НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.02.2022)

МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ – РАЗГРАД СПЕШНО СЕ НУЖДАЕ ОТ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
Многопрофилната болница за активно лечение “Св. Иван Рилски” в Разград спешно се нуждае от медицински сестри, за да гарантира качествена медицинска помощ за пациентите, съобщиха от лечебното заведение. За БТА директорът на болницата д-р Гечо Жеков каза, че във всички отделения на болницата има нужда от медицински сестри. Най-голям по думите му обаче към момента е недостигът в Инфекциозното отделение, където от седем сестри четири са болни. Много е трудно да се организират дежурствата на останалите три сестри. А тези, които искаме да командироваме от други отделения, отказват да работят с пациенти с коронавирус и подават заявления за напускане, обясни д-р Жеков. Според него ситуацията в лечебното заведение с липсата на медицински сестри е сериозна. Освен чрез обяви, търсим персонал и чрез телефонни обаждания, отправен е апел и към медицински сестри от учебните и детски заведения да започнат работа в разградската болница.
Недостиг в лечебното заведени има и на лекари. По думите на д-р Жеков въпреки добрите условия за работа и високите възнаграждения, проблемът с липсата на достатъчно медицински кадри в разградската болница остава нерешен от години.
Директорът на здравното заведение обърна внимание, че заради липсата на персонал обаче не би допуснал затваряне на отделения. В определени моменти може да се стигне до временно преустановяване дейността на някои отделения, но в никакъв случай пациентите няма да останат без медицинска грижа, допълни д-р Гечо Жеков.

203-МА ДУШИ С COVID-19 СА ПОСТЪПИЛИ В БОЛНИЦА, 3 148 СА РЕГИСТРИРАНИТЕ ИЗЛЕКУВАНИ НА 13 ФЕВРУАРИ
1 539 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие, от които 455 са установени с PCR, а 1 084 – с бързи антигенни тестове. 78,04% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
10 061 e общият брой на тестовете, направени през последното денонощие – от тях 1 439 са PCR, а 8 622 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 30; Бургас – 124; Варна – 278; Велико Търново – 27; Видин – 10; Враца – 36; Габрово – 25; Добрич – 13; Кърджали – 12; Ловеч – 13; Монтана – 25; Пазарджик – 45; Перник – 32; Плевен – 50; Пловдив – 89; Разград – 11; Русе – 35; Силистра – 11; Сливен – 28; Смолян – 5; София област – 44; София град – 380; Стара Загора – 114; Търговище – 18; Хасково – 20; Шумен – 51; Ямбол – 13.
Общо 1 036 824 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента. 258 250 от тях са активни. 744 170 са излекуваните лица, 3 148 от които – регистрирани през изминалите 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 6 236 пациенти с доказан COVID-19, 616 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 203, от които 90,64% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
4 245 453 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция са поставени у нас общо до момента, 1 000 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 22 361 лица-медицински служители. 19 нови случая са регистрирани през последните 24 часа: от тях три са установени при лекари, пет – при медицински сестри, седем – при санитари и четири – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19, са 34 404. Нови 45 случая са регистрирани през последното денонощие. 93,33% от починалите лица не са били ваксинирани.

СРЗИ ВЪЗСТАНОВИ ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ И ПЛАНОВАТА ОПЕРАТИВНА ДЕЙНОСТ В БОЛНИЦИТЕ И КОМПЛЕКСНИТЕ ОНКОЛОГИЧНИ ЦЕНТРОВЕ В СОФИЯ
Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) възстанови плановия прием и плановата оперативна дейност във всички лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на София-град, считано от днес. За това информира Zdrave.net като се позова заповедта на директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.
Все още обаче остават забранени свиждания в болниците, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий.
Плановият прием в лечебните заведения беше спрян на 10 януари 2022 г. заради увеличаващия се брой на новозаразени лица с COVID. Решението за отмяната му пък беше взето на заседанието на Областния кризисен щаб през миналата седмица.
С друга заповед директорът на СРЗИ нарежда на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ да е в готовност при необходимост да разкрие 4 педиатрични интензивни легла за лечение на пациенти с COVID-19.

БЛИЗО 700 ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПОСТАВЕНИ ПРЕЗ УИКЕНДА В СТОЛИЧНИТЕ ОБЩИНСКИ „ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“
Общо 667 ваксини срещу COVID-19 са поставени на 12 и 13 февруари в столичните общински „зелени коридори“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Столичната община.
През двата почивни дни работиха 10 кабинета за имунизация – две метростанции, пет търговски центъра, 12-ти ДКЦ, Многопрофилната болница „Княгиня Клементина“ (бивша Пета МБАЛ) и Културният дом в ж.к. “Дружба“.
Тази седмица в делничните дни столичани имат възможност да се имунизират в следните общински пунктове: В общинските ДКЦ-та с номера 8, 11, 12, 13, 18, 20 и 24.
В две от общинските болници: Втора МБАЛ (работно време – от 09:00 до 14:00 часа) и МБАЛ „Княгиня Клементина“ (работно време – от 10:00 до 17:00 часа).
През седмицата работят и двата пункта в метрото, но с различно работно време: в метростанция “НДК” – от 8:00 до 14:00 часа в понеделник, сряда и петък, и от 13:00 до 19:00 часа – във вторник и четвъртък, в метростанция „СУ „Св. Климент Охридски“ – от 13:00 до 19:00 часа всеки работен ден.
Продължава и инициативата на Столична община по идея на кмета на София за ваксинация на колективи на място. Това се извършва при предварителна заявка от предприятия и фирми. На сайта на Контактния център на Столична община е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.

Богдан Кирилов: ГОТВЯТ РАЗРЕШЕНИЕ НА АЛТЕРНАТИВЕН МЕДИКАМЕНТ НА ПУЛМИКОРТ
„Необходимо е да се подходи комплексно и да се намери балансът на база доставките в страната и алтернативите от останалите продукти“. Това каза пред Нова телевизия изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов по повод системния недостиг на кортикостероида Пулмикорт, информира Zdrave.net.
„Продължаваме усилията за осигуряване на допълнителни количества от други държави членки. Също така е комуникирано с компанията и възможността за осигуряване на чуждоезични опаковки при необходимост и при възможност”, допълни той. По думите на Кирилов на финален етап е международна процедура по разрешаване за употреба на друг лекарствен продукт със същата активна съставка и същата лекарствена форма.
„Пулмикорт е едно от важните лекарства за лечение на детска астма във възрастта до 5 години. Ние винаги, всяка година, имаме някакъв тип дефицит. Свикнали сме за децата да има преходни липси. Но когато те станат повече от месец или два, се усещат критично на пазара. Проблемът вече е над четири месеца, категорично”, каза пулмологът доц. Рада Маркова, управител на детска поликлиника.
„Хората ги закупуват, иначе лечението на тези деца трябва да спре по принуда. Имаме и такива случаи, при които при спряно лечение децата идват с пристъпи, които трябва да овладяваме. Ние самите за клиниката, тъй като изчерпваме запасите си, трябва да намерим медикаменти от Турция и да прилагаме при деца в спешно състояние”, допълни тя.
Въпреки че в страната през януари бяха внесени 19 000 опаковки, медикаментът отново липсва. Екипи на Нова телевизия са обиколили над 30 аптеки в страната, за да проверят ситуацията. Намират Пулмикорт само в една, но ограничението е по един блистер на човек.
Любомира Станчева от Фондация „Нашите недоносени деца” разказа, че също се е сблъскала с недостига на медикамента в аптеките, докато се опитва да помогне на свои близки да открият лекарството. „Обиколихме около 20-25 аптеки. Успяхме да съберем два блистера общо взето. Навсякъде казват, че го няма. Един блистер има пет дози, които могат да стигнат в най-добрия случай за пет дни. А на моите близки беше изписано за три месеца. И един блистер няма да им стигне”, сподели тя.

СПОР МЕЖДУ ПОМОЩНИК-ФАРМАЦЕВТИТЕ И НЗОК ЗА ФИНАНСОВОТО СТИМУЛИРАНЕ НА РАБОТЕЩИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ
Вече цяла година Българската асоциация на помощник-фармацевтите алармира, че има проблем с прилагането от страна на Националната здравно-осигурителна каса на чл.5 от Закона за бюджета на НЗОК. Работещите в болничните аптеки помощник-фармацевти реално не получават предвидените допълнителни средства от 360 лв. месечно за периода на епидемичната обстановка. От Здравната каса твърдят, че помощник-фармацевтите нямат право на тези средства, а от съсловната организация оспорват позицията на Касата, информира БНР.
Проблемът се заражда още на 12.01.2021 г., когато Надзорният съвет на НЗОК в противоречие на закона взема решение и приема правила за условията и реда за заплащане на средства на изпълнителите на болнична медицинска помощ на допълнителни трудови възнаграждения на медицинския персонал за срока на обявена извънредна епидемична обстановка.
Позоваването е на текст от Закона за здравето. В него се уточнява, че професионалисти по здравни грижи са само тези, които са изброени в Кодекса за професионалната етика на медицински сестри, акушерки и асоциирани медицински специалисти.
Цяла година НЗОК отказва да признае грешката си, с което отказва да изпълни волята на законодателя от 24.11. 2020 г., като в писмата си до Българската асоциация на помощник-фармацевтите дава грешни тълкувания на съществуващото законодателство.
Кореспонденцията трае вече година, за проблема е известен и омбудсманът, разказва Лилия Петрова, председател на Асоциацията на помощник-фармацевтите. По думите ѝ обхватът на професионалистите по здравни грижи е погрешно тълкуван и ощетява колегите ѝ.
Петрова цитира в подкрепа на тезата си и законите за висшето образование и за съсловните организации, както и единните държавни изисквания за придобиване на висше образование.
Ако в новия бюджет на НЗОК помощник-фармацевтите бъдат включени в отделен ред, както предлагат от Касата, това означава, че парите ще бъдат получени само за 2022 г., коментира Лилия Петрова пред БНР. „А за 2021 г., за 12 месеца, колегите си губят средствата“, допълни тя.

Веска Събева: НЯМА ПРОТОКОЛ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ С ЕПИЛЕПСИЯ, КОИТО ИМАТ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
“За две години пандемия все още нямаме изработен протокол за лечение на деца и възрастни с епилепсия, които имат коронавирусна инфекция”, каза за БНР Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).
“Пред тези две години има влошаване на състоянието, на основното заболяване на епилептиците, защото пандемията ни постави в много трудна ситуация. И пациенти, и лекари бяха поставени в риск. Според мен причината за това е, че не бяха изработени медицински протоколи от различните специалисти за всички тежки хронични заболявания как да се лекуват при заразяване с коронавирус.
Ние поискахме да има такива протоколи още през 2020 година. И тъй като това са тежки, специфични заболявания, при които изписването на различни антибиотици трябва да бъде точно преценено кои да бъдат, научните дружества трябваше да излязат с такива протоколи за лечение и проследяване на всяко заболяване. Така, че и достъпът да не бъде затруднен. И когато лекуваш, да не вредиш.
Защото някои от медикаментите за COVID-19 могат да влошат състоянието на пациента с епилепсия или да намалят действието на медикаментите по основното му заболяване”, това разказа за БНР Веска Събева, която от над 30 години се грижи за дете с епилепсия.
Председателят на Асоциацията обърна внимание и на това, че няма Комисия, която да поясни дали децата и възрастните хора с епилепсия могат да се ваксинират срещу коронавируса: “Тъй като това са пациенти, които след установяването на заболяването са освободени от ваксинация. Това са тези с тежката форма на епилепсия и с още друго придружаващо заболяване. Но сега част от тях ме питат какво да правят? Тези, които са убедени, че са развили епилепсия вследствие на ваксина, тях не можеш с нищо да ги убедиш да се ваксинират, но има и други, които искат да знаят могат ли да си поставят ваксина.“

НА БЪЛГАРСКИЯ АПТЕЧЕН ПАЗАР ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЛИПСВАТ ОСНОВНИ ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ТЕЖКА ЕПИЛЕПСИЯ
На българския аптечен пазар продължават да липсват основни лекарства за лечение на тежка епилепсия. На това обърна внимание председателят на Българското дружество против епилепсия доц. д-р Петя Димова днес по време форум, посветен на Световния ден за борба със заболяването.
„Не се работи и за въвеждането на отдавна утвърдени и ефективни методи за лечение, които у нас все още се водят алтернативни. Един от тях е терапия с кетодиета. Все още на държавно ниво не се прави нищо за обучаването на специалисти, които да провеждат кетодиета за малките деца с епилепсия. Налага се да насочвам родителите да водят децата си при колеги в Солун, които за наше щастие се отнасят с разбиране и ни сътрудничат“, обясни доц. Димова.
Наскоро от българския аптечен пазар е изтеглено още едно основно лекарство за епилепсия. „Откакто съществува нашата Асоциация, от България производителите са изтеглили общо 17 лекарства. Затова призоваваме Министерството на здравеопазването и Здравната каса да осигурят фонд, който да гарантира за пациентите, дори да са малко на брой, изтеглените от българския пазар лекарства. Сега сме принудени да продължаваме да ги търсим и купуваме от чужбина. Куфарната търговия продължава“, отбеляза от своя страна председателят на АРДЕ Веска Събева.
По време на събитието за отбелязване на деня бяха засегнати и други теми, засягащи хората с епилепсия. Експертът от офиса на СЗО в България доц. Михаил Околийски изтъкна колко е важно здравното образование в училище, за което вече е предвидено и финансиране в бюджета на МОН. Той разказа и че специално за младите хора с епилепсия е водил лично лекции по сексуално образование и здраве в единствения засега в България Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с епилепсия в София.
От АРДЕ от своя страна уточниха, че подготвят отварянето на нов център за хора с епилепсия в Търговище. От Министерството на труда и социалната политика пък увериха, че скоро ще бъде изработена национална карта за нуждата от социални услуги в страната и че ще съдействат за отварянето на нови центрове за социална рехабилитация и интеграция в страната. Това е предвидено в новия Закон за социалните услуги.
Евродепутатът и посланик на хората с епилепсия от България и Европа Цветелина Пенкова от своя страна обяви, че тази година в Европарламента ще се изработи директива, задължаваща до 2030 г. държавите членки да осигурят достъпност на социалната среда за всички хора с увреждания.
Световният ден за борба с епилепсията – 14 февруари, бе отбелязан днес с изложба на картини, нарисувани от деца с епилепсия. Изложбата „Това е моята мечта, харесва ли ти, мамо?“ бе представена в Ларгото под купола в центъра на София. Инициативата е на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ), която тази година навършва 24 години.

ИЗНЕРВЕН БАЩА СЧУПИ ВХОДНАТА ВРАТА НА ФСМП-ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Изнервен баща счупи входната врата на Спешния център в град Гоце Делчев, информира Zdrave.net като се позова на „Дарик“.
Мъжът строшил с ритници входната врата, защото дежурните медици не приели веднага детето му за преглед.
Екшънът се разиграл в неделя вечерта. Бащата потърсил медицинска помощ за 10-месечното си бебе. Медиците обаче не го приели веднага и това предизвикало гнева на мъжа, който потрошил входната врата.
„В същия момент колегите са имали спешен пациент с кардиологичен проблем. Екипът му оказвал помощ. Казали на родителя на детето, че ще ги приемат веднага след това. Той обаче отправил вербални заплахи към тях, счупил вратата и си тръгнал”, каза д-р Красимир Михайлов, директор на ЦСМП – Благоевград.
За агресията веднага е уведомена полицията, която е открила мъжа. Той е обещал да поеме разноските за счупената врата.