НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.11.2019)

ЛЕКАРИ И ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ СРЕЩУ НАСИЛИЕТО
Българският лекарски съюз и Българската асоциацията на професионалистите по здравни грижи излязоха с позиции, в които осъждат поредния случай на агресия над медик. Двете организации изразиха своята подкрепа към медицински фелдшер Христомир Куманов от ЦСМП – Варна, който бил нападнат след като се е отзовал на спешно повикване в село Каменар на 11 ноември тази година, информира Clinica.bg.
„Случилото се е поредната проява на осъдително и неприемливо отношение, при което близък на пациент е упражнил физическо насилие над фелдшер докато той е изпълнявал служебните си задължения. Въпреки агресията пациентът е бил прегледан и обслужен, след което е подадена жалба за нападението”, се казва в позицията на Лекарския съюз. От БЛС приветстват бързите действия на компетентните органи и настояват законовият инструментариум да бъде приложен с цялата му строгост.
„Важно е да бъде създаден работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, за да може спокойно да изпълняват задълженията си. Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в лечебните заведения, защото там не е мястото за саморазправа и насилие”, заявяват от съсловната организация в позицията си. Според лекарите стъпка в тази посока е предстоящото подписване на съвместно Споразумение за сътрудничество и взаимодействие между БЛС, МЗ и Прокуратурата, с цел защита на медицинските лица на работното им място”.
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи също отправи призив за толерантност и уважение към медиците: „11 ноември 2019 г. – Денят на Свети Мина, бе помрачен с поредната агресия срещу медицински специалист. По време на своето дежурство, при изпълнение на мисия за пациентка от село Каменар, фелдшер Христомир Куманов от Центъра за спешна медицинска помощ – Варна бил нападнат с обиди и удари в главата, гърдите и рамото от сина на нуждаещата се от спешна медицинска помощ 56-годишната жена. Независимо от грубото посегателство 49-годишният специалист, надмогвайки болката, обидата и страха, е прегледал пациентката и е извършил нужните медицински манипулации ” припомнят от БАПЗГ. И допълват, че фелдшерът е споделил, че това не му се случва за първи път.
„Като съсловна организация, съвместно с Българския лекарски съюз, продължаваме да търсим корените на агресията срещу медици, както и възможностите за прилагане на превантивни мерки за ограничаване на вербалните и физическите посегателства срещу специалисти в бели престилки. За съжаление мнозина от тях заплащат със здравето си вследствие на подобни актове на насилие, а други – дори и с живота си. Само преди месец фелдшер Димитър Факиров от Здравната служба на село Орешник, Обшина Тополовград, бе убит от пострадал пациент, потърсил спешна медицинска помощ. Докога?!”, питат от БАПЗГ и призовават да покажем като общество, че сме силни и ще направим всичко, за да се спазват законите и човешкия морал.

БЛС ЩЕ ПОИСКА С 15% ДА БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ЦЕНИТЕ НА 220 КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ
С 15% да бъдат увеличени цените на 220 клинични пътеки ще поискат от Българския лекарски съюз при преговорите с Националната здравноосигурителна каса за НРД 2020. Това съобщи на пресконференция днес председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, информира Zdrave.net. Сред останалите искания са намаляване на прогнозните хоспитализации с 10% и 30% от приходите на болницата по клинични пътеки да отиват за фонд работна заплата на лекарите и професионалистите по здравни грижи.
За да се усети увеличение в заплатите е нужно и минимум 30% от заработката на болницата да отива за заплати на лекарите и професионалистите по здравни грижи.
“Ако включим и параклиничните звена, трябва да се отделят поне 34-35% за възнаграждения на квалифицирания персонал. Болниците, които работят добре дават и по-голям процент на специалистите по здравни грижи, но има и такива, които си позволяват да дават по-малък процент за сметка на разходите по работна заплата на неквалифициран или немедицински персонал. По този начин се плаща на Спешните отделения в болниците и този механизъм е отработен”, уточни председателят на БЛС. Той беше категоричен, че трябва да се намали броя на прогнозните хоспитализации най-малко с 10%, както и да бъде увеличен престоя в болницата след тежки интервенции по медицинска целесъобразност.

ЕВРОКОМИСАР МАРИЯ ГАБРИЕЛ ПОЗДРАВИ МЕДИЦИТЕ ОТ УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА” ПО СЛУЧАЙ 140 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА БОЛНИЦАТА
“Пожелавам Ви да продължавате все така сърцато да изпълнявате мисията си. Нека Вашите умения, състрадание и всеотдайност ви водят по пътя на отстояване на авторитета на болницата като едно от най-добрите лечебни заведения в България и Европа”. Това каза във видеообръщение еврокомисарят по цифрова технология и общество Мария Габриел по повод 140-годишнината на най-старото лечебно заведение у нас – УМБАЛ „Александровска“, информира Zdrave.net.
„Иновациите и цифровите технологии могат да предизвикат революция в науката и практиката при превенцията на болести, диагностициране и лечение. Убедена съм, че „Александровска“ болница има потенциал да бъде двигател на тази промяна. Защото тук работите специалисти не само дали Хипократова клетва, но и визионери как да се подобри здравната грижа. Иновациите, научните изследвания и технологиите в съчетание с експертизата на здравния персонал и човешкото му отношение към пациентите правят от „Александровска“ болница здравно заведение от световна класа“, отбеляза в обръщението си Мария Габриел. Тя изказа своята благодарност към управленския и медицинския екип на лечебното заведение: „Благодаря Ви за това, че болницата Ви е символ на професионализъм и всеотдайност в грижата за хората. Благодаря Ви, че полагате максимални усилия да предоставяте медицински услуги от световна класа, основани на човешкото отношение на вашите висококвалифицарани специалисти, на модерното оборудване“.

УНИКАЛНА ОПЕРАЦИЯ В УМБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ”
Уникална мозъчна операция извършиха неврохирурзите на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Те отстраниха тумор с тегло над един килограм от мозъка на 41-годишен мъж, информира Clinica.bg.
Операцията е уникална не само за България, но и в световен мащаб, разказват от лечебното заведение. До момента в света са описани само няколко подобни случая. Преди да дойде в болницата, пациентът е консултиран с чужди специалисти, които установяват, че болестта е в напреднал стадий и рисковете от хирургичното лечение са огромни. Въпреки това неврохирурзите решават да дадат шанс за живот на пациента и се заемат с отстраняването на тумора. В момента мъжът се чувства добре и се възстановява успешно в Клиниката по неврохирургия. В операцията участие са взели д-р Емануил Найденов – неврохирург, доц. д-р Станимир Сираков – неврорентгенолог, д-р Любомир Падарски – анестезиолог и д-р Марин Пенков – радиолог.

ДАНЪЧНИ ДАРИХА ЛИЧНИ СРЕДСТВА ЗА БЛАГОРОДНА КАМПАНИЯ
Служители на Териториалната дирекция на НАП – Пловдив дариха 3780 лв. в полза на кампанията „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Кампанията има за цел набирането на средства за изграждане на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс, в който ще могат да се преместят от старите и рушащи се сгради три болнични структури – Клиниката по педиатрия, Клиниката по медицинска онкология и Клиниката по клинична хематология.
Средствата са събрани преди и по време на театралното представление „Женско царство“, изпълнено от служители на ТД на НАП – Пловдив по повод техния професионален празник – 16 ноември.
Работещите в териториалната дирекция са изказали желание да подкрепят бъдещи инициативи на дарителската кампания. Те са връчили дарението си на началника на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Иван Иванов, който е и председател на Организационния комитет на кампанията „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“. От своя страна той им е изказал благодарност за отзивчивостта и гражданското съзнание.
До момента за по-малко от 1 година от стартирането си кампанията е събрала над 70 000 лева.