НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.07.2022)

МБАЛ-СИЛИСТРА ПРЕДЛАГА СТИПЕНДИИ И ГАРАНТИРА ТРУДОВ ДОГОВОР НА СТУДЕНТИ И КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ “МЕДИЦИНСКА СЕСТРА”
Болницата в Силистра предлага стипендии и гарантира трудов договор на студенти и кандидат-студенти, обучаващи се за медицински сестри. Това съобщи за БТА д-р Васил Славов – изпълнителен директор МБАЛ-Силистра.
През първите две години от обучението си желаещите ще получават месечна стипендия от 200-300 лева. Студентите в трети и четвърти курс ще могат да работят на трудов договор към болницата по време на практическото си обучение. Условие за сключване на договор е стипендиантът да работи в болницата поне толкова години колкото е получавал стипендия.
Д-р Славов каза, че прибягнал до тази мярка, тъй като голяма част от лечебните заведения в страната страдат от недостиг на медицински сестри и Силистренската болница не прави изключение. По думите му проблемът с годините се задълбочава и може да се стигне до принудително преструктуриране или затваряне на отделения.
„Трябват ни спешно тази година около 10-20 сестри, другата година – около 40-50. В рамките на 5 години – около 100. Няма откъде да дойдат, тъй като в страната се произвеждат около 400-500, но не всички желаят да работят по специалността. Темпът на загуба на кадри е много по-голям отколкото производството на нови. През болницата през миналата година са преминали над 15 000 души. Тези суми, които ние ще инвестираме в производството на нови кадри, се възвръщат многократно с годините“, каза Славов. По думите му вече има интерес към стипендиите. А за следващата учебна година е планирана информационна кампания по училищата в региона. За да бъдат привлечени хора от други населени места, болницата е изготвила проект за изграждане на общежитие.
Друг сериозен проблем е високата средна възраст на медицинските сестри, работещи в МБАЛ – Силистра. Според главната сестра Мариана Маринова младите хора нямат интерес към професията, заради ниското заплащане.
„Сестрите над 55 години са може би 2/3 от всички работещи в болницата. Има отделения, където работи само една сестра, която не е в пенсионна възраст. Трябва да сме им безкрайно благодарни, че остават да работят, защото без тях ще трябва да затваряме отделения“, каза Маринова.
Величка Колева е една от медицинските сестри, които продължават да работят след навършване на пенсионна възраст. Работи на пълен график, наравно с по-младите си колеги. Казва, че го прави от чувство за отговорност. „Ако аз напусна, след мен ще си тръгнат поне още 2-3 и структурата на отделението ще се разпадне. Няма да има кой да работи, а работата по време на пандемията e много натоварена. Много лесно е да напусна, аз работя на още едно място, но сме отговорни“, добави тя.
В силистренската болница работят 203 медицински сестри. Някои от тях споделиха, че възнагражденията им са унизително ниски и се замислят да заминат за чужбина. По думите им дори в съседна Румъния заплатите са значително по-високи. Други се готови да се насочат към училища и детски градини, където натоварването и стресът са несравнимо по-малки.

Премиерът Кирил Петков: НЕ СЕ ПРЕДВИЖДА ДА ИМА ОГРАНИЧЕНИЯ, СВЪРЗАНИ СЪС ЗАТВАРЯНЕ НА БИЗНЕСИ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА
“Искам ясно да заявя на всички български граждани: Няма и не се предвижда да има ограничения, свързани със затваряне на бизнеси, няма изискване за COVID сертификати в страната и няма предвиждане за ограничения в движението. Искам да успокоя всички, че следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято”. Това заяви на брифинг в Министeрския съвет премиерът Кирил Петков, информира Zdrave.net.
По думите му, в момента на базата на актуализирания план с 6 етапа, по-голямата част от страната ни се намира на етап 0, изключение правят няколко области, които са в етап 1.
Нивата се определят по три критерия – заетост на болничните легла, заетост на интензивните легла и общи епидемични показатели, уточни премиерът.
„Няма никаква революционна промяна в плана за справяне с пандемията. Всъщност основната причина да се наложи Министерския съвет да приеме нов план е ангажиментът по променения Закон за здравето, че такъв трябва да има, за да има възможност и министърът на здравеопазването и МС, при необходимост, да въвеждат различни противоепидемични мерки”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той бе категоричен, че ръстът на заболяванията продължава да се покачва, но той е далеч от тези пикови стойности, които сме имали преди няколко месеца. “Днес броят на случаите е със 118 по-малко от вчера”, уточни доц. Кунчев.
“Епидемиолозите считат, че през август ще бъдат достигнати пикови стойности и тогава ще започне постепенно нормализиране. Дали наесен ще има нова вълна, нов щам, това никой в света няма как да предвиди”, каза главният държавен здравен инспектор. „Ситуацията в момента е много по-различна от тази, която имахме през предишните две години. Характеристиките на този вариант на вируса са различни – разпространява се по-лесно и бързо, но не води до толкова висока нужда от хоспитализация и лечение, протича по-леко”, обясни той и допълни, че освен всичко друго, днес готовността да посрещнем нова вълна е много по-висока отколкото преди, заболяването е по-познато, а и има осигурени всички видове ваксини, както и противовирусни лекарства.
Доц. Кунчев каза още, че зона 1, в която е и София-град, ще се въведе изискване за носене на маски в здравните заведения, социалните домове и домовете за възрастни.
“Ако работодателите решат, могат отново да върнат дистанционната работа”, каза доц. Кунчев. Той бе категоричен, че се полагат усилия и ще има среща с НЗОК, на която ще бъде поставен за решаване въпроса за осигуряването на достъп на хората до тестове при личните лекари. „Не очакваме драматичен обрат в събитията“, обобщи главният държавен здравен инспектор.
Проф. Радка Аргирова, съветник на премиера, подчерта, че антигенните тестове са достатъчно сигурни и хващат и последните варианти на вируса, защото тези антигени ги е имало и в предишните варианти, ето защо на тях може да се разчита

РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦА ДО 12-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ЩЕ ИМАТ ПРАВО НА БОЛНИЧЕН, АКО ДЕТЕТО ИМ Е ПОД КАРАНТИНА
Родителите на деца до 12-годишна възраст ще имат право на болничен, ако детето им, класът му или училището е поставено под карантина, съобщи БНР.
Тези текстове на управляващата коалиция в Закона за здравето бяха окончателно приети от парламента и влизат в сила от 1-ви януари догодина.
Поправките уреждат действащата нормативна уредба, от която в момента са изключени училищата. Противоречията в пленарната зала започнаха след решението промените да бъдат гласувани и на второ четене. От ГЕРБ бяха категорично против, тъй като имаха свои редакционни поправки и настояваха да има тридневен срок за предложения между първо и второ четене. Бившите управляващи искаха да променят възрастта до 14 години и промяната да влезе от 15 септември т. г. Всичките им предложения бяха отхвърлени.
Първоначалният текст предвиждаше поправките да влязат в сила от 1 юли, но от ГЕРБ критикуваха забавянето им, защото, след направената актуализация, тези средства не са предвидени в бюджета.

1 021 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС, 376 СА РЕГИСТРИРАНИТЕ ИЗЛЕКУВАНИ ОТ ИНФЕКЦИЯТА
1 021 са новодиагностицираните лица у нас с коронавирусна инфекция през последното денонощие – 113 от тях са установени с PCR, а 908 – с бързи антигенни тестове. 62,39% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
У нас през изминалото денонощие са направени общо 5 586 теста, 818 от които са PCR, а 4 768 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 30; Бургас – 102; Варна – 100; Велико Търново – 17; Видин – 7; Враца – 16; Габрово – 18; Добрич – 21; Кърджали – 15; Кюстендил – 11; Ловеч – 16; Монтана – 20; Пазарджик – 27; Перник – 16; Плевен – 19; Пловдив – 90; Разград – 2; Русе – 22; Силистра – 18; Сливен – 25; Смолян – 11; София област – 39; София град – 279; Стара Загора – 31; Търговище – 14; Хасково – 27; Шумен – 7; Ямбол – 21.
1 181 657 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента – 10 457 от тях са активни. 1 133 919 са излекуваните лица, 376 от които са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 493-ма пациенти с доказан COVID-19, в интензивни отделения или клиники са настанени 39 от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 85, от тях 69,41% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
4 432 086 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция са поставени у нас общо до момента, 3 644 от тях са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 814. Нови осем случая са регистрирани през изминалото денонощие: един от тях е установен при лекар, два – при медицински сестри и пет – при друг медицински персонал.
37 281 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Два нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа.

Д-р Мирослав Спасов: РЕАЛНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 СА ОКОЛО 9 000 НА ДЕН
Всеки личен лекар има по двама-трима пациенти с коронавирус дневно, което показва реална заболеваемост около 9 000 души на ден. Това каза пред БНР д-р Мирослав Спасов, личен лекар и педиатър. “Бройката в официалната статистика е малка заради отнетата възможност за безплатно тестване”, уточни той. Според Спасов трябва да се преустанови продажбата на бързи антигенни тестове в аптеките, защото хората не ги изпълняват правилно и се създава лъжливо усещане, че са негативни.
Общопрактикуващият лекар коментира, че “българският пациент смята, че него не може да го хване, няма риск да настъпят усложнения и неглижира проблема”.
“Действително трябва да се спре с тази истеризация по случая COVID, а трябва всички – лекари, пациенти, министерство – да се хванем за ръце и да се преборим вече с този вирус”, смята личният лекар.
“Желаещите за първа игла ваксина са малко”, отбеляза още д-р Спасов. “Повторно или трето заразяване може да има както при преболедували”, така и при ваксинирани, сподели от практиката си той.

Д-р Гергана Николова: СРЕЩАТА С КОРОНАВИРУСА Е МАЛКО КАТО РУСКА РУЛЕТКА
“Сега е времето да се ваксинираме срещу COVID-19.” Това посъветва д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз в предаването “Добър ден, България” по Радио “Фокус”.
“Знаете, че започна поставянето на четвърта доза ваксина при хора над 65-годишна възраст. Бих и препоръчала на хора, които имат сериозни хронични заболявания, независимо че не са в тази възраст, да си помислят за поставянето на бустерна доза, защото COVID вече не е това, което беше преди две години. Сега ние имаме сериозно оръжие срещу него, каквото е ваксината, и най-добре е да се борим с това заболяване с ваксинопрфилактика“, посочи тя.
Д-р Гергана Николова припомни, че статистиката показва, че около 20% стигат до болница, 5% стигат до реанимация и до кислородотерапия. „Само че никой не знае преди да се разболее в кой процент ще попадне. Имаме сравнително млади хора, при които се развива много бързо и с много усложнения заболяването, а няма предварително да можем да прогнозираме – при пациента Иванов е се развие така, пък при съпругата му по друг начин. Тъй че срещата с коронавируса е малко като руска рулетка – не знаеш точно какво ще ти се случи, дали ще бъдеш при тези, които ще го изкарат и ще си казват „О, на мен ми няма нищо, имам само леко главоболие“, или не дай Бог, ще се стигне до хоспитализация. Превенцията я осъществяваме само с ваксина“, категорична е д-р Гергана Николова. Попитана трябва ли да се върнат маските като предпазна мярка на този етап тя посочи, че там където има риск от заразяване трябва да има предпазно средство.

Д-р Таня Андреева: ДЪРЖАВАТА ДА ФИНАНСИРА 90%-95% ОТ СТОЙНОСТТА НА ЛЕКАРСТВАТА НА ДЕЦАТА ДО 3-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ
“Надявам се Наредба 26 да бъде финализирана скоро и окончателно приета, защото това е стратегическо решение за намаляване на детската смъртност в страната. Има огромни регионални дисбаланси и има райони, в които детската смъртност гони тази в Африка и други райони, които се справят много добре, но това зависи от достъпа до здравни услуги и грижата за бременните.” Това каза съветникът на здравния министър и бивш депутат от „Демократична България“ д-р Таня Андреева по време на форума по проблемите на майчиното и детското здраве, организиран от омбудсмана на Републиката Диана Ковачева и фондация „Тръст за социална алтернатива“.
„Дори скоро да нямаме редовен кабинет, нека служебните министри, ако има такива, да приемат наредбата. Това е моят апел“, каза още д-р Андреева, информира Zdrave.net.
По отношение на готвената стратегия за Детско здравеопазване д-р Таня Андреева заяви, че тя трябва да се базира на реалните нужни на децата. „Сред политическите партии има разбиране по темата за безплатни лекарства за децата. Почти всички са съгласни, че трябва да има финансирането от страна на родителите от 5%-10%, за да се гарантира тяхната загриженост, а не лекарствата да стоят по шкафовете у дома. Моята идея е държавата да финансира 90%-95% от стойността на лекарствата на децата до 3-годишна възраст“, допълни още д-р Андреева. По думите й в стратегията ще залегне превенцията, както и комуникацията между отделните здравни звена. Предвижда се да бъдат степенувани болниците, които според съответната тежест да поемат цялата патология, като на върха на пирамидата са Университетските болници и Националната детска болница, която вече била тръгнала по правилния път на своето изграждане.
Омбудсманът Диана Ковачева подчерта, че сред най-важните въпроси е осигуряването на достатъчно педиатри, детски медицински сестри и детски психиатрични практики, които в момента са едва 12.
Председателят на Алианса на българските акушерки Павлина Герина подчерта, че ранното детско развитие започва от пренаталната грижа за майката. „Достъпът до пренатална грижа в ЕС е в ръцете на акушерската общност. Нормалната бременност се проследява от акушерката, а ако тя прецени, че има проблем, насочва бременната към акушер-гинеколог“, изтъкна Герина като допълни, че това е било практика някога в България, изоставена от 30 години.

Стефка Попова: АКО ДЪРЖАВАТА ЗАПОЧНЕ ДА ДАВА ВАУЧЕРИ НА ВСИЧКИ КРЪВОДАРИТЕЛИ, ТОВА КРИЕ НЯКОИ СЕРИОЗНИ РИСКОВЕ
Ако държавата започне да дава ваучери на всички кръводарители, това крие някои сериозни рискове. Това каза в интервю за БТА Стефка Попова, председател на Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК) по повод внесено в парламентарната комисия по здравеопазване предложение за промени в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането. Вносителите на предложението за промени са народните представители Георги Михайлов, Силви Кирилов, Александър Симидчиев, Ивайло Христов и Антон Тонев.
Попова посочи, че най-сериозно притеснение поражда предложението за въвеждане на ваучер, предоставян на всички кръводарители, който да е в размер на 50 на сто от дневното трудово възнаграждение, изчислено въз основа на средната работна заплата за страната. По думите ѝ такъв ваучер е абсолютна форма на заплащане за кръводаряване и е нарушение на принципа за доброволно и безвъзмездно кръводаряване. “Когато на дарителя му се плаща за дарената кръв, рискът от скриване на заболявания е много голям”, смята Попова.Тя посочи, че безвъзмездните доброволни кръводарители са най-безопасните кръводарители. “Всички останали, които са притиснати от различни обстоятелства, ще имат користен интерес и има риск те да скрият свои заболявания или противопоказания за даряване на кръв”, допълни Попова. В трансфузионните центрове изследват кръвта за ХИВ, хепатит и сифилис, но в кръвта може да има следи от наркотици или лекарства, допълни тя. Това са хипотези, но са възможни, и неслучайно са залегнали като принципи в регламенти на Световната здравна организация, добави Попова. Необходимо е да се промени отношението на обществото ни към акта на кръводаряване, да има национална програма за насърчаване на кръводаряването, изтъкна тя.
“В някои европейски държави, включително и в България, се заплаща за кръводаряване, но само в случаи на драстичен недостиг на кръв, в спешни случаи или при нужда от кръв за пациенти със специфични заболявания”, посочи Попова. “В момента държавата се опитва да легализира нещо, с което не може да се пребори”, каза още тя. По думите ѝ е належащо да се организират информационни кампании сред обществото, да има национална програма за насърчаване на кръводаряването, както и учениците да се запознаят с възможностите и ползите от безвъзмездното кръводаряване. “Кръвта няма аналог, няма заместител и за хората, нуждаещи се от кръв, трябва някой да дари. Необходимо е да се промени отношението на обществото ни към акта на кръводаряване”, добави Попова. Тя изтъкна, че пакетите с храна и напитки за кръводарителите трябва да съдържат качествени продукти, с които кръводарителят да се възстанови непосредствено след кръводаряването.
Друго предложение, направено в проекта, е за увеличаване на средствата за пакета храна и напитки, който получават кръводарителите. Според Попова няма анализ какво трябва да включват тези пакети. Според нея те би трябвало да са еднакви за всички, да съдържат вода и сладка, въглехидратна храна. Отдавна настояваме пакетите да са еднакви, с качествена храна, както и да се прави обща поръчка за тях, допълни Попова. Абсурдно е, че в тези пакети има консерви, категорична е тя и обърна внимание, че в много от кръвните центрове никой не споменава на кръводарителите, че имат право да им се възстановят пътните разходи.

По данни на Евростат: В БЪЛГАРИЯ ИМА 60 ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ НА 100 000 ДУШИ НАСЕЛЕНИЕ
Броят на общопрактикуващите лекари спрямо населението варира значително в държавите-членки на ЕС през 2020 г. Това показват данните на Евростат, информира Zdrave.net.
Сред държавите-членки, за които има налични данни, три съобщават за повече от 150 на 100 000 жители: Португалия – с 292 лични лекари на 100 000 души население, следвана от Ирландия – със 188 лични лекари на 100 000 души население и Холандия – със 178 лични лекари на 100 000 души население. В челната петица по брой на общопрактикуващите лекари на глава от населението са още Австрия и Франция.
Най-ниското съотношение на ОПЛ е регистрирано в Полша (42 на 100 000, по данни от 2017 г.), Гърция (44 на 100 000 души, по данни от 2019 г.) и България (60 на 100 000 души по данни от 2020 г.).

НЗОК ОТЧЕТЕ 140% РЪСТ ИМА В СРЕДСТВАТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА В ЧУЖБИНА ЗА ЕДНА ГОДИНА
Кабинетът в оставка одобри годишния финансов отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. на свое заседание днес, информира Clinica.bg.
От отчета става ясно, че има 140% ръст на средствата за лечение на деца в чужбина само за една година, показва Годишният финансов отчет на НЗОК. През 2020 г. Здравната каса е платила 16 млн. лв., а през миналата над 39 млн. лв. Причините за ръста не се посочват. Средствата са обособени по линия на бившия Фонд за лечение на деца, който се вля в НЗОК.
Когато един медикамент не се доставя в страната обаче, цената му не подлежи на регулация и става много по-висока. Все повече фирми оттеглят продуктите си с мотива, че цените тук са ниски, което поставя пациентите в затруднение и увеличава разходите за осигуряването им. Проблемът с медицинските изделия е още по-голям, защото там по принцип няма регулация на цените. Със сигурност част от драматичното увеличение на средствата по това перо се дължи на тези две причини. За съжаление обаче има и не малко случаи, в които високоспециализарано лечение не може да се прави у нас. Въпреки обещанията на поредица политици, да се викат чужди специалисти тук, така че да обучат родни медици и терапиите да се предоставят в страната, досега този проблем не се реши. За сметка на това разходите за лечение в чужбина на държавата растат, а общественото доверие в системата спада и все повече родители започват да набират средства за лечение навън, дори, когато то се предлага тук.
Аналогични са случаите и при лечението на възрастните. Разходите там също са увеличени и то още повече. През 2020 г. НЗОК е дала 762 хил. лева, а година по-късно – 3.6 млн. лева. Увеличението е близо 480%, отчитат от НЗОК. Очакванията на фонда със сигурност са средствата да се увеличават и през тази година. Ако се спазва темпът от миналата година, те ще достигнат близо 70 млн. лв., което трябва да постави проблема в полезрението на българските политици и медици. Още повече, че това не изчерпва всички разходи на НЗОК за лечение в чужбина. Отделно от тези случаи, фондът финансира плановото лечение на български пациенти в европейски болници с формуляр S2 за свободно придвижване на пациентите. По този параграф, както и за спешно наложила се медицински помощ в европейска страна, през миналата година касата е дала137 млн. лв., което е ръст с 23% спрямо предходната година.
Като цяло бюджетът на здравната каса за 2021 г. е бил с 24.7% по-голям в сравнение с този през предходната година. На 5.9 млрд. лв. възлизат разходите на НЗОК през миналата година срещу 4.7 млрд. лв. през предходната. Увеличението се дължи на трансферите заради пандемията, в същото време дейността на лечебните заведения продължава да е по-малка пак заради нея.
Така например през миналата година касата е получила трансфер от близо 600 млн. за работата на медиците по време на COVID-19 – 397 млн. за плащания за неблагоприятни условия на работа и още 197 млн. за допълнителното възнаграждение на работещите в болниците. За сравнение през 2020 г. общо тези средства са били 237 млн.
Според отчета на НЗОК най-голям е бил обемът на дейността в няколко направления – “Онкология”, “Кардиология”, “Инфекциозни болести”.

БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ СЪБРА 22 000 ЛВ. ЗА РЕМОНТ НА ДЕТСКОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ -ВИДИН
Благотворителна кампания събра 22 000 лв. за ремонт на Детското отделение на МБАЛ -Видин, информира Zdrave.net като се позова на Радио Видин.
Средствата са постъпили от благотворителен коктейл, дарения на фирми и граждани. За цялостно обновяване на отделението са необходими 50 000 лева, обясни директорът на видинската болница д-р Ивета Найденова. По думите ѝ, ако не бъде събрана необходима сума, ще се предприеме към поетапно обновяване, като то ще започне от баните и тоалетните.
Целта на кампанията е да се осигурят средства, с които да бъде Сектор за кърмачета, част от който бе преобразуван в COVID отделение по време на пандемията.
Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да се включи чрез банков превод по следната дарителска сметка в Централна кооперативна банка: BG06CECB979010F1103504, посочват от лечебното заведение.