НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.12.2019)

СЪБОРЪТ НА БЛС ДАДЕ МАНДАТ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА УС НА БЛС ДА ПОДПИШАТ НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР 2020-2022
С 209 „за“, 22 „против“ и 8 „въздържали се“ Съборът на Лекарския съюз даде мандат на представителите на УС на БЛС да подпишат Националния рамков договор 2020-2022, информира Zdrave.net
Условията, за да бъде подписан договорът, са да има възможност на актуализиране на НРД при необходимост, при запазване на ограниченията на леглата по правилника за 2019 г. и в случай, че след второто тримесечие липса преразход да започнат преговорите за отпадането им.
„Голяма част от поставените от БЛС искания по време на преговорите бяха изпълнени“, каза председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров. Сред тях са увеличаване на цените на 251 клинични пътеки и 7 процедури средно с 14%, намаляване на обемите в размер 7%. Освен това в НРД да се запише, че болничното лечебно заведение не може да заплаща по-малко от 35% от месечния приход на лечебното заведение по НЗОК за лекарите и специалистите по здравни грижи – съответно 22% за лекарите и 13% за специалистите по здравни грижи, работещи в болницата.
Бюджетите за специализираната извънболнична медицинска помощ (СИМП) и медико-диагностични дейности (МДД) за 2020 г. ще бъде увеличени с по още 2 млн. лв. Това стана ясно от изказването на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров.
„След публикуването на проектобюджета на НЗОК за 2020 г. УС на БЛС взе решение, че ще настояваме за увеличение на средствата в ПИМП, СИМП и МДД с общо 18 млн. лв. След гласуването на Закона за бюджета на Касата на второ четене обаче стана ясно, че сме чути частично и увеличението е общо с 12 млн. лв., което категорично не приехме. Отново с интензивни разговори, ежедневни срещи и натиск, успяхме да постигнем допълнително увеличение с по още 2 млн. лв. за СИМП и МДД, за да не бъде огромна разликата. С експертните групи стигнахме до извода, че може да се отстъпи от исканите 3 млн. лв., ако тези средства се разпределят по начина, по който ние предлагаме”, каза д-р Маджаров.
Увеличението на бюджетите за извънболнична помощ в сравнение с 2019 г. става съответно за ПИМП – 25 млн. лв., за СИМП – 19 млн. лв., а за МДД – 9 млн. лв.
Очаква се подписването на НРД 2020-2022 да стане на 23 декември 2019 г.

НЯМА ДА ИМА ОГРАНИЧЕНИЯ В ИЗПИСВАНЕТО НА ТЕПАРИИ ЗА ХРОНИЧНОБОЛНИТЕ ПАЦИЕНТИ
Националната здравноосигурителна каса ще продължи да заплаща всички препарати при лечението на хронично болни пациенти. Остава и тримесечната рецепта за изписване на медикаменти при тяхното лечение. Това реши Надзорният съвет на Здравната каса, като се съобрази с исканията на Българския лекарски съюз, съобщи БНР.
След заседание на Надзорния съвет на НЗОК отпаднаха трите спорни момента в Националния рамком договор, за които вчера информираха от Столичната лекарска колегия. Остава възможността хронично болните пациенти да получават лекарството си, както и досега. Изписването на лекарства за три месеца също се запазва и пациентите няма да бъдат разкарвани по няколко пъти.
Всяко здравноосигурено лице ще има право на профилактичен преглед без ограничение, като на джипитата ще бъдат осигурени направления за това. Запазва се също обещаното увеличение на средствата за извънболнична медицинска помощ в размер на 12 млн. лева. Предвижда се увеличаване и на клиничните пътеки в педиатрията.
В НРД 2020-2022 се залага и текст, според който процент от общите приходи на лечебните заведения ще бъдат насочвани за заплати на медицинския персонал. В основните текстове се предвижда намаляване на обемите за дейност в болниците, за да се ограничат свръххоспитализациите.

МЕДИЦИ ОТ БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВАРНА СА БЕЗ ЗАПЛАТИ ОТ 8 МЕСЕЦА, ЗАПЛАШВАТ С КОЛЕКТИВНА ОСТАВКА
Общинската Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания във Варна продължава да бъде в тежко финансово състояние, от 8 месеца персоналът не е получавал заплати, нито пари за транспорт и работно облекло. За това информира Zdrave.net като се позова на БНТ. И до момента лечебното заведение съществува благодарение на многократните субсидии от Община Варна, това е причината медиците да обмислят колективна оставка. Помолен да коментира ситуацията управителят на болницата доц. д-р Христо Ганчев заяви: „Писал съм писмо до министъра. Разбрахме се с министерството да ни даде субсидия, но няма да получим за януари и февруари нищо. Дефектът е, че болниците са търговско дружество, особено тези, които се занимаваме с туберкулоза. Влизането в състава на друга болница, за което има решение, на практика означава 500 000 лв. годишно задължение автоматично на тази болница, която ще ни поеме, затова не ни искат“.
Според на доц. Ганчев лечебните заведения, които обслужват пациенти с туберкулоза, СПИН, малария и т.н. трябва да бъдат поети от държавата.
Преди няколко дни медицинските специалисти са имали срещна с националния омбудсман Диана Ковачева, на която са представили проблемите си. Тя е поела ангажимент да сезира министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

НАД 300 СЛУЖИТЕЛИ ОТ СИСТЕМАТА НА СПЕШНАТА ПОМОЩ ПРЕМИНАХА ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОЕКТА ПУЛСС
Тази седмица приключи 5-дневното обучение на екипи от Центровете за спешна медицинска помощ в София, Хасково, Кърджали, Бургас, Стара Загора, Добрич, Ямбол и Смолян. Обучението се реализира по проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС), съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. От там припомнят, че обученията по ПУЛСС водят доказани български лекари с различни медицински специалности и богат професионален опит. До 13 декември в рамките на проекта са обучени 322-ма служители от системата на спешна помощ. Графиците са изготвени така, че до месец май 2021 г. всички близо 7000 служители ще преминат обучения, в това число и новопостъпилите.
МЗ изпълнява проекта „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ като бенефициент по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020. Основна цел на проекта е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100 % безвъзмездна финансова помощ, допълват от здравното ведомство.

Болнични сдружения: НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА, ЧЕ ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО ИЗИСКВАТ ДОПЛАЩАНИЯ ОТ ПАЦИЕНТИ
“Не отговаря на истината, че лечебните заведения нерегламентирано изискват доплащания от пациенти, които имат доброволно здравно осигуряване. Наличието на доброволно здравно осигуряване само по себе си, без да се вземе предвид неговия размер и покритие, не би могло да се сложи под един общ знаменател!”. Това пишат в съвместно изявление Българска болнична асоциация и Националното сдружение на частните болници, информира Zdrave.net. Писмото е изпратено на здравния министър Кирил Ананиев.
Двете сдружения предлагат всички отговорни институции, както и застрахователните обединения, да обсъдят открито възможностите които разкрива допълнителното здравно осигуряване. „Настояваме за открит диалог, а не за хвърляне на клевети в публичното пространство”, допълват от ББА и НСЧБ.

ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ В ПОМОЩ НА ДЕЦА С ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА
Специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа “Света София” в столицата прие дарение на уникален за България апарат за рехабилитация на децата с помощта на виртуална реалност, информира Clinica.bg като се позова на съобщение на БТА.
Дарението беше представено в присъствието на президента Румен Радев и Великия магистър на Суверенния Малтийски орден фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето. Оборудването е осигурено и инсталирано в специализираната болница от посолството на Малтийския орден у нас.
Президентът Радев обясни, че миналата година е констатиран проблемът, че ограничените по размер помещения в болницата не позволяват да се разгърне пълният потенциал на част от техниката и затова е предложил на управителя на болницата доц. д-р Иван Чавдаров да разработи идеен проект за нова зала, където да се разположат специализираните роботи за обучение по ходене по равен и неравен терен. Проектът вече е готов и президентът се надява той да се реализира със съдействието на Столичната община и на Министерството на здравеопазването.
Радев изказа уважението си към екипа на доц. Чавдаров за тяхната работа и професионализма им при рехабилитацията на децата и добави, че тази година по инициативата “Българската коледа” ще се работи за доставянето на високотехнологичен роботизиран уред “Локомат”.

УМБАЛ – БУРГАС ПРЕДСТАВИ ИНОВАТИВНИ МЕТОДИ НА СВЕТОВНИЯ КОНГРЕС ПО ОРТОПЕДИЯ
Два иновативни метода на реконструктивна хирургия при травми на рамо и лечение на фрактури на бедрена кост и коляно представи УМБАЛ – Бургас по време на 40-я Световен конгрес по ортопедия, информира Zdrave.net.
Конгресът се организира от Международната асоциация по ортопедия и травматология и се проведе миналия уикенд в гр. Мускат в Обединените арабски емирства.
Първият доклад представи иновативен метод за реконструктивна хирургия при травми на рамо. Използва се техника, която съхранява костта на пациента и не се сменя ставата. Методът се сравнява с други подходи при този тип операции и показва бързото възстановяване на пациента, раздвижването и използването на ръката. Всички случаи, описани в доклада, са от практиката на Отделението по ортопедия и травматология на УМБАЛ- Бургас, каза началникът му д-р Стоян Христов.
Вторият доклад чрез електронен постер представи лечение при фрактури на бедрена кост и коляно при възрастни пациенти с остеопороза. И този подход показва бързо раздвижване и възстановяване на пациентите. “По темата съществуват много малко разработки и тя представлява голям интерес и предизвикателство за колегите. Много е актуална и на фона на все по-застаряващото население в световен мащаб, което ще има нужда от такава помощ”, изтъкна д-р Христов.