НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.06.2022)

Зам.-министър Грибнев: ОКОЛО 54% ОТ ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ НЕ ГЕНЕРИРАТ ЗАГУБИ
„Финансовото състояние на болниците като цяло е стабилно. От 62-те държавни болници, които Министерството на здравеопазването следи и има участие в тях, около 54% не генерират загуби“. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването Петър Грибнев, информира Zdrave.net.
По думите на зам.-министъра критичните болници са УМБАЛСМ „Пирогов“, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив и болницата за хематологични заболявания в София, но те лекуват и най-тежките пациенти. Той даде пример с болниците в Самоков и в Гоце Делчев и уточни, че те са общински, но се държат добре финансово и се развиват.
„Болницата в Чирпан обаче не успява да се развие. Тези, които се държат добре финансово, ще продължат да съществуват, но тези, които не се държат стабилно финансово, сме предприели мерки да предоставят адекватни и детайлни бизнес планове“, каза заместник-министър Грибнев. „Защо Окръжна болница успява да се държи финансово, защо други общински болници успяват да се държат добре финансово? Когато една болница има достатъчно пациенти, би трябвало да получава достатъчно средства за нейното финансиране“, допълни той и уточни, че се осъществява контрол относно фалшивите хоспитализации и където е необходимо се изпращат проверки.
По думите му за една седмица период има около 1,4 млн. електронни направления в системата. „Когато системата стане видима за всички след въвеждането на електронното направление, ще можем да кажем къде и в кои болници има голямо натоварване. Електронното здравеопазване върви – въведохме електронното направление, а през август предстои да въведем електронната хоспитализация“, подчерта д-р Грибнев. Той обясни, че в момента тече процес на приемане на наредбата за електронното здравеопазване.
„Надявам се тази актуализация на бюджета да бъде приета, защото е изключително важно“, каза още заместник-министърът.

БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВАРНА Е ПРЕД ЗАКРИВАНЕ
Персоналът на специализираната болница за белодробни заболявания във Варна не е получавал заплати от близо година. Поради тази причина там работят единствено пенсионери. Лечебното заведение е на ръба на оцеляването, тъй като има натрупани огромни задължения и към редица институции, информира Zdrave.net.
Близо 600 хил. лв. са необходими само за изплащане на заплатите на персонала в болницата. Към тях могат да се прибавят и 65 хил. лв. натрупани дългове за електричество. От енергодружеството са поставили краен срок до 17 юни, петък. Ако дотогава не бъдат покрити задълженията, токът на болницата може да бъде спрян.
„Ако на 17-ти спрат тока, всички болни и персонала ще ги заведа в кабинета на кмета. Защото ние сме общинска болница“, заяви пред БНТ управителят на лечебното заведение доц. Христо Ганчев. От думите му стана ясно, че субсидията, изплащана от Министерството на здравеопазването, е крайно недостатъчна за работата на болницата. Той посочи, че доскоро тя е била в размер на 38 лв. на пациент дневно, при нужни 90 лв. От няколко месеца сумата е увеличена на 62 лв., но и тези средства са под необходимите. Заради тежкото положение работещите в лечебното заведение са пред напускане. По думите им ако до 20 юни не получат средства, ще спрат работа.
„Взимаме си платения отпуск и ако дотогава не се уредят нещата, няма какво да правим просто. Нашата работа е верижен процес, който ако се прекъсне, обществото ще пострада много и просто нямаме сърце да го направим, но като виждаме, че никой не ни обръща внимание, мислим, че ако напуснем, някой ще ни обърне внимание и ще се оправят нещата“, коментира д-р Русева.
Ако лечебното заведение прекрати работа, болните ще бъдат прехвърлени в други болници.

10 ДЪРЖАВИ ЧЛЕНКИ НА ЕС ИСКАТ РЕДУЦИРАНЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ДОСТАВКИ НА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
България споделя мнението, че дейностите на европейско ниво по разработване и внедряване на иновативни цифрови решения в подкрепа на обмена на здравни данни и информация с цел улесняване на трансграничното предоставяне на здравни грижи имат потенциала да постигнат заложените цели. „Същевременно при внедряването и прилагането на тези иновативни решения следва да се отчитат различните възможности, спецификите на населението на всяка държава членка (включително по отношение на дигиталната грамотност сред застаряващото население), особеностите на здравната система, нивото на цифровизация, управлението и финансовият ѝ ресурс.“ Това посочи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на дебата относно Регламента за Европейското пространство за здравни данни, който се проведе днес, 14 юни, в рамките на редовно заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част „Здравеопазване“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Министрите обсъдиха очакваните ползи от цифровизацията на здравния сектор, но и от необходимостта от отчитане на ефекта върху здравните услуги и медицинските грижи в държавите членки, инвестициите в инфраструктура, защитата на личните данни и спазването на етични принципи, свързани с достъпа до данни на пациенти. Министър Сербезова акцентира и върху запазването на възможността за споделяне на пациентски данни като право, а не като задължение. Тя подчерта, че е необходимо информираното съгласие на гражданите за употреба на данните им да остане, за да се съхрани доверието им в системата.
Ключова в дневния ред беше дискусията за ваксините срещу COVID-19. Министрите на България, Хърватска, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словения и Словакия представиха общо писмо до Европейската комисия с настояване за редуциране на предстоящите доставки на ваксини, както и за предоговаряне на условията по споразуменията, подписани от ЕК, така че да бъде гарантирано ефективното разходване на публичен ресурс и да има клаузи, защитаващи обществения интерес. Министър Сербезова изрази сериозната си загриженост относно излишъка на ваксини срещу COVID-19, които предстои да бъдат бракувани, тъй като доставяните количества ваксини сериозно надхвърлят потребностите на населението. Здравният министър припомни, че България е изпращала до ЕК писма с конкретни предложения за промяна в текстовете на споразуменията.
Сред темите, предвидени в дневния ред на здравните министри на държавите членки на Европейския съюз, са възможностите за ревизия на Стратегията на ЕС за глобалното здраве.

НАГРАДИХА 15 КРЪВОДАРИТЕЛИ ОТ ОБЛАСТ БУРГАС
15 кръводарители за пример бяха отличени днес от БЧК-Бургас и “УМБАЛ-Бургас”, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от болницата.
Събитието е посветено е на Световния ден на кръводарителя, който се отбелязва днес. Всяка година на тази дата Отделението по трансфузионна хематология благодари на онези, които със своята кръв спасяват човешки живот. Грамоти получиха както редовни кръводарители, които идват тук няколко пъти в годината, така и дарители, които са организирали акции и са привличали и други към каузата.
„Мисия на Червения кръст е да организира повече хора да бъдат кръводарители и да спасяват човешки живот. Днес ние се прекланяме пред всички вас и вашата готовност да помагате”, каза Виолета Радева, председател на БЧК-Бургас. Д-р Людмила Желязкова, началник на Отделението по трансфузионна хематология посочи, че въпреки увеличения брой на дарителите, нуждите от кръв също нарастват, затова всички дарители заслужават благодарност.
През 2021 г. желаещите да дарят кръв в “УМБАЛ-Бургас” са били 9649 души, от тях до даряване са достигнали 7753-ма. Чувствително преобладават мъжете – 6144 срещу 1609 жени, но във възрастовата група над 55 години жените започват да доминират. Близо 3200 души са дарили за първи път. 57 са редовните кръводарители, които идват по няколко пъти годишно. 407 от дарителите са под 20 г., а 81 – над 60 г. За цялата година са дарени близо 4000 литра кръв, които са помогнали за спасяването и лечението на пациенти от бургаските болници.

Експерти: НУЖДАТА ОТ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА КРЪВТА Е НАЛЕЖАЩА, НО ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ПРОМЕНИ СА КОЗМЕТИЧНИ
„Промените в закона са изключително козметични и за нас като организация са направо абсурдни на база реално съществуващите проблеми и това, което се предлага, няма да доведе до тяхното решаване. И макар в закона да го има, на практика в законопроекта липсва оценка на въздействие. Няма и анализ, и разчет защо искат една или друга промяна“. Това каза Стефка Попова-Лазарова, председател на Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК), в подкаста на БНР „В центъра на системата“.
С промените на закона се предлага тонизираща и подкрепяща храна в размер на 15 лв., възстановяване на непосредствени разходи на кръводарителя с доказване с фактури и бележки – до 35 лв., ваучер в размер на сума около 42 лв., или 50 на сто от дневното трудово възнаграждение, разходи на лечебното заведение – 15 лв., (по вземане на кръвта и промоция на кръводаряването), два дни допълнителен платен годишен отпуск за кръводарителя, кръводаряване при спешност – по от 120 или до 180 лв. за кръводарител, припомни Zdrave.net.
„Много скептично съм настроена към предлаганите промени. Ние още през 2018 г. внесохме наши предложения за изменения и допълнения в три закона – Закона за кръвта, за здравето и Закона за лечебните заведения – всичко това е входирано, но до ден днешен няма резултат. Сега обаче, нашето разочарование е, че въобще не виждаме тези текстове, които предложихме. Те са от изключително съществено значение, като се започне от терминологичното единство, което трябва да се постигне във всички закони, касаещи този акт и се премине през административно-наказателни разпоредби“, каза Алисе Муртезова – административен директор на Лечебни заведения „Медика” – Русе. Тя подчерта, че още тогава са предложили нов член в Закона за здравето, според който човек, който с цел лична облага склонява и организира едно или повече лица за възмездно даване на кръв, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 2000 лв. до 5000 лв.
“Големият проблем пред лечебните заведения са спешните случаи на пациенти с нужда от кръв. Трансфузионните центрове не винаги могат да реагират и когато ни дадат по спешност кръв, искат тези количества да бъдат заменени. И ние сме между “чука и наковалнята” – да искаме от близките кръв, а ако такъв пациент няма близки в България, как да им обясним, че те в рамките на няколко дни трябва да възстановят тази кръв и тогава ни питат – продава ли някой тази кръв?“, допълни още Муртезова.
„Аз няма да бъда толкова остра в критиката си е ще кажа, че всяка една крачка в позитивна посока, ще я толерираме, стига тя наистина да може да постигне целите. Въпреки, че като прочетем това, което виждаме в законопроекта и познавайки добре основните проблеми в сферата, смея да кажа, че нищо няма да се промени. Освен да се даде допълнително финансиране на определени сектори, но без да се постигне главната цел – стопиране на незаконното продаване на кръв“, заяви Мария Петрова – адвокат по медицинско право. Тя бе категорична, че кръводаряването трябва да остане доброволно, не трябва да бъде платено.
„Проблемът с недостига на кръв и кръвни продукти е сложен и голям и на европейско ниво. Поради тази причина Европа търси решение как да бъде решен този въпрос във всички държави. Предстои обявяването на нови текстове от вече действащата директива за кръв и кръвни продукти в Европа. Най-вероятно тези текстове ще бъдат доста различни от това, което знаем като утвърдени похвати и мерки в Европа. Все още не знаем каква ще е насоката. Дали предлаганите промени у нас са съобразени с предстоящите, също не зная. Като генерален секретар на европейското партньорство по здравеопазване нямам още информация. В правилна посока се мисли да се регламентира заплащането, защото в България тези лоши практики, които съществуват от години, трябва да бъдат преустановени, независимо по кой начин“, каза д-р Станимир Хасърджиев, генерален директор на Националната пациентска организация.
„Липсата на регламент води до тези проблеми. Явно „глупавите европейци“ са разбрали как да решат проблема с недостига на кръв. В четири европейски държави – Германия, Австрия, Чехия и Унгария кръводаряването не е безвъзмездно, то е добре заплатено, там има редовни кръводарители, които са изследвани и проследявани, и мотивирани. Да, заплащането не е единственият мотив, но при положение, че виждаме, че има недостиг на кръв, че има пациенти, за които това е животоспасяващо, да продължаваме да твърдим, че е много хубаво да е безвъзмездно, но очевидно не е ефективно“, допълни д-р Хасърджиев. Той беше категоричен, че стимулите, които се предлагат в закона, независимо колко са – не са водещия проблем и не са в основата на проблема, за да го разрешат.
„Против сме да бъде платено кръводаряването – това противоречи на всяка световна практика. Най-безопасното кръводаряване е именно безвъзмездното. Това гарантира, че самият кръводарител няма друг интерес – получавайки заплащане, той може да скрие, че има някакво заболяване или противопоказания. Кръвният център изследва само за СПИН, хепатит и сифилис. Всичко останало остава вътре в кръвта – дали този човек е пил медикаменти или е приемал наркотици, тоест ние трябва да разчитаме на добрата воля на кръводарителя, за да имаме безопасна кръв за пациентите. Ако се легализира заплащането, лошите практики ще станат повече“, категорична бе Стефка Попова от БОДК.

246 СА ПОЗИТИВНИТЕ ТЕСТОВЕ ОТ ОБЩО 5 089 НАПРАВЕНИ ТЕСТА ЗА COVID-19
246 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа – 33 от тях са установени с PCR, а 213 – с бързи антигенни тестове. 60,57% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
5 089 са общо тестовете, направени у нас през последното денонощие. 692 от тях са PCR, а 4 397 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 10; Бургас – 18; Варна – 18; Велико Търново – 8; Враца – 3; Габрово – 3; Добрич – 1; Кюстендил – 6; Ловеч – 1; Монтана – 1; Пазарджик – 7; Плевен – 3; Пловдив – 23; Русе – 2; Силистра – 5; Сливен – 4; Смолян – 3; София област – 3; София град – 95; Стара Загора – 12; Търговище – 2; Хасково – 8; Шумен – 4; Ямбол – 6.
1 167 147 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента, 66 884 от които са активни. Общо 1 063 059 са излекуваните лица, 2 021 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 276 пациенти с доказан COVID-19, в интензивни отделения или клиники са настанени 29 от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 44, от тях 68,18 % не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са общо 4 403 139, от които 378 са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 24 587. Нови три случая са регистрирани през последните 24 часа: от тях един е установен при лекари, един – при медицинска сестра и един – при друг медицински персонал.
37 204 са починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция. Осем нови случая са регистрирани през последното денонощие. 87,50% от починалите лица не са били ваксинирани.

УЧРЕДЯВАТ НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ В НЕОБЛАСТНИ ГРАДОВЕ В БЪЛГАРИЯ
Среща за учредяване на Национално сдружение на медицинските центрове в необластни градове в България бе проведена в Казанлък. Д-р Красимир Пейчев, директор на Диагностично-консултативен център „Поликлиника“ в града, беше домакин на срещата, която събра управители на медицински центрове от цялата страна.
Инициатор за създаването на такова сдружение е д-р Катя Ганова, управител на медицинския център в град Тервел. За това информира Zdrave.net като се позова на БТА.
По думите на д-р Пейчев целта на новосъздадената организация е да обобщи всички проблеми, с които се сблъскват здравните заведения в необластните градове в страната и по този начин те да бъдат представени пред в Министерството на здравеопазването.
„Проблемите в по-малкия и по-големия град не са чак толкова различни, но разликата идва от това, че младите медицински специалисти от по-малките населени места често избират да работят и живеят в по-големия град. Това е основното, което ни отличава – в по-големите градове по-лесно се намира работна ръка за здравните заведения“, коментира той и допълни, че дефицитът на кадри е един от основните проблеми в тези структури. Според д-р Пейчев в здравната система има натрупани много проблеми, които не са изслушани от страна на държавата.
Една от темите на срещата е била именно нежеланието на държавата да се допитва до управителите на здравните заведения в необластните градове. Д-р Пейчев смята още, че до държавните органи не достига информацията за това какви са ежедневните нужди на медицинските центрове и пред какви проблеми са изправени те.
„Едно от интересните предложения, които обсъдихме на срещата, засягаше въвеждането на новата електронна система в сектора на здравеопазването“, информира той. В тази връзка едно от коментираните предложения е било пробното въвеждане на системата в някое от големите здравни заведения, за да могат да се изчистят всички грешки и проблеми и чак тогава системата да заработи навсякъде.
Д-р Пейчев изрази мнение, че здравеопазването би трябвало да се дофинансира.
„Имаме нужда от едно базово финансиране, върху което да стъпи работата на отделните здравни заведения“, каза той.
Общо 52-ма управители на лечебни заведения са изразили желанието си да се включат в сдружението, макар и не всички да са успели да присъстват на срещата. Предстои да бъде изяснен подходът, по който в новоучреденото сдружение ще бъдат представени и обобщени всички предложения за реформи, които впоследствие да бъдат разгледани от Министерството на здравеопазването.

БЪЛГАРИЯ Е НА ЧЕТВЪРТА ПОЗИЦИЯ В ЕС ПО СРЕДНА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТ В ДОБРО ЗДРАВЕ НА ЖЕНИТЕ
Средната продължителност на живота в добро здраве в ЕС за 2020 г. е 64,5 години за жените и 63,5 години за мъжете. За това информира Zdrave.net като се позова на данни на Евростат, публикувани вчера. Очакваната продължителност на живота пък е 83,2 години за жените и 77,5 години за мъжете. Годините на живот в добро здраве представляват съответно 78% и 82% от общата продължителност на живота за жените и мъжете.
Сред държавите членки на ЕС Швеция регистрира най-висок брой години в добро здраве (72,7 за жените и 72.8 за мъжете), следвана от Малта (70,7 години за жените и 70.2 за мъжете) и Италия (68,7 години за жените и 67,2 години за мъжете).
България е на четвърта позиция в ЕС със средна продължителност на живот в добро здраве при жените 67,8 години, но при мъжете страната ни е на 12-то място, тъй като годините им в добро здраве са 63,6.
В седем държави членки са регистрирани повече от две години разлика в годините на добро здраве при жените и мъжете, като разликата между половете като цяло е относително малка. Освен България, която е с разлика от 4,2 години, най-големи разлики отбелязват Естония – 4,1 години и Полша – 4,0 години.
В противоположния край на скалата броят на годините в добро здраве е по-нисък за жените, отколкото за мъжете в шест държави-членки на ЕС. Най-големи разлики се наблюдават в Холандия – 2,8 години, Португалия – 2,1 години и Финландия – 1,8 години.
Въпреки, че преживяваме повече години в добро здраве спрямо средното за ЕС (64,5 за жените и 63,5 за мъжете), по очаквана средна продължителност на живота сме на последно място в Европа. През 2020 г. с най-висока продължителност на живота са жителите на Норвегия (83,3 години), Исландия (83,1 години) и Ирландия (82,8 години). Румъния (74,2 години) и България (73,6 години) заемат последните две места.
Различната смъртност при мъжете и жените у нас, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население. Средната продължителност на живота при мъжете е 70,1 години, докато при жените тя е 77,4 години. Спрямо 2011 през 2021 г. при мъжете наблюдаваме намаление на средната продължителност с 0,3 години, докато при жените остава непроменена.
„Оказва се, че когато е в добро здраве, българинът живее дълго. Но при влошаване на здравето преживяемостта е много ниска, т.е. при необходимост от здравна помощ – активно лечение или дългосрочни грижи, здравната система не помага за удължаване на живота, което е лош атестат за ефективността й“, отбеляза Петя Георгиева от Института за пазарна икономика при представянето на проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ), възложено от Националната пациентска организация (НПО).

СЕРТИФИКАТЪТ ЗА COVID-19 В ЕС Е УДЪЛЖЕН ДО 30 ЮНИ 2023 Г.
Съветът на ЕС и Европейският парламент постигнаха временно споразумение сертификатът за COVID-19 да бъде удължен до 30 юни 2023 г., съобщи БНР.
Според институциите това ще гарантира, че пътуващите от ЕС, както и пристигащите от трети страни, свързани със системата на Общността, ще могат да използват документа за пътуване в рамките на Евросъюза, където той се изисква, но ако ситуацията даде възможност, той ще бъде отменен по-рано.
Постигнатото споразумение трябва да бъде одобрено и от двете институции.
Европейските сертификати се издават при ваксинация или преболедуване на COVID-19 или след отрицатели PCR-тест за коронавирус.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЩЕ ЗАКУПИ 110 ХИЛЯДИ ВАКСИНИ СРЕЩУ МАЙМУНСКА ШАРКА
Европейският орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации ХЕРА сключи договор за близо 110 хиляди ваксини срещу маймунска шарка с фирмата “Бавариан Нордик”. От Европейската комисия уточняват, че става дума за ваксини трето поколение срещу епидемията, съобщи БНР.
Доставките могат да започнат в края на този месец, уточни говорителят на Комисията Стефан де Кеерсмакер. Те ще бъдат разпределени в ЕС, Норвегия и Исландия, като се започне от най-нуждаещите се.
По-рано в кулоарите на среща на здравните министри на ЕС в Люксембург днес здравната еврокомисарка Стела Кириакиду заяви, че ваксините ще бъдат купени със средства на ЕС и ще бъдат доставени на страните-членки.
Проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, увери, че у нас все още не е регистриран случай на маймунска шарка. В същото време по последни данни от 10 юни случаите на маймунска шарка в света са 1285.От думите й стана ясно, че основната част от заразените са в Европа – 1112, малка част са в Америка, основно в Канада, по-малко в САЩ.
„В Европа има 3-4 страни с повече случаи – Великобритания, Испания, Португалия, Германия, както и единични случаи в Белгия, Холандия и т.н.“, обясни специалистката.
Проф. Христова подчерта, че инфекцията се предава при много близък контакт, като един човек не може да зарази много хора. „Няма опасност за обществото, само за рисковите групи“, категорична бе тя. Маймунската вариола може да се предаде по въздушно-капков път от много близко разстояние, не като при COVID, обясни още проф. Христова. „Основният механизъм на предаване е кожата, чрез съдържанието на обрива, там е вирусът и затова инфекцията се предава при допир на кожа с кожа. Затова много пъти се заразява сексуалния партньор, при близък контакт в домакинството или медицинския персонал”, допълни тя.