НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.09.2021)

1998 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 НА 13 СЕПТЕМВРИ
1998 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, от които 695 са установени с PCR, а 1303 – с бързи антигенни тестове. Общо 24 787 са тестовете, направени за последното денонощие. От тях 5804 са PCR, а 18 983 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 117; Бургас – 52; Варна – 131; Велико Търново – 110; Видин – 22; Враца – 48; Габрово – 47; Добрич – 37; Кърджали – 29; Кюстендил – 42; Ловеч – 28; Монтана – 53; Пазарджик – 40; Перник – 31; Плевен – 81; Пловдив – 175; Разград – 38; Русе – 75; Силистра – 39; Сливен – 51; Смолян – 21; София област – 91; София град – 309; Стара Загора – 117; Търговище – 45; Хасково – 60; Шумен – 74; Ямбол – 35.
В България към момента са потвърдени 473 270 случая на новия коронавирус. 38 363 от тях са активни. 415 246 са излекуваните лица, през изминалото денонощие са регистрирани 1089 от тях.
4587 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, от тях в интензивни отделения и клиники се намират 370.
2 416 030 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, от тях 8050 са приложени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при 14 096 лица-медицински служители. 31 нови случая са регистрирани през последното денонощие. Девет от тях са установени при лекари, седем – при медицински сестри, осем – при санитари, един – при санитар и шест – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 19 661. Нови 139 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

ДЕЛТА ВАРИАНТЪТ НА КОРОНАВИРУСА Е УСТАНОВЕН В 99,8% ОТ АНАЛИЗИРАНИТЕ КЛИНИЧНИ ПРОБИ
421 случая на Делта вариант на SARS-CoV-2, известен като Индийски вариант, са установени от НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране от ново поколение, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
Анализирани са общо 422 клинични проби. При 421 (99,8%) от тях се установи вирусен вариант Делта (B.1.617.2), който е с повишено значение за общественото здраве. В 1 (0,2%) клинична проба е установен вариант C.36.3.1, който според СЗО е причислен в група вирусни варианти под наблюдение.
Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 05-26.08.2021 г. и са изпратени от 52 различни лечебни заведения от 22 области на страната.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ИНСТРУКТИРА ЗДРАВНИТЕ ИНСПЕКЦИИ ДА СЕЗИРАТ ПРОКУРАТУРАТА ЗА ГРУБИ НАРУШЕНИЯ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
В много медии се показват репортажи, показващи неспазване и дори открито противопоставяне на противоепидемичните мерки, най-често от нощни заведения, но даже от някои кметове. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Пряка последица от такова противоправно поведение е увеличаването на броя на заразените и починали наши сънародници. Само за последното денонощие броят на новите случаи на заразяване е 1998, а на починалите – 139.
Пропагандата срещу ваксинацията и неспазването на физическите мерки за ограничаване на разпространението могат да доведат единствено до още по-лоши резултати.
Министерството на здравеопазването иска контролните органи на Районните здравни инспекции, МВР, Българската агенция аз безопасност на храните и общинските администрации да засилят контрола по спазването на противоепидемичните мерките, като за всеки случай на грубо нарушение съставените констативни протоколи да се изпращат на Окръжния прокурор за проверка за наличие на престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс.
Правителството има програми за компенсации на всички засегнати от противоепидемичните мерки лица, а след актуализацията на държавния бюджет има и необходимите за това средства. Всяко от засегнатите физически и юридически лица, може да се обърне към ресорното министерство и да получи обезщетение.

ПРОДЪЛЖАВАТ ПРОВЕРКИТЕ НА ЗДРАВНИТЕ ИНСПЕКТОРИ ЗА СПАЗВАНЕТО НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В СТРАНАТА
518 обекта с обществено предназначение са проверили здравните инспектори на РЗИ-София през изминалата седмица във връзка със спазването на противоепидемичните мерки. Инспектирани са още 287 търговски обекта, 192 заведения за обществено хранене. Издадени са 92 предписания. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопаз0ването.
32 проверки са извършили здравните инспектори в Софийска област.
РЗИ-Монтана е извършила 164 проверки. Обект на проверките са били 47 заведения за обществено хранене, както и 67 търговски обекта. Издадени са 206 предписания.
377 заведения за обществено хранене, 190 обекта с обществено предназначение, 145 търговски обекта са проверили здравните инспектори в Благоевград.
РЗИ-Пловдив са извършили 221 проверки, сред които 76 заведения за обществено хранене, както и 63 търговски обекта.
Здравните инспектори в Русе са извършили 116 проверки и са издадени 97 предписания. Проверени са 53 обекта с обществено предназначение.
Инспекторите във Варна са извършили 39 проверки, като са издадени 203 предписания.
78 проверки отчита РЗИ-Стара Загора за седмица. Издадени са 17 предписания.
В Ямбол са извършени 70 проверки. Издадени са 155 предписания.
РЗИ-Перник са извършили 103 проверки, като са издадени 7 предписания.
68 проверки са извършили здравните инспектори в Смолян, а в Бургас – 55.
115 обекта с обществено предназначение са проверили инспекторите от РЗИ-Добрич миналата седмица. Издадени са 16 предписания.
Инспекторите от РЗИ-Кюстендил и от РЗИ-Сливен са извършили по 40 проверки, от РЗИ-Пазарджик – 39, от РЗИ-Габрово – 56, а от РЗИ-Плевен – 43.
112 проверки са извършени от РЗИ-Търговище. Инспектирани са 37 търговски обекта, 25 заведения за обществено хранене, 30 обекта с обществено предназначение. Издадени са 32 предписания.
РЗИ-Враца са извършили 83 проверки, сред които 55 обекта с обществено предназначение. Издадени са 66 предписания.
Здравните инспектори във Велико Търново са извършили 98 проверки и са издадени 18 предписания.
РЗИ-Хасково са проверили 52 обекта, РЗИ-Разград – 85, РЗИ-Шумен – 49, РЗИ-Видин – 16, РЗИ-Кърджали – 26, а РЗИ-Ловеч – 58.
48 проверки са извършили здравните инспектори на РЗИ-Силистра през изминалата седмица. Няма издадени предписания, протоколи или разпореждания.

Министерството на здравеопазването: ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА РАБОТЕЩИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ В ЦСМП-ВИДИН ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗПЛАТЕНИ
Във връзка с информацията за неизплатени допълнителни възнаграждения за работа в условията на COVID-19 на работещите в ЦСМП-Видин, включително и на санитарите, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров поиска да му бъде докладвано защо въпросните възнаграждения не са изплатени. Няма основание допълнителните възнаграждения за работа на първа линия да не бъдат изплатени на служителите в спешния център и филиалите му, съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването.
Преди две седмици директорът на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин д-р Станислав Поломски бе извикан в Министерството на здравеопазването, като му бяха дадени указания за методиката, по която трябва да бъдат изплатени възнагражденията на работещите на първа линия.
Медиците от ЦСМП-Видин отмениха намерението си за гладна стачка поради неизплатени пари за работа в условията на COVID риск, информира Zdrave.net като се позова на bTV.
На състоялата се среща днес между ръководството на ЦСМП-Видин и синдиката „Защита“ стана ясно, че санитарите вече редовно ще получават парите си, в това число и сумите, дължими със задна дата. Уверението, което бе дадено на медиците, е, че ще получат сумите от месец юни насам. От синдиката обаче декларираха, че ако обещанието не бъде спазено, протестите ще бъдат възобновени, ще бъдат искани и оставки.

МАЛКО НАД 30% ОТ УЧИТЕЛИТЕ СА ВАКСИНИРАНИ И МАЛКО НАД 20% СА ПРЕБОЛЕДУВАЛИ COVID-19
„Малко над 30% от учителите са ваксинирани и малко над 20% са преболедували COVID-19″. Изявлението на министъра на образованието Николай Денков са цитирани на фейсбук страницата на МОН. По думите му при учениците този процент е още по-нисък – едва около 2% са ваксинираните. Това съобщи Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
“Не се справихме с ваксинирането на учители, защото има недоверие в обществото. Това е очевидно за всеки. Направихме кампания, аз самият винаги призовавам всички да се ваксинират, но за съжаление има хора, които говорят други неща”, казва Денков по повод ваксинационната кампания в образованието.
За децата той коментира, че родителите трябва да ги убедят да се ваксинират, защото това е за тяхно добро.

С НОВА СПЕЦИАЛНОСТ СТАРТИРА АКАДЕМИЧНАТА ГОДИНА ВЪВ ФИЛИАЛ “ХАСКОВО” НА ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СТАРА ЗАГОРА
С нова специалност стартира академичната година във Филиал “Хасково” на Тракийски университет – Стара Загора. “Медицинска рехабилитация и ерготерапия” е новата дисциплина, в която поделението на ВУЗ-а приема студенти за редовна форма на обучение. Това е съобщил днес ректорът на висшето училище доц. д-р Добри Ярков на церемонията по откриването на учебната година, информира БТА като се позова на съобщение от общинския пресцентър.
Първият випуск започва обучението си още сега, а Хасково става все по-привлекателен за реализация на млади хора от цялата страна, е написал в профила си в социалната мрежа кметът на Хасково Станислав Дечев.
От общината припомнят, че за разширяването на обхвата на студенти във Филиал “Хасково” кметът Станислав Дечев и ректорът доц. Ярков работят съвместно от близо две години. Доц. Ярков е подчертал, че тази специалност е много важна за Хасково и региона, защото тук има много туристически обекти, курорти с минерални извори и хотелски комплекси, където точно тези специалисти ще могат да се реализират.

ОТКРИХА ВАКСИНАЦИОНЕН ПУНКТ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН
В Плевен отвори врати още един ваксинационен пункт – в Медицинския университет в града, съобщиха за БТА от университета.
Висшето училище започна интензивна имунизационна кампания на своя територия с изнесен пункт на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Той е позициониран на открито, пред сградата на Факултет “Фармация”, с работно време 10:00 – 14:00 ч. Там се извършват и бързи антигенни тестове на студенти и преподаватели. Целта е да се поддържа актуален регистър на ваксинираните, както и на положителните за COVID-19 лица, за които ще се уведомява РЗИ.
Преди старта на новата академична година, с цел безопасно провеждане на присъствени занятия, в Плевенския университет бяха анализирани данните за ваксинационния статус на всички участници в образователния процес. Ваксинационното покритие за преподавателите е 50 на сто, а заедно с прекаралите COVID-19 достига 72 на сто. При чуждестранните студенти делът на ваксинираните е 85 на сто, докато при българските студенти – 20 на сто.
Вчера, чрез Системата за електронно и дистанционно обучение на университета, академик д-р Богдан Петрунов, водещ специалист в областта на имунологията и алергологията в България, е изнесъл лекция за ваксините по покана на университета. Над 60 преподаватели, студенти и служители са получили експертна информация за видовете ваксини, тяхното действие и ефективност, както и отговори на въпросите си. С лекцията ще могат да се запознаят студенти, преподаватели и служители, които не са имали възможност да я посетят онлайн, уточниха от университета.

ИМУНИЗИРАНИ СА 64% ОТ РАБОТЕЩИТЕ В ОБЛАСТТА НА СЦЕНИЧНИТЕ ИЗКУСТВА
Министърът на културата Велислав Минеков обяви по време на пресконференция, че в областта на сценичните изкуства вече са имунизирани 64 процента от всички работещи там, информира БТА.
Числата вървят всеки ден нагоре и мисля, че в тази област ще бъдем национални рекордьори, каза Минеков. По думите му това е успех, постигнат след писмото, в което той призова за имунизация на работещите в културата.
Заместник-министърът на културата проф. Борислава Танева съобщи, че са осигурени заплатите на работещите в областта на сценичните изкуства до 31 март 2022 г. По думите ѝ това е станало, след като няколко няколко месеца се е работило и успешно е била финализирана дейността по осигуряване на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства по време на пандемията.
Заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов заяви, че след първи януари 2021 година минималните работни възнаграждения в музеите и галериите ще бъдат съобразени с ръста на минималната работна заплата. “Това се случва благодарение на нов колективен браншови трудов договор с работещите в сектора. Това е нещо, което досега не беше постигано”, каза Славов.
Голяма част от пресконференцията бе посветена на гласуваната на 10 септември от парламента финансова подкрепа за Министерството на културата. 16,7 милиона лева са планирани за помощ на артисти-изпълнители и творчески проекти в извънредната епидемична обстановка, както и за покриване на увеличените разходи за електрическа енергия на държавните и общинските културни институти.

Д-р Иван Маджаров: ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ СПЕШНО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРЕХВЪРЛЕНИ НА ИЗДРЪЖКА НА МЗ
„Вече не сме в положение да се тревожим дали ще стигнат парите или не. С актуализацията на бюджетите се предвидиха допълнителни средства и за МЗ, и за НЗОК. Ние имаме отговорност за средствата в Здравната каса и ще насочим усилията си до края на годината те да стигнат до всички изпълнители на медицинска помощ.“ Това каза пред БНТ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, информира Zdrave.net.
Той припомни, че имаше първоначален проблем с разпределението на допълнителните средства заради вписването им в един ред в бюджета на НЗОК. „Това се поправи в парламента. Благодаря на всички народни представители, които се вслушаха в нашите думи. Тези пари, записвайки се по редовете на отделните дейности, ще можем да договорим с НЗОК да бъдат насочени по най-добрия начин“, уточни председателят на БЛС.
Д-р Маджаров беше категоричен, че инфекциозните отделения спешно трябва да бъдат прехвърлени на издръжка на МЗ, защото те не могат да разчитат на финансиране по клинични пътеки. „Надявам се следващото стабилно управление на държавата да вземе това кардинално решение да ги върне на държавата, за да можем за в бъдеще да бъдем готови за такива предизвикателства. Инфекциозните отделения не може да съществуват на търговски принцип, както и Спешните отделения“, категоричен беше той.
„Не бива да се съсредоточаваме само в COVID, има и други пътеки, които са несправедливо оценени през годините и се надявам тази година да постигнем това, което се очаква от нас – да насочим повече средства за тези, които са недооценени от години. Нищо, че последните две години се повишиха цените и на пулмологичните, и на детските пътеки. Те трябва да бъдат повишавани още, за да достигнат баланса, който са изгубили през годините. Има и други пътеки, разбира се. Ние сме разработили една таблица, в която съобразно коефициентите за тежестта им, цените на някои пътеки трябва задължително да бъдат увеличени, а други да изчакат, за да запазим баланса“, обясни д-р Маджаров.
Той допълни, че БЛС вече се подготвя за новия Рамков договор за следващата година. „В НРД задължително трябва да вървим към насочване на средства към тези невралгични точки, за които говорим, за недофинансираните специалности – педиатрия, инфекциозни болести, почти всички, които не са свързани с оперативна дейност. Веднага трябва да се насочим и към извънболничната помощ, където трябва да има рязко повишаване на средствата. Посоката, в която трябва да вървим, е всеки да има достъп до здравни грижи и социални дейности в дома си, но когато става въпрос за високоспециализирана медицинска помощ, тя трябва да е на областно ниво. Другото е заблуда за населението, което живее в един малък град“, каза д-р Маджаров.

ОКОЛО 200 000 ВЪЗРАСТНИ В БЪЛГАРИЯ БОЛЕДУВАТ ОТ АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ
Около 200 000 възрастни в България боледуват от атопичен дерматит. В Европейския съюз вече са одобрени няколко иновативни терапии, които за първи път в историята на лечението на атопичния дерматит овладяват най-тежките форми на заболяването, но българските пациенти все още нямат достъп до тях. Това съобщиха дерматолози, експерти и представители на пациентски организации по повод 14 септември, Световен ден на атопичния дерматит, информира Zdrave.net.
На хората със заболяването е посветена и кампанията „Свободни в своята кожа“, която цели повишаване на обществената информираност за медицинските и социално-икономическите измерения на проблема. Организатори са Българското дерматологично дружество, Българската асоциация за закрила на пациентите и Федерацията „Български пациентски форум“. Партньор на инициативата е Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители.
България е единствената страна в ЕС, в която атопичният дерматит не е признат за социалнозначимо заболяване и медикаментите за лечение извън болница не се заплащат от здравноосигурителната институция. Българското дерматологично дружество изпрати отворено писмо до Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването с настояване атопичният дерматит да бъде признат за социалнозначимо заболяване и да бъде включен в списъка на заболяванията, за чието домашно лечение заплаща НЗОК.
„Сега решението е в ръцете на Надзорния съвет на НЗОК и вярваме, че ще покажете грижа за българските пациенти с атопичен дерматит и ще наредите и България на картата на европейските страни. Добавянето на заболяването в Списъка ще предостави възможност за лечение на около 45 пациенти годишно“, се казва в писмото до институциите.
Здравната каса изисква да са изпълнени поне 3 от 5 критерия, за да има реимбурсиране на домашното лечение за дадено заболяване. Атопичният дерматит покрива достатъчно критерии, но въпреки това все още не е в списъка.
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е одобрила 3 нови лекарства, които позволяват пълно овладяване на симптомите при умерена и тежка форма на атопичен дерматит и на придружаващите заболявания. Това са терапии от нов тип, които блокират механизма на възпалителната реакция при атопичен дерматит и така заболяването се поддържа под постоянен контрол.

С 5,5% Е ПРЕИЗПЪЛНЕНА ПРИХОДНАТА ЧАСТ ОТ БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРЕЗ 2020 Г.
С 5,5% е преизпълнена приходната част от бюджета на Министерството на здравеопазването през 2020 г. Това става ясно от Отчета за касовото изпълнение на бюджета, на сметките за средства от Европейския съюз и на сметките за чужди средства на МЗ за периода, информира Zdrave.net
Приходите, помощите и даренията на Министерството по уточнен план са в размер на 43 115 686 лв., а отчетените приходи към 31 декември 2020 г. са общо в размер на 45 493 692 лв.
С 2,2% са преизпълнени приходите от собственост, а с най-голям относителен дял от отчетените приходи са „Нетните продажби на услуги, стоки и продукция“ в размер на 6 241 981 лева. От тях с най-голям принос са центровете по трансфузионна хематология – 4 568 771 лв. и НЦТХ – 1 264 849 лева. С 9,4% са преизпълнени приходите по параграф „Държавни такси”.
Глобите, събрани от РЗИ за 2020 г. са на стойност 436 304 лв.; от МЗ-Централно управление – 372 595 лева; от Изпълнителна агенция „Медицински надзор” – 138 050 лева; от ИАЛ – 136 001 лв.; НСЦРЛП – 36 500 лв. и НЦТХ – 20 424 лева. Най-голяма част от постъпилите средства са от издадени наказателни постановления.
Приходите от дарения са на стойност 5 650 633 лева
Планираните разходи по бюджета на МЗ за 2020 г. са в размер на 673 528 929 лева. С корекции по бюджета уточнения план на Министерството към 31 декември 2020 г. е в размер на 1 120 430 315 лева.
Ръстът в разходите между Закона за държавния бюджет и уточненият план е над 66%, което е реакция вследствие на усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID в България.
Отчетените разходи към 31 декември 2020 г. са общо в размер на 1 107 321 584 лева и представляват 98,83% от общия размер на планираните разходи. От тях за Министерство на здравеопазването – Централно управление са 722 920 012 лева, а за второстепенните разпоредители с бюджет – 384 401 572 лева.
Най-голям относителен дял от общия размер отчетени разходи имат разходите за персонал -295 224 667 лева, включващи разходите за заплати, други възнаграждения и задължителни осигурителни вноски от работодател. Те съставляват 26,66% от общия обем отчетени разходи.
С най-голям относителен дял от общите разходите за издръжка са отчетените разходи за медикаменти – 366 742 275 лв. или 84,49% от общия размер на отчетени разходи за издръжка. За осигуряване на ваксини и лекарствени продукти в борбата с пандемията от COVID-19 са разходвани 274 412 718 лв. В мярката са включени и 249 440 000 лв. предоставени с постановления на МС.
От второстепенните разпоредители със средства с най-голям относителен дял са разходите на Центровете за спешна медицинска помощ – 5 198 026 лв.; Държавни психиатрични болници – 2 535 645 лв.; Домове за медико-социални грижи за деца – 1 405 037 лева и Регионалните здравни инспекции – 1 966 137 лв.
За дейност по реда на Наредба №3 и трансплантации МЗ е платило за 2020 г. 271 567 581 лв. Към 31 декември 2020 г. отчетените разходи за Национални програми са в размер на 6 416 563 лева, а за международни програми – 33 407 лева. По Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България 2017-2020 г. – 22 080 364 лв., за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в Република България 2017-2021 г.- 4 360 833 лв., за подобряване на ваксинопрофилактиката грип 2019-2022 г. – 2 816 969 лв.
Отчетената субсидия е в размер на 1 204 175 373 лв. Към НЗОК са предоставени трансфери в размер на (-83 400 000) лева, от които за дейности за здравнонеосигурени лица – 2 265 250 лв., за здравнонеосигурени жени (бременни и родилки) – 5 685 347 лв., разлика в потребителската такса – 14 116 844 лв.
За дейности във връзка е лечение на лица до 18-годишна възраст лева МЗ е разходило през 2020 г. 1 988 409 лева, а за дейности по Закона за хората с увреждания – 12 891 579 лева.
Към 31 декември 2020 г. държавните болници са генерирали общ размер на просрочените задължения в размер на 86 657 хил. лв., при отчетени към 31.12.2019 г. – 90 331 хил. лв. Просрочените задължения към доставчици на лекарствени продукти са в размер на 34 149 хил. лв. при отчетени просрочени задължения за предходната година – 30 050 хил. лв., за медицински изделия – 24 966 хил. лв. при отчетени просрочия през 2019 г. 27 455 хил. лв..
Общинските болници към 31 декември 2020 г. са генерирали просрочени задължения в размер на 28 161 хил. лв. при отчетени за 2019 г. – 32 328 хил. лв. За лекарствени продукти и медицински изделия те са в размер на 10 007 хил. лв. при отчетени през 2019 г. 12 571 хил. лв.

ЗАПОЧНА ФЕСТИВАЛЪТ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ
От 14 до 19 септември 2021 г. във Варна ще се проведе XIX фестивал на червенокръстки и здравни филми под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, с художествен директор проф. Божидар Манов и под ръководството на Илко Раев, член на НС на БЧК и председател на Областния съвет на БЧК-Варна. За това съобщиха от пресцентъра на Българския Червен кръст.
Организатори на Фестивала са Българският Червен кръст и Медицинският университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Прожекциите са предвидени на открито (на входа на Морската градина) и на закрито (в алтернативното културно младежко пространство „РеБонкърс“). Ще бъдат съблюдавани всички правила за безопасност във връзка с пандемичната ситуация, уверяват организаторите.