НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.09.2021)

37 593 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС, В БОЛНИЦИ СА НАСТАНЕНИ 4609 ПАЦИЕНТИ
437 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през изминалото денонощие. 93 от тях са установени с PCR, а 344 – с бързи антигенни тестове. За последните 24 часа са направени общо 7324 теста. 1854 от тях са PCR, а 5 470 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 19; Бургас – 31; Варна – 60; Велико Търново – 12; Видин – 14; Враца – 5; Габрово – 11; Добрич – 8; Кърджали – 4; Кюстендил – 2; Ловеч – 4; Монтана – 9; Пазарджик – 11; Перник – 7; Плевен – 12; Пловдив – 33; Разград – 23; Русе – 11; Силистра – 12; Сливен – 12; Смолян – 5; София област – 11; София град – 87; Стара Загора – 8; Търговище – 8; Хасково – 10; Шумен – 3; Ямбол – 5.
Общият брой на случаите на новия коронавирус, доказани у нас към момента, е 471 272. От тях 37 593 са активни, а излекуваните лица са 414 157, от които 424 – регистрирани през последното денонощие.
4609 са общо пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 373 са намират в интензивни структури.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента са общо 2 407 986. От тях 1956 са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус, са общо 14 065. Нов случай на лекар е регистриран през изминалото денонощие.
19 522 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 53 нови случая са регистрирани през последното денонощие.

Министър на здравеопазването: ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА БЕЗПЛАТНИ ТЕСТОВЕ НА РОДИТЕЛИ, КОИТО ИСКАТ ДА ТЕСТВАТ ДЕЦАТА СИ ПРИ ПОСЕЩАВАНЕ НА УЧИЛИЩЕ ИЛИ ДЕТСКА ГРАДИНА, ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА В ДАДЕНО ДЕТСКО ИЛИ УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ
Предоставянето на безплатни тестове на родители, които искат да тестват децата си при посещаване на училище или детска градина, трябва да бъде за всички деца в дадено детско или учебно заведение, при заявено съгласие от страна на родителите. Изследването на единични деца няма да гарантира отсъствието на заразени лица, поради което не го считаме за приемливо в контекста на осигуряване на безопасна учебна среда.
Това се казва в отговора на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на въпрос от депутата от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова във връзка с осигуряването на тестове за COVID-19 за изследване на педагогически и непедагогически персонал, информира Zdrave.net.
Д-р Кацаров подчертава, че досега Министерство на здравеопазването е осигурявало бързи антигенни и PCR тестове единствено чрез регионалните здравни инспекции на медицински специалисти от лечебните заведения в страната, както и за служители на инспекциите при провеждане на граничен здравен контрол и в хода на епидемиологични проучвания при регистрирани взривове в организирани колективи за целите на надзора на COVID-19.
„По отношение на средствата, които Министерство на здравеопазването е разходвало за закупуване на тестове за COVID-19, Ви информирам, че през месец април 2021 г. е получено дарение от 363 075 броя бързи антигенни тестове от Европейската комисия, които са предоставени за нуждите на регионалните здравни инспекции“, допълва още министър Кацаров. Той уточнява, че с оглед на осигуряване на максимално безопасна среда за провеждане на учебния процес, се водят активни разговори и консултации между Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката в търсене на различни подходи и решения, относими към българската образователна система, като една от обсъжданите теми е и провеждането на периодично изследване на педагогически и непедагогически персонал в детски градини и училища.
„Министерство на здравеопазването винаги ще оказва експертно съдействие и помощ на Министерство на образованието и науката по отношение определянето на най- подходящите видове тестове за изследване на COVID-19, както на педагогически и непедагогически персонал, така и на деца и ученици и периодичността на тяхното провеждане в учебни и ученически колективи, с което да се спомогне за намаляване на риска от възникване и разпространение на заболяването в системата на образованието“, допълва още министърът.

ДОЦ. АНГЕЛ КУНЧЕВ Е ПРЕДЛОЖИЛ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ РАБОТНИЦИ И РАБОТЕЩИТЕ В СОЦИАЛНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Доц. Ангел Кунчев е предложил задължителна ваксинация за медицинските работници и работещите в социални заведения. Такова решение у нас обаче не е взето, изтъкна главният държавен инспектор, който изрази личното си експертно становище по темата пред NOVA news, информира Clinica.bg.
Задължителната ваксинация на определени групи работещи вече е въведена в Гърция и в други европейски държави. Според доц. Кунчев темата има две страни като първата е експертна и неговото мнение е, че на задължителна ваксина трябва да подлежат медицинските работници и работещите в социалните заведения. От друга страна обаче той изрази разбиране на политиците, които към момента се въздържат от такова решение на фона на настроенията в България, свързани с мерките срещу COVID и ваксините.
Доц. Кунчев е предложил задължителната ваксина за тези групи професии. Той обаче не смята, че трябва да се прилагат крайни мерки като загуба на работа за тези, които откажат. Вместо това те могат да бъдат тествани периодично за COVID-19.
Според доц. Кунчев една такава задължителна ваксинация не би нарушила граждански права. „Това, което ще постигнем, е да не позволим, заради професионалните си отговорности, да заразяваме хора. Отдавна се видя, че в домовете за стари хора, например, неимунизиран персонал многократно внесе инфекцията и се стигна до епидемични взривове”, коментира Кунчев. Той обясни още, че в края на септември изтича срокът на годност на 300-400 хиляди ваксини срещу COVID-19. Възможно е обаче срокът им да бъде удължен или да намерят приложение в други страни.

Проф. Радостина Александрова: НЯМА ЗАСТРАШАВАНЕ НА РЕПРОДУКТИВНИТЕ СПОСОБНОСТИ НА ЖЕНИТЕ И МЪЖЕТЕ, АКО СЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ COVID-19
„Децата под 1 година са по-уязвими към SARS-CoV-2, затова родителите и роднините трябва да ги пазят. Децата които са на 10-12 години, са по-самостоятелни, по-независими и доста повече трябва да разговарят с тях как да се пазят“. Това заяви пред bTV вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова, информира Zdrave.net.
Специалистката беше категорична, че процентът на сериозно заболели деца не се увеличава заради Делта варианта, но като цяло се увеличава броят на заразените, според данни на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).
CDC препоръчва ваксиниране на деца от 12 години нагоре, посочи специалистката.
„Искам да кажа на родителите. Този вариант по-лесно се предава. От началото на пандемията децата, които стигат до болнично лечение, остават за 1-2 дена. Делта вариантът е много по-лесно заразен, сравняваме го с варицелата, но въпреки повечето болни деца, сериозните случаи остават същия процент“, уточни проф. Александрова.
Тя бе категорична, че няма застрашаване на репродуктивните способности на жените и мъжете, ако се ваксинират срещу COVID-19. Има препоръка да се ваксинират и бременни жени, допълни специалистката по вирусология.
„Знаем, че в момента доминиращ е Делта вариантът. Няма категорични данни как се отразява върху организма, върху клиничната картина. Има публикации, че хората, които се разболяват с делта варианта, имат два пъти по-висок шанс да влязат в болница, но няма категорични данни“, посочи тя. По думите ѝ в идните дни нещата могат да се променят, а намаляването на случаите има обяснение.
„Това спадане на броя на заболелите общо взето се случва, когато има почивни дни. Трябва да изчакаме, да бъдем търпеливи. Да изчакаме края на отпуските и началото на учебната година“. Така проф. Александрова коментира идеята на служебния здравен министър, че ако намалеят случаите, ще има разхлабване на мерките. По думите ѝ, в тази вълна на пандемията боледуват хора на възраст между 20 и 40 години. „Това са хората, които имат малки деца. Случаите на болни деца се увеличиха и то много драматично. Пример за това е САЩ – южните щати. Ако в началото заболелите деца бяха 13-14%, то този процент се качи до 20-25%.“, поясни тя.
„Има зони по света, където ваксини са достигнали само до 2% от населението. И в Европа се оказва, че всеки 3-ти не е ваксиниран. Трябва да се обърне внимание на този въпрос“, призова проф. Александрова. Според нея остава притеснителен броят на починалите у нас. “Хората, които са починали през последните 24 часа, те не са се заразили сега, а преди две, три, четири седмици. Това е доста притеснително”, подчерта специалистката.

122 БОЛНИЦИ СА ПОДАЛИ ДОКУМЕНТИ ДО ТОЗИ МОМЕНТ ПО ПРОЦЕДУРА „МЕРКИ ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА“
Крайният срок за представяне на инвестиционните предложения по процедура „Мерки за справяне с пандемията“ по ОП „Региони в растеж“ е бил 21 юни, но документи са пристигали в Министерството на здравеопазването до края на месеца. В указания срок са постъпили проектни предложения от 122 лечебни заведения за болнична помощ. Това се казва в отговор на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на въпрос на депутата от ИБГНИ Татяна Дончева относно подготовката на проекта по процедурата, информира Zdrave.net
„Поради големия обем информация и констатираните множество пропуски и неточности в представените от лечебните заведения документи, Министерството на здравеопазването отправи искане до УО на ОПРР за удължаване на срока за подаване на проектно предложение по процедурата, което бе одобрено и към момента срокът е 29 октомври 2021 г.“, пише министърът.
Работна група е разгледала постъпилите от лечебните заведения проектни предложения и е изготвила анализ на допустимостта на предложените строително-ремонтни дейности и на документална обезпеченост на подадените предложения. Изготвен е и списък със заявената от лечебните заведения апаратура.
„В резултат от това, през следващата седмица ще бъдат изпратени писма до ръководствата на лечебните заведения, за които са констатирани пропуски или недопустимост на предложените инвестиции със срок за отстраняването им и връщане на коригираните документи в Министерството на здравеопазването“, казва още министър Кацаров.
Успоредно с това е разработен проект на споразумение за партньорство, който ще бъде изпратен до кметовете на общините – принципали на общинските лечебни заведения. С подписването на споразумението ще се прецизират правата и задълженията на МЗ и съответната община по отношение на подготовката на проектното предложение, както и по време на изпълнението на проекта. Наличието на сключени такива споразумения е задължително условие за одобрение на проектното предложение от страна на Управляващия орган па Оперативна програма „Региони в растеж“.
Министърът припомня, че процедурата цели осигуряване на възможност за подпомагане въвеждането на специфични мерки за мобилизация на инвестициите в системата на здравеопазването в отговор на разпространението на COVID-19. Допустимите дейности по процедурата са насочени към осигуряване на подкрепа за болничната мрежа чрез реконструкция, проектиране и ремонтни дейности за обособяване на изолирани структури за лечение на пациенти с COVID-19 към болници, осигуряване на медицинско и немедицинско оборудване за структурите, създадени за лечение и грижи за пациенти с COVID-19, повишаване капацитета на центровете за трансфузионна хематология за диагностика на COVID-19 и внедряване на телемедицина с оглед редуциране на контактите на инфектираните с коронавирус пациенти при получаване на медицински грижи. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 129 271 258,60 лева (66 095 345,00 евро), а конкретен бенефициент е Министерството на здравеопазването, като допустими партньори са общини и/или общински лечебни заведения. Въз основа на разработените от МЗ критерии, за включване в процедурата са определени 133 лечебни заведения с държавно и общинско участие в капитала, които са разпределени в три групи.

МУ-СОФИЯ НАСТОЯВА ДА СЕ НАМЕРЯТ РЕШЕНИЯ ЗА ОЗДРАВЯВАНЕ НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ И ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА НЕЙНИЯ УНИВЕРСИТЕТСКИ СТАТУТ
„Уважаеми колеги, информирам Ви, че на 13.09.2021г., след одобрение от Ректорско-декански съвет, ръководството на Медицински университет-София изпрати отворено писмо до президента на Република България, министър-председателя, министъра на здравеопазването и министъра на образованието и науката, с покана за обща среща, на която да споделим нашата съпричастност и визия за спасяването и оздравяването на УМБАЛ “Александровска” – гръбнака на обучението и научното развитие на Медицинския факултет, където се обучават 3700 бъдещи медици. С това писмо искаме да внесем и яснота по повод неверни твърдения, отправени в публичното пространство, към най-старото и най-голямо медицинско висше учебно заведение в България и неговите ръководители“. Това написа до колегите си ректорът ва Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайков.
В изявлението на ректора се казва още: „В свое писмо, изпратено до Министерство на образованието и науката и до Министерство на здравеопазването, директорът на УМБАЛ „Александровска”, д-р Атанас Атанасов заявява, че ректорът, академик Лъчезар Трайков е обявил, че ще иска отмяна на статута на университетска болница в знак на несъгласие с предлаганите от новото ръководство промени.
Уважаеми колеги, В Медицинския университет работят съмишленици, а не противници на реформи, които биха помогнали на “Александровска” да се изправи на крака в изключително тежък за медицинското съсловие и пациентите период на непозната зараза. Да, университетът, е силно загрижен за състоянието на УМБАЛ „Александровска”, защото сме загрижени за качеството на обучението на нашите студенти в най-голямата болница в България. Да, тревожим се и за съдбата на преподавателския състав, който работи в УМБАЛ “Александровска”, защото с днешна дата това са 241 преподаватели, 245 специализанти и 77 докторанти. Тази болница не е просто място за практическо обучение на бъдещите медицински специалисти, а е болница, с която е свързана професионалната и лична съдба на тези няколкостотин преподаватели, специализанти и докторанти. Тя е тяхното бъдеще като научни работници, тук са техните експертни контакти – накратко, “Александровска” е тяхната Алма Матер. Поради това и МУ-София в продължение на години инвестира всяка година средно по 4 млн. лева за ремонти на учебни зали и закупуване на апаратура, която подпомага научната и образователна дейност, но и издига клиничния капацитет и престиж на болницата.“
В изявлението се споменават направените усилия на университетското ръководство за търсене на работещи решения. В него се изтъква, че Медицински университет – София не е поставял въпроса за премахване на университетския статут на УМБАЛ „Александровска“.
Изявлението на акад. Лъчезар Трайков завършва с думите: „Медицинският университет категорично не участва в политически схеми, нито търси конфликти. Ние търсим решения. Нашата визия е да подпомогнем болницата, за да бъде оздравена ефективно. Без да се засяга качеството на образованието, което университетът предлага. Без да се налага съкращаване на експерти – медици и преподаватели. С повторно преразглеждане на задълженията и с правилно приоритизиране на ценностите, които трябва да са в основата на управлението на болнично заведение от подобен ранг. Готови сме да подкрепим всяка идея, да споделим нашата визия, за да опазим „Александровска” и като основна университетска структура, и като болнично заведение.“

ОБЩО 1149 ВАКСИНИ СА НАПРАВЕНИ В ИЗНЕСЕНИТЕ КАБИНЕТИ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ПРЕЗ УИКЕНДА
Общо 1149 ваксини са направени в изнесените кабинети на Столична община и в ХII ДКЦ през този уикенд. Желаещите имаха възможност да отидат в осем пункта, организирани от Столична община и Столичната РЗИ. Така от началото на кампанията през почивните дни в изнесените пунктове са поставени общо 20 548 дози. За това информира Zdrave.net се позова на съобщение от Столична община.
Местата, на които се извършваше имунизация, са в пет търговските центъра – в „Парадайс мол“, „Ринг мол“, „Сердика мол“, „България мол“, The Mall, както и в Културния дом в парка до езерото в ж.к. „Дружба“, а в неделя бе отворен и ваксинационен пункт в НЧ „Асен Златаров“ в кв. „Христо Ботев“. За първи път през уикенда отвори врати и имунизационен пункт в ХII ДКЦ в База 1 на поликлиниката. Хората избираха от всички разрешени от ЕС ваксини.
На 13 и 14 септември ще работи изнесен пункт от 11:00 ч. до 18:00 ч. в кампуса на Нов български университет.
В делничните дни гражданите имат възможност да се ваксинират в общинските ДКЦ-ове и в изнесения кабинет на метростанция НДК.
Медицинските екипи, които ще консултират гражданите и ще поставят ваксини, са от общински болници и ДКЦ-ове. Ваксините се осигуряват от Столичната РЗИ, а организацията се извършва от екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и дирекция „Здравеопазване“ на Столичната община.
Продължава и инициативата на Столична община за ваксинация на колективи на място. Това се извършва при предварителна заявка от предприятия и фирми. На сайта на Контактния център на Столична община е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.

ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ИМА НУЖДА ОТ ДОБРОВОЛЦИ ЗАРАДИ РЯЗКОТО НАРАСТВАНЕ НА COVID БОЛНИТЕ
Общинската болница в Горна Оряховица е в тежка ситуация и има нужда от доброволци заради рязкото нарастване на COVID болните, информира Zdrave.net като се позова на БНТ.
„Ситуацията не е добра, имаме около 20-23 COVID легла, а в момента имаме 74 болни, част от които се налага да бъдат настанени в във второ и трето вътрешно отделение, и в интензивните сектори“, сподели хирургът д-р Елиас Хаддад. 74-годишният специалист без колебание се е отзовал на помощ на колегите си, но не крие притеснението си от това, което се случва в лечебното заведение.
„Работим денонощно, има лекари и сестри, които не са се прибирали вкъщи от 3 дни“, сподели д-р Хаддад и допълни, че медицинските сестрите, които работят в Хирургичното отделение, след като свършат смяната си там, слизат, за да помагат на пациентите с COVID.
Д-р Хаддад обясни, че по-възрастните пациенти прекарват инфекцията по-тежко, а над 95% от постъпилите в болницата не са ваксинирани.
„Имаме пациенти, които постъпват със сатурация 55 – 60, а трябва да е 96 – 98“, обясни лекарят. Той самият е от първите ваксинирани и няма притеснение за себе си.
„Не ми позволява сърцето да откажа помощ на някой, който се нуждае. Въпреки, че всички колеги работим много, има нужда от допълнителен персонал – лекари , медицински сестри, санитари“, сподели .д-р Хаддад. По думите му броят на пациентите, заразени с COVID-19, е двойно по-голям от броя на предвидените места и нуждата от доброволци е наистина голяма.

СЪЗДАВАТ КОНСУЛТАТИВЕН ЦЕНТЪР В ДКЦ-СИЛИСТРА
Идея за създаване на Консултативен център в ДКЦ-Силистра за подпомагане на лечението на случаи с коронавирус е предложена на проведено днес заседание на Областния кризисен щаб за борба срещу коронавируса, информира БТА като се позова на съобщение от Областната администрация след заседанието.
Насрочена е среща с ръководството на Силистренската община за създаването на центъра.
За периода 30 август – 12 септември съотношението на заболелите е 275 на 100 хил. души население и засега областта е в долната граница на така наречената “червена зона”, се казва в съобщението. Над средните данни за областта са случаите в общините Силистра, Тутракан и Главиница.
Общо ваксинираните в областта са 27 471 души, като е наблюдавана лека по-висока активност в последния двуседмичен период. Ваксини за навършили 12 години са поставени на 117 подрастващи. В трите болници в областта са разкрити 109 легла за пациенти с коронавирус.

ПРОФ. Д-Р АСЕН БАЛТОВ Е УВОЛНЕН ДНЕС ОТ УМБАЛСМ „ПИРОГОВ“
Проф. д-р Асен Балтов е уволнен днес от УМБАЛСМ „Пирогов“, информира Zdrave.net като се позова на в. „24 часа“. Мотивът за уволнението е, че новото ръководство на лечебното заведение не може да работи с него.
Бившият директор на най-голямата спешна болница в България днес се е върнал за първи ден на работа в Първа травматология, където работи от години. Хирургът е направил две операции, след което е бил извикан в кабинета на наследника си Иван Поромански, споделиха негови колеги.
Не е ясно пълното съдържание на разговора между бившия и настоящия ръководител на “Пирогов”, нито официалните мотиви за раздялата. Най-вероятно става въпрос за дисциплинарно уволнение, допълва изданието.
От здравния портал припомнят, че през юли месец тази година проф. Балтов беше освободен от поста директор на болницата от служебния здравен министър, а след това излезе в болнични заради хипертонична криза.
Междувременно от Министерството на здравеопазването съобщиха, че поради големия обществен интерес, министърът на здравеопазването е поискал информация за уволнението на проф. Балтов от изпълнителния директор на „Пирогов“ проф. Иван Поромански. „Трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала. Министерството на здравеопазването няма никакво отношение по тези въпроси“, заявиха още от МЗ.