НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.05.2022)

ДЕЛЕГАТИТЕ НА 74-Я СЪБОР НА БЛС СЕ ОБЯВИХА ПРОТИВ ПЪЛНОТО ОТПАДАНЕ НА ХАРТИЕНАТА РЕЦЕПТА
Делегатите на 74-я събор на Българския лекарски съюз се обявиха категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта, както предвиждаха заложените промени в Наредба №4 и които към момента са в етап на обсъждане. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на БЛС. Подобна мярка е необоснована, неразумна и нерационална. Това би нарушило правата на пациентите и ще възпрепятства лекарите в изпълнението на служебните им задължения. С това си решение делегатите на събора препотвърдиха позицията на Националния съвет на БЛС от 16.04.2022.
Представено преди дни проучване на съсловната организация показва, че Европейската практика е хартиената рецепта да важи паралелно с електронната рецепта. Всички страни в Европа, с едно изключение – Естония, използват едновременно хартиена и електронна рецепта. Нещо повече – Швеция, Финландия и Дания са страните успели да достигнат над 90% използваемост на електронната рецепта, но без въвеждането на забрана за използването на хартиената рецепта.
Българските лекари за пореден път заявиха пълната си подкрепа за дигитализацията на сектора, но без това да бъде за сметка на ограничаването и отнемането на права на лекари и пациенти. Затова 74-тият Събор на БЛС настоява хартиената рецепта да продължи да важи паралелно с електронната рецепта и напомня, че лекарят е лекар във всеки един момент, не само в работно време, пред своя компютър.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ/СПИН
Всяка година в третата неделя от месец май отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, припомнят от Министерството на здравеопазването. Тази година в световен мащаб инициативата отново ще премине под мотото: „ХИВ – помним, действаме, продължаваме”.
В България денят се отбелязва от 1992 г. в подкрепа на живеещите с вируса на ХИВ. Целта на инициативата е както повишаване на информираността и чувствителността към темата, така и ограничаване на свързаната с ХИВ стигма и ангажиране на повече хора в борбата срещу СПИН.
По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на година до 5 май 2022 г. са открити нови 110 серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната от 1986 г. досега са 3831 лица. 97,3% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 3% – при инжекционна употреба на наркотици. Броят на починалите от ХИВ/СПИН през 2021 г. е 49 лица. Към 31 март 2022 г. общо 2000 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1972 (99%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.
Министерството на здравеопазването осигурява безплатно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус. Лечението на пациенти с ХИВ/СПИН се извършва в специализирани звена към инфекциозните болници/клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.
В страната функционират 12 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към регионалните здравни инспекции. В тези кабинети се извършват предтестови и следтестови консултации от подготвени медицински специалисти.
И тази година доброволците на Българския Младежки Червен кръст – партньори на Министерството на здравеопазването – ще организират дейности за повишаване информираността на гражданите относно предпазване от инфекцията.

НА КОНФЕРЕНЦИЯ „АКТИВНО ГРАЖДАНСТВО ЗА ЕФЕКТИВНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ“
Пациенти ще обсъждат в събота и неделя, по време на конференция „Активно гражданство за ефективно здравеопазване“, проблемите на здравеопазването и тяхното участие в решаването им. Това съобщиха от Национална пациентска организация, информира БТА.
Днешният дискусионен панел ще бъде посветен на достъпа и ефективността в здравеопазването. Очаква се в него да участват депутати, преподаватели в медицински университети, представители на Националния център по обществено здраве и анализи, икономисти, юристи и др.
Утре представителите на пациентските организации ще обсъдят стратегическите планове на Националната пациентска организация, ролята и дейностите на регионалните представители и възможностите за сътрудничество, включително в рамките на проект „Активни граждани за местни и национални реформи в здравеопазването“.
Конференцията се организира от Национална пациентска организация, в рамките на проект „Активни граждани за местни и национални реформи в здравеопазването“. Форумът е заключителното събитие на десетия Национален конгрес на пациентските организации, който започна в началото на декември 2021 г.