НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.02.2021)

В БЪЛГАРИЯ ПРИСТИГНАХА 22 230 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА PFIZER/BIONTECH
22 230 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech са пристигнали на 14 февруари на Летище София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Те са разпределени към Районните здравни инспекции в страната. Това е седмата доставка от препарата на Pfizer/BioNTech, уточняват от здравното ведомство.
До края на седмицата в страната ни се очаква да пристигне третата поредна доставка от ваксината на AstraZeneca – 61 400 дози.

3425 СА ПАЦИЕНТИТЕ У НАС С ДОКАЗАНА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ, НАСТАНЕНИ В ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ
163 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. С PCR са установени 86 от тях, а с бързи антигенни тестове – 77. Тестовете, направени през последните 24 часа, са общо 1852. От тях 1095 са PCR, а 757 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 2; Бургас – 23; Варна – 12; Велико Търново – 2; Добрич – 1; Кърджали – 3; Кюстендил – 2; Ловеч – 1; Пазарджик – 11; Перник – 3; Плевен – 16; Пловдив – 12; Разград – 1; Русе – 1; Сливен – 6; София област – 4; София град – 54; Стара Загора – 3; Търговище – 1; Хасково – 4; Ямбол – 1.
Към момента у нас са потвърдени общо 229 679 случая на новия коронавирус. От тях 23 135 са активни. Излекуваните лица са 196 920, от които 327 са регистрирани през изминалото денонощие.
3425 са общо пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 301 от тях се намират в интензивни структури.
Общо 75 388 са поставените до момента дози от ваксините срещу COVID-19 у нас. 68 от тях са поставени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е подвърден при 9840 лица-медицински служители. Шест нови случая са регистрирани през последното денонощие. Два от тях са установени при лекари, а четири – при медицински сестри.
9624 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. Нови 16 случая са регистрирани през последните 24 часа.

ОТ ДНЕС 42 000 УЧЕНИЦИ ОТ ПРОГИМНАЗИАЛЕН И ГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ОБУЧАВАТ ПРИСЪСТВЕНО
От днес, 15 февруари, още 42 000 ученици от прогимназиален и гимназиален етап се обучават присъствено, докладва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на работното съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с представители на Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и министри. Това съобщиха от Единния информационен портал за мерките за ограничаване разпространението на COVID-19.
Близо 2900 паралелки в страната вече се обучават присъствено в резултат на вчерашната заповед на министъра на здравеопазването. „Към момента общо 460 000 деца посещават класните стаи, а 260 000 учат в електронна среда от разстояние. Отделно има 240 000 деца в предучилищна възраст, които посещават детските градини“, докладва още министър Вълчев.
Премиерът Борисов бе категоричен, че присъственото обучение е от огромно значение за учениците. По отношение на ваксинацията министър-председателят изтъкна, че е важно процесът да върви максимално бързо. „Ваксината е нашето оръжие и трябва скоро да се връщаме към нормалния живот, това го очакват от нас хората“, заяви още Борисов.
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че продължава регулярната доставка и разпределение на ваксините на територията на страната. „Само за последните 4 дни сме получили близо 60 000 дози, а до края на февруари очакваме още 240 000 дози. Имаме вече и прогноза от трите компании за доставките през месец март – очаква се те да бъдат над 500 000 дози, което до голяма степен ще позволи да бъде ускорен процесът по ваксинация и в следващите седмици да стане ясно кога ще стартира и четвърта фаза от процеса“, изтъкна Кирилов. Той обърна внимание, че има реален шанс до средата на годината да има 5 разрешени за употреба ваксини, на базата на което има прогнози и за възможния брой ваксинирани лица до средата на годината.
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че са заделени ваксини за изборната администрация, така че да бъде осигурено нормалното протичане на изборния процес. По отношение на новите видове COVID-19 и по-специално този от Великобритания министър Ангелов докладва, че за миналата седмица от изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести 98 случая 68 са с доказания нов вид на вируса от Великобритания. Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски докладва за заетите легла към момента в болниците и в интензивните отделения. От своя страна директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов заяви, че има готовност УМБАЛСМ „Пирогов“ да отвори допълнителни места за ваксинация, включително да осигури и мобилни екипи.

НЗОК ПРИЕ ПРАВИЛАТА, ПО КОИТО ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА МЕДИЦИНСКИ И НЕМЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ, ПРЯКО ЗАЕТ С НАБЛЮДЕНИЕ, ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса прие правилата, по които ще се извършват плащанията за финансирането на допълнителните възнаграждения на медицински и немедицински персонал, пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус в лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на Здравната каса.
Размерът на тези плащания остава непроменен – 1000 лева. нето. Целта е да се продължат мерките, насочени към запазване мотивацията на персонала, посрещащ предизвикателствата в борбата с пандемията.
По 1000 лв. ще получават и работещите в лаборатории в болничната и извънболничната помощ, които пряко извършват дейности по PCR диагностика на COVID-19.
Механизмът, по който лечебните заведения ще получават финансирането за допълнително възнаграждение на персонала, зает с диагностиката, лечението и наблюдението на пациенти с COVID -19, не се променя спрямо правилата, действали до края на 2020 г. Средствата ще се изплащат за дейността, считано от 01.01.2021 година, ежемесечно въз основа на информацията, подавана от самите болници.
В приетите правила се регламентира и заплащането по 10 лв. за поставена имунизация срещу COVID -19. Месечният размер на средствата, който ще получи всяко едно лечебно заведение, ще се определя от броя извършени ваксинации, регистрирани в Националната здравно-информационна система.
Продължава прилагането и на всички досегашни финансови инструменти, насочени към запазване стабилността на здравната система и подкрепа на работещите в нея:
– гарантиране на 85% от приходите на лечебните заведения от НЗОК, спрямо установен базисен размер;
– изплащане по 1000 лв. на всеки общопрактикуващ лекар;
– изплащане на средства за работата на диагностично-консултативните и медицинските центрове, свързана с осигуряването на диагностика на пациенти със съмнение за COVID-19.
– изплащане на средства по чл. 5 от Закона за бюджета на НЗОК, с които се гарантира финансирането на допълнителни възнаграждения за наетия персонал в размер на 600, 360 или 120 лв.
НЗОК е създала необходимата организация, която да позволи своевременно обработване на отчетните документи на лечебните заведения и изплащане на всички дължими средства не по-късно от 24 февруари 2021 г.

МИНИСТЪР АНГЕЛОВ РАЗПОРЕДИ ПРОВЕРКА ЗА ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ, ПРИ КОЙТО 16-ГОДИШНО ДЕТЕ ПОЧИНА ОТ ТОКОВ УДАР В БЛИЗОСТ ДО УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, със своя заповед, определи комисия от експерти на Министерството на здравеопазването, която да извърши оглед на мястото на трагичния инцидент, при който 16-годишно дете от София почина в следствие на токов удар. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Тъй като в публичното пространство бяха изнесени твърдения, че шахтата, по която е протичал ток, обслужва УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, комисията има за задача да установи обстоятелствата и да изготви доклад до края на днешния ден, 15 февруари.
Здравният министър изпрати писмо и до д-р Антон Петков, изпълнителен директор на болница „Св. Иван Рилски“, с което изисква, също в рамките на днешния ден, от лечебното заведение да предоставят на министерството цялата известна им информация по случая.
„Електрозахранването ни се извършва от два трафопоста, които се намират на територията на Болничния комплекс – във вътрешния двор на Инфекциозна болница и в сутерена на сградата на НЦОЗА. УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ няма касателство към други източници на електрозахранване“. Това се посочва в доклад на лечебното заведение във връзка с трагичния инцидент, информира Zdrave.net
От болницата допълват, че не разполагат с каквато и да е конкретна информация, освен публикациите в пресата и изказват най-искрени съболезнования към родителите на починалото дете.

Доц. Ангел Кунчев: ОДОБРЕНИТЕ ВАКСИНИ СА МИНАЛИ ПРЕЗ МНОГО СТРОГ КОНТРОЛ И ОТГОВАРЯТ НА МНОГО ТЕЖКИ КРИТЕРИИ
„Когато една ваксина е разрешена от Европейската агенция по лекарствата, тя отговаря на доста тежки строги критерии. Не съществува друг продукт в медицината, който да минава по-строг контрол. Няма такъв“. В това бе категоричен бе главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който заедно с представителя на България в ЕМА проф. Илко Гетов отговаряха на зрителски въпроси, свързани с имунизацията срещу COVID в ефира на Нова телевизия, информира Zdrave.net.
Всички продукти минават такива тежки процедури, но тъй като е ясно, че ваксините се правят на здрави хора, на малки здрави деца, включително на няколко месеци и дни, изискванията към тях са драконовски, посочи той и допълни, че щом една ваксина е преминала тези процедури, значи отговаря на изискванията за безопасност и ефективност. Според него ако се взима решение за това каква ваксина да се приложи, съветът трябва да е от наблюдаващия лекар. В повечето случаи става дума за тип на протичане на заболяването, отбеляза той.
На въпрос на зрител, който посочва, че личният му лекар отказва да му приложи ваксина, доц. Кунчев отговори: “Нямаме данни личен лекар да откаже да поставя ваксина. Това би означавало, че той просто абдикира от своите задължения да се грижи за здравето на пациентите си. Аз съм сигурен, че ще убедим всички лични лекари да правят ваксинации. Имаме и законови методи, с които можем да ги принудим, но не е това идеята.“
Според доц. Кунчев семейните лекари познават най-добре пациентите от практиката си и могат да преценят най-добре кой да бъде ваксиниран с приоритет, когато започне масовата ваксинация. Логично е да започнат с хронично болните, след това с най-възрастните хора, изтъкна той. По сметките му при около 20% желаещи да се имунизират, на един общопрактикуващ лекар ще падат около 500-600 пациенти, които да се ваксинират.
Проф. Гетов отговори на въпрос между двата основни вида ваксини, като поясни, че разликата е в технологичните процеси и механизма на действие. РНК базираните ваксините, каквито са на Pfizer и Moderna, са най-новите и модерни. Тази технология е насочена към разработването на ваксини за онкологично болни пациенти – т.н. персонализирана терапия, посочи той. Аденовирусните ваксини са част от другите известни технологии за производство на ваксини, като антигенните, атенюираните или т. нар. живи ваксини, обясни проф. Гетов. В крайна сметка всички ваксини предизвикват организма да произвежда антитела срещу коронавируса, каза той, като подчерта обаче, че това колко антитела ще произведе отделният организъм е индивидуален въпрос. За стабилен имунитет по думите му можем да говорим от 7 до 10 дни след поставянето на втората доза ваксина. След първата доза се осигурява частична защита, но рискът от тежко протичане на заболяването и хоспитализация се свежда до минимум, каза проф. Гетов.
За хората, преболедували вируса, специалистите обясниха, че решението дали да се ваксинират или не зависи от това кога са прекарали заболяването и съответно какво е нивото на антителата им.
На въпрос дали прилаганите към момента ваксини предпазват и срещу британския щам, проф. Гетов отговори, че на този етап те са достатъчно ефикасни. Той допълни, че двата вида ваксини биха могли да бъдат преработени срещу новите мутации на вируса.

Доц. Любомир Киров: ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ОЧАКВАТ ДА ПОЛУЧАТ ЯСНИ НАСОКИ КАКВО И КАК ДА ПРАВЯТ В ПРОЦЕСА НА ВАКСИНИРАНЕ
„Тези дни се очаква да получим ясни насоки какво и как да се прави в процеса на ваксиниране. Това е начин да се внесе ред и спокойствие“. Това заяви пред БНТ председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров, информира Zdrave.net
По думите на доц. Киров има много изписано, но трябва да се направи синтез, и да се официализират предписанията.
„В наше писмо сме помолили Министерството на здравеопазването и Агенцията по лекарствата, времето изтича, до 5-6 дни трябва този документ да е готов“, уточни доц. Киров. Той допълни, че към момента хората се обаждат на личните си лекари, записват се, а те от своя страна изпращат към РЗИ броя на желаещите. „Това упражнение ще се повтаря във времето. Как ще се организира ваксинирането и как ще се правят ваксините – това ще се реши, когато е ясно колко точно ще са желаещите да се ваксинират“, поясни той..
“Трябва да се направи така имунизацията, че да не пречи и на другата работа на личните лекари. Очакваме точни данни за масовата ваксинация на хората. Нека има ясно разписан регламент. До 5-6 дни този документ трябва да е готов”, посочи още доц. Любомир Киров.
“Вероятно ще се окаже, че “АстраЗенека” върши работа и при възрастни хора. Като гледам доставките, именно с този вид ваксина ще е масовата имунизация”, допълни председателят на НСОПЛБ.
„Не сме магазин, нито осигуряваме доставки“, обясни той в отговор на въпроса ще могат ли хората да посочват конкретно с коя ваксина искат да се ваксинират. „Ето защо е важно да се каже в официализирана форма как точно ще става ваксинирането“, обобщи доц. Киров. Той бе категоричен, че времето на фазите в имунизацията срещу COVID-19 отминава и сега трябва да се върви към масова имунизация. Председателят на НСОПЛБ изрази мнение, че е крайно време да се върви към разхлабване на мерките, но подчерта, че това трябва да става внимателно, като се наблюдава ефекта и при риск се предприемат необходимите промени.

Математикът Лъчезар Томов: ПРАКТИКАТА ПОКАЗВА, ЧЕ АНГЛИЙСКИЯТ ЩАМ ЗАРАЗЯВА ДЕЦАТА
„Епидемията е случаен процес. Има ненулева вероятност и да премине. Аз обаче не залагам на нея, защото имаме силно разпространен британски щам вече в България. Повечето области ще бъдат в червено до 1 март, в червено ще бъдат всички области с изключение на Видин, Враца, Търговище и Добрич.“ Това каза математикът Лъчезар Томов по повод решението на Бойко Борисов ресторантите да бъдат отворени на 1 март, информира Zdrave.net.
„От 18 януари сме в експоненциален ръст, т.е. 10 човека заразяват поне 11, което означава, че много бавно, но с такова число, по някое време ще имаме много голям брой заразени. Прогнозата ми за 1 март е между 1500 и 2500 заразени, но тя не отчита сегашното разхлабване на мерките“, каза математикът. Той подчерта, че ако е бил наложен пълен локдаун на Коледа и Нова година и не са били отворени училищата за малките ученици, броят на заразените сега с коронавирус е щял да бъде значително по-малък. „От тези 100 души 4% умират. 40 души на ден е цената, която плащаме“, каза Томов. Според него се е избързало с връщането на учениците в клас и на децата в детските градини.
„Хипотезата на доц. Кунчев и Щаба беше, че няма да има голямо заразяване там и може би са били прави за предишните варианти. За британския щам обаче това не важи. В Англия по 100 деца на седмица са приемани в болница с мултисистемен синдром сега. Новият щам заразява децата напълно успешно. Имаме случаи в начално училище, имаме заразени начални учители, имаме и случаи в детски градини. Има много голяма скрита заболеваемост на деца с COVID-19, които лекарите препоръчват да не се тестват“, каза Томов. Математикът подчерта, че новият щам на вируса изтласква стария и до края на месеца това ще се е случило окончателно.
„Много по-добре щеше да бъде да имаме 20-30 случая на ден, а не 1000. Така или иначе той ще завземе територия, но ние го оставихме да се развива“, каза още Томов. Ученият смята, че рискът от разпространение не се управлява на национално ниво, макар да се взимат мерки на локално. Дали ще има ръст, ако бъдат отворени заведенията, зависи от това колко хора ще ги посещават, смята Томов.

ФОНДАЦИЯ “ЗА ДОБРОТО” ОТПУСНА СТИПЕНДИИ НА 17 ДЕЦА, КОИТО ЗАГУБИХА РОДИТЕЛ – МЕДИК ИЛИ УЧИТЕЛ – ПО ВРЕМЕ НА КОРОНАКРИЗАТА
Фондация “За доброто” основа Фонд за деца на лекари, медици и учители, които починаха след боледуване от вируса COVID-19. Намерението е да се изплаща месечна стипендия от 500 лева на всяко дете до пълнолетието му или докато завърши средното си образование. Годишната стипендия за едно дете е 6000 лв., съобщи БНР.
“За момента сме успели да осигурим стипендиите на 17 деца. Проведохме три обществени съвета, на които бяха одобрени тези деца и вече стипендиите се изплащат на месечна база към тях. Предстоят ни още три дечица, за които ще направим обществен съвет. В рамките на следващия месец и за тях също сме осигурили средства. Цялата кампания е дългосрочна, имайки предвид, че има деца, които в момента са на три годишна възраст, а нашата основна цел е да подсигурим месечна стипендия за тях до навършването на пълнолетието им”, каза в предаването “Закуска на тревата” Надежда Рангелова от Фондация “За доброто”.
Ако имате възможност, можете да дарите средства като изпратите SMS на номер 17777 с текст DMS GEROI или с дарение по сметката на Фондация „За Доброто“. Дарения можете да направите и чрез Платформата.бг.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ДЕТСКИЯ РАК
По повод днешното 20-то издание на Международния ден за борба с детския рак стартира международната инициатива – уеб-базирано Дърво на живота, съобщиха от сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”. На Дървото всеки може да остави своето послание и своя цветен отпечатък и така да отдаде почит на децата и младите хора с рак, на техния кураж, на смелостта и устойчивостта им. Да отбележи следите, които животът им оставя в света и които оформят нашето общо бъдеще
„Нека изиграем ключова роля в подобряване на процента успешно излекувани и стандартите за грижа за деца с рак. ДНЕС и всички дни след това. Заедно можем да осъществим промяната“, казват от сдружението.
Въпреки, че България се намира в Европа и е член на Европейския съюз, 20% по-малко са успешно излекуваните деца у нас в сравнение със страните от Западна Европа. Проследяващата грижа за сървайвърите, която да открива и се справя с късните ефекти от лечението и болестта, все още е мечта, регистър няма.
„Промяната може да се случи само ако всички работим заедно. Тя трябва да дойде от всеки един, ангажиран и отговорен за проблема. Всеки един и всички заедно имаме шанс да променим нещата за добро, за децата, за нашето утре“, казват още от организацията.

ВНЕСОХА ЗАКОНОПРОЕКТ, КОЙТО ДА РЕГУЛИРА ДЕЙНОСТТА НА ПСИХОЛОЗИТЕ
Законопроект, който да регулира дейността на психолозите, са внесли в парламента председателят на Комисията по здравеопазването в парламента д-р Даниела Дариткова и нейни колеги от ГЕРБ, информира Zdrave.net.
С него на практика се регулира дейността на упражняващите професията психолог.
Според законопроекта психолог може да упражнява професията си, само при условие, че е вписан в регистър на правоспособните психолози. Професията ще може да се упражнява само ако психологът притежава квалификация бакалавър, магистър, доктор по психология или е доктор по психологическите науки. Лицето не трябва да е осъждано за престъпление от общ характер и да не страда от заболявания, възпрепятстващи изпълнението на психологическите дейности.
Дейността на психолозите ще се осъществява при спазване на стандарти, които ще се приемат от Общото събрание на Дружеството на психолозите. Те ще бъдат съобразени с международните стандарти и добрите практики в съответните професионални направления на психологическите дейности, а за всяко професионално направление ще има отделен стандарт, предвижда законопроектът. Той залага и изисквания към мястото на провеждане на психологическите дейности, както и оборудването им.
Действащото в България законодателство не съдържа подробна уредба на професионалната дейност на психолозите, е посочено в мотивите към внесения законопроект. В тях е записано още, че в същото време у нас има немалко специалисти, които не са завършили психология и нямат нужната квалификация, за да осъществяват интензивна намеса върху човешката психика, а това може да нанесе трудно предотвратими вреди. Законът цели да предпази потенциалните пациенти и клиенти от некомпетентно въздействие от лица без квалификация, гласят още мотивите.
В свое становище по текста от Дружеството на психолозите посочват, че подкрепят законопроекта за съсловната организация и дейността на психолозите.