НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.01.2022)

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЗАБРАНИ УПОТРЕБАТА НА ТИТАНОВ ДИОКСИД КАТО ДОБАВКА В ХРАНИТЕ
Европейската комисия забрани употребата на титанов диоксид, по известен като Е 171, в храните. Забраната ще се прилага след преходен период от 6 месеца, което означава, че от лятото той не трябва повече да се слага в хранителните продукти, съобщи БНР.
Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду подчертава, че той не може повече да се смята за безопасен за здравето. Страните членки единодушно подкрепиха предложението на Комисията, което бе направено през есента. То се основава на научното становище на Европейската агенция за безопасност на храните.
Е 171 се добавя, за да придаде бял цвят на много храни – от печива и сандвичи до супи, сосове, дресинги и хранителни добавки.

7 034 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС НА 13 ЯНУАРИ
7 034 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа, от които 3 231 са установени с PCR, а 3 803 – с бързи антигенни тестове. 74,61% от новите случаи, доказани през изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
39 590 са общо тестовете, направени през последното денонощие. 10 956 от тях са PCR, а 28 634 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 647; Бургас – 470; Варна – 424; Велико Търново – 110; Видин – 94; Враца – 110; Габрово – 83; Добрич – 80; Кърджали – 31; Кюстендил – 90; Ловеч – 101; Монтана – 64; Пазарджик – 191; Перник – 135; Плевен – 107; Пловдив – 647; Разград – 40; Русе – 170; Силистра – 61; Сливен – 146; Смолян – 85; София област – 348; София град – 2 255; Стара Загора – 259; Търговище – 46; Хасково – 119; Шумен – 60; Ямбол – 61.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 806 977, от тях 142 472 са активни. Излекуваните лица са 632 583, от тях 4 071 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общо 5 297 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 579 от тях се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 552, от които 82,61% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Към момента у нас са поставени общо 3 971 557 дози от ваксините срещу COVID-19, от които 29 683 са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 18 710. Нови 88 случая са регистрирани през последните 24 часа: от тях 23 са установени при лекари, 26 – при медицински сестри, 14 – при санитари и 25 – при друг медицински персонал.
31 922 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция. 84 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 95,24% от починалите лица не са били ваксинирани.

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ РАЗГОВАРЯ С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПАРТИЯ “ВЪЗРАЖДАНЕ”
Премиерът Кирил Петков разговаря с представители на партия “Възраждане”, научи БНР от свои източници. Сред участниците в срещата са заместник-председателите на партията – Цончо Ганев и адв. Петър Петров, както и доц. Атанас Мангъров, в качеството му на здравен експерт на формацията.
Срещата е станала възможна след отрицателен PCR тест на Петков. До днес той беше в изолация заради положителен резултат за коронавирус на председателя на Народното събрание Никола Минчев, даден след провелия се в понеделник Консултативен съвет за национална сигурност при президента.
Тема на срещата на премиера и представителите на Възраждане са COVID мерките и „зеленият сертификат“, за чието отпадане настояват от „Възраждане“.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ КОНКУРС ЗА БЪРЗИ АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ ЗА СКРИНИНГ НА УЧЕНИЦИТЕ
Във връзка с извънредната епидемична обстановка в страната, свързана с разпространението на COVID-19, Министерство на здравеопазването спешно ще закупи бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2 с цел скрининг на ученици от I до XII клас и осигуряването на по-продължително провеждане на учебния процес присъствено. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. От ведомството отправиха покана до всички заинтересовани лица за представяне на оферти за доставка на тестове и публикуваха условията, включващи минимален брой тестове и определени срокове.

ПО ВРЕМЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ КОНТРОЛ МИНИСТЪР СЕРБЕЗОВА ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИ НА ЕЛЕНА ГУНЧЕВА ОТ „ВЪЗРАЖДАНЕ“
„Дефиницията за потвърден случай на COVID е въведена със заповед на министъра на здравеопазването с оглед на задължителната регистрация, която е необходима за генериране на данните. От началото на пандемията до 22 декември 2021 г. за потвърден случай на COVID се приема всяко лице, отговарящо на определени лабораторни критерии – откриване на нуклеиновата киселина на Sars-COV-2 в клиничните проби. От 19 ноември 2021 г. към дефиницията на определен случай на COVID е добавено и наличието на антиген на Sars-COV-2“. Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в отговор на питане на депутата от „Възраждане“ Елена Гунчева относно извънредната противоепидемична обстановка в страната и мерките, информира Zdrave.net.
В питането на Гунчева бяха включени въпроси като колко български граждани са се заразили, по какъв начин е установено заразяването, колко са случаите на повторно заразяване, колко са заболелите, колко от тях са постъпили в болница, колко са починалите от заболяването, колко аутопсии на починали са направени, колко от тях с придружаващи заболявания, на които проф. Сербезова отговори, че данните за всички случаи могат да бъдат открити в Националната здравно информационна система и на интернет страницата на МЗ.
В отговор на въпрос колко средства са дадени от началото на пандемията досега по клинични пътеки за лечение на COVID-19, проф. Сербезова заяви, че по данни на НЗОК от март 2020 г. до 31 декември 2021 г. са одобрени за плащане средства в размер на 236 818 376 лв. за болнична медицинска помощ по клинични пътеки за COVID.
Гунчева попита още и каква е причината СЗО да издаде специално указание, в което да се изисква, без да се извършва аутопсия, всички починали, които са заразени с коронавирус, да са с посочено основание за смъртта COVID-19 и как без аутопсия България се установява причината за смъртта.
„Във връзка с въпроса относно причината СЗО да издаде специални указания за отчитане на смъртността от COVID, следва да се обърнете към д-р Скендер Сила, който има правомощията да представлява СЗО в България. Статистическите данни за общия брой на извършените аутопсии се събират и обобщават в НЦОЗА, въз основа на годишните отчети на лечебните заведения за болнична помощ. В отчетите не се съдържа информация за установената причина за смъртта, а само общият брой на извършените аутопсии. По данни на НЦОЗА през 2020 г. в страната са извършени общо 3646 аутопсии на починали от различни заболявания. Данните за 2021 г. се обработват и ще бъдат публикувани през първата половина на настоящата година. Правилата и инструкциите за начина за установяване на причината за смърт са посочени в международната статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето“, отговори проф. Сербезова.
По отношение на въпроса имало ли е случаи близки на починали лица да бъдат карани да се съгласят починалият им роднина да е писан като болен от COVID-19, министърът отговори, че Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ не е установила такива случаи, както не са установени и случаи на починали от други заболявания да са вписани като починали или болни от COVID-19. В допълнение Гунчева попита има ли възможност, когато хората са починали не от COVID, а с COVID, като причина за смъртта да е посочен COVID. „Ясно е, че лекуващият лекар посочва причината. Има две статистики в Национална информационна система, в които са посочени хората, починали от COVID и хората, починали с COVID, т.е. това разделение се прави“, отвърна проф. Сербезова.

УПРАВИТЕЛЯТ НА НЗОК ПОКАНИ НА СРЕЩА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БОЛНИЧНИ СДРУЖЕНИЯ ЗАРАДИ БЮДЖЕТИТЕ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 2021
Управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев покани на среща представители на Националното сдружение на частните болници, Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Асоциацията на университетските болници и Българската болнична асоциация, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от НЗОК.
Поканата е във връзка с изразеното от тях несъгласие с решенията на Надзорния съвет на НЗОК от 16 декември 2021 г. за утвърждаването на месечни и индикативни стойности за дейностите в болнична медицинска помощ за декември 2021 г., уточниха от Здравната каса.
От здравния портал припомнят, че болничните асоциации алармираха, че бюджетите на лечебните заведения за декември са намалени, а от своя страна от НЗОК изпратиха справка какви средства са заложени за месеца и какво е отчетено от болниците.
Срещата ще се състои на 17 януари 2022 г., понеделник, от 14.00 часа в сградата на Централното управление на НЗОК – София.

Евростат: С 27% Е НАДВИШЕНА СМЪРТНОСТТА В ЕВРОПА ПРЕЗ НОЕМВРИ 2021 В СРАВНЕНИЕ СЪС СЪЩИЯ МЕСЕЦ ПРЕЗ ПЕРИОДА 2016-2019 Г.
С 27% е надвишена смъртността в Европа, показват данните на Евростат за ноември 2021 г. След като намаля до 6% през юли, този показател нарасна до 9% през август, 13% през септември и 18% през октомври 2021 г. в сравнение със средните стойности за същите месеци през периода 2016 – 2019 г., информира Zdrave.net.
Ситуацията продължи да варира в различните държави членки, като най-висока е надвишената смъртност за ноември в България – 88% и Румъния – 84%. Най-добрите показатели са в Швеция, където смъртността е -0,5% и Италия – 4%.
Предишните пикова на надвишена смъртност бяха регистрирани в ЕС през април 2020 г. (25%) и ноември 2020 г. (40%).

Проф. д-р Радка Аргирова: „ЗЕЛЕНИЯТ СЕРТИФИКАТ“ ЗА АНТИТЕЛА ТРЯБВА ДА ОТПАДНЕ
„В момента в страната има едновременна циркулация на двата варианта на коронавируса – Делта и Омикрон. Не съм чула досега за починал човек от Омикрон, смъртните случаи продължават да са от Делта“. Това заяви пред Нова телевизия вирусологът проф. д-р Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков. По думите ѝ между 40% и 50% от хората, участвали в протеста на ПП „Възраждане“, може да се заразят с COVID. „Не знам обаче как ще го карат, не е тайна, че голяма част от протестиращите са ваксинирани. Ваксинирани антиваксъри!“, каза по този повод специалистката, информира Zdrave.net.
Проф. Аргирова се спря на темата за новия план за борба с пандемията, като подчерта, че основната му цел е да постигне превенция и намаляване на натиска върху здравната система. България условно е разделена на 6 клъстера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Ако се налага, допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където е нужно, поясни специалистката по вирусология.
„Подходът е към всички в обществото. Този план се отличава с това, че имаме повече отговорност от страна на областните щабове. Ако имаме в Добрич някаква ситуация, там трябва да се вземат мерки, които няма да се взимат в Гоце Делчев”, конкретизира проф. Аргирова. Тя бе категорична, че в новия план има предвидимост, а хората могат да следят тенденциите и да бъдат подготвени. Проф. Аргирова изрази надежда, че няма да се стигне до запълване на интензивните легла до нива над 80%, което би направило ситуацията трудна.
Специалистката по вирусология изрази притеснение от това, че не се спазват най-обикновените мерки. „Боя се много за възрастните хора, особено ако те не се ваксинирани, а са с много съпътстващи заболявания“, каза проф. Аргирова. Коментирайки темата за заболеваемостта при децата, тя посочи, че те по-често предават вируса и не боледуват тежко. „В групата на малките няма данни, които да ни притесняват. Те го пренасят, това е опасността. Те имат баби, дядовци и близки“, припомни специалистката.
Проф. Аргирова бе категорична, че „зеленият сертификат“ за антитела трябва да отпадне. „Това си е наше произведение. Това трябва да отпадне. Другият сертификат обаче категорично трябва да остане“, коментира специалистката. Тя бе категорична, че на хората с фалшиви сертификати трябва да бъде даден шанс да се ваксинират.
„Преди около 10 дни се появи в научните среди идеята, че трябва да се смени подходът и да не се правят непрекъснати бустери“, каза още проф. Аргирова по повод последната информация, според която непрекъснатото поставяне на бустерните дози не е добро решение. „Трябва обаче да видим колко устойчив ще е Омикрон. Според вирусолозите това ще е или последен, или един от последните варианти. Тогава е възможно да се направи универсална ваксина. Не е изключен и друг подход. Да се види в коя част на света какъв вариант е доминиращ и да се подготви такава ваксина”, обясни проф. Аргирова.

Проф. Ива Христова: ВАРИАНТЪТ ОМИКРОН НА COVID-19 ВЕЧЕ ДОМИНИРА У НАС
„Вариантът Омикрон на COVID-19 вече доминира у нас“, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.
Изследваните проби са към 5 януари, но данните са категорични, Омикрон доминира, заяви проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести.
„Четиридесет процента от секвенираните проби са с Омикрон. Напредва и като брой, и като разпространение. Пикът ще е към края на януари.“
Пробите са от 10 области на страната. Все още е рано да се каже дали протича по-тежко при изследваните проби от пациенти, допълни проф. Христова.
При хората с хронични заболявания има риск от развитие на двустранна бронхопневмония. Вирусът може да протече и без сериозни усложнения.
„Омикрон засяга предимно горните дихателни пътища и ако премине неусложнен, остава с тези симптоми, които се касаят – хрема, кихане евентуално, дразнене, болки в гърлото, много характерна отпадналост, температура, която може да не е много повишена – 37,5-38 (градуса по Целзий)“, обясни проф. Христова.
Има потвърдени 10 случая на деца, предимно от София. „От последните случаи имаме деца на година, на две и на три. Тоест съвсем малки деца“, уточни проф. Ива Христова.

Проф. Илко Гетов: МОЖЕ БИ В НАЧАЛОТО НА АПРИЛ ЩЕ ИМАМЕ СЛЕДВАЩА ГЕНЕРАЦИЯ ВАКСИНИ, КОИТО ЩЕ ПОКРИВАТ ВСИЧКИ ИЗВЕСТНИ ВАРИАНТИ НА ВИРУСА ДОСЕГА
“Заложените параметри в плана на правителството за справяне с коронакризата са по-лесно измерими. Най-вече на ежедневна база ще имаме информация за интензивните легла. Планът е по-конкретен. Но не е проблемът в леглата, а в медицинския персонал. Проблем е, че Омикрон застъпи Делта вълната, че медицинският персонал е повече засегнат, защото по-дълго време е изложен на вирусно натоварване, за съжаление и децата – всеки седми пациент с Covid-19 е дете”. Това коментира пред БНР проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства. Той се обърна към хората, които твърдят, че от мерките и от „зеления сертификат“ няма смисъл, да погледнат Австрия – при 10 млн. души население починалите от COVID-19 са 13 000 от началото на пандемията, докато в България – с под 6,5 млн. души население, смъртните случаи са 31 000+.
“Би трябвало да се замислим дали ваксинацията не работи в името на общественото благо и съхраняването на нацията. Това е патриотично, нали?”, попита риторично проф. Гетов.
В предаването “Хоризонт за вас” проф. Гетов допълни: “Европейската агенция по лекарствата призовава производителите на ваксини да започнат работа по създаване на версия 2 на ваксините, иРНК ваксините, които да са специфично създадени и за Делта, и за Омикрон. Може би в началото на април ще имаме следваща генерация ваксини, които ще покриват всички известни варианти на вируса досега”.
И разясни за срока на бустерните дози: “Официалната информация, която Европейската агенция по лекарствата е разрешила, и е записана в продуктовата характеристика на ваксините е, че от шестия месец натам може да се прилага бустерна доза. В допълнение на тази информация компетентните органи – Съветът по ваксинопрофилактика излезе със становище, че бустерна доза може да се прилага след третия месец за иРНК ваксините и след втория месец за аденовирусната ваксина на Janssen. За ваксината на “Астра Зенека” не е разрешено прилагането на бустерна доза. Освен това има данни и препоръки за т.нар. “хетероложно ваксиниране”… Бустерните дози се приемат по-леко. По-бурна реакция след бустерна доза означава, че към момента на поставяне човекът е имал защита и това е подсещане за неговата имунна система”.
На сайта на Европейската агенция по лекарствата има секция с обобщена информация от държави от Европейския съюз и от страни извън ЕС. В нея се съдържат данни за близо 1 млн. получени съобщения за нежелани реакции. “На базата на тези съобщения продуктовата информация за ваксините се допълва и разширява всеки месец. Почти 30 пъти вече е допълвана информацията. Има я и на български език”, изтъкна проф. Гетов.

ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ ЩЕ РАБОТЯТ ИЗНЕСЕНИ ИМУНИЗАЦИОННИ ПУНКТОВЕ В РАЗЛИЧНИ ГРАДОВЕ НА СТРАНАТА
През почивните дни в страната ще работят изнесени имунизационни пунктове, в които желаещите ще могат да се ваксинират срещу COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В София на 15 и 16 януари ще работят пунктовете в ж.к. “Дружба”, Културен дом (9:00 – 16:00 ч.); в “The Mall” (13:00 – 18:00 ч.) ; в “България мол” (13:00 – 18:00 ч.); в “Парадайс мол” (13:00 – 18:00 ч.); в “Ринг мол” (13:00 – 18:00 ч.); в “Сердика мол” (13:00 – 18:00 ч.); при метростанция “НДК” (9:00 – 14:00 ч.); при метростанция “СУ “Св. Климент Охридски” (12:00 – 17:00 ч.); при магазин “Метро” – 1 и “Метро” – 2 (10:00 – 18:00 ч.). В събота в Нов български университет също ще бъде разположен изнесен пункт (8:30 – 12:00 ч.).
В Пловдив, в двата почивни дни, ще има изнесен пункт на територията на магазин “Метро”, който се намира на бул. “Санкт Петербург” 135 (10:00 – 18:00 ч.). В неделя от 10:00 до 13:00 ч. в с. Маноле, община Марица, също ще бъде разположен ваксинационен пункт.
Във Варна, в събота и неделя, изнесени ваксинационни пунктове ще има на територията на магазин “Метро” (ул. “Атанас Москов” 2, от 10:00 до 18:00 ч.); на територията на магазин “Технополис Варна 2” (10:00 – 18:00 ч.); в “Делта Планет МОЛ” (12:00 – 18:00 ч.). Всеки ден до 31 януари в “Гранд МОЛ” от 11:00 до 19:00 ч. работи временен имунизационен пункт.
„В Бургас, в двата почивни дни, ще работи изнесен ваксинационен пункт на територията на магазин “Метро” (10:00 – 17:00 ч.).
Във Велико Търново, в събота и в неделя, ще работи изнесен имунизационен пункт, разположен на територията на Търговски парк – Велико Търново. В събота ще работи от 9:30 до 17:00 ч., а в неделя – от 9:00 до 13:30 ч. На 15 януари ще има мобилен ваксинационен пункт в с. Никюп, община Велико Търново, който ще работи от 8:00 до 9:00 ч.
В Добрич, на 16 януари, от 10:00 до 14:00 ч. ще работи изнесен ваксинационен пункт в магазин “Практикер”.
Във Враца, в събота, ще има изнесени ваксинационни пунктове до магазините “Лидл” (ул. “В. Кънчов” 21 и ул. “Стоян Даскалов” 3), които ще работят от 16:00 до 19:00 ч. От 15:00 до 18:00 ч. пункт ще има до магазин “Билла” (пл. “Суми”). В почивните дни мобилен екип на Регионална здравна инспекция – Враца ще извършва ваксинация по домовете.
В Сливен на 15 и 16 януари от 10:00 до 14:00 ч., до “Сити-център” ще има мобилен пункт.
Списъкът с пунктовете за ваксиниране е публикуван на интернет страницата на МЗ.