НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.03.2021)

6948 ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ
2019 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа, 1273 от които са установени с PCR, а 746 – с бързи антигенни тестове. Общо 10 614 са тестовете, направени през изминалото денонощие. 7320 от тях са PCR, а 3294 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 44; Бургас – 223; Варна – 172; Велико Търново – 11; Видин – 4; Враца – 76; Габрово – 12; Добрич – 19; Кърджали – 12; Кюстендил – 70; Ловеч – 34; Монтана – 27; Пазарджик – 58; Перник – 44; Плевен – 82; Пловдив – 136; Разград – 16; Русе – 42; Силистра – 19; Сливен – 75; Смолян – 24; София област – 116; София град – 552; Стара Загора – 40; Търговище – 15; Хасково – 39; Шумен – 20; Ямбол – 37.
277 878 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента. 42 046 са активните случаи. Излекуваните лица са 224 598, от които 1118 са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 6948 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. От тях 522-ма са настанени в интензивни отделения или клиники.
337 904 са общо поставените дози от ваксините срещу COVID-19 у нас към момента, като 1244 от тях са поставени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 10 791. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 34. От тях 6 са установени при лекари, 10 – при медицински сестри, 8 – при санитари, 1 – при фелдшер и 9 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 11 234. През последното денонощие са регистрирани 38 нови случая.

ОТ 1 МАЙ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОТКРИЕ НОВИЯ ТУРИСТИЧЕСКИЯ СЕЗОН ПРИ КОНКРЕТНО РАЗПИСАНИ ПРАВИЛА И МЕРКИ
От 1 май България ще открие новия туристическия сезон при конкретно разписани правила и мерки в местата за настаняване и хранене. Това стана ясно по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Рожен, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на Министерския съвет.
„Много е важно туристическият бранш да се подготви още отсега за сезона, както и туристите да са информирани при какви условия ще посещават страната ни“, подчерта премиерът Борисов.
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че за туристите, които желаят да посетят България, ще бъдат осигурени зелени коридори. Министър Ангелов посочи, че най-важното е участието на страната ни в т. нар. електронен зелен сертификат за пътуване, който гарантира всеки турист да има три възможност – или да е ваксиниран, или да е прекарал заболяването и да има антитела или да представи отрицателен писар тест. „Ние ще дадем тази възможност на всички туристи и по този начин ще улесним придвижването на всеки един, който иска да посети страната ни“, посочи още министърът на здравеопазването.
„През предстоящите майски празници ще има прогнозируемост както за фирмите от бранша, така и за българските и чуждестранни туристи“, заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова. Тя посочи, че всички противоепидемични мерки в местата за настаняване и хранене, които ще бъдат оповестени утре, са съгласувани с Министерството на здравеопазване.
В рамките на посещението си в Рожен министър-председателят Борисов коментира и писмото, в което той заедно с още петима европейски лидери призовават за дискусия на европейско ниво относно доставките на ваксини срещу COVID-19. Премиерът изтъкна, че най-справедливото решение за разпределение на ваксините срещу COVID-19 е въз основа на процента на населението на всяка страна членка. „Европейската комисия ни посочи одобрените ваксини и ние сме поръчали от всички. С изключение на „Модерна“, която си спазва договора, другите компании не го спазват. Ние не искаме нищо друго от ЕК, освен да ни дадат това, което сме договорили“, категоричен бе премиерът Борисов по отношение на доставките на ваксини за държавите членки.
Министър-председателят добави, че България винаги е спазвала европейските правила и е действала според тях. „Но като не сме сключвали договор с производителите на ваксини, а ЕК ги е сключвала, ние питаме ЕК – кога ще пристигнат договорените количества за България“, посочи Бойко Борисов. Той изрази надежда Европейската комисия да вземе необходимите мерки.

НОВИ ОГРАНИЧЕНИЯ ОТ УТРЕ В НЯКОИ РАЙОНИ НА СТРАНАТА ЗАРАДИ COVID-19
Посещенията на децата и служителите в детските градини на територията на Община Сунгурларе и в Свищов ще бъдат спрени от утре, 15 март. От утре на територията на Варна и областта се преустановяват присъствените занятия за учениците от VI до XII клас, информира БНР.
От утре се спират и присъствените учебните занятия в Пазарджик, Свищов, Кюстендил, Добрич, Сливен за различни възрасти и класове. Забраняват се посещения на малолетни и непълнолетни лица в търговските центрове без придружител.
Провеждането на културни и развлекателни мероприятия се допуска при използване на ограничен капацитет, намалява се работното време на заведенията за хранене.
По отношение на семейните и групови тържества или тъжни обреди в някои населени места е решено ограничение на броя присъстващи. Спира се плановият прием и плановите операции в болниците, забраняват се посещенията.

Проф. Тодор Кантарджиев: ДО КРАЯ НА НОВАТА СЕДМИЦА МОГАТ ДА СЕ ВЪЗОБНОВЯТ МАСОВИТЕ ВАКСИНАЦИИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
До края на новата седмица могат да се възобновят масовите ваксинации срещу коронавируса, тъй като се очакват още 56 000 ваксини на „Пфайзер/Байонтех“ и на „Модерна“. Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса.
Специалистът подчерта, че и трите ваксини, които се използват у нас за имунизация срещу коронавируса, нямат повече нежелани ефекти от тези, които години наред се поставят на децата в нашата страна.
„Не сме ощетени значително при разпределянето на ваксините в Европейския съюз… Водят се преговори на високо политическо ниво за копиране на невъзможността на обещаното от фирми, на което им е платено. Нашето правителство е в правото си да разговаря с други производители на ваксини, регистрирани в ЕС, за да търси начин за компенсиране на това, което някой не си е изпълнил като търговски задължения“, изтъкна проф. Кантарджиев. В предаването „Неделя 150“ той уточни, че се чака писмено становище на европейския регулаторен орган за качеството на ваксината на „АстраЗенека“, за да се възобнови масовата имунизация у нас.
„Качеството и нежеланите ефекти на тази ваксина бяха малко преекспонирани… Жената в Пловдивско не е била ваксинирана с партидата, която европейски държави спряха. Тази жена се оказа с доста съпътстващи заболявания и в недобро общо състояние. Чакаме данните на патоанатомите от аутопсията. Вероятността смъртта да е причинена от ваксината е малка“, каза проф. Тодор Кантарджиев и посочи, че за тази една година „имаме вече изграден потенциал, възможност да откриваме нови мутации, които определят мозаичността на болестта“.
„Доста хора разбраха, че едни не тежки мерки могат да се спазват и да се ограничи разпространението на болестта… Много работа се свърши за тази една година. Хората трябваше да разберат, че при мерки и дисциплина случаите щеше да са по-малко“, подчерта експертът.
В различни области на страната нивото на разпространение на британската генетична линия е различно. Най-осезаемо е в Кюстендил, Плевен и Благоевград. Проф. Кантарджиев припомни за по-силната заразност на този вариант на коронавируса.

Д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София: ЩЕ ПОСТАВИМ ИЗИСКВАНЕ ЗА ЛОГИСТИКАТА, ЗА РЕД НА ПОЛУЧАВАНЕТО НА ВАКСИНИТЕ
„Недъзите и хаосът в получаването на ваксините от личните лекари трябва да бъде преодолян, за да се възстанови процесът и ние да имаме потенциал да убедим пациентите си отново да се доверят и да поискат да се ваксинират“. Това поясни пред БНР д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София.
Той подчерта, че организацията ще постави някои изисквания: „Ще поставим изискване за логистиката, за ред на получаването на ваксините. Искаме да имаме достъп до всички възможни ваксини. Искаме да обхванем възрастните хора, тези със съпътстващи заболявания. А не хаотично да се ваксинираме масово“.
В предаването „Неделя 150“ д-р Миндов сподели, че хората масово се отказват от предварително заявено желание за ваксиниране с „АстраЗенека“. Той е поставил общо 90 дози, но нито един от тези пациенти не е съобщил за тежка странична реакция.

ВСЕ ПО-МАЛКО СА СВОБОДНИТЕ ЛЕГЛА В „МБАЛ – КЮСТЕНДИЛ“
Незаетите легла в двете COVID отделения на кюстендилската болница вече са под 20, към тази сутрин приетите за лечение от коронавирус са 73-ма при капацитет 90, обяви директорът на болницата д-р Александър Величков.
„Не отминава, задържа. Бих казал, че задържа като едно плато, едно високо плато. Тази сутрин са 73 болните. Девет души съм приел за една нощ, това е само за нощта… Не сме връщали никой без нужда. Имам притеснения сериозни, но засега се оправяме“, обясни д-р Величков.

НАД 10 ХИЛЯДИ ДЕЦА У НАС СА СЕ РОДИЛИ С ПОМОЩТА НА ИНВИТРО ПРОЦЕДУРИ
Мария Янева е председател на Фондация “Искам бебе”, която е създадена преди 14 години. Тя е чакала да роди дете 11 години. Сега Мария Янева се радва на 4-годишния си син Ради.
“Имаме родени над 3 хиляди български деца с нашата помощ, а от Държавния фонд “Инвитро” вече са над 10 хиляди български деца”, каза Мария Янева в интервю за БНР. 50 общини изпълняват програма за подпомагане на двойки за инвитро процедури, допълни тя.
“Предстои ни кампания, която е покана към общините, които нямат създадена такава програма да бъде създадена. А към тези, в които съществува, имаме предложение да бъде включено за финансиране подкрепа и за донорското инвитро”, уточни Янева.
От 8 март ръководството на верига спортни обекти, 8 от които са в София и един в Пловдив, стартира кампания в помощ на двойки, които не могат да имат деца. Събират се средства, като амбициите са да бъдат осигурени пари поне на две семейства за инвитро процедури.
Между 7 хиляди лева и 15 хиляди лева струва една инвитро процедура, като не винаги резултатът е успешен.
“Искаме да се включим в такива благотворителни кампании, защото на днешно време знаем, че всеки има нуждата да помага, да направи нещо добро. В крайна сметка доброто е най-важното на този свят и в бъдеще ще се включваме в такива благотворителни кампании”, каза Вили Томова, представител на спортните обекти и организатор на кампанията.