НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.05.2021)

36 124 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС У НАС
506 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. С PCR са установени 272 от тях, а с бързи антигенни тестове – 234. Тестовете, направени през последните 24 часа, са общо 11 247. От тях 5613 са PCR, а 5634 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 20; Бургас – 20; Варна – 41; Велико Търново – 27; Видин – 5; Враца – 7; Габрово – 15; Добрич – 17; Кърджали – 2; Кюстендил – 8; Ловеч – 13; Монтана – 16; Пазарджик – 10; Перник – 13; Плевен – 8; Пловдив – 55; Разград – 7; Русе – 26; Силистра – 1; Сливен – 7; Смолян – 14; София област – 14; София град – 98; Стара Загора – 20; Търговище – 9; Хасково – 14; Шумен – 7; Ямбол – 12.
413 320 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас. 36 124 от тях са активни. 360 002 са излекуваните лица. През последното денонощие са регистрирани нови 2 853 случая.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 5114. От тях 516 се намират в интензивни структури.
Общо 1 073 523 са поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция. 37 759 от тях са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е бил потвърден новият коронавирус, са общо 13 326. Нови 19 случая са регистрирани през изминалото денонощие. Два от тях са установени при лекари, десет – при медицински сестри, четири – при санитари и два – при друг медицински персонал.
17 194 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 44 нови случая са регистрирани през последното денонощие.

МИНИСТЪР СТОЙЧО КАЦАРОВ ПОЗДРАВИ МЮСЮЛМАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД ПРАЗНИКА РАМАЗАН БАЙРАМ
Служебният министър на здравеопазването поздрави мюсюлманите в България за Рамазан Байрам. В поздравлението се казва: „Обръщам се към всички мюсюлмани в България. Вчера започна един от най-важните празници за целия мюсюлмански свят – Рамазан Байрам. Това е повод да се замислим колко е важно да бъдем заедно, да имаме общи цели и да поставим общочовешките ценности над всичко. Важно е не само по празниците, а всеки ден, извън казионните поздравления и пожелания, да сме единни, толерантни и най-вече добри хора. Поздравявам вас и семействата ви и ви пожелавам здраве, мир и благоденствие!“

БЛИЗО 200 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ПО-МАЛКО СА РАБОТИЛИ НА ОСНОВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР ПРЕЗ 2020 Г. В ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ В СРАВНЕНИЕ С 2015 Г.
Близо 200 медицински сестри по-малко са работили на основен трудов договор през 2020 г. в детските ясли в сравнение с 2015 г., информира Zdrave.net като се позова на данни на Националния статистически институт (НСИ).
Към 31 декември 2020 г. по основно трудово правоотношение в детските ясли работят 7681 медицински и други специалисти, които отглеждат, възпитават и обучават децата. Медицинските специалисти по здравни грижи са 3668, като 93.6% от тях са медицински сестри, а 6,4% – акушерки.
През 2015 г. щатните медицински сестри в детските ясли да били 3615, а през 2020 – 3433. В сравнение с 2019 г. обаче щатът е увеличен, тъй като тогава те са били 3408.
Недостигът на медицински сестри е проблем не само за детските ясли, но и за детските градини. Още повече по време на пандемия, когато редица от работещите в системата на детското здравеопазване професионалисти по здравни грижи бяха пренасочени към болниците.
В края на миналата година председателят на БАПЗГ Милка Василева съобщи пред Zdrave.net, че на места сестри от затворените детски градини, ясли и училища се включват на помощ на лекарите в болниците, като обясни, че част от тях го правят доброволно, но други са задължени със заповед на кмета. Алтернативата пред тях е да излязат в неплатен отпуск. Решението зависи от конкретното населено място, но по думите на Василева в почти всички общини е направена някаква реорганизация. Обикновено сестрите от лечебните заведения са пренасочени към COVID отделенията, а колегите им от учебните заведения помагат в „чистите“ от вируса структури, ако има такива, поясни още тя.

УЕБИНАР НА ТЕМА „СЪВРЕМЕННАТА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА – ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И МИЛОСЪРДИЕ” СЕ ПРОВЕДЕ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ
Катедрата по сестрински грижи при ФОЗ на МУ – Пловдив отбеляза Международния ден на сестринството с уебинар на тема „Съвременната медицинска сестра – професионализъм и милосърдие”, информира Zdrave.net.
Събитието беше открито от доц. Даниела Танева, ръководител на Катедрата по сестрински грижи. Проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на МУ-Пловдив, поздрави участниците и подчерта, че да бъдеш приемник и последовател на Флоранс Найтингейл – милосърдната сестра, която завинаги промени медицинската грижа, е както привилегия, така и огромна отговорност.
Програмата на събитието беше изключително интересна и разнообразна, посочват от вуза. В нея са били представени над десет доклада, изнесени не само от представители на МУ-Пловдив, а и от преподаватели на Тракийски университет-Стара Загора, Университет „Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас, медицински сестри от Испания и САЩ с дълъг професионален опит. В лекторията с презентации се включиха и студентки от специалностите „Медицинска сестра” и „Управление на здравните грижи”.
Разгледаните теми бяха посветени на актуалните проблеми на сестринството и визията на медицинската сестра в България, милосърдието и хуманността в здравните грижи, безценния принос на Флорънс Найтингейл за модерното сестринство.
Направен беше обзор на значимостта на медицинската сестра – от Античността до днес, на появата и развитието на реанимационните сестрински грижи и на постиженията на сестринството през 21 век. Аудиторията беше запозната и с бъдещето на тази важна за здравеопазването професия, с акцентите за повишаване качеството на сестринските грижи.

РЕКТОРИ НАСТОЯВАТ САМИ ДА РЕШАВАТ ДАЛИ СТУДЕНТИТЕ ДА ИМАТ ПРИСЪСТВЕНИ ЛЕКЦИИ
Ректори на университети в страната настояват сами да решават дали студентите да имат присъствени лекции, съобщи Clinica.bg. Този въпрос предстои да обсъди образователният министър проф. Николай Денков с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Проф. Денков обеща това след като въпросът бе поставен от председателя на Съвета на ректорите и ректор на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков.
В момента присъственото обучение е частично разрешено за практическите занятия. Ректорите настояват всяко учебно заведение само да преценява кога и в какъв размер да разрешава присъственото обучение на студентите.

Проф. Николай Витанов: ИНДИЙСКИЯТ ЩАМ Е НА НАШИТЕ ГРАНИЦИ, ПУСНЕМ ЛИ ГО ВЪТРЕ – СПОКОЙСТВИЕТО ЩЕ СВЪРШИ
Третата вълна отмина. Излизаме от зоната на турбулентността и влизаме в зоната на хаоса, където нещата са по-контролируеми. Прогнозите са добри, благоприятният сценарий тази година, за разлика от миналата, не беше дестабилизиран по празниците, тоест ние си бяхме на 1200 заболели преди празниците, паднахме на 1000, сега падаме на 500, посока 300 и 100, ако внимаваме. Това каза математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред БНТ, информира Zdrave.net.
„Не трябва много да се уповаваме на сезонния ефект обаче, защото гледате какво става в Индия – и там температурите са високи. Индийският щам е на нашите граници, пуснем ли го вътре – спокойствието ще свърши, защото щитът ни е още 40%, тоест има 60% от хората, които са податливи, а то е достатъчно да се вдигне още една вълна“, каза още той.
По думите му в момента щитът срещу заразата расте и ако вървим така, след 60 и няколко дни ще стигнем 70% обхват от изградилите имунитет. „Обаче този имунитет не е вечен и ако ние плеснем с ръце и се прегърнем, той ще започне да намалява поради факта, че антителата си заминават. Тоест от 70, той ще стане 60-50-40% и отново може да се получи някаква следваща вълна наесен, ако не внимаваме. В момента ние доста сме ограничили вируса, ако внимаваме, лятото ще е спокойно“, заяви математикът и допълни, че сега около 1,6-1,7 милиона са тези, които са се срещнали с вируса у нас.
„Вирусът отслабва, но става по-прилепчив. Аз съм сигурен, че фармацевтичната индустрия ще измисли и лекарства. Така че благоприятният сценарий е, че този вирус ще продължи да съществува, но без да създава толкова големи проблеми. Ще дойде време и то няма да е далече, когато смъртността ще падне на под 10 случая на ден“, прогнозира проф. Витанов.

Д-р София Ангелова: ХРОНИЧНИЯТ COVID ПРОДЪЛЖАВА ПОВЕЧЕ ОТ ТРИ МЕСЕЦА
“Острият период на COVID e месец, последващият е от един до три месеца, а хроничният COVID е над три месеца“. Това обясни пред БНТ пулмологът д-р София Ангелова, информира Zdrave.net.
По думите на специалистката около 80% от хората преболедуват лек вариант на вируса. Хората, които са се срещнали с болестта, трябва да се следят поне два-три месеца, посъветва тя. „Това, което научихме за COVID-19, e, че това е ендотелна болест. Болест, която засяга кръвоносните съдове в резултат на реакцията на имунната система“, разясни тя. Говорим за продължителен COVID, това е мултисистемно заболяване, засяга сърдечносъдовата и нервната система, отбеляза още специалистът.
Д-р Ангелова цитира и проучване, според което 72% от пациентите, изписани от интензивни отделения, в рамките на до осем седмици имат задух и умора. При част от пациентите, които са прекарали болестта по-тежко и имат съпътстващи заболявания, както симптомите, така и лечението може да продължат с месеци, каза още специалистката и посочи, че е възможно пълно възстановяване след COVID-19.
За да може да се установи как организмът се е справил с болестта, е необходимо да се направят кръвни изследвания.
Пулмологът препоръча и дихателни упражнения с постепенно натоварване. Разходките са изключително важни, посочи тя. Също така, пълноценното хранене е много важно за всички хора, преживели COVID.

КАМПАНИЯТА “ЗАЕДНО ЗА ПОВЕЧЕ ЗДРАВЕ” С ВИСОКО ОТЛИЧИЕ
Кампанията “Заедно за повече здраве” бе отличена с най-голямата награда – Първо място в категорията “Кампания на годината” в конкурса BAPRA Bright Awards 2021. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Българския лекарски съюз.
В конкурса се състезаваха 141 кампании, реализирани в периода 2019 – 2020 година. Те бяха оценени от 34-членно международно жури, с председател г-н Нитин Мантри – президент на Международната асоциация на комуникационните агенции ICCO.
Отличието е за реализираната кампания на инициативата „Заедно за повече здраве“ на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АРФАРМ), Българския лекарски съюз (БЛС) и Българския фармацевтичен съюз). От юли 2020 г. агенция PR Play изгради и реализира успешно комуникационните активности за постигане на целите на инициативата, а именно – осигуряване на по-голям финансов ресурс за здравеопазване през 2021 г. в контекста на предизвикателствата, свързани с пандемията, очакванията на българското общество за развитието на здравеопазването и осигуряването на допълнителни средства за устойчивото финансиране на системата.

ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В РАДНЕВО СПРЯ ПРИЕМА НА ПАЦИЕНТИ
Общинската болница в Раднево МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ спря приема на пациенти. Причините са тежкото финансово състояние на лечебното заведение и масовото напускане на лекари и персонал заради неизплатени заплати, съобщи БНР.
От днес радневската болница е и без управител, потвърди председателят на Общинския съвет на Раднево д-р Румен Йовчев.
„Хората не са получавали заплати от 6 месеца. Лечебното заведение не може да работи пълноценно като няма кадрово обезпечаване и специалисти“, каза д-р Йовчев. Той допълни още, че вчера е бил освободен и последно назначеният управител на болницата д-р Панайот Дамянов, който си е подал молбата за напускане преди повече от месец.
Само до края на миналата година задълженията на общинската болницата в Раднево възлизат на 1,3 млн. лв., а към днешна дата надхвърлят 1,5 млн. лв. За да се избегне закриването на болницата, по предложение на кмета Теньо Тенев, Общинският съвет на Раднево реши да открие процедура за приватизация на лечебното заведение. Заедно с болницата за продажба е обявен и Медицинският център, тъй като това е условието на кандидат-приватизатора, заявил инвеститорски интерес.
Първоначално обявената цена на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков” по пазарна оценка беше в размер на 1 282 000 лв. На последното си заседание Общинският съвет в Раднево намали цената за приватизация на болницата на 682 хил. лв., което е половината от натрупаните задължения. Активите на „Медицински център-1″ ЕООД са оценени на малко над 550 000 хил. лв.
Междувременно днес групата общински съветници от БСП в Раднево обявиха, че ще инициират местен референдум „за” или „против” приватизацията на успешно работещия „Медицински център-1″ ЕООД. В изявление до медиите и обществеността те заявяват, че са категорично против подаряването на общинското доболнично и болнично здравеопазване.

Момчил Баев, съосновател на Фейсбук общността „Наука в кризата“: ВРЕМЕ Е ДА ЗАПОЧНЕ ТЪРСЕНЕ НА ВАКСИНА СРЕЩУ ХИВ ИНФЕКЦИЯТА
„Често чувам сравнение между пандемиите от короновируса и ХИВ/СПИН, но разликите между двете са повече от приликите“, каза в предаването „Преди всички“ на БНР Момчил Баев, магистър по обществено здраве, съосновател на Фейсбук общността „Наука в кризата“ преди Международния ден за съпричастност на засегнатите от ХИВ/СПИН.
Всяка година в третата неделя от месец май светът отбелязва този международен ден. У нас това става от 1992 година.
„Основната причина да смятам, че е неуместно да бъдат сравнявани двете пандемии е, че този отговор към COVID кризата, който видяхме още от самото и начало през 2020 година е несравним с това, което се наблюдаваше през 80-те години като отговор към кризата от СПИН в САЩ. Тогава имаше отричане и нежелание да се работи по епидемията от ХИВ/СПИН“, поясни още Баев.
„Голямата причина да не сме постигнали в лечението на ХИВ това, което се постигна за коронавирусът е именно стигмата към болните с ХИВ/СПИН. Но днес ние вече имаме особен напредък в лечението на ХИВ с модерната антиретровирусна терапия, която превръща заболяването в хронично и пациентите с ХИВ живеят качествено и дълго”, припомни Баев.
Баев каза също, че тези пациенти също са имали проблеми по време на извънредните мерки, защото е имало затруднен достъп до лечението им в специализираните клиники, както забавяне на лекарства, но пък очакват благодарение на COVID кризата да се започне търсене на ваксина срещу ХИВ инфекцията.

БЕЗПЛАТНИ ТЕСТОВЕ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА РАННА БРЕМЕННОСТ ПОЛУЧИХА ЗДРАВНИТЕ МЕДИАТОРИ В БРЕЗНИК И ТРЪН
Над 2000 теста за ранно установяване на бременност получиха днес здравните медиатори в Брезник и Трън. Чрез тях консумативите ще достигнат до социално слаби семейства в двете общини. Дарител е фирмата – организатор на стартиралата от Перник национална кампания “Плюшена прегръдка за детска усмивка”, съобщи БНР.
Дарението се осъществява със съдействието на основателя на училището за родители Валентина Страхилова, която беше съорганизатор на успешната кампания. Перничани отвориха сърцата си и хиляди плюшени играчки поеха по пътя си към децата от областта, лишени от родителски грижи.
На 1 юни – Международния ден на детето, отново със съдействието на Валентина Страхилова, фирмите – участници в “Училище за родители” и изложение ” Baby Love”, ще дарят храни, адаптирани млека, памперси, бебешки аксесоари и консумативи на приемните семейства в област Перник, в които се отглеждат деца на възраст от 0 до 3 години.
Дарение, включващо детски храни, перилни и почистващи препарати ще получи Центърът за настаняване от семеен тип в кв. „Драгановец” в Перник, а на отделението по неонатология на МБАЛ „Рахила Ангелова” ще бъдат предоставени безвъзмездно консумативи.