НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.01.2021)

58 425 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 ЛИЦА В БЪЛГАРИЯ
535 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. 341 от тях са установени с PCR, а 194 – с бързи антигенни тестове. Тестовете, направени у нас през последното денонощие, са общо 7570. От тях 4153 са PCR, а 3417 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 17; Бургас – 23; Варна – 41; Велико Търново – 11; Видин – 4; Враца – 19; Габрово – 5; Добрич – 15; Кърджали – 10; Кюстендил – 8; Ловеч – 3; Монтана – 9; Пазарджик – 26; Перник – 14; Плевен – 35; Пловдив – 45; Разград – 4; Русе – 14; Силистра – 8; Сливен – 21; Смолян – 2; София област – 16; София град – 116; Стара Загора – 16; Търговище – 4; Хасково – 24; Шумен – 21; Ямбол – 4.
Потвърдените случаи на новия коронавирус в България са общо 210 416. От тях 58 425 са активни. 143 642 са излекуваните лица. 3094 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
3681 пациенти с доказана коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 348 от тях се намират в интензивни структури.
Ваксинираните срещу новия коронавирус лица у нас към момента са общо 17 038. През последното денонощие са регистрирани нови 1258 ваксинации.
Националната информационна система показва, че у нас COVID-19 е констатиран при общо 9 220 лица-медицински служители. Нови 26 случая са регистрирани през последните 24 часа, 13 от които са установени при лекари, 3 – при медицински сестри, 2 – при санитари, 1 – при фелдшер и 7 – при друг медицински персонал.
8349 са починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция. 70 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

БЪЛГАРИЯ Е НА 27-МО МЯСТО СРЕД СТРАНИТЕ ОТ ЕС И НА 9-ТО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ
Ситуацията в България по отношение на разпространението на COVID-19 трайно се подобрява, основните тенденции вече са стабилни и ваксинацията срещу новия вирус върви при строга организация. Това бе докладвано на премиера Бойко Борисов по време на работно съвещание, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб, съобщиха от Единния информационен портал за актуална информация и мерките срещу COVID-19.
„По отношение на заболеваемостта България е на 27-о място сред страните от ЕС и на 9-то място по смъртност. Добри показатели са в резултат от въвеждането на противоепидемичните мерки“, информира министър Ангелов. Той подчерта, че в рамките на седмица броят на излекуваните е повече от три пъти по-голям от този на новите случаи.
„Добрите показатели, които имаме, ни позволяват отново да започнат плановите операции. Има толкова много хора, които чакат за тях. Сега, при тези данни, не е нужно да чакате и края на месеца, понеделник или вторник, пускайте заповед и информирайте хората за възобновяването им“, разпореди премиерът Борисов на здравния министър.
Председателят на Националния оперативен щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски подчерта, че се наблюдава увеличение на желаещите българи да се имунизират, което е начинът за справяне с COVID-19. Мутафчийски добави, че продължава тенденцията за намаляване на броя болни с коронавирусна инфекция в лечебните заведения.

ВСЕКИ ВТОРИ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТ ИСКА ДА СЕ ВАКСИНИРА
Изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки в страната отчете на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. Това доверие, което се изгради между нас и нашите съграждани, доведе до няколко важни резултата, заяви той.
Министър Ангелов благодари на всички български лекари и медицински специалисти, които продължават да дават най-доброто от себе си, за да бъдат информирани българите, и подчерта, че там, където свършва информацията, започва страхът. „Неслучайно една от главните ни цели е българските граждани да бъдат най-информираните в ЕС“, подчерта той. Министърът благодари и на българските медии за активната им роля в информирането на населението.
Проф. Ангелов отчете и повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране, като поясни, че към момента приблизително половината от медиците вече искат да се ваксинират. „Започнахме от 33%. Сега процентът наближава 50, а целта е да постигнем 70 в българското общество“, посочи още той, като допълни, че се надява разумът да надделее.
Министър Ангелов отчете и ситуацията към момента по отношение на разпространение на епидемията от COVID. 535 са новите случаи, което прави 7,1% от броя на изследваните проби или с абсолютна стойност 215 по-малко от предходните. 54 години е средната възраст на новодиагностицираните, а 17 лица сред тях са под 19 години. В момента 3681 български граждани са настанени в лечебни заведения, като 348 са настанени в интензивни структури.
Спаднал е натискът върху лечебните заведения, отчете още министърът -в момента заетостта в страната на болничните легла за неусложнени пациенти е 32%, а процентът при интензивните легла е 44%. 70 са починали през последното денонощие, а 8349 е общият брой на починалите. 72 години е средната възраст на починалите. Заболеваемостта на 14- дневна база е 150 на 100 000 души.
Според официалните данни за последната седмица излекуваните са три пъти повече от новозаразените с COVID-19 – 14 853 са излекувани за седмица на фона на 4023 на потвърдените случаи.

ЦЕНАТА ВАКСИНИТЕ, КОИТО ЩЕ ЗАКУПУВАМЕ, МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПОВЕСТЕНА САМО СЛЕД ИЗРИЧНОТО ПИСМЕНО СЪГЛАСИЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ И ОТ СЪОТВЕТНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ
Цената ваксините, които ще се закупуват от България, може да бъде оповестена само след изричното писмено съгласие от Европейската комисия и от съответните производители. Това става ясно от отговорите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на поредица въпроси относно придобиване на ваксини срещу COVID-19 за България от депутатите о БСП Георги Гьоков и доц. Георги Йорданов.
Министърът уточнява, че е отправено повторно запитване до ЕК на 5 януари 2021 г. и се очаква писмено съгласие или отказ, както от самата Европейска комисия, така и от производителите, информира Zdrave.net.
Относно въпросът кой и по какъв начин взема решенията за придобиване на ваксини срещу COVID-19 за България, министърът информира депутатите, че е създадена работна група, която координира всички дейности по процес на закупуване на ваксините.
„Работната група има правомощия и да изготвя предложенията за необходимите за страната количества ваксини срещу COVID-19, като ги представя за последващо одобрение от министъра, както и да координира всички дейности, при спазване на 5-дневния срок за отказ от предложено от Европейската комисия предварително споразумение за покупка на конкретни дози ваксини. В състава ѝ са включени експерти на Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерство на здравеопазването. Всички действия, предприети от българското правителство за осигуряване на българските граждани на достъп до ваксини срещу COVID-19 са аналогични на действията, предприети и от останалите държави-членки“, пише министърът.
По думите му поддържането на единно портфолио за ваксини от всички държави членки на съюза и декларирането на солидарност в усилията за излизане от кризата с коронавируса гарантира сигурен достъп на европейските граждани до ваксина срещу COVID-19.
По отношение на възможността да бъде създадена българска ваксина, министърът заявява, че на този етап в Министерството на здравеопазването няма информация за провеждане на проучване за възможностите за финансиране на българска ваксина чрез механизмите на Европейския съюз. „Повече информация по въпроса за финансовото подпомагане на български научни институции в усилията за разработване на български научни продукти, вкл. ваксини, би могло да предостави Министерството на образованието и науката, което пряко отговаря за инвестициите в научни и приложни изследвания, както със средства от държавния бюджет, така и със средства по оперативни програми от структурните фондове на ЕС“, пише проф. Ангелов.

СЪЗДАВАТ ЕЛЕКТРОНЕН СЕРТИФИКАТ ЗА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19
Министерството на здравеопазването работи заедно с “Информационно обслужване” по създаването на електронен сертификат, който да доказва извършването на ваксинация срещу COVID. Това стана ясно на днешния брифинг на здравния министър проф. Костадин Ангелов, който коментира идеята на гръцките власти за създаване на единен сертификат за ваксинация срещу COVID-19 за целия ЕС, информира Zdrave.net.
„Аз твърдо вярвам в свободното движение на хора и считам, че когато една ваксина е доброволна, тя не може да бъде обвързана с ограничаване на права като свободно придвижване“, посочи той.
„От две седмици работим активно с “Информационно обслужване” за създаването на сертификат, който да е мобилен, дигитален, и който всеки български гражданин да има на своя телефон, за да му послужи навсякъде, където е необходимо“, разясни министърът.
В момента вече има сертификат, който ще може да се издава след ваксинирането, той съдържа QR код и ще бъде част от очакваното скоро електронно досие на пациента, поясни още той.

Доц. д-р Михаил Околийски: УВЕЛИЧАВА СЕ УСЕЩАНЕТО ЗА ЗНАЧИМОСТТА И РИСКА ОТ ВИРУСА
Главното предизвикателство през 2021 година ще е лекарската компетентност при ваксинирането, работата при трудните условия и възстановяването на психичното здраве на хората. Какво се промени за човечеството през изминалите месеци и какви са предизвикателствата за медицината през 2021 година? Представителят на Световната здравна организация доц. д-р Михаил Околийски коментира в предаването “Нашият ден” на БНР: „COVID-19 се появи, набра скорост и промени дневния ред на всички страни по света и нашите усилия се концентрираха повече в подкрепа на българските власти и на неправителствения сектор за ефективен отговор към предизвикателствата на пандемията. Опитахме се това да не навреди на другите теми за работа – незаразни хронични, сърдечно-съдови, онкологични и психични заболявания – но вече от гледна точка на пандемията. Вирусът причини сериозно влошаване на психично-здравните показатели – поради локдауна, поради страха и неизвестността. Много хора повишиха нивата си на тревожност, тъга и депресия.
Изследване на СЗО, съвместно с Маркет линкс, за нагласите и поведението на българите към COVID-19, проведено в 4 вълни през юли, септември, ноември и декември. То се опитва да направи научно подкрепен поглед към всякакви феномени – като знания и възприятия на българите, индивидуално поведение, доколко българите подкрепят политиките на правителството и Министерството на здравеопазването, какви са техните страхове и притеснения спрямо икономическото им състояние. Обобщено, българите не се различават съществено от европейските си съграждани. Знанието относно COVID-19, предпазните мерки и политиката на Министерството на здравеопазването продължават да са високи. Увеличава се усещането за значимостта и риска от вируса. Тестовете, проследяването на случаите, ваксинациите намират подкрепа от мнозинството от българите, като хората, които споделиха, че ще се ваксинират, са около 50% постоянно.”

ФАРМАЦЕВТИЧНАТА ИНДУСТРИЯ НАСТОЯВА ДА НЕ СЕ ПРОМЕНЯТ ДОЗИТЕ И ПОСОЧЕНИТЕ СРОКОВЕ МЕЖДУ ПЪРВАТА И ВТОРАТА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
Американските и европейските организации на фармацевтичната индустрия призоваха на 13 януари т. г. правителствата да не удължават сроковете, предписани от разработчиците на ваксини срещу COVID-19, между първата и втората доза, както започна да се прави във Великобритания, за да се справи с настоящия недостиг на ваксини, информира БНР като се позова на съобщение от агенция MarketWatch.
Правителствата и националните здравни власти трябва “да се придържат към дозировката, която е била оценена в клинични изпитвания”, посочиха в съвместно съобщение Европейската федерация и асоциация на производителите на фармацевтичните продукти, Американската организация за биотехнологична индустрия и Организацията на фармацевтичните изследвания и производители на Америка. Всяка промяна в дозирането или графика “трябва да следва науката и да се основава на прозрачно обсъждане на наличните данни”, изтъкнаха те.
По-рано тази година правителството на Обединеното кралство разработи планове за удължаване на интервала между двете дози на кооронавирусната ваксина до 12 седмици срещу минимално изискуемите три седмици, предписани от производителите, което предизвика критики от страна на биотехнологичната компания BioNTech, което е разработчик съвместно с Pfizer на първата одобрена COVID ваксина. Други страни, като Германия, обмислят подобни стъпки.
Световната здравна организация заяви през миналата седмица, че въпреки че се препоръчва “интервал от 21 до 38 дни” между поставянето на двете дози на ваксината, разработена от BioNTech и Pfizer, този срок може да се удължи до 42 дни (шест седмици) поради настоящите “изключителни обстоятелства”.
От друга страна, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) заяви на 4 януари, че “промени в разрешеното дозиране или графиците ще бъде преждевременно и не се корени солидно на налични доказателства“. Освен ако няма подходящи данни, добави FDA, това би представлявало “значителен риск за общественото здраве”.
Европейската агенция по лекарствата също изрази скептицизъм относно удължаването на интервалите между двете дози на коронавирусните ваксини.
Реакцията на фармацевтичната индустрия е и начин за предупреждение на правителствата, че разработчиците на ваксини не могат да носят отговорност в бъдеще за инциденти или нежелани странични ефекти по време на кампаниите за ваксинация, които не биха спазвали стриктно препоръчаните дози и графици.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: КЪМ ТОЗИ МОМЕНТ ВАСКИНИТЕ ДЕЙСТВАТ СРЕЩУ МУТАЦИИТЕ НА COVID-19
Ваксините, които сме поставили, са сравними с бройките във Финландия, Чехия, Холандия. Когато сме сравними с тях, се радвам. Румънците до вчера бяха ваксинирали 4 на 1000 души население, ние – двама на 1000. Това каза пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Той допълни, че с промяната да могат да се ползват 6 дози от един флакон, при 5 досега от ваксината на „Пфайзер“, процентът на ваксинираните се покачва с 20%, информира Zdrave.net.
„Най-важното в момента е дали ваксините, които се прилагат, могат да действат на генетичната линия на коронавируса, която се наложи във Великобритания. Подобна мутация се получи независимо, без епидемична връзка, в САЩ. Говори се и за още две нови мутации – в Южна Африка и Япония“, каза проф. Кантарджиев.
„Първо трябва да уточним какво е мутация. Всеки вирус, предавайки се от човек на човек, променя своята генетика и мутира. Досега са известни 4000 мутации на коронавируса, който тръгна от Ухан. Голяма част от тях не водят до промяна на неговите аминокиселини, друга част водят до такава промяна, но не променят неговата болестотворност или начина му на разпространение. Мутацията във Великобритания стана около 20 септември, а британците чрез целогеномно секвениране през октомври вече имаха данни и започна целенасочено да се търси. Най-вероятно тази мутация я има и в България. Засега имаме косвени данни за това, но от другата седмица започваме целогеномното секвениране, за да докажем наличието й. Най-важното обаче вече е доказано – ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ действат срещу британската мутация“, подробно обясни проф. Кантарджиев.
По думите му и двете компании са в състояние за два месеца да променят производството си и да насочат ваксините срещу всяка голяма мутация, която се появи, но засега нямало нужда.
Проф. Кантарджиев прогнозира сериозно намаляване на броя новозаразени с коронавирус през лятото, както заради поставените ваксини и големия брой преболедували, така и вследствие спазването на противоепидемичните мерки – дистанция, дезинфекция и дисциплина. Той допълни, че засега трайността на придобития от ваксините имунитет срещу COVID-19 е около 7-8 месеца. „Не е важен броят на антителата, а наличието на клетъчен имунитет и засега имаме данни, че той е траен“, уточни проф. Кантарджиев.

ЛЕКАРИ ВЕЧЕ ЩЕ МОГАТ ДА ОБМЕНЯТ ПРОТОКОЛИ ЗА БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ НА COVID-19 В НОВА ПЛАТФОРМА
Виртуалното пространство за обмен на лекарски мнения е създадена по идея на Българската болнична асоциация. Платформата е пусната в действие в началото на седмицата. Потребители могат да бъдат единствено лекари. Непрофесионалисти няма да могат да се четат протоколите, защото това наистина крие доста рискове, посочи пред БНР Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.
В момента тече регистрация на лекарите, които вече ще могат да се възползват от бърза връзка за консултации помежду си.
„Темите са разделени в зависимост от това пациентите с какви усложнения са или с какви придружаващи заболявания и там да споделят свои проблеми или да питат колегите си за възможни решения, възможно усложнено протичане на болестта.“
„Вирусът продължава да ни изненадва. В момента всяка информация, споделена от колеги, особено имайки предвид, че има болници, в които функционират ограничен брой медицински специалисти, ще им бъде много полезно да видят опита на големите болници, където се лекуват по-голям брой хора. Не всеки се сблъсква с всяко едно усложнение многократно“, подчерта Димитрова.
Не изключваме след облекчаването на мерките или освобождаването им да има нова вълна. Не можем да бъдем сигурни каква ще бъде картината в следващите два-три месеца, коментира още Свилена Димитрова в предаването „Преди всички“.

БЧК ПУСНА МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ПОМОЩ В КРИТИЧНИ СИТУАЦИИ
Мобилно приложение за помощ в критични ситуации пусна Българският червен кръст. То е напълно безплатно и веднъж инсталирано работи дори без интернет, съобщи Clinica.bg.
Приложението се казва „БЧК Първа Помощ” и е приложимо за телефони тип Android. В него са заложени инструкции за действие при 15 критични ситуации, в които човек може да попадане. Сред тях са алергии, клинична смърт, задавяне, изгаряне, инсулт, инфаркт, травми на гръбнака и главата и др.
Според съветите в приложението при инсулт например трябва се обадим на тел. 112, да сложим пострадалия в полуседнало положение, да го успокояваме и да проверяваме дали диша. Ако дишането спре, трябва да започнем реанимация. Приложението може да се намери в Google Play с думите: БЧК Първа Помощ.

ЩЕ НАПРАВЯТ БЪРЗИ АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ НА ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ ОТ ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ
45 са новодиагностицираните случаи на COVID-19 в Пловдивска област за изминалото денонощие, като сред тях има една медицинска сестра и двама учители от детски градини, съобщи БНР.
В Детска градина “Щастливо детство” в Раковски е наложена карантина на 30 деца и двама души от персонала заради болна учителка. Другият случай е на възпитател в детска градина „Люляк“ в Пловдив, където също е наложена карантина на 24 деца от групата, в която е работил заболелият, както и на 2-ма души от персонала.
Заради отварянето на детските градини и началните училища, както и предстоящото връщане в клас на големите ученици, от понеделник ще започне изследване за COVID-19 с бързи антигенни тестове на всички учители в близо 200 училища в областта, съобщават от Здравната инспекция.
Към момента в COVID отделенията в областта лежат 356 болни. За денонощието Спешна помощ е отговорила на 159 повиквания, 14 от тях са били свързани с COVID-19. В болница са приети девет души, а на домашно лечение са оставени петима.
Според Областната информационна система свободните легла в COVID отделенията са 814, от които 60 са интензивни.

53 000 ДУШИ У НАС ЩЕ ПОЛУЧАТ ПОЧАСОВИ СОЦИАЛНО-ЗДРАВНИ УСЛУГИ В ДОМАШНА СРЕДА
Социалното министерство ще подпомогне 53 000 души с новата мярка „Патронажна грижа +”, цитират от МТСП министър Деница Сачева. Проектът се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, информира Clinica.bg.
В предишния вариант на мярката бяха подпомогнати над 35 000 души, което беше повече от очакваното, но сега предвиждаме да се обхванат повече, обясни тя при откриването на информационен ден с Националното сдружението на общините, в който бяха представени условията за кандидатстване по мярката и детайли за начина на изпълнението ѝ до момента.
Новата операция е съобразена с обратната връзка, която е получена от общините и затова има разширяване на обхвата и улесняване на кандидатстването.
„Вече има възможност за адаптиране на социалните услуги с цел превенция от заразяване с коронавирус. Общините ще могат да включат в проектите си дейности, свързани с дезинфекция на сградите, в които се предлагат услугите, тестване на персонала и потребителите, преграждане на помещения с цел изолиране на заразени потребители, допълнителни възнаграждения за персонала за извънреден труд”, допълни министър Сачева.
С мярката се дава възможност за предоставяне на почасови социално-здравни услуги в домашна среда на възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания или поставени под карантина заради COVID-19. Те могат да разчитат на екипите на „Патронажна грижа +” за доставка на храни, лекарства и продукти от първа необходимост, купени със собствени средства, както и за съдействие за неотложни административни услуги.
Всички общини в страната могат да кандидатстват до 31 май 2021 г. Бюджетът на процедурата е 85 млн. лв., а проектите ще се изпълняват до 30 юни 2023 г. За всяка община има определен прогнозен максимален размер на безвъзмездната финансова помощ, съобразен с прогнозния брой нуждаещи се, които имат нужда от услугите, и социалните услуги в съответната община.

ГРАЖДАНИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, ЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИЧЕСКА ОБЩНОСТ И ШВЕЙЦАРИЯ МОГАТ ДА УЧАСТВАТ В КОНКУРСИ ЗА ДИРЕКТОРИ И УПРАВИТЕЛИ НА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ У НАС
Министерството на здравеопазването обяви конкурси за директори и управители на 7 здравни структури. Това са държавното предприятие „Бул Био“, Белодробната Болница – София област, Специализирана болница за рехабилитация в. Мездра, СБР – Котел, СБР – Тузлата в Балчик, Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести в Перник и СБПЗПЛР – Цар Фердинанд І“ в с. Искрец, информира Zdrave.net.
До участие в конкурсите ще се допускат граждани на България, на държави от ЕС, на страните в Европейското икономическо пространство и Швейцария. Те трябва да притежават образователно-квалификационна степен „Магистър“ по право, икономика, медицина или фармация и да имат най-малко 5 години професионален опит.
Сред новите изисквания са кандидатите да са почтени и да имат добра репутация; да не са лишени от правото да заема съответната длъжност; да не са обявени в несъстоятелност като едноличен търговец или неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, обявено в несъстоятелност, ако са останали неудовлетворени кредитори; да не са били членове на управителен или контролен орган на дружество, съответно кооперация, прекратени поради несъстоятелност през последните две години; да не са съпруг/съпруга или лице във фактическо съжителство, роднина по права линия, по съребрена линия – до четвърта степен включително, и по сватовство – до втора степен включително, на управител или член на колективен орган за управление и контрол на същото публично предприятие; да могат да отделят достатъчно време за изпълнение на възложените им задължения.
Документите за участие в конкурса трябва да се подадат до 29.01.2021 г.
Конкурсът ще се провежда на три етапа:
1. Проверка на съответствието на представените документи с предварително обявените изисквания и критериите за подбор;
2. Оценяване на изготвена и представена от кандидатите концепция за развитие на предприятието и приноса на кандидата към неговото управление;
3. Събеседване с кандидатите (интервю).
Темите, предмет на събеседването с кандидатите са:
• Особености и характеристики на дейността на публичното предприятие;
• Източници на финансиране и начини за стабилизиране/подобряване на финансовото състояние на публичното предприятие;
• Органи на управление на публичното предприятие – права и задължения.
По време на събеседването комисията по провеждане на конкурса може да поставя и други допълнителни въпроси, свързани с предмета на дейност на дружеството и действащата нормативна уредба, прилагана при управлението на публичните предприятия.
В условията на извънредна епидемична обстановка и други извънредни обстоятелства, е допустимо провеждането на събеседването (интервюто) дистанционно в електронна среда.
Договорът за възлагане на управлението с избрания кандидат ще се сключва за срок от три години.