НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.03.2021)

В БЪЛГАРИЯ ДО МОМЕНТА СА ПОТВЪРДЕНИ ОБЩО 278 557 СЛУЧАЯ НА COVID-19, ОТ КОИТО 42 090 СА АКТИВНИ
679 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. 270 от тях са установени с PCR, а 409 – с бързи антигенни тестове. 3759 са общо тестовете, направени през последните 24 часа. От тях 2153 са PCR, а 1606 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 56; Варна – 61; Велико Търново – 15; Видин – 1; Враца – 28; Габрово – 3; Добрич – 15; Кърджали – 8; Кюстендил – 11; Ловеч – 8; Монтана – 6; Пазарджик – 17; Перник – 22; Плевен – 50; Пловдив – 24; Разград – 8; Русе – 15; Силистра – 6; Сливен – 16; Смолян – 8; София област – 32; София град – 223; Стара Загора – 6; Търговище – 4; Хасково – 2; Шумен – 8; Ямбол – 22.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени в България до момента, са общо 278 557, от които 42 090 са активни. 225 182 са излекуваните лица. 584 от тях са регистрирани през последното денонощие.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират 7101 пациенти. 533-ма от тях са настанени в интензивни структури.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция са общо 338 879. От тях 975 са поставени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при 10 801 лица-медицински служители. Нови 10 случая са регистрирани през изминалото денонощие, един от които е установен при лекар, шест – при медицински сестри, а три – при друг медицински персонал.
11 285 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. 51 са новите случаи, регистрирани през последното денонощие.

На работно съвещание при премиера стана ясно: СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА У НАС И НАТИСКЪТ ВЪРХУ БОЛНИЦИТЕ СА ПОД КОНТРОЛ
Ситуацията с коронавируса у нас и натискът върху болниците са под контрол, налични са всички необходими предпазни средства и медикаменти, очакват се нови количества ваксини. Това беше докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.
Здравният министър Костадин Ангелов е категоричен, че натискът върху лечебните заведения се овладява, информира БНР.
“Отчитам, че ситуацията в нашата страна продължава да бъде добре контролирана, което рефлектира върху контролиран натиск върху лечебните заведения. Считам, че ситуацията продължава да бъде под контрол”, изтъкна министър Ангелов.
В София COVID леглата в лечебните заведения се увеличават от утре с 20%. Днес ще има среща на РЗИ с директорите на големите болници.
“Показателите, примерно в една Унгария, са три пъти по-лоши, отколкото в България. Считам, че нашата програма, нашата тактика и нашите славни лекари, РЗИ-тата вършат огромна работа при абсолютно нормален живот за хората в България“, изтъкна премиерът Борисов.
Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев прогнозира, че до 2-3 седмици заболелите ще продължат да се увеличават, а след това ще има спад: “И броят на ваксинираните, и броят на преболедувалите продължава да расте, което ще ни даде възможност да отнемем от територията на вируса. Нещо повече, мислим и за по-далечното бъдеще. Независимо от това в каква ситуация се намираме в момента, аз съм убеден, че с усилията на колегите от туризма ние ще създадем благоприятни условия България да е една безопасна дестинация, да имаме един успешен, добър летен сезон”.
Европейската агенция по лекарствата е информирана в петък за желанието на България да получи анализ и оценка на ваксината на “АстраЗенека”, каза Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата.
“Като тази седмица ще направим заседание на комисията по лекарствена безопасност към Изпълнителна агенция по лекарствата, така че да имаме цялата картина не само в Европа, но и локално при нас в страната”, изтъкна Кирилов.
В страната ни пристигат ваксини на “Пфайзер” и на “Модерна”. В момента ваксинацията се извършва по предварително оповестените фази. В коментар за ваксините премиерът заяви, че от последния разрешен препарат – този на “Джонсън и Джонсън”, страната ни е поръчала 2 милиона ваксини, общо заявените бройки от всички разрешени са огромни, на фона на заявилите желание и ваксини ще останат.
Борисов поиска днес незабавно да му се докладва, след като се проведе планиран разговор с Европейската агенция по лекарствата, за безопасността на препарата на “АстраЗенека”

ОБНАРОДВАХА В „ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК“ ПРОМЕНИТЕ В ЗЗО, СВЪРЗАНИ С КОНТРОЛА ВЪРХУ ПРИЛАГАНЕТО НА МЕХАНИЗМА ЗА ПРЕДВИДИМОСТ И УСТОЙЧИВОСТ НА БЮДЖЕТА НА НЗОК
Обнародвани са промените в Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, свързани с контрола върху прилагането на Механизма за предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК, информира Zdrave.net.
Според публикуваните окончателни текстове в „Държавен вестник“ задължение за това ще има Сметната палата. Тя ще изразява становище за начина на прилагане на механизма в доклад, който ще бъде изпращан за сведение на здравния министър. Той от своя страна ще има възможност да отправя предложения до Надзорния съвет за изменение или допълнение на механизмите.
Обнародваните днес текстове предвиждат още имуноглобулините да бъдат изключени от Механизма по изключение през 2021 г. при обявено извънредно положение поради епидемично разпространение на заразни болести или при обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест.

НЗОК Е В ПРОЦЕС НА ЗАПЛАЩАНЕ НА ОБЩА СТОЙНОСТ 1 693,5 ХИЛ. ЛВ. НА МЕДИЦИ ВЪВ ВРЪЗКА С ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО В РАЗМЕР НА 10 ЛВ. ЗА ПОСТАВЕНА ДОЗА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID -19
385 527 000 лв. е сумата, изплатена от НЗОК от началото на пандемията през месец март 2020 г. до месец януари 2021 г., по методиката за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка. Това информират от здравния фонд, който днес отбелязва 22 години от създаването си, съобщи Zdrave.net.
От институцията уточняват, че НЗОК е в процес на заплащане на обща стойност 1 693,5 хил. лв. на изпълнителите на първична извънболнична медицинска помощ, специализирана извънболнична медицинска помощ (МЦ/ДКЦ) и болнична медицинска помощ за възнаграждение в размер на 10 лв. за поставена доза на препоръчителна ваксина срещу COVID -19 през януари и февруари 2021 г., подадена в Националната здравна информационна система.
Днес с НЗОК работят 3896 общопрактикуващи лекари, 9928 специалисти в извънболничната медицинска помощ, както и 6809 лекари по дентална медицина.
Договор с 28-те регионални структури на НЗОК – районните здравноосигурителни каси (РЗОК), имат 2267 аптеки на територията на цялата страна, както и 376 лечебни заведения за болнична медицинска помощ. Самостоятелните лаборатории, които работят със Здравната каса, са 216.

ОТ БЪЛГАРСКАТА БОЛНИЧНА АСОЦИАЦИЯ НАСТОЯВАТ ЗА ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА ЗАПОВЕДТА ЗА СПИРАНЕ НА ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ
„Решението на здравния министър за спиране на плановия прием и плановите операции в лечебните заведения може да е по-опасно за пациентите от причината за взимането на това решение. От ББА считаме, че няма аргументи, които да подкрепят такава стъпка”. Това се казва в позиция на Българска болнична асоциация, изпратена до медиите, информира Zdrave.net.
„От една страна рискът от заразяване на пациентите в нашите болници е сведен до минимум, защото контролът ни е силно завишен. От друга страна, не можем да оставим на заден план пациентите, които страдат от десетки други заболявания и очакват своето лечение или операция. Тази грешка веднъж вече беше допусната при предходните вълни и хиляди пациенти бяха оставени да чакат, без ясна перспектива кога ще могат да получат своето лечение, в много случаи – животоспасяващо”, смятат от Асоциацията.
От ББА призовават заповедта да бъде преразгледана. Освен това, те алармират и за още един проблем, породен от допълнението на „Методика за определяне размера на сумите, заплащани на НЗОК за изпълнители на медицинска помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични дейности за работа при неблагоприятни условия по повод обявената епидемична обстановка“, приета от НЗОК през януари 2021 г. В нея се въвежда дефиниция за „комплексно интензивно лечение“. „Какво е значението на тази формулировка не се сочи. И с какво пациентите лекувани и излекувани в другите болници са били „не комплексни“?”, питат от асоциацията. Според тях част от критериите, посочени там, са неясни, а на други критерии отговарят само определени лечебни заведения.
„Излиза, че допълнителните средства (увеличение на утвърдените месечни стойности), се насочват единствено към определени лечебни заведения. В същото време абсолютно всички лечебни заведения са задължени да откриват COVID отделения/легла. Всичко това прави разпределението на средствата несправедливо. Каква е причината за този подход и как той обезпечава сигурността на здравната ни система? Как с този механизъм се изпълнява отговорността на държавата за обезпечи разходите при пандемия, заложен в Закона за здравето?”, питат от Асоциацията.
„Да обърнем внимание на проблемите докато е време, за да не се чудим къде отново сгрешихме, когато вече е късно. Българска Болнична Асоциация остава в готовност за разговори с всички, от които зависят решенията, за да помогнем със своята компетентност”, заявяват още в своята позиция от ББА.

ПОЛОВИНАТА ОТ ЛЕГЛАТА В МБАЛ „Д-Р БРАТАН ШУКЕРОВ” – СМОЛЯН СА ЗА ЦАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов бе днес на посещение в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” АД. Той коментира, че ситуацията с COVID-19 в Смолян в момента изглежда контролирана, информира Zdrave.net.
Смолянската болница в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” има 306 легла. От тях 154 са за COVID пациенти. Към момента заетите са 64. Има 90 свободни легла, с които ще може да бъдат поети нуждите, ако се повиши натискът към лечебното заведение. Това каза вчера министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, който бе на посещение в лечебното заведение.
„Реанимационните легла са 9, а 7 от тях са заети. Това, което се наблюдава, е подмладяване на пациентите”, допълни министър Ангелов. Той подчерта, че ваксината е единственият начин, който може да ни помогне в борбата с COVID-19.
Според него няма проблеми нито с първата, нито с втората доза на ваксините “Астра Зенека”, “Пфайзер” и “Модерна”. Изчаква се да приключи проверката за починалата жена в Пловдив и ще се продължи с ваксинирането.

ОТКРИВАТ ОЩЕ ЕДНО ОТДЕЛЕНИЕ ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“ – СЛИВЕН
Областната болница в Сливен МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ от днес открива още едно отделение за лечение на пациенти с COVID-19. Към момента в болницата са запълнени 99 легла, а свободните са 2-3, информира БНР като се позова на съобщение от здравното заведение.
За последните три дни в областната болница са приети 37 пациенти с коронавирусна инфекция, единият от които е в реанимация.
От Община Сливен информираха, че в общината заразените от 414 на 100 000 души население за 14 дни през миналата седмица, вече са достигнали 530 на 100 000 души население.
Близо 400 са новите случаи в общината за последната седмица. Излекуваните са 215 души, а починалите са 21. Активните случаи към момента са 796.
В областта тази седмица ще продължат ваксинациите на ангажираните с изборите и необхванатите медицински лица, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Доц. Ангел Кунчев: САМО ЗА МАРТ, АКО ДОСТАВКИТЕ БЪДАТ ПОТВЪРДЕНИ, ЧЕ ПОЛУЧИМ 480 000 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVIV-19
Ваксини ще има. Само за март, ако доставките бъдат потвърдени, че получим 480 000 дози срещу COVIV-19, което е достатъчно и процесът по ваксинация ще бъде рестартиран. Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчевq информира Zdrave.net.
Той коментира и спирането на ваксинацията с ваксината на AстраЗенека. „Налице е едно събитие, което се е случвало доста пъти. Ние почти нямаме година, в която да не сме спирали някоя ваксина и определена партида от нея, когато възникнат съмнения“, заяви той, като допълни, че това е съвсем нормална регулаторна процедура. Виждам каква вълна на възмущение последва заради това, че сме спрели ваксинацията, но представете си какво щеше да е възмущението, ако ние не реагираме като имаме такива данни“, изтъкна доц. Кунчев.
„За себе си аз съм сигурен, че няма да се намери връзка“, заяви специалистът във връзка със случая на починалата жена от Стамболийски, но отбеляза, че се чакат данните от хистологичните и допълните вирусологични изследвания. По думите му до края на седмицата случаят ще се изясни и до десет дни ще се вземе решение дали да започне отново прилагането на ваксината на АстраЗенека. Той изрази очакване, че само след месец проблемът няма да е дали има ваксини или не, а как хората да бъдат убедени да се ваксинират. Специалистът обясни, че срокът на годност на ваксините е между шест месеца и година, така че няма да има проблеми със съхраняването им заради временно спиране на ваксинацията.
„Една по една страните ще свалят тази забрана“, каза още доц. Кунчев по повод спирането на продукта на АстраЗенека в определени държави. Той допълни: „Хората трябва да бъдат спокойни, изтъкна той. Ваксинацията е това, което ще ни спаси, нека всички вярват на науката, ще имаме едно спокойно лято.“
Доц. Кунчев съобщи още, че в предпоследния самолет с пътници, пристигащи от Занзибар у нас, са установени четирима българи с коронавирус, доказан чрез антигенни тестове, и предстои да им бъдат направени РСR тестове. Ако те са също положителни, пробите ще бъдат секвенирани, за да се изясни дали те са носители на нигерийския или южноафриканския варианти. Доц. Кунчев уточни, че задължителната 10-дневна карантина на пристигащите от там е именно заради по-опасните варианти на щама.
Запитан за квотите от отделните ваксини за България, той посочи, че по времето, когато са взимани решенията за тях, целта е била да се осигурят еднакви количества и от трите вида ваксини. „Общото количество заявени дози е 18 милиона, които са разпределени еднакво между трите типа ваксини. Проблемът е, че на практика имаше корекции в предварителните графици от страна на фирмите, но те са за цяла Европа“, каза главният здравен държавен инспектор. Той отново заяви, че епидемията ще бъде овладяна при 70% имунитет.

Проф. Красимир Гигов: АКО НЕ СЕ ВАКСИНИРАМЕ, РИСКЪТ Е ГОЛЯМ
„Ако не се ваксинираме, рискът е голям. Преди да се направи имунизация, добре е хората да се консултират с личните си лекари. Температура, общо неразположение, зачервяване на мястото на убождане са приемливи странични реакции на ваксините“. Това каза в предаването „12+3“ на БНР проф. Красимир Гигов, председател на Националния ваксинационен щаб. Той поясни, че ваксинацията с „Пфайзер“ и с „Модерна“ продължава, до дни се очаква да се възобнови тази с „АстраЗенека“.
Той допълни, че предстои ваксинирането на хората, които влизат в пета фаза, и уточни, че разпределянето на ваксините се определя от гъстотата на населението и от заболеваемостта.
„Избор на ваксина в момента е труден заради намалените количества… Много често фирмата производител променя плановете ни. Ако изоставаме, после трябва да наваксваме“, изтъкна проф. Гигов. Той допълни, че предстои нормализиране на начина на получаване на ваксини от страна на личните лекари, както и че през следващия месец се очаква да се реши въпросът с получаването у нас на четвъртата одобрена от ЕС ваксина.

Проф. Ива Христова: НИГЕРИЙСКИЯТ ВАРИАНТ НА COVID-19 Е НАЙ-ОПАСНИЯТ ДО МОМЕНТА
„Нигерийският вариант на COVID-19 е най-опасният до момента“, това заяви пред bTV. проф. Ива Христова, зам.-директор на Центъра за заразни и паразитни болести нигерийският вариант е най-опасният до момента. Тя разясни, че от една страна той е по-заразен, заради по-дългото му задържане в кръвта може да има по-тежко протичане, както и че по-сериозно се засягат и млади хора, информира Zdrave.net.
Проф. Христова беше категорична, че ваксинирането в голям процент предотвратява разболяването от COVID, а дори и това да се случи, предотвратява смъртни случаи и усложнения. Ваксинираният човек може да пренася вируси, когато е в контакт с вирусоносител, заяви тя, но отбеляза, че чрез ваксината се намалява количеството вируси, които той може да пренася. Изследванията към момента показват, че ваксините покриват новите варианти на вируса, но той продължава да мутира и фирмите имат готовност да реагират, разясни специалистът. Проф. Христова увери и че трите вида прилагани у нас ваксини са с висок процент ефективност. Отделно в Националния център провеждаме изследвания за България, които показват много висока степен на защита още след втората вълна, каза тя.
Проф. Христова коментира и случая на починалата бременна с COVID, като заяви, че тя е потърсила лекарска помощ прекалено късно. По начало инфекциозните заболявания се развиват с пикове и спадове, този пик беше провокиран от британския вариант, каза още тя, като допълни, че за да се ограничи той, е нужно да има ваксинация.

Д-р Гергана Николова: ХОРАТА С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА ТЪРСЯТ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ
„Колкото повече се говори за един проблем и се изяснява, толкова по-бързо се решава. Иначе, нещата се замитат под килима и остава недоверието сред хората“. Това коментира пред БНР д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и част от ръководството на Българския лекарски съюз, по повод темата за ваксинирането. Според нея относно имунизацията трябва да се подобри съотношението лични лекари – зелени коридори.
„Общопрактикуващите лекари в страната сме 4100, зелените коридори са около 360. Ние сме в по-добра позиция, защото познаваме пациентите. Коридорите трябва да се съществуват, защото ще помогнат за масовата ваксинация. Наблюдавам, че хората с хронични заболявания и възрастните хора търсят личните лекари. Те имат по-голямо доверие на лекаря, с когото общуват“, изтъкна д-р Николова в предаването „Нещо повече“. Тя посъветва пациентите да не започват сами антибиотична терапия: „Пациент с позитивен тест и със започната симптоматична терапия, ако има висока температура, започне кашлица, има болка в гърдите, трябва да си направи снимка, за да се види дали има настъпили усложнения. Тогава да се започне антибиотично лечение. Препоръчвам на пациентите на домашно лечение да си купят апаратчета за мерене на сатурацията, защото това е основният белег, който следим. До 90 не е проблем. Под 90 трябва да се потърси лекар“.

Владимир Кисьов, експерт по европейските въпроси: ВОДЯТ СЕ И ИКОНОМИЧЕСКИ ВОЙНИ НА ПОЛЕТО НА СНАБДЯВАНЕ С ВАКСИНИ
„Всичко по възможностите на Европейския съюз и на Европейската комисия за проучване и за производство на ваксини беше направено. Това, че имаше наудачи и че някои от производителите са подходили с голяма лъжица към възможностите си, доведе до разклащане на синхрона със снабдяване с ваксини. Важно е всичси страни да получават еднакво количество ваксини.“ Това коментира пред БНР Владимир Кисьов, експерт по европейските въпроси, бивш зам.-министър.
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц предположи, че някои страни-членки на ЕС може би са подписали „тайни договори“ с компании-производителки на ваксини да получат повече дози от полагащите им се по приетите от Евросъюза правила.
„Ако има предварителни договори, би следвало квотата на тези страни да бъде намалена и количествата да бъдат разпределени към останалите държави. Водят се и икономически войни на полето на снабдяване с ваксини. Затова аз смятам, че атаката срещу „АстраЗенека“ има своето обяснение заради това, че е най-евтината ваксина“, допълни Кисьов в предаването „12+3“.

Д-р Костадин Сотиров: СПИРАНЕТО НА ВСИЧКИ ПАРТИДИ ОТ ВАКСИНАТА НА АСТРА ЗЕНЕКА МОЖЕ ДА РАЗКОЛЕБАЕ ПАЦИЕНТИТЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ
„Притесненията на лекарите са, че спирането на всички партиди от ваксината на Астра Зенека може да разколебае пациентите, особено тези, които не са решили окончателно дали да се имунизират, а това ще намали ваксинационния обхват“. Това заяви пред БНТ д-р Костадин Сотиров – единственият общопрактикуващ лекар в село Белащица и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, информира Zdrave.net.
По думите му не по-малко неприятно е и това, че при тази ситуация след разпореждането на РЗИ за спиране се налага да се изхвърлят дози от отворени вече флакони с ваксини, тъй като трайността им е само 48 часа след извличането на първата ваксина.
Д-р Сотиров сподели, че броят на заразените в последните дни нараства стръмно, в сравнение с пика от ноември, когато нарастването е било плавно и постепенно. В същото време, спирането на имунизациите поради случая със смъртта на жената от края на миналата седмица се е отразило и на пациентите.
“Има притеснение сред пациентите – питат дали има опасност. Разбира се, че няма опасност за здравето нито на имунизираните, нито на тези, на които предстои. Неприятното е, че Изпълнителна агенция по лекарствата спря всички партиди от тази ваксина, а не каквато беше практиката до момента да се спира определена партида, която е проблемна”, каза д-р Сотиров.
Председателят на пловдивските лични лекари сподели, че доставките на ваксини за тях са много малки и въпреки писмото, което са отправили до МЗ, желанието им да получават 75% от всички доставки на ваксини не е удовлетворено.
Самият д-р Сотиров е получил ваксини един-единствен път и това е крайно недостатъчно – едва 25-26%, като сред тях няма нито един флакон от ваксината на “Пфайзер” или “Модерна”. “Пациентите имат право на избор и ние бихме желали да имаме”, категоричен бе д-р Сотиров.
Към момента д-р Сотиров е успял да ваксинира едва 85 души. Той и колегите му очакват партидите да бъдат отблокирани, след като излязат резултатите от протокола на починалата жена, като по думите му няма връзка между поставянето на ваксината и смъртта ѝ. Лекарят беше категоричен, че на общопрактикуващите медици трябва да бъдат предоставени необходимите и заявени от тях количества ваксини, защото на това разчитат много хора – възрастни и хронично болни, които са преобладаващата част от контингента им.

Д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право: РАБОТОДАТЕЛЯТ НЯМА ПРАВО ДА ИЗИСКВА ОТ РАБОТНИЦИТЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ ЧРЕЗ НАЛАГАНЕ НА САНКЦИИ
В разгара на третата вълна на COVID кризата у нас работодатели принуждават своите служители да се ваксинират в разрез с обявения принцип на доброволно поставяне на ваксина срещу коронавирусната инфекция. За това алармира експертът по трудово право д-р Тодор Капитанов, който е създател на платформа за безплатни юридически консултации, съобщи БНР.
Капитанов е получил конкретни сигнали чрез платформата и по синдикална линия.
„Постоянно получаваме писмени и устни запитвания дали работодателите имат право да задължават своите работници да се ваксинират. Сигналите са, че някои от работодателите заплашват и притискат работниците, като им казват, че няма да ги допуснат до работа, ако не покажат документ за ваксинация, че ще им намалят трудовото възнаграждение“, обясни Тодор Капитанов в предаването „Преди всички“.
Работодател казва, че е категорично против заставянето на негови работници да се ваксинират. „По-скоро бих ги съветвал да се ваксинират, но да ги задължа е абсурдно. Аз не вярвам, че ще има работник, който да се подчини на такова изискване. Самият факт, че го задължаваш, е обиден. В крайна сметка живеем в свободен свят, в свободна държава – всеки има право на избор“, подчертава той.
„Това решение е абсолютно индивидуално, лично и зависи от много неща. Може отказът да зависи от здравословното състояние, семейно положение, религиозни причини…“, заяви Тодор Капитанов.
Изискването за задължително ваксиниране Капитанов определи като дискриминация. „Работодателят няма право да изисква от работниците да се ваксинират чрез налагане на санкции. Но той може да направи това, като им предложи поощрения – да дава нещо като екстра на работещите, които са предприели ваксинация. Това е един добронамерен модел да ги мотивира положително, а не чрез притискане, заплахи и други негативни методи“, допълни Капитанов. Той съветва хората, подложени на подобен натиск, да се обръщат към Комисията за защита от дискриминацията и към териториалните дирекции на Инспекцията по труда. Работещите могат да се обръщат и към структурите на КНСБ в цялата страна за съдействие. Специалистът призова работодателите да осигуряват канали за компетентна информация относно ваксините от медицински лица.

ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В ОБЩИНА СУНГУРЛАРЕ ЗАТВОРИХА ВРЕМЕННО ВРАТИ
Детските градини в община Сунгурларе затварят от днес. Мярката е във връзка с усложняващата се епидемиологична обстановка на територията на общината, съобщи БНР.
Заповедта на кмета Георги Кенов се отнася за детска градина „Слънце“ в Сунгурларе, „Щастливо детство“ в село Лозарево, детска градина „Зорница“ в село Грозден, „Славейче“ в село Чубра, „Ален мак“ в село Славянци и детските градини в селата Манолич и Съединение. На служителите ще бъде предоставен платен годишен отпуск, пише в заповедта.

В БОЛНИЦАТА В ЗЛАТОГРАД РАЗКРИХА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
21 са заразените с коронавирус в община Златоград за последните три дни, 2 са починалите. Тежка остава обстановката в региона. През почивните дни се наложи да бъдат разкрити допълнително легла в болницата „Д-р Асен Шопов“ в Златоград. Едва трима лекари се борят със пандемията в региона, съобщи БНР.
Обстановката е доста напрегната, каза управителят на болницата в Златоград доктор Людмил Личев. През последните три дни са приети нови болни. Днес трима или четирима ще бъдат изписани и на тяхно място ще бъдат приети нови.
“Лекарства, апаратура, кислород имам достатъчно, но за съжаление персоналът в болницата не достига. Аз имам 31 болни в момента, като на основен трудов договор имам един лекар пулмолог, една лекарка на четири часа и друга лекарка на два часа.
Въпреки ограничения брой, по заповед на министъра, аз трябваше да имам 20 легла. От петък увеличихме леглата с още десет”, обясни д-р Личев.
В Златоград хората се пазят, като дори и на открито носят маски, свидетелства кореспондентът на БНР в региона.