НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.04.2019)

Здравният министър Кирил Ананиев: ОТ 1 ЮНИ НЯМА ДА ИМА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ С ПО-НИСКА ЗАПЛАТА ОТ 950 ЛЕВА

“Няма да има сестри с по-ниска заплата, но ще има такива с по-висока от предвидената целева стойност от 950 лева. Това ще стане от 1 юни, след като приключим с методиката, която разработваме.” Това каза здравният министър Кирил Ананиев в предаването „Лице в лице” по bTV. “Ние сме длъжни да оценим всички фактори, които оказват влияние при формиране на работната заплата. Всичко зависи от тежестта и резултатите на медицинските изследвания, от ефективността на функциониране на лечебните заведения. На базата на новите стандарти, които ще разработим, да се оптимизира структурата на тези лечебни заведения, за да могат ефективно да работят”, коментира здравният министър. Той бе категоричен, че няма да допусне лекарите да получават по-ниска заплата от тази на медицинските сестри. Министър Ананиев заяви, че е нужно да се изработи методика, която да определи формирането и разпределението на разходите за персонал за цялото здравеопазване, така че да се получи нужният баланс.

ВИДЕОКЛИП СРЕЩУ НАСИЛИЕТО НАД МЕДИЦИ
Кампанията на БЛС срещу насилието над #ПребориГнева продължава с видео клип. В него участват актьорът Владимир Карамазов и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, а самото видео е снимано в УМБАЛ „Св.Анна”. То е част от инициативата „Добрата дума лекува”, която съпътства кампанията на Българския лекарски съюз, информира Clinica.bg.
„Недопустимо е лекарите да стават заложници на собственото си призвание и докато се борят да спасят човешки живот, да бъдат принуждавани да защитават своя собствен. Аз уважавам и ценя труда на лекарите”, казва в снимките на клипа, Владимир Карамазов, който е лице на кампанията на БЛС. Във видеото председателя на БЛС д-р Иван Маджаров призовава да се даде път на доброто и апелира хората да изпращат свои снимки с лекари, на които искат да благодарят. Най-добрите снимки ще бъдат включени в изложба.

ОСЕМ ОБЛАСТИ У НАС СА ЗАСЕГНАТИ ОТ МОРБИЛИ
355 случая на морбили са съобщени в Министерството на здравеопазването, като 300 от тях са лабораторно потвърдени. Това показват данните от последната епидемична справка на здравното министерство, информира Clinica.bg.
Най-много заболели има в София област – 148, след това се нарежда Благоевград със 120, а в София заразените са 77. В Бургас има 3 заболели, Велико Търново – 1 , Кюстендил – 2-ма, Перник – 3-ма, Пловдив – 1. Най-засегнати са децата между 1 и 4 години, сред които случаите са 130. 65 бебета под година също са се заразили с морбили. При децата между 5-9 години, случаите са 83, а при тези между 10-14 г. – 9. Също така 12 тийнейджъри между 15 и 19 също са се разболели от морбили. Не липсват случаи и при по-големите. 14 от заболелите са между 35-39 години, а 10 – над 40 години.
Заразата пламна у нас през февруари. Тя идва отвън, а генотипът на вируса е с чуждестранен произход, като причинителят се среща в Италия, Германия и Италия
Продължава извършването на епидемиологични проучвания на новорегистрираните заболели. Също така се издирват се контактните им лица, изяснява се имунизационния им статус срещу морбили и се предприемат необходимите профилактични и противоепидемични мерки спрямо тях. Продължава и проверките в лечебни заведения, в практики на джипита, в здравните кабинети на детските заведения и училищата, за установяване на пропуски в имунизационния статус на децата.

ПРЕМЕСТВАТ ПСИХИАТРИЧНИ БОЛНИЦИ В НОВИ СГРАДИ
Психиатрични болници в окаян вид ще бъдат преместени в нови сгради, а Детската болница у нас се очаква да бъде изградена до 3 години. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев пред bTV. Очаква се Педиатрията да бъде разкрита на територията на „Александровска болница” в съществуваща сграда в двора на болницата, информира Clinica.bg.
„Още в самото начало на годината започнаха обследването на сградата. Разбира се имаше определени забележки, констатации, които ние вече ги знаем и имаме готовност те да бъдат поправени и пригодени всичките тези недостатъци да бъдат отстранени. До края на май трябва да бъде готово техническото задание. Юли месец ще обявим инженеринг. Това е една ускорена процедура за проектиране и строителство с идеята в края на лятото вече да бъде избран изпълнител. Защото знаете, че нашият закон за обществените поръчки си има своите недостатъци”, обясни министър Ананиев. Той увери, че архитектите и инженерите са категорични, че след отстраняването на недостатъците сградата ще бъде като нова. Прогнозата е, че най-късно до 3 години у нас да има Детска болница. „Това ще е първата комплексна детска болница в България от А до Я, както обичаме да казваме българите. Дечицата ще получат помощ от най-добрите специалисти и с най-добрата апаратура”, изтъкна Ананиев.

УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА” ПОЛУЧИ СТАТУТ НА АКРЕДИТИРАН ЦЕНТЪР ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО
Поради високата честота на болестно затлъстяване сред българите, за което вече съществува ефективна профилактика и съвременно лечение, и високото професионално ниво на специалистите в УМБАЛ  „Александровска“, Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) одобри кандидатурата на болницата за статут на акредитиран Център за лечение на затлъстяването. За това информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на лечебното заведение. Новата структура ще бъде първият в България функционален експертен център за обучение, развитие и подобряване на диагностиката, лечението и обгрижването на пациенти с наднормено тегло и затлъстяване.
Европейската асоциация за изследване на затлъстяването е федерация на професионални асоциации и обединява акредитирани центрове от 34 страни. По данни на Асоциацията, приблизително 1,5 милиона от българите са със свръх наднормено тегло и страната ни е на едно от водещите места по честотата на затлъстяването в детска възраст сред страните от ЕС. Въпреки тенденциите на затлъстяване на населението до момента в България не съществуваше структура, която да се ангажира цялостно и дългосрочно с грижата за пациентите с болестно затлъстяване и чийто екип да избира оптималния терапевтичен подход за всеки индивидуален случай.

СТАРТИРАТ БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА БОЛЕСТТА НА ПОМПЕ В ЦЯЛАТА СТРАНА
Днес, 15 април, се отбелязва Световния ден на болестта на Помпе. По този повод Българската асоциация по невромускулни заболявания заедно с Българското дружество по невромускулни заболявания организират „Дни на отворените врати”, информира Zdrave.net.
Пациенти с неуточнени диагнози, засягащи мускулите, ще имат възможността да направят безплатни консултации със специалисти до края на месец април. Прегледите ще се проведат в София, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Шумен, Търговище, Плевен, Оряхово, Русе и Благоевград.
Болестта на Помпе е изключително рядко генетично заболяване. По данни, събирани от различни изследователски институти, може да се направи изводът, че в световен мащаб заболелите са между 5 000 и 10 000 души. Диагностицирането на заболяването е трудно, тъй като много признаци и симптоми на болестта на Помпе може лесно да бъдат объркани с по-често срещани заболявания. Най-честата проява на болестта на Помпе е мускулна слабост, която се задълбочава с времето. Причината за появата на болестта се дължи на нарушаване на химическите процеси, които протичат в тялото на заболелия, заради недостатъчното производство на ензима кисела алфа-глюкозидаза (GAA).