НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.07.2021)

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЕ НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ПЛАН ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА
Министерският съвет прие Национален оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, съобщиха от правителствения пресцентър.
Планът описва състоянието на страната по епидемиологични показатели и прави анализ и оценка на рисковете и на наличните ресурси на здравната система. Включени са начините, чрез които да се подобрят шансовете за намаляване на пораженията от пандемията – смъртни случаи, щети за икономиката, както и възможностите на здравната система да реагира адекватно.
В зависимост от 14-дневната заболеваемост на 100 хил. души население, процента положителни тестове от направените проби, заетите болнични легла и други показатели, в плана се определят цветови зони: зелена, оранжева, червена и тъмночервена. Според това в коя зона е страната ни, се предвижда поетапно въвеждане на различни противоепидемични мерки, което ще даде предвидимост както за гражданите, така и за бизнеса.
В плана са залегнали насоките за работа на спешната медицинска помощ, на болничната и на извънболничната помощ, действията за осигуряване на лекарствени продукти, а също и предвидените инвестиции в системата на здравеопазването.
Националният план за справяне с пандемията определя стратегическата рамка в здравеопазването при различни нива на заболеваемост, която ще послужи на всички институции, ведомства и организации да съставят свои планове и стратегии за оптимално справяне е кризата във всеки един от определените периоди и ще позволи държавата да продължи да работи в синхрон и при следваща тежка епидемична вълна.
(Националният оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 може да се види в сайта на БАПЗГ – раздел „COVID-19“, подраздел „Нормативни документи“)

738 ПАЦИЕНТИ С COVID-19 СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ, 94 ОТ КОИТО СА НАСТАНЕНИ В ИНТЕНЗИВНИ ОТДЕЛЕНИЯ ИЛИ КЛИНИКИ
74 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. 27 от тях са установени с PCR, а 47 – с бързи антигенни тестове. За изминалото денонощие са направени общо 17 787 теста, от които 3003 са PCR, а 14 784 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 6; Бургас – 2; Варна – 7; Велико Търново – 1; Видин – 1; Габрово – 2; Добрич – 3; Кърджали – 1; Кюстендил – 1; Ловеч – 1; Пазарджик – 4; Плевен – 1; Пловдив – 3; Разград – 4; Русе – 1; Силистра – 1; Сливен – 1; Смолян – 2; София област – 4; София град – 24; Стара Загора – 1; Търговище – 1; Ямбол – 2.
Общо 422 619 са случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. 7823 от тях са активни. 396 642 са излекуваните лица. 114 от тях са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 738 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 94 са настанени в интензивни отделения или клиники.
Дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас до момента, са общо 1 872 907. От тях 11 918 са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при общо 13 453 лица-медицински служители. Един нов случай на медицинска сестра е регистриран през изминалото денонощие.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 18 154. Нови 10 случая са регистрирани през последното денонощие.

НОВИ 22 СЛУЧАЯ НА ДЕЛТА ВАРИАНТ НА КОРОНАВИРУСА СА УСТАНОВЕНИ У НАС
22 случая на Делта вариант на SARS-CoV-2, известен като Индийски вариант, са установени от НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране. Анализирани са общо 81 клинични проби, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
Две от лицата, при които е установен Делта вариантът на COVID-19, са починали.
При 79 от пробите се установиха вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 57 (70.4%) са Алфа (B.1.1.7) и 22 (27.2%) са Делта (B.1.617.2). При две проби е установен вариант АТ.1 + S: E484K, който съдържа мутация (E484K) и се причислява към варианти, които се наблюдават.
Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 31 май до 30 юни 2021 г. и са изпратени от 18 области в страната.

ДАРЯВАМЕ НАД 170 000 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 НА КРАЛСТВО БУТАН
Министерският съвет прие проект на Тристранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19, произведени от „АстраЗенека“, между България, Кралство Бутан и фармацевтичната компания, съобщиха от правителствения пресцентър.
Приет е и проект на Двустранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19, произведени от „АстраЗенека“, между България и Кралство Бутан, като основа за водене на преговори.
Проектите на споразумения предвиждат дарение на 172 500 дози от ваксината „Vaxzervria“. В горепосочените споразумения е предвидено всички разходи за доставката да бъдат поети от получателя – Кралство Бутан.

НЗОК ОТЧЕТЕ ПЛАТЕНОТО НА БОЛНИЦИТЕ ЗА ПЪРВОТО ШЕСТМЕСЕЧИЕ
Националната здравноосигурителна каса изплати средствата за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ на договорните си партньори за дейност за първото шестмесечие на 2021 г., информира Zdrave.net като се позова на пресцентъра на НЗОК. В сумите се включват и средствата по „Методиката за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка“ (Методиката), и по чл.5 от Закона за бюджета на НЗОК (ЗБНЗОК), както следва:
Заплатените средства за болнична медицинска помощ (по реда на НРД), по лечебни заведения, към 30.06.2021 г. (в лева) са 1 061 811 420 лв.
Заплатените средства по чл.5 от ЗБНЗОК за 2021 г. за допълнителни трудови възнаграждения на изпълнителите на болнична медицинска помощ към 30.06.2021 г. са 89 660 608 лв.
Здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ по реда на Методиката за работа при неблагоприятни условия по повод обявената епидемична обстановка (суми на база на 85% от средномесечната стойностна дейността за 2021 г.) в лева – 123 247 297 лв. общо.
Заплатени средства по реда на т. 7а от Методиката (допълнителни трудови възнаграждения за наетия медицински и немедицински персонал на лечебни заведения, изпълнители на болнична медицинска помощ, извършвали дейностите по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти, представляващи потвърден случай на COVID-19) – общо 141 385 910 лв.
Заплатени средства за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, по лечебни заведения, към 30.06.2021 г. (в лева) – 14 431 642 лв.
Заплатени средства за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, в условията на болничната медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказаните медицински услуги, по лечебни заведения към 30.06.2021 г. (в лева) – 335 071 646 лв.

Д-р Иван Маджаров: ПРОВЕРКИТЕ НА НЗОК СЕ СЛУЧВАТ ПО НАЧИН, ПО КОЙТО БУДЯТ БЕЗПОКОЙСТВО СРЕД НАС
„Проверките на НЗОК се случват по начин, по който будят безпокойство сред нас. Не става въпрос за отчитане на несъществуващи пациенти, става въпрос за истински пациенти болни от COVID по време на преминалите две тежки вълни.“ Това обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНТ по повод становището на съсловната организация, в което се противопоставят на опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с COVID-19 през изминалата тежка и трудна година и половина. За това информира Zdrave.net.
„Случаите са различни. Тук става въпрос за едно заболяване за което никой нищо не знаеше. Всеки ден се появяваха нови и нови симптоми, които засягат белия дроб, стомашно-чревния тракт, цяла палитра от заболявания, които изискват диагностика и друг тип изследвания, които не могат да се подчиняват на алгоритъм, който е написан преди COVID епидемията. Нещо повече, миналата година ние се обединихме около решението да осигурим на лечебните заведения минимум от 85% от плануваните им средства. Тези средства трябваше да бъдат гарантирани независимо как е отчетено лечението на болните, защото беше ясно, че може да се допуснат грешки“, допълни д-р Маджаров.
По думите му всички болници, ДКЦ-ове и общопрактикуващи лекари в този период са се нуждаели от тези средства, заради забраната за планови дейности.
„Това беше мярката, която спаси българската мрежа от лечебни заведения. Днес всички те са наказвани на чисто формално основание. Най-често са засегнати от това, че министърът декември месец 2020 г. обяви, че случаите на COVID може да се отчитат с антигенни тестове, а към Касата това отчитане се случи чак март 2021 г. И сега, четири месеца по-късно, Касата ги кара да върнат парите за всички пациенти, отчетени по този начин“, подчерта д-р Маджаров.
„НЗОК всъщност ни казва – дадохме ви патрони за войната назаем, сега ни ги върнете. От септември месец обществото ще разчита на същите лечебни заведения, на същите лекари и сестри и вероятно пак ще говорим тогава има ли достатъчно лекари и легла. Как очакваме някой да е мотивиран, като се знае, че в момента, в който се успокои обстановката, ще се появят хора, които дори не са виждали COVID и ще ги накарат да върнат парите за лечението на пациентите“, коментира още председателят на БЛС.

Проф. Петко Салчев: ВСИЧКИ ОБВИНЕНИЯ, НАСОЧЕНИ КЪМ НЗОК, СА НЕОСНОВАТЕЛНИ
„Твърде силни думи от страна на БЛС, които може би в предизборната си обстановка желаят да се харесат на всички. Правилата за контрола и начина на проверките са разписани от този Управителен съвет на Лекарския съюз и са договорени с НЗОК“. Това каза пред БНР управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по повод позицията на Българския лекарски съюз, в която се твърди, че Касата упражнява административен произвол спрямо лечебните заявления. За това информира Zdrave.net.
„Тъй като ни обвиняват в тормоз и че ще взимаме пари на болниците, ще ви кажа само някои данни и факти. Общо за работа в неблагоприятни условия, извън каквато и да е дейност, са платени на лечебните заведения за болнична помощ 123 247 297 лв. Десет лечебни заведения са получили 50 млн. лв. от тази сума. По отношение на административния тормоз, вероятно имат предвид само едно лечебно заведение за шестмесечието. То без да работи, без да отчита дейност, е получило допълнително 11 229 200 лв. или 9% от общо изплатената сума. Става дума за „Пирогов“, каза още проф. Салчев.
По думите му всички проверки, които се правят от НЗОК, са свързани със стриктното спазване на договореното с Българския лекарски съюз, алгоритми за лечение на пациентите и спазване на правилата на Националния рамков договор, като проверките са планови или по сигнал.
По повод проверката в „Пирогов“ проф. Салчев заяви, че нарушенията са установени от проверяващите от НЗОК и му е било безкрайно неприятно да бъдат обиждани по медиите, че не знаят за какво иде реч. „Това са много добре обучени контрольори, които са проверили лист по лист всяко ИЗ на пациентите, установили са конкретните нарушения, описали са ги по съответния ред и са ги представили на ръководството на лечебното заведение“, каза той.
Управителят на НЗОК заяви, че продължават проверките на болницата в Благоевград, „Александровска“ и др.
„Следващата седмица ще извадим информация за всички болници, проверявани на шестмесечието, и какво е установено по тях. И в останалите болници има разкрити различни нарушения и с тях се действа по реда на нормативната уредба. Ние не проверяваме COVID пациенти, проверяваме алгоритмите, фалшивите хоспитализации и лечебно-диагностичния процес. Тези пари не са свързани с плащанията във връзка с пандемията. Смятам, че всички обвинения, насочени към НЗОК, са неоснователни“, каза проф. Салчев.

УМБАЛСМ „ПИРОГОВ“ Е С НОВ ДИРЕКТОР
Днес, 14 юли, управителят на Националната здравноосигурителна каса предостави на министъра на здравеопазването резултатите от извършената проверка на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД. С няколко протокола за неоснователно получени суми са установени нарушения в размер на общо над 1 млн. лв. по време, когато директор на болницата е проф. д-р Асен Балтов.
Това представлява тежко нарушение по смисъла на чл. 24 от Закона за публичните предприятия, поради което договорът за управление на изпълнителния директор на лечебното заведение се прекратява с днешна дата, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
За нов директор на Университетската болница по спешна медицина е назначен проф. д-р Иван Поромански – началник на Клиниката по гнойно-септична хирургия на болницата.
Проф. Поромански е завършил Медицински университет – София през 1985 г. В периода от 1988 г. до 2004 г. заема различни длъжности в Клиниката по гнойно-септична хирургия към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, като от 2005 г. до момента е началник на същата клиника.

Д-Р ДИМИТЪР ПЕТРОВ Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ПРОЗРАЧНОСТ ПО ЗЛПХМ
Правителството прие решение за промени в състава на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. На мястото на д-р Бойко Пенков като председател на Комисията е определен д-р Димитър Петров, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствената пресслужба.
Д-р Петров е завършил Висшия медицински институт – гр. Варна. Има придобита медицинска специалност „Вътрешни болести”, както и придобита квалификация „Здравен мениджмънт”. Работил е като лекар-ординатор и впоследствие завеждащ вътрешно отделение в „Обединена районна болница – Търговище” (понастоящем МБАЛ „Търговище” АД). Също така е бил народен представител в 38-то Народно събрание на Република България. Доктор Петров е заемал ръководни длъжности в Националната здравноосигурителна каса, включително е бил управител на институцията.