НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.10.2019)

ВСЕ ПОВЕЧЕ ДЕЦА ПОД 6-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ СЕ РАЗБОЛЯВАТ ОТ ДИАБЕТ
Случаите на диабет при деца не се увеличават, но през последните десетилетия има все повече заболели деца под 5-6-годишна възраст. Това заяви пред БНР проф. Мая Константинова – председател на Сдружението на детските ендокринолози. По думите ѝ най-често заболяването се диагностицира в пубертета.
„Деца от 0 до 18 години се разболяват от диабет доста често. Има ли симптоми – жажда, често уриниране в големи количества, отслабване, трябва да се търси бързо личния лекар и да се насочи детето към лечение, за да не изпада детето в тежко състояние на недостиг на инсулин. След диагнозата е много важно през целия живот пациентът с диабет да поддържа оптимален, най-добър възможен контрол. През последните години критериите за добрия контрол станаха още по-строги“, коментира тя в предаването “Преди всички”.
Проф. Константинова подчерта, че вече има много по-добри средства за лечение и контрол, които да не позволяват стигането до тежки усложнения в следствие на неправилно лечение.
„Ако се прави инсулин, без да се има предвид какво ще се яде и каква двигателна активност предстои, се получава хипогликемия. Първото е анализ на стойностите и на състоянието на индивидуалното състояние“, обясни специалистът. Тя добави, че при първи признаци на хипогликемия трябва да се хапне нещо сладко.

НЗОК ЩЕ ЗАПЛАЩА ОЩЕ МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ
Националната здравноосигурителна каса публикува стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на 24 септември. От нея става ясно, че в институцията ще реимбурсира още някои медицински изделия. Средствата, нужни за тях, са в рамките на определения бюджет на НЗОК, коригиран с процента увеличение на приходната част, обясни директорът на Здравната каса д-р Дечо Дечев.
НЗОК ще заплаща интрамедуларни титаниеви заключващи пирони за метастатични фрактури в група изделия за фиксиращи процедури. Ще се реимбурсират и сензори за непрекъснато мониториране на кръвната захар.
“Понастоящем над 1500 пациенти със захарен диабет в България използват системи за продължително мониториране на нивото на глюкозата, които закупуват от чужбина”, уточнява управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред членовете на Надзорния съвет.
НЗОК ще заплаща и кардиовертер дефибрилаторите, тъй като по данни на Дружеството по електрофизиология и кардиостимулация около 300 пациенти на година у нас умират от внезапна сърдечна смърт.
За трите подгрупи медицински изделия стойността, която НЗОК покрива, от 6 000 лева се променя на 8 500 лева, без да има доплащане от страна на пациентите. Вече се реимбурсира и кислородотерапията.
Надзорът на НЗОК е решил да се заплатят средства за медицински изделия от група 15 за неврохирургично лечение на мозъчно-съдови заболявания в периода от септември до края на 2018 г.

ПРЕДСТАВИХА ПРОЕКТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПЕРСОНАЛИЗИРАНАТА ИНОВАТИВНА МЕДИЦИНА У НАС
Получилите международно признание ранни иновации на изследователския екип в сферата на нови биоматериали и биосензори бяха представени на пресконференция в Медицински университет – Пловдив, съобщиха от учебното заведение. Бе предоставена информация за изградената до момента научна инфраструктура в трите организации, участващи в проекта „Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)”. Бенефициенти по проекта са Медицинския университет – Пловдив, Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и Института по минералогия и кристалография “Акад. Иван Костов” към БАН, София. Проектът предвижда изграждане на Център за компетентност, насочен към формиране на нова иновативна научноизследователска инфраструктура, фокусирана в една от приоритетните области за развитие на научните изследвания на национално и европейско ниво – технологии, свързани със здравето. Научноизследователските и иновационните дейности са в областта на персонализираната медицина, с акцент върху онкологията, онкохематологията, интензивната медицина, иновативни лекарствени носители за прицелна терапия, биоинженерни технологии и биосензори.
Очакваните резултати са да бъдат изградени 8 специализирани лаборатории и обособени две научно-изследователски системи със съвременно научно оборудване за осъществяване на научно-изследователска дейност от специалисти в различни области: медицина, молекулярна биология, генетика, онкология, геномна медицина, фармация, биохимия, химия, биотехнологии и др. Предвижда се реализация на 12 мащабни иновационни научно-изследователски програми, в които ще бъдат включени водещи национални и чуждестранни изследователи.

МЕДИЦИНСКИ ЕКИПИ ИЗВЪРШИХА ЧЕТИРИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ У НАС
Медицински екипи извършиха четири трансплантации у нас, информира Clinica.bg. В навечерието на Европейския ден на донорството в УМБАЛ „Св. Марина – Варна” беше реализирана 13-тата за тази година донорска ситуация. Благодарение на решението на близките на изпаднал в мозъчна смърт 53-годишен мъж бяха дарени и трансплантирани органи на четирима души.
В УБ „Лозенец” успешно бяха присадени бъбреци на 58-годишна жена и 50-годишен мъж. Нова възможност да живее получи и 56-годишен мъж, на когото в същото лечебно заведение беше трансплантиран черен дроб.
Поради липса на съвместимост с подходящ реципиент в България, сърцето е предложено по линия на Евротрансплант и е предоставено на нуждаещ се пациент от болница в Берлин, Германия.

11 800 ДУШИ С НАМАЛЕНА РАБОТОСПОСОБНОСТ СА ЗАПОЧНАЛИ РАБОТА ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА
„През първите 9 месеца на 2019 г. 11 800 души с намалена трудоспособност са започнали работа, 3 900 от които работят на първичния пазар на труда“. Това обяви Вяра Никова, представител на Агенцията по заетостта по време на Национална конференция по трудова заетост за хора с увреждания (с приоритет епилепсия), организирана от Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) по проект „Равни шансове за подкрепа на деца и лица с епилепсия и техните семейства”, подкрепен от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд. Тя призова хората с увреждания да се обръщат към бюрата по труда.
„Тази конференция поставя началото на една по-голяма и сериозна дискусия по темата за трудова заетост за хората с увреждания“, изтъкна Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия.
Темата за трудовата заетост за хората с увреждания е водеща тема в Европа.
„50% от хората, които работят в Агенцията за хората с увреждания са хора с увреждания“, подчерта Минчо Коралски, директор Агенция за хората с увреждания, който в продължение на дискусията сподели, че трудовата заетост е голямо предизвикателство, което може да бъде преодоляно със социална икономика, не само със социални услуги. По време на събитието всички имаха възможност да работят на малки групи със специалисти по трудова заетост на хора с увреждания, както и да вземат участие в дискусиите.

БЛИЗО 30 ТРАНСПЛАНТИРАНИ СЕ ВКЛЮЧИХА В СОФИЙСКИЯ МАРАТОН
Близо 30 трансплантирани хора и техни съмишленици застанаха в самостоятелен старт на Уиз еър София маратон 2019, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на Изпълнителна агенция „Медицински надзор”. Целта на специалния старт на трансплантираните наши съграждани беше да пробягат 42,19 метра (символично разстояние по аналогия на пълната дистанция на маратона от 42,195 км), с което да подкрепят и дадат надежда на всички пациенти от листата на чакащите, че имат шанс за пълноценен живот.
ИА „Медицински надзор“ и Министерството на здравеопазването солидарно със Съвета на Европа организират провеждането на събития в подкрепа на донорството и трансплантацията със съдействието на НПО, пациентски организации и медиите.
По данни на МЗ 1153 българи чакат за трансплантация. От началото на година до момента в България са реализирани 12 донорски ситуации, които дадоха шанс за живот на 36 наши сънародници и на 7 чужденци.

НАМАЛЯВАНЕТО НА ТЕГЛОТО С 5 КГ. СНИЖАВА ЗНАЧИТЕЛНО ЗДРАВНИТЕ РИСКОВЕ ПРИ ХОРА С ТЕГЛО НАД НОРМАТА
Ендокринолозите са категорични, че рискът от развитие на различните усложнения на затлъстяването намалява значително, ако хората с килограми над нормата отслабнат с 5%. Тази редукция на теглото ще снижи риска от развитие на сънна апнея с 80%. Всеки килограм по-малко може да повиши съдържанието на добрия холестерол, около 7% загуба на теглото води до 58% намаляване на случаите на диабет тип 2, информира Puls.bg.
В момента 40% от хората над 18 години са с килограми над нормата, а България се подрежда на 10-то място в Европа по затлъстяване на населението.
Затлъстяването е опасно състояние, което е свързано с развитието на повече от 195 усложнения, коментираха специалисти от УМБАЛ “Александровска”. Най-важните сред тях са сънна апнея, дислипидемия, сърдечносъдови и онкологични заболявания, диабет тип 2 , остеоартрит и др.