивни пътища за оценка и реимбурсиране.
„Възможности за заплащане на генни терапии има, особено за такива, които са предназначени за лечение на деца. Финансовите ограничения на системата и на публичния ресурс не следва да се приемат като неопределима бариера за навлизането на иновативни терапии. Пречки за навлизането в България на генните терапии са по-скоро сложните изисквания за транспорт на продуктите, необходимостта от изключително прецизно мониториране на съхранението/приготвянето на продуктите преди тяхното приложение, както и наличието на подготвени специалисти/специалисти с практически опит за осъществяване на съответните апликации върху пациенти.
За всяка конкретна технология следва да бъде съставен ранен план за възможности за позициониране и преминаване на оценка в България, както и за евентуално необходими нормативни промени или за установените инфраструктурни/ кадрови дефицити на системата, които от своя страна биха били пречка за въвеждането на дадена генна терапия“, се казва още в анализа.
В анализа е посочено още, че голямото натрупване на данни повдига и някои етични въпроси, което изисква нови етични стандарти и политики. Специален акцент трябва да се постави върху поверителността, информираното съгласие, безопасността, достойнството, правата, благосъстоянието и конфиденциалността на пациентите.

МБАЛ „СВЕТА СОФИЯ“ СТАРТИРА КАМПАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ НА ХОРА НАД 60-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ С МАКУЛНА ДЕГЕНЕРАЦИЯ
Клиниката по очни болести при МБАЛ „Света София“ стартира кампания за безплатни прегледи на хора над 60-годишна възраст с макулна дегенерация или съмнения за това заболяване, информира Zdravee.net.
От лечебното вазеведие съветват хората, които имат намалено зрение, разкривяване на правите линии, деформация на образите или тъмни петна пред очите, да се обърнат към специалист. Прегледите ще се извършват след предварително записване на телефон 02 818 46 23 и ще включват измерване на вътреочното налягане и ОСТ (очен скенер).
„Осигурили сме напълно безопасна среда и Ви молим да носите маска и ръкавици при прегледа“, посочват от болницата.