НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.02.2021)

Министър Ангелов: ЗДРАВНАТА СИСТЕМА Е АБСОЛЮТНО ГОТОВА ЗА НОВО НАТОВАРВАНЕ ЗАРАДИ ЗАБОЛЕЛИ ОТ COVID-19
Ако има отново натиск от пациенти, здравната система е абсолютно готова. В това бе категоричен пред премиера Бойко Борисов здравният министър проф. Костадин Ангелов. Двамата посетиха многопрофилната болница за активно лечение в Исперих заедно с министъра на финансите Кирил Ананиев, съобщи Zdrave.net като се позова на информация от Министерски съвет.
„Болниците разполагат с цялата апаратура както за реанимацията, така и за отделенията, имат всички предпазни средства, дезинфектанти, лекарства, консумативи. Така че нямаме никакви притеснения, всички болници в страната са подготвени“, заяви министър Ангелов.
„Още 14 дни трябва да издържим, заради вас, лекарите, защото вие самите казвате, че отново подготвяте COVID-отделенията. Преди болниците бяха пълни на 70%. Днес нивата ни са много добри – 26-и сме в Европа по заболеваемост, но това се дължи и на вас, докторите, сестрите, лаборантите, на РЗИ, на всички, които работят“, заяви министър-председателят пред екипа на болницата в Исперих.
Премиерът изказа благодарност към медицинските екипи в страната за работата, която вършат не само за справяне с новия вируса, но и за лечението на всички останали заболявания. „Много голямо благодаря. С финансовия министър ви гарантираме, че до 28 февруари ще си получите парите за работата на първа линия и увеличението на заплатите“, категоричен бе премиерът Борисов.
Министър-председателят припомни, че през изминалата година правителството е отпуснало 50 милиона лева на лечебните заведения, които поддържат 50% от леглата си за лечение на COVID-19. От тези средства болницата в Исперих е получила близо половин милион лева. „За първи път финансираме и общински болници, защото хората като дойдат не правят разлика дали е общинска или държавна болница, искат да са добре излекувани и това тук е направено“, добави премиерът Борисов. По този начин държавата за първи път директно финансира общински болници. От всичките 56 болници – 26 са със смесено държавно и общинско участие, 14 са само общински както е болницата в Исперих, поясни министър Ангелов.
Премиерът потвърди, че от 1 март отварят ресторантите, а от понеделник се възобновява присъственото обучение за учениците от всички паралелки в малките населени места.
“На всеки Европейски съвет настоявам пред колегите да се въведе Единен медицински протокол”, каза още премиерът. По думите му този протокол трябва да се въведе и за целия свят. „Сега една държава затваря границите, едни искат PCR тестове, други ваксини, трети не искат“, поясни Борисов.
В рамките на посещението на премиера в Исперих директорът на болницата д-р Абдуллах Заргар изказа благодарност към българското правителство за бързата реакция на държава, с която той получи българско гражданство, каквото е изискването, за може да продължи да заема поста директор на болницата.
В рамките на мандата правителството е отпуснало 2,5 млн. лева за община Исперих за рехабилитация на уличната мрежа в града и околните населени места в рамките на общината. Местната управа изтъкна пред премиера Борисов, че благодарение на подкрепата през тези години градът не спира да се благоустроява като инфраструктурата става все по-добра, допълват от МС.

506 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ 24 ЧАСА
506 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. 376 от тях са установени с PCR, а 130 – с антигенни тестове. 6537 са общо тестовете, направени през последното денонощие, 4783 от които са PCR, а 1754 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 18; Бургас – 57; Варна – 36; Велико Търново – 5; Видин – 1; Враца – 11; Габрово – 1; Добрич – 5; Кърджали – 2; Кюстендил – 40; Ловеч – 6; Пазарджик – 23; Перник – 11; Плевен – 13; Пловдив – 18; Разград – 5; Русе – 4; Силистра – 5; Сливен – 35; София област – 15; София град – 170; Стара Загора – 3; Търговище – 1; Хасково – 5; Шумен – 6; Ямбол – 10.
229 516 са общо случаите на новия коронавирус, доказани в България до момента. 23 315 от тях са активни. 196 593 са излекуваните лица, 389 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с потвърден COVID-19, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 3375. От тях 302-ма са настанени в интензивни отделения и клиники.
Поставените до момента дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция у нас са общо 75 320. През последните 24 часа са поставени 626 от тях.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, у нас са общо 9834. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 16. От тях 4 са установени при лекари, 5 – при медицински сестри, 1 – при санитар, 1 – при фелдшер и 5 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 9 608. Нови 14 случая са регистрирани през изминалото денонощиe.

Доц. Ангел Кунчев: ПИКЪТ НА НОВАТА ВЪЛНА ЩЕ БЪДЕ ДОСТИГНАТ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ
„Ако няма спазване на мерките, натрупването на нови мерки няма стойност. Макар че тенденцията не е добра, задържахме добри позиции спрямо другите страни… Пикът на новата вълна ще бъде достигнат преди изборите. Всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. От последните дни имаме 68 положителни проби за британския вариант от 96 направени проби“. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. И уточни: „При британския вариант на вируса има постепенен спад на средната възраст и тя е вече под 50 години. Все повече са случаите при по-млади хора. Този вариант няма промяна в посока на по-тежко протичане, повече усложнения или повече смъртни случаи. Предава се по-бързо“.
Доц. Кунчев поясни, че ваксинацията у нас се определя от доставките и наличните продукти и схема на имунизация като тази в България са направили повечето страни в света, малко са започнали първо с ваксинацията на възрастните хора.
„По повод ваксината на „АстраЗенека“ следваме указанията да се прилага без ограничения във възрастта на пациентите. Нямам съмнения в ефективността на ваксината. Опитът във Великобритания показва, че върши работа… През февруари ще започне ускоряване на доставките на ваксините от всички компании… Не е въпросът на кого кога ще направиш ваксина, а при повишените доставки това да стане максимално бързо…Договорили сме достатъчно количество ваксини, ще може да се избира, но няма да има желаещи да се ваксинират“, допълни доц. Кунчев в предаването „Неделя 150“.
Ако има пречупване на кривата, която в момента върви нагоре, макар и бавно, и ако заболеваемостта се задържи под 200 на 100 000 души население, може да се разгледа опцията за отваряне на заведенията. Но доц. Ангел Кунчев не се ангажира с прогноза кога това ще случи.
„Броят на настанените в болница скочи над 3000, в интензивните отделения – над 300, което е показател, че сме в процес на разрастване… Плаши ме огромната умора в населението. Все по-малко разбиране за мерките ще срещаме, ще срещаме и повече емоционални реакции. Резултатът няма да е добър. Всяко общество ще напише бъдещото си развитие в зависимост от това колко спазва мерките и колко вярва на управляващите си“, изтъкна специалистът.
Прогнозата на доц. Кунчев е, че след навършване на година и половина от появяването на коронавируса и с настъпване на топлото време е реалистично да се мисли, че вирусът ще се самоограничи.
Здравният инспектор отново подчерта, че при 70% имунизиране на населението ще кажем довиждане на епидемията, но „това е трудна задача и не съм оптимист, че ще я постигнем в България“.

СТАРТИРА ВТОРИЯТ ЕТАП НА НАЦИОНАЛНАТА АНТИСПИН КАМПАНИЯ
По повод 14 февруари, който от се отбелязва и като Ден на влюбените, в страната се провежда вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания. Заради противоепидемичните мерки тази година много от инициативите са онлайн, съобщи БНР.
От началото на годината до 11 февруари са открити нови 29 серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ официално в страната са вече 3512 души.
През миналата година 89% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 9% при инжекционна употреба на наркотици.
Най-засегната е възрастовата група 30-39 години, следвана от възрастовата група 20-29 години. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над 5 пъти по-голям от броя на жените.
България е страна с ниско разпространение на ХИВ, като честотата на новорегистрираните случаи на 100 000 души население е 3,7, а средният показател за страните от ЕС през миналата година е 5,4.

МОЩИТЕ НА СВЕТИ СТИЛИАН ПАФЛАГОНИЙСКИ ЩЕ БЪДАТ ВНЕСЕНИ В ПАРАКЛИСА НА ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИЯ ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В СЕЛО ОПИЦВЕТ
Мощите на свети Стилиан Пафлагонийски, наречен още Детепазител, ще бъдат внесени в параклиса на възстановителния център за деца с онкологични заболявания в село Опицвет на 15 февруари, когато е международният ден в тяхна подкрепа, съобщи БНР.
Пламен Белчев, председател на Фондацията на родителите на децата с онкохематологични заболявания, посочи, че всяка година у нас, с онкологични заболявания се регистрират от 150 до 180 деца.
„Над 85% от децата получават възможността да се върнат отново в социалния живот, да бъдат със семействата си, с приятелите си, със съучениците си. Центърът, който построихме, е точно с тази цел. Това е осмият център в света за деца с онкологични заболявания, който основно се занимава с психиката на децата, на семействата, защото пътят, който трябва да извървят до излекуването на детето е много дълъг“, каза Белчев.

В БОЛНИЦА „СВ. ЙОАН РИЛСКИ“ ПРОДЪЛЖАВАТ БЕЗПЛАТНИТЕ ПРЕГЛЕДИ И КОНСУЛТАЦИИ НА ПАЦИЕНТИ С ЕПИЛЕПСИЯ
В болница „Св. Йоан Рилски“ продължават безплатните прегледи и консултации на пациенти с епилепсия. 70 000 души у нас страдат от тази болест. На 15 хиляди от тях лекарства не влияят. През единствения специализиран център за хирургия на епилепсията в университетската болница „Св. Иван Рилски“ досега са минали около 1500 души, съобщи БНР
В около 70% от случаите лекарите са постигнали пълен успех. При около 20% пристъпите са намалели значително, а само 10 на сто не са се повлияли от лечението, посочват специалистите от болницата. Половината от изследваните и оперирани са деца. Доц. Марин Пенков – началник на Отделението по образна диагностика, посочва:
„Огромна е палитрата от заболявания, които могат да протекат с клиниката на епилепсия и е много важно, когато казваме епилепсия да знаем какъв тип епилепсия и защо епилепсия, кое я причинява.“
Два са основните методи за доказване на заболяването. Електроенцефалографията и ядрено-магнитният резонанс. Единственият у нас референтен Център по епилептична функционална хирургия в болница „Св. Иван Рилски“ ще консултира безплатно образните изследвания на пациенти с епилептични пристъпи или други форми на епилепсия до 17 февруари.

УМБАЛ “КАНЕВ” ВЕЧЕ РАЗПОЛАГА СЪС СЪВРЕМЕНЕН АРТРОСКОП В ПОМОЩ НА ПАЦИЕНТИТЕ С РАЗЛИЧНИ СТАВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Клиниката по ортопедия и травматология на русенската болница “Канев” вече разполага със съвременен артроскоп в помощ на пациентите с различни ставни заболявания, съобщи БНР.
След повече от 20-годишна работа старият артроскоп, с който са направени хиляди ортопедични интервенции, вече е негоден за употреба и на негово място в Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ “Канев” вече работи апарат на световно ниво. В операционната на болницата е постъпил Пламен Петров от Разград, който е един от първите пациенти, дошли в Русе по съвет на лекуващия ги ортопед, за да бъде решен проблемът му с менискуса.
Ортопедът д-р Цветан Соколов е лекарят, който представя новия артроскоп, който струва 150 000 лева, платени от болницата: “Новият уред позволява чудесна визуализация на конкретната става, в която работим, защото основно правило в артроскопията, е че няма ли добра видимост сме обречени за добри и отлични резултати. Новият апарат ни позволява да работим на високо ниво”.
В световен мащаб артроскопии се правят на почти всички стави в крайниците.
“В частност в нашата клиника за период от над 30 години основно извършваме артроскопии на колянна, глезенна и раменна става поради изискването за останалите стави за по-специфичен инструментариум – друг вид оптика, с по-малък размер, с друг градус на лещата. Основните ни стави са тези – коляно, рамо и глезен”, обясни д-р Соколов.