НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.04.2021)

2944 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА, ИЗЛЕКУВАНИТЕ СА 3995
2944 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. С PCR са установени 1844 от тях, а с бързи антигенни тестове – 1100. Тестовете, направени през последните 24 часа, са общо 16 242, като 9268 от тях са PCR, а 6974 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 91; Бургас – 253; Варна – 282; Велико Търново – 67; Видин – 21; Враца – 43; Габрово – 30; Добрич – 70; Кърджали – 47; Кюстендил – 44; Ловеч – 57; Монтана – 42; Пазарджик – 124; Перник – 53; Плевен – 66; Пловдив – 270; Разград – 24; Русе – 106; Силистра – 25; Сливен – 50; Смолян – 41; София област – 128; София град – 692; Стара Загора – 126; Търговище – 18; Хасково – 76; Шумен – 59; Ямбол – 39.
Общо 378 059 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента, 69 962 от които са активни. Общият брой на излекуваните лица е 293 351, от тях 3995 са регистрирани през последното денонощие.
9799 са общо пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 799 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
В България към момента са поставени общо 590 495 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция, от които 10 503 са поставени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас при 12 670 лица-медицински служители е потвърден COVID-19. Новите случая, регистрирани през изминалото денонощие ва 82, от които . 19 са установени при лекари, 29 – при медицински сестри, 18 – при санитари, 1 – при фелдшер и 15 – при друг медицински персонал.
14 746 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 127.

ВСИЧКИ ФИЛИАЛИ НА ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ВЕЧЕ СА ОБОРУДВАНИ С НОВИ КОМПЮТЪРНИ КОНФИГУРАЦИИ
170 компютърни конфигурации с инсталирана операционна система бяха осигурени за филиалите към центровете за спешна медицинска помощ в страната по линия на проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния” (ПУЛСС). Проектът е финансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., с бенефициент Министерството на здравеопазването. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ на 14.04.2021 г.
Доставките и инсталирането на компютърните конфигурации беше извършено в периода август 2020 г. – април 2021 г., по предварително утвърден график. На 13 април бяха раздадени последните 15 конфигурации, които са предназначени за филиалите към ЦСМП – София.
Основната цел на ПУЛСС е да се подобри качеството на предоставяната на гражданите спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Специфична цел на проекта е повишаване на знанията и уменията на работещите в системата за спешна медицинска помощ.
Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ, а крайният срок за изпълнението на проекта е 30 септември 2021 г.

Проф. Тодор Кантарджиев: ДО СЕДМИЦА-ДВЕ ЩЕ СТАНЕ ЯСНО ДАЛИ ВАКСИНАТА НА „АСТРАЗЕНЕКА“ МОЖЕ ДА СЕ КОМБИНИРА С ДРУГ ВИД ВАКСИНА
До седмица-две ще стане ясно дали ваксината на „АстраЗенека“ може да се комбинира с друг вид ваксина. Това обясни пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ. Той посочи, че е започнало изследване в тази насока във Великобритания и скоро се очаква резултат от него, информира Zdrave.net.
По думите на специалиста прилагането на различни ваксини на едни и същи лица, както вече се случва в някои държави, не е юридически издържано.
Според директора на НЦЗПБ проблемът с тромбозите като евентуална последица от ваксиниране се преекспонира. „Редки са случаите, но те все пак се анализират“, подчерта той. Проф. Кантарджиев допълни, че тромбозите стават само след първа игла и се случват изключително рядко – на три милиона ваксинирани има една тежка тромбоза. „Случват се при млади жени във фертилна възраст, които взимат контрацептивни средства. Рискът е когато жената е в овулация и получи първа инжекция“, поясни той. Според него, проявите на тромбози са толкова редки, че все още не може да се каже дали механизмът за образуване на тромби зависи от ваксината. Лично моето мнение е да се изчака, защото ако се смени кратката характеристика, може да се използва друга ваксина, но това трябва да стане регулаторно, посочи той, като припомни, че се очаква и становището на българските експерти за прилагането на ваксината на „АстраЗенека“.
В отговор на зрителски въпрос той посочи, че 5-8% от хората не реагират на ваксина и не изграждат имунен отговор. Той съобщи още, че около 2000 проби от вируса са секвенирани и се изследват предполагаеми нови мутации. Проф. Кантарджиев допълни, че през месеците май-юни ще имаме абсолютно достатъчно РНК ваксини.

В ОБЛАСТ ЛОВЕЧ РАСТЕ БРОЯТ НА ДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУС ДЕЦА
През последното денонощие са диагностицирани три нови случая на заразени малолетни от общо 52-ма заболели в област Ловеч, съобщи БНР.
С коронавирус са диагностицирани двегодишно дете от ловешкото село Слатина и деца на 6 и 11 години от Троян. Групата на шестгодишното в детската градина, която то посещава е поставена под 10 –дневна карантина, включително и персонала.
Сред регистрираните 52 случая на заразени с COVID 19 в областта са и трима лекари от Белодробната болница и Многопрофилната в Троян и общопрактикуващ от Ловеч. Най-много за последното денонощие са заболелите в община Ловеч – 31.
Активните случаи в региона намаляват и в момента са 855. Запазва се обаче големият брой на приетите за лечение в болници, които тази сутрин са 222. За последното денонощие са хоспитализирани 15 заболели с COVID. Починали са петима души.

„МЕДИЦИНСКИ НАДЗОР“ ЗАПОЧВА ПРОВЕРКА ЗА 43-ГОДИШЕН МЪЖ ОТ СОФИЯ, КОЙТО Е ПОЧИНАЛ, ЗАЩОТО ЛИНЕЙКАТА СЕ Е ЗАБАВИЛА
43-годишен мъж от София, който имал симптоми на COVID-19, е починал, защото от Спешна помощ не се отзовали навреме на повикванията. Това твърди майката на Станислав Илиев пред Нова телевизия. По нареждане на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов Изпълнителната агенция „Медицински надзор” започва проверка по случая, информира Zdrave.net.
На 2 април жената, която е с положителен PCR тест, звъняла пет пъти на телефон 112, като обяснявала, че синът й е висока температура, отпадналост и хрипове. Екип обаче така и не отишъл на адреса през деня. На следващата сутрин – 3 април, мъжът издъхнал. Тогава дошла и линейка, а екипът само констатирал смъртта.
„Потвърждавам повечето неща, които госпожата каза. Единствено и на 112, и на нашите телефони липсва запис около полунощ, в който да е отказана линейка. Повикванията на госпожата са повече от 5. През цялото време тя е била питана за промяна в състоянието на момчето”, казва пред Нова телевизия и говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска. По думите ѝ на 2 април в Центъра са имали 508 повиквания, от които половината са били изключително спешни. „През цялото време е следено състоянието на пациента, приблизително през около час жената е била питана за показателите му. Прави се триаж на пациентите. Адресът е бил забавен, защото е имало много спешни случаи. На сутринта изваждаме линейка от адрес, защото това което госпожата подава като информация, вече показва спешно състояние. След изваждането от адрес, екипът е пристигнал за 14 минути“, добави Сунгарска.

Проф. Асена Сербезова: С ВАКСИНИРАНЕТО ПО-БЪРЗО ЩЕ СТИГНЕМ ДО ВИСОК ПРОЦЕНТ ОБЩЕСТВЕН ИМУНИТЕТ
Въпреки безпрецедентната ситуация заради пандемията и разработването на средства за защита от много компании, процесът на ваксиниране на населението у нас можеше да се организира по-добре. В това се включват заявени количества, дати на доставка, определянето на минимални запаси, логистика, както и отчитането предпочитанията на хората. Не на последно място трябва да отчитаме значението на комуникацията пред и с обществото – да има последователни, непротиворечиви послания на достъпен език. Това коментира пред Радио София проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.
„Сега берем плодовете на недоверието и на недостатъчните инвестиции в здравеопазването и здравната просвета през последните години“, изтъкна тя. „Положителното е, че се забелязва повишен интерес към ваксинирането. Трябва обаче институциите да са арбитър в инфодемията, да се подава достоверна и ясна информация. Регулаторните органи са длъжни и да разясняват. За всеки препарат трябва да се гледа съотношението риск-полза. И преди са спирани или ограничавани медикаменти за повече изследвания на безопасността. Гражданинът, пациентът ще съдейства, ако е достатъчно информиран“, допълни проф. Сербезова.
По думите ѝ има пряка връзка между имунитета и психиката. Знанията са условие за по-добро психическо състояние. В зависимост от индивидуалните ни характеристики страхът и паниката могат да усложнят дадено заболяване от два до 100 пъти.
Експертът припомни, че СЗО препоръчва създаването на около 70% обществен имунитет. Ваксинирането помага той да се постигне по-бързо, отколкото създавания по естествен път, чрез преболедуване.

ПЕТ МОБИЛНИ ЕКИПА ИМУНИЗИРАТ В ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ
Регионалната здравна инспекция и Центърът за спешна медицинска помощ в Търговище създадоха организация за мобилна ваксинация на желаещите трудноподвижни хора. Обособени са пет мобилни екипа, като във всеки са включени по един лекар, медицински специалист и шофьор. За да се планира дейността, е открита и специална телефонна линия, на която става записването: 0601/6 75 59. След като бъде набран необходимият брой желаещи в даден маршрут, екипът осъществява ваксинацията по домовете, като организацията е валидна за всички общини в Търговищка област, разказа за БТА директорът на РЗИ-Търговище д-р Венка Стоянова.
Екипите са съставени от специалисти от Търговище и Попово. “Затова първо ще съберем данните за желаещи и едва тогава ще ги обсъдим с колегите от ЦСМП и ще се организират лъчове за да се направят ваксинациите в дома на пациента”, обясни д-р Стоянова.
Към момента специалистите разполагат с дози от ваксината на “АстраЗенека” и с дози на ваксината на “Пфайзер”, когато има налични количества. “Имаме ограничени количества “Пфайзер”, но имаме уверението, че ще започнат да ни разпределят по-големи количества. Към момента даваме по два флакона на личните лекари седмично, защото получаваме по 50-60 за цялата област. Даваме и на болничните пунктове. От “АстраЗенека” имаме предостатъчни количества, но засега предпочитанията на хората, пожелали да се ваксинират, са към Пфайзер”, каза още д-р Венка Стоянова.

ОПРЕДЕЛИХА СЪСТАВА НА ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ ПО ТРАНСПЛАНТАЦИЯ
Определен е съставът на Етичната комисия по трансплантация, информира Zdrave.net като се позова на решение от Министерския съвет.
Комисията дава становища по деонтологични и етични въпроси в областта на трансплантацията и разрешава вземане на органи и тъкани от лица в предвидените в
Закона за трансплантацията на органи, тъкани и клетки случаи. В състава на Комисията са включени доказани професионалисти в областта на медицината, правото, теологията и психология, както и двама служители на Министерството на здравеопазването.
За председател на Етичната комисия по трансплантация е определен доц. д-р Бранимир Спасов, директор на Специализираната болница за активно лечение по хематологични заболявания. За членове на комисията са определени проф. д-р Стоян Миланов – началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛСМ „Пирогов“ и републикански консултант по анестезиология и интензивно лечение, доц. д-р Радка Горанова-Спасова – преподавател в Катедрата по биоетика към МУ – София, доц. Нели Градинарова – преподавател в Катедра по биоетика към МУ – София. В Комисията влизат още д-р Николина Семерджиева – специалист по нервни болести в Клиника по интензивно лечение на нервни болести към МБАЛНП „Св. Наум“, доц. Костадин Нушев – преподавател в Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Елица Брънкова – клиничен психолог в МБАЛНП „Св. Наум“, д-р Ивиан Бенишев – директор на дирекция „Медицински дейности“ в Министерство на здравеопазването, и Надежда Бранковска – директор на дирекция „Правна“ в Министерство на здравеопазването.

1104 БЪЛГАРИ ЧАКАТ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ
1104 българи чакат за трансплантация, сочат последните данни на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, информира Zdrave.net.
988 от пациентите чакат за трансплантация на бъбрек. По 43-ма души чакат за черен дроб и за сърце. 20 са чакащите за бял дроб, за панкреас – 9, а един българин има нужда от трансплантация на тънко черво.
14 са извършените трансплантации от началото на годината у нас. При последната съобщена трансплантация шанс за живот получиха 6-годишно дете, 48-годишен мъж и 58-годишна жена. Донор бе 39-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт вследствие на черепно-мозъчна травма.
Изминалата 2020 година, която премина под знака на епидемията от COVID, повлия силно негативно на процеса на трансплантации у нас. Общият брой на извършените трансплантации за цялата година е бил 16, като трупните донори са били 4. За сравнение през 2019 трупните донори бяха 16, а трансплантациите – 53.
За проблема призна и здравният министър проф. Костадин Ангелов, който в писмен отговор на депутатски въпроси в началото на годината посочи, че „в условията на COVID-19 ръстът на донорството в България е изключително нисък, което допълнително води до малък брой извършени трансплантации, в това число и белодробни“. Поради пандемичните мерки както у нас, така и в ЕС, обучението на наши лекари във Виена също бе преустановено.
От статистиката на ИАМН става още ясно, че откакто сме асоцииран член на Евротрансплант, която обединява няколко европейски държави с цел взаимно подпомагане в областта на донорството, страната ни е получила само един бъбрек от донор от чужда страна. 33 са дарените от България органи за нуждаещи се пациенти за страните от международната мрежа.
В началото на 2020-та година страната ни се присъедини и към FOEDUS – платформа за обмен на органи между различни държави, като за момента чрез нея сме помогнали с пет органа на чакащи за трансплантация в страните от сътрудничеството, но не сме получили нито един за български пациент.

УМБАЛСМ „ПИРОГОВ“ ЩЕ ПРЕДОСТАВЯ БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ ЗА ПАЦИЕНТИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА
COVID-19 постави пациентите с други заболявания в безпрецедентна изолация. Стотици българи продължават да отлагат срещата си със специалист, докато състоянието им не изисква неотложна медицинска помощ. В тяхна подкрепа най-голямата спешна болница в България УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ще провежда безплатни консултации, които ще достигнат и до пациентите от цялата страна, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение
В фокуса на внимание са страдащите от ICTER или така наречената Жълтеница, както и тези с онкологични заболявания на жлъчно-чернодробната и панкреасна система и на стомашно-чревния тракт.
Системната среща със специалист е задължителна за пациентите с онкологични заболявания на черния дроб, панкреаса, стомаха и червата и е гаранция за това, че проблемът ще бъде под контрол, изтъкват специалистите.
Първият ден за безплатен преглед лично от началника на Клиниката по хирургия доц. Добромир Сотиров е 17 април, събота. При стриктно спазване на противоепидемичните мерки ще бъде разкрит кабинет в Медицинския център „Н. И. Пирогов”. Желаещите могат да се запишат за консултация всеки ден от 09:30 до 18:00 часа на телефон 0885 336 431. Информация за следващите безплатни консултации ще може да се намери на #ИзлезОтИзолацията