НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.01.2021)

ВЪЗСТАНОВЯВАТ ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ И ПЛАНОВАТА ОПЕРАТИВНА ДЕЙНОСТ В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ И КОМПЛЕКСНИТЕ ОНКОЛОГИЧНИ ЦЕНТРОВЕ
В сектор „Здравеопазване” се възстановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения и комплексните онкологични центрове. Това е залегнало в Заповед № РД-01-20/15.01.2021 г., с която се изменят и допълват Заповед № РД-01-677 от 25.11.2020 г. и Заповед № РД-01-718 от 18.12.2020 г., издадени от министъра на здравеопазването. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването на 15.01.2021 г.
Според новата заповед от 16.01.2021 г. се разрешава присъственото провеждане на следните дейности в училищното образование:
– приравнителни изпити при преместване на ученик;
– изпити за определяне на срочна оценка на ученик с повече от 25 % отсъствия по даден предмет и няма възможност /при невъзможност/ да се оформи срочна оценка, или за ученик в индивидуална или дистанционна форма на обучение;
– изпити за определяне на годишна оценка за ученик в самостоятелна или задочна форма на обучение;
– държавни изпити за придобиване на степен на професионална квалификация по теория и практика;
– индивидуални дейности, в това число писмени или практически изпитвания за текуща оценка при невъзможност за провеждане в електронна среда;
– индивидуални практически часове в предприятие или на територията на дадено училище;
– областни и общински кръгове на олимпиади и състезания, когато не могат да се организират онлайн.
Всички дейности трябва да се провеждат при възможност индивидуално и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Задължително е носенето на маска за лице, спазването на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и недопускането на лица с прояви на остри респираторни болести.
Разрешава се присъственото провеждане на следните дейности във висши учебни заведения:
– практически обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти;
– семестриални изпити, които включват практическа част и не могат да се проведат в електронна среда;
– държавни изпити и защити на дипломни работи.
В случаите, в които тези дейности се провеждат на територията на висшето училище, ректорът създава организация за стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки.
Разрешено е и провеждането на курсовете по оказване на първа долекарска помощ, съгласно изискванията на Наредба №24.

6728 ИЗЛЕКУВАНИ ЛИЦА ОТ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС СА РЕГИСТРИРАНИ В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
535 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция у нас през последните 24 часа. От тях 323 са установени с PCR, а 212 – с бързи антигенни тестове. Направените тестове през изминалото денонощие са общо 7439, като 3937 от тях са PCR, а 3502 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 37; Бургас – 43; Варна – 33; Велико Търново – 4; Враца – 13; Габрово – 10; Добрич – 15; Кърджали – 9; Кюстендил – 6; Ловеч – 5; Монтана – 3; Пазарджик – 26; Перник – 9; Плевен – 16; Пловдив – 40; Разград – 7; Русе – 11; Силистра – 17; Сливен – 9; Смолян – 2; София област – 10; София град – 132; Стара Загора – 36; Търговище – 8; Хасково – 22; Шумен – 8; Ямбол – 4.
Общо 210 951 са случаите на новия коронавирус, доказани у нас към момента. 52 185 от тях са активни. Излекуваните лица са общо 150 370. От тях 6728 са регистрирани през изминалите 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 3631 пациенти с потвърден COVID-19. В интензивни отделения или клиники са настанени 343-ма от тях.
Общият брой на ваксинираните срещу коронавирусна инфекция лица у нас до момента е 17 686, като 648 от ваксинациите са регистрирани през последното денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са 9239. През изминалото денонощие са регистрирани 19 нови случая. Шест от тях са установени при лекари, девет – при медицински сестри, два – при санитари и два – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 8396. Новите случаи, регистрирани през последните 24 часа, са 47.

ПРЕЗ ПЪРВИТЕ 6 МЕСЕЦА НА 2021 Г. ЩЕ БЪДАТ ВАКСИНИРАНИ 36% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
През първите 6 месеца на годината, при допускането за 5 вида ваксини, ще може да се обхване население от 2,3 млн. души, или около 36% от населението на страната, без в това число да бъдат включени децата до 16-годишна възраст. България е осигурила и заявила към 5 производители и количества ваксини за 6 милиона души население, при допускането, че всички ваксини са двудозови и че децата до 16 години не са показани на този етап като подходяща група за ваксиниране. Това съобщават от Министерството на здравеопазването в отговор на въпроси от БГНЕС, информира Zdrave.net.
От ведомството уточняват, че са предприели политика по диверсификация на портфейла от ваксини – тоест избор да участваме в договорите за всички ваксини, за които ЕК има сключени договори. Целта е да се осигури бързо реализиране на етапите в плана за ваксинация на населението. За останалите две ваксини – на Sanofi и Novavax, с които се очаква ЕК да сключи договор, също са предвидени количества и са разчетени за заплащане такива – за 3 млн. души население.
„Доставките се извършват съобразно план, определен в договорите с всеки производител, който е по тримесечия и е съобразен със съответните количества ваксини, заявени от България. Този план показва, че по предварителни прогнози до края на януари ще пристигнат в нашата страна ваксини за 38 хил. души, до края на февруари – за 54 хил. души, до края на март – за 322 хил. души, или за първото тримесечие прогнозно за над 400 хил. души. В зависимост от получаването на разрешение за употреба на ваксината на “Астра Зенека”, количества от тази ваксина могат да бъдат доставени и в края на февруари, а не през март, както е планирано първоначално. Очакваното количество ваксини от Pfizer/BioNTech и Moderna общо са 4,4 млн. дози“, информират от Министерството.

129,3 МЛН. ЛВ. ЩЕ ПРЕДОСТАВИ МИНИСТЕРСТВОТО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО ЗА БОРБА С РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID-19
129,3 млн. лв. ще предостави Министерството на регионалното развитие и благоустройството за борба с разпространението на COVID-19 в страната и за създаване на устойчивост на здравната система при работа в условия на пандемични кризи, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на ведомството.
Със средствата ще бъдат финансирани проекти на Министерството на здравеопазването, което като бенефициент, ще работи в партньорство с общините или с общинските лечебни заведения за прилагането на адекватни мерки в условията на извънредна епидемична обстановка. Сред проектите, които ще се подкрепят, са тези за разкриване на сектори за лечение на коронавирус с нужното медицинско и болнично оборудване.
„Целта ни е да постигнем цялостно и пълно модернизиране на звената за лечение на пациентите с COVID-19“, посочи зам.-министър Николова.
Средствата се осигуряват по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. от общия финансов ресурс, определен за България, като за целта се създава нова приоритетна ос – „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи“. Решението е взето на онлайн заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма, председателствано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган Деница Николова. В заседанието са участвали и Рейчъл Бюмонт – заместник-началник на отдела за България, Хърватия и Словения в Европейската комисия, и Йо Говаертс от Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ в ЕК.
По новата приоритетна ос ще се финансират и мерки за повишаване на капацитета на центровете за трансфузионна хематология в София и Варна за диагностика на COVID-19. Освен тестове за коронавирус в двата центъра ще се доставят уреди за извличане на кръвна плазма, която се ползва за лечение на заболели от вируса.
От министерството припомнят, че през миналата година МРРБ пренасочи 40,4 млн. лв. по ОПРР към Министерството на здравеопазването за осигуряване на най-необходимото медицинско оборудване и консумативи за борба с коронавируса в страната.

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски: НА ТОЗИ ЕТАП СЕ СПРАВЯМЕ МНОГО ДОБРЕ С ПАНДЕМИЯТА
“На този етап се справяме много добре с пандемията, дори повече от очакваното, а то беше да снижим заболеваемостта с повече от 50%”. Това заяви пред БНТ председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА.
“Заболеваемостта е снижена повече от 60%. Ако се изчислява на базата на средна заболеваемост на 100 000 население, дори е 4 пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 000 души от населението. Сега в момента средното е около 150-160 души, дори към днешния ден е 125 на 100 000 души”, уточни той.
„Има една много съществена разлика между нас и другите страни и това е, че при нас бяха спрени децата от училище, както и учебните занятия в университетите, докато в Германия например остана присъственото обучение на учениците, останаха и хората в промишлеността, там приоритет бяха ограниченията на заведенията и футболните мачове. А и е известно, че децата не боледуват тежко, но разпространяват инфекцията в къщи на родителите и близките си“, каза ген. Мутафчийски и призна, че е много тежко решението кога да се върнат децата в училище, за де не се допуснат тежки последици от изолацията им. Има и вариант с т. нар. „скачащ локдаун“ – редуване на присъствени занятия с неприсъствени, обясни той.
Проф. Мутафчийски бе категоричен, че в момента ситуацията с натовареността на здравна система е по-спокойна, отколкото е била пред ноември и декември. Очакванията са постепенно да се намали броят на леглата за COVID, които в някои лечебни заведения са надхвърляли 50%, а във ВМА са били 28%.
„Във ВМА в момента има 35% заетост на леглата, желаещите да се лекуват там наистина са много, като единственият ограничителен критерий за прием е бил липса на свободно легло и особено на свободно интензивно легло с възможност за подаване на кислород, защото приемането на болен, който се нуждае от такова лечение, а то не може да му се осигури, означава той да бъде убит“, каза още ген. Мутафчийски. Той отбеляза, че ВМА продължава да бъде търсено и предпочитано лечебно заведение, към което всяка година се насочват между 13 000 и 18 000 пациенти от цялата страна.
Ген. Мутафчийски добави още, че при изготвянето на препоръки в Националния оперативен щаб използват и информация за добрите практики в други страни, което е нормално.
“До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 000 човека. Има едно но. Ако е утвърдена ваксината на “Астра Зенека”. Първата пратка от “Астра Зенека” би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е ситуацията с “Пфайзер”, където са минимум 60 000 дози до средата на февруари. “Модерна” горе-долу ще върви в този път, въпреки че началото е още плахо. Знаете, 2400 дози, следващата пратка ще бъде около 4000 дози, но след това вече стават десетки хиляди дозите”, обясни ген. Мутафчийски. По думите му много бързо ще бъде прескочен първият етап на ваксинирането, за който е фиксирано, че ще обхване здравни работници, и ще се премине към другите етапи на ваксиниране.
„В момента активно се коментира да се застъпят някои от приоритетните групи, от трета група например, паралелно да се ваксинират при достатъчен брой ваксини с хората от втора група. Но това зависи от количеството на ваксините“, уточни ген. Мутафчийски. По думите му доверието към ваксините срещу коронавируса като цяло нараства и след 2-3 месеца ще може да се пристъпи към масова ваксинация. След 13 май, когато изтича срокът на извънредното положение, НОЩ ще остане само консултативен орган, а решенията ще се вземат от министъра на здравеопазването и главния държавен здравен инспектор, допълни той.

МИНИСТЪР АНГЕЛОВ СЕ СРЕЩНА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РЗИ, РУО И ДИРЕКЦИИТЕ ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ ВЪВ ВТОРИ РАЙОН ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ВАКСИНАЦИОНЕН ПЛАН
Пълен синхрон в работата на регионалните здравни инспекции, регионалните управления на образованието и дирекциите за социално подпомагане в областите Велико Търново, Ловеч, Габрово, Плевен и Русе установи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на срещите си с тях на 14 януари, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
На място министърът се запозна с темповете на ваксиниране в региона и броя на учителите, които са заявили желание да се имунизират срещу COVID-19. Министърът на здравеопазването още веднъж подчерта, че ваксинирането в социалните домове и домовете за възрастни хора ще започне от тези, в които не е бил регистриран взрив на болни от коронавирусната инфекция.
Проф. Ангелов припомни, че от 25-ти януари започва масовото тестване с антигенни тестове на учителите в страната.
Обсъдени бяха и хипотезите за начините, по които ще се провеждат занятията в сферата на средното и висшето образование след 4-ти февруари.

Д-р Светлана Гаджева: НЕ РАЗПОЛАГАМЕ С ДОСТАТЪЧНО ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВАКСИНИТЕ
Общопрактикуващите лекари в Кърджали все още не са получили подробно описание на характеристиката на ваксината срещу ковид-19 на Пфайзер/Бионтех. “Описанието на тази на Модерна я получихме преди два дни”, коментира пред БНР общопрактикуващият лекар Светлана Гаджева.
Тази неизвестност затруднява медиците дали да препоръчат ваксиниране на своите пациенти и коя ваксина да изберат, каза още д-р Гаджева и добави: “Хората ежедневно се консултират дали да си направят ваксина, но е много трудно да кажа „Да, направете“, имайки предвид, че няма ваксина за COVID-19 в момента за която да знаем какви са страничните ефекти. Аз в интерес на истината в началото ги оставях сами да преценят, защото просто не знаех какви са страничните ефекти и специално има ли някъде изявена алергия, лично аз не препоръчвах ваксинирането, но при всички останали случаи, особено при тежки сърдечни заболявания, захарен диабет и т.н. търсим по-малкото зло, т.е. неизвестното зло ако щете. За ваксината на Пфайзер никой не ни е пратил информация. Това, което ме смущава в тяхната ваксина е, че трябва да бъде съхранявана на толкова ниска температура. По принцип всяко едно вещество съхранявано на толкова ниска температура, предполага някаква неустойчивост.”

Проф. д-р Борис Богов: ГОТВИМ СЕ ЗА ТРЕТА ВЪЛНА НА КОРОНАВИРУСА
“Готвим се за трета вълна на коронавируса“. За това предупреди пред bTV директорът на Александровска болница проф. д-р Борис Богов, информира Zdrave.net.
Проф. Богов подчерта, че въведените мерки дават резултат, но изтъкна, че ситуацията в Европа като заболеваемост буди известна тревога и би могла да се случи и у нас. По думите му се очаква известно покачване на случаите от COVID-19 от края на месец януари до средата на февруари или 14 до 21 дни след Коледа и Нова година. Поради тази причина за момента няма да бъде изцяло закрито COVID отделението в оглавяваната от него болница.
Запитан каква е ситуацията с пациентите, болни от COVID, той отговори, че натискът е отслабнал няколко пъти.
„При нас тежките пациенти са 44, а интубираните са четирима. Отдавна нямаме починали пациенти, това са много добри данни“, посочи проф. Богов.
24 са общо медицинските специалисти, които работят в отделението с болни от коронавирус. Всички те вече са ваксинирани. Предстои имунизация и на останалите медици от болницата, като за момента са отпуснати 10 ваксини за тях. Общо 47% от медиците в Александровска са изявили желание да се ваксинират.
От понеделник ще започне плановият прием в болницата. Засега обаче в COVID отделението, няма да бъде разрешен планов прием, а ще се разшири легловата база в други структури, обясни той.
Проф. Богов беше категоричен, че ако данните от епидемията вървят в тази положителна насока, каквато се наблюдава в последно време, студентите по медицина биха могли да се завърнат в клиниките за практическите си занимания. Запитан дали мерките трябва да се отслабят, той посочи, че ако тенденцията се запази, една по една те ще бъдат отпускани, като ще се започне с тези в образователната сфера.

НОВО ИЗИСКВАНЕ ЗА ДАРЯВАНЕ НА РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА В РЦТХ-ВАРНА
От няколко дни в сила е ново изискване за даряване на реконвалесцентна плазма в Районния център по трансфузионна хематология във Варна. 40 дни след прекаран COVID-19, установен в оторизирана лаборатория с положителен PCR тест, вече се приемат дарители и с положителен антигенен тест и издаден болничен лист от общопрактикуващ лекар с уникален код. Това каза за Радио Варна Яна Василева координатор в РЦТХ-Варна.
Отпада възможността за даряване на плазма само с тест за антитела, уточни Василева. Увеличава се броят на желаещите да дарят плазма във Варненския кръвен център, но рязко е спаднал броят на безвъзмездните кръводарители, коментира специалистката.

Проф. Илко Гетов: ДЪЛГО ВРЕМЕ Е НЕОБХОДИМО ЗА СЪЗДАВАНЕ НА КЛЕТЪЧЕН ИМУНИТЕТ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
„В продуктовата информация на ваксината на „Модерна“ е записано, че е възможно да се получи подуване на лицето при пациенти, които са получавали козметични манипулации, свързани с инжектиране на филъри в областта на лицето. Тези реакции са преходни, не остават за дълго време“. Това поясни вчера пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата. Той уточни, че до този момент почти 16 000 медицински лица и специалисти на първа линия у нас са ваксинирани и няма повишаване на честотата на нежелани реакции.
„Оксфордската ваксина – тече с бърза научна оценка на качество, ефикасност и безопасност. В последната седмица на този месец ще бъдат разгледани документацията и оценъчният доклад. Надявам се да имаме положително становище за тази ваксина. Тя ще се прилага в две дози“, изтъкна проф. Гетов. В предаването н БНР „Нещо повече“ той допълни: „Дълго време е необходимо за създаване на клетъчния имунитет. Очевидно и за коронавирусната инфекция ще трябва да мине време, а и е необходимо преобладаващата част от населението да се ваксинира, за да можем да говорим за сигурна защита на ниво популация“.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ПЛОВДИВ БЯХА ИЗВЪРШЕНИ РОБОТИЗИРАНИ ОПЕРАЦИИ
За първи път в Пловдив бяха извършени роботизирани операции. Това се случи със системата ДаВинчи Х в УМБАЛ “Каспела”, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Екипът на една от водещите пловдивски болници отстрани жлъчните мехури на двама пациенти с жлъчно-каменна болест, а следващата седмица ще се премине и към по-сложни случаи – на хора със злокачествени новообразувания.
„Започваме с оперирането на пациенти с диагнози и заболявания, които са по-стандартни, по-лесни. Така обикновено се започва всяка една нова дейност, докато се стиковат действията на целия екип и се свикне с апаратурата. По този начин навлязохме във функционирането на самата система, запознахме се в детайли с нейните възможности и ще започнем да преминаваме към работа с пациенти със злокачествени новообразувания, които всъщност са най-големите бенефициенти на този тип хирургия”, съобщи проф. д-р Росен Димов – завеждащ „Клиника по хирургия” в УМБАЛ “Каспела”, д.м. професор към „Катедра по Хирургия” в Медицински университет- Пловдив и член на Кралското дружество по хирургия. По думите му, предимството за пациентите с рак на стомаха, дебелото черво и ректума, панкреаса, черния дроб и слезката е, че при роботизираната хирургия има възможност да извършват изключително много флексибилни движения на инструментите, които са невъзможни при другите типове отворена или лапароскопска хирургия.
Другата важна новина е, че от тази година след сключване на анекса към рамковия договор, подписан между Българския лекарски съюз, Здравното министерство и Националната здравноосигурителна каса, ще влезе в сила и нова клинична пътека номер 168. До момента тя осигуряваше извършването на роботизирани операции само при пациенти с гинекологични онкологични заболявания. Сега в рамките на тази пътека ще могат да бъдат оперирани болните със злокачествени заболявания на стомаха, дебелото черво, ректума, панкреаса, черния дроб, слезката, простатата, белия дроб, хранопровода срещу заплащане десетократно по-малко от това в чуждестранните болници.

ОТВАРЯТ ДЕТСКА ПОЛИКЛИНИКА В СОФИЯ
Първата детска поликлиника в София ще бъде отворена през тази година. Тя ще се намира в район „Възраждане”. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова при представяне на бюджета на общината за 2021 г., информира Clinica.bg.
За отварянето на поликлиниката ще бъдат инвестирани 1 млн. лева. Те ще използват за обновяване на сега съществуващата сграда, в която ще се намира детското лечебно заведение. Още 10.4 млн. лв. ще се използват за нови социални услуги в два центъра и за ремонти.
На 1.88 млрд. лв. възлиза бюджета на общината за тази година. От тях 1.375 млрд. са за текущи дейности включително и държавно делигирани. Те включват по-високи заплати за учители, социални работници и повече пари за здравеопазване, обясни Фандъкова. Отделно 509 млн. се отделят за капиталови разходи, от които 296 млн. са по европейски програми.
Три са основните цели на общината за тази година. Първата е инфраструктурата, където се предвиждат близо 200 млн. само за ремонти на пътища, още 50 млн. за ремонти в кварталите, отделно има средства за изграждани на водопроводни връзки и т.н. Вторият приоритет е изграждане на нови места в градини и ясли. За целта са отделени 65.7 млн., които ще се инвестират в 45 обекта. С това ще има нови 185 нови групи в 23 района на София, каза Фандъкова. Освен това ще се дадат над 6 млн. за училищата, включително за две нови училища – в „Манастирски ливади“ и „Студентски район“. Ще има средства и за модерни тоалетни.
Третият приоритет е чистотата на въздуха. За подобряването му ще се инвестират 200 млн. лв.
Ще се инвестират и 4.6 млн. лв. за дигитализация, като първата голяма система, която ще стартира е тази за записване на учениците в първи клас.

ОТ ГЕРБ ВНЕСОХА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ХОРАТА ПОД КАРАНТИНА ДА ГЛАСУВАТ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ В ПОДВИЖНИ КУТИИ
В подвижни кутии да гласуват хората под карантина на предстоящите избори у нас, които ще се проведат на 4 април 2021 г. Това предвиждат промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Те бяха внесени от ГЕРБ днес – ден след като президентът Румен Радев обяви датата на вота, информира Clinica.bg.
С промените се предвижда създаване на допълнителни възможности за гласуване на хората под карантина и на пациентите с коронавирусна инфекция в болниците. Идеята е за първите да има подвижни кутии или секции, в които те да упражнят правото си на глас. Броят на секционните наблюдатели в този случай ще е минимум трима души. Съответно подаване на заявления за този тип гласуване ще може да става електронно или по телефона.
В болниците, където има пациенти с COVID-19, ще има избирателни секции. Съдействие за провеждане на изборите там ще може да се иска от МВР и РЗИ.
Друга важна промяна е предложението личните карти, които са изтекли след 13 март 2020 г. и не са били подновени, да бъдат валидни. Мотивът е да се избегнат струпванията на хора пред гишетата.
Конкретните правила за изборите пък ЦИК трябва да оповести до 50 дни преди 4 април. Предстои предложените промени да бъдат обсъдени в пленарната зала.