НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.09.2019)

Министър Кирил Ананиев: УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА НА МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ ЗАВИСИ ОТ ДИРЕКТОРИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ
Увеличението на възнагражденията на медицинския персонал е ангажимент и отговорност на директорите на болниците. Министърът на здравеопазването може единствено да създаде рамката и правилата за справедливо разпределение на финансовия ресурс, в това число и на ресурса, предвиден за възнаграждения. Така министър Кирил Ананиев отговори на думите на премиера Бойко Борисов, че той трябва да обясни къде са отишли отпуснатите от правителството средства за увеличение на заплатите на медицинския персонал, информира Clinica.bg.
„И аз искам двойно. Кой не иска двойно? Всеки иска двойно. Ние милиарди влагаме в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев – къде са 50-те милиона, които дадохме. А те не са 50, те са 86 млн. Да се оправдава той, къде са”, каза Борисов по повод протеста на медицинските сестри.
Министър Ананиев подчерта, че е изпълнил своята отговорност с утвърждаването на Методиката за формиране на разходите за персонал. Всеки гражданин трябва да бъде наясно, че средствата от Националната здравноосигурителна каса, както и тези от Министерството на здравеопазването (по Наредба № 3) достигат до болниците при извършени и отчетени съответните дейности по клинични пътеки и по Наредбата за дейности извън задължителното здравно осигуряване, цитират министъра от пресцентъра на МЗ.
Ананиев припомни: „С решения на Министерския съвет 36 млн. лв. достигнаха до лечебните заведения по реда на Наредба № 3 за дейности извън задължителното здравно осигуряване. По тази линия са подпомогнати държавни и общински лечебни заведения в труднодостъпни и високопланински райони в страната, белодробните болници, психиатричните болници и спешната помощ. Отделно от това с 50 млн. лв. – разблокирани средства от резерва на НЗОК, считано от 1 юли т. г., са увеличени цените на повече от 120 клинични пътеки”.

САМО ЗА ТРИ МЕСЕЦА У НАС СА ИЗВЪРШЕНИ НАД 3000 АБОРТА
Само за три месеца у нас са извършени 3319 аборта по желание. Рекордьори по тази манипулация са София и Бургас. Това сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи, информира Clinica.bg. Прави впечатление, че жените над 30 години са най-голямата група, пожелала прекъсване на бременността.
288 са извършените в Бургас аборти по желание за месеците април, май и юни 2019 г. 22 от тях са били на жени на възраст от 15 до 19 години.127 пък са манипулациите на дами от 20 до 29 години. Най-много са жените над 30 години, които са пожелали прекъсване на бременността – 139.
В столицата през пролетта 348 жени по собствено желание са прекъснали бременността си. И тук, като в Бургас най-голяма е групата на жените над 30 години (191 жени). Общо за страната 1580 жени над 30-годишна възраст са прекъснали бременността си през посочения 90-дневен период. дни.
Монтана и Смолян са населените места с най-малко прекъснати бременности по желание. Три са жените в Монтана, като една е била на възраст от 15 до 19 години, две са били над 30 години. В Смолян за посочения период са извършени 6 аборта, като всички те са били на жени над 20 години.
Абортите при малолетните са единици. Във Велико Търново, Пазарджик и Търговище има по едно момиче под 15 години с прекъсната бременност в периода от месец април до юни. Две са в столицата и две – в София-област. Във възрастовата група 15-19 години най-много аборти по собствено желание са извършени в Стара Загора и Пазарджик – 25 момичета, както и в Бургас – 22 момичета.

ПАЦИЕНТИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТИ ЗАРАДИ ПРОБЛЕМИТЕ С БЕЛОДРОБНИТЕ ТРАНСПЛАНТАЦИИ
Представители на асоциация „Пулмонална хипертония“ заявиха, че започват безсрочни протести заради проблемите на пациентите, чакащи за белодробна трансплантация, обявиха те на пресконференция днес.
Те обвиниха министерството на здравеопазването в незаинтересованост, тъй като след приключването на договора с Университетската болница във Виена през май 2017 г., нито един българин вече няма възможност да бъде трансплантиран. Единственият пациент, който получи такъв шанс беше 29-годишната Илияна Христова от Варна, но според пациентската асоциация това било случайност като шестица от тотото.
Протестите ще се провеждат под надслов „Здравен емигрант“. Първият от тях е насрочен за 18 септември 2019 г. през Министерството на здравеопазването.

РАЗБИТА Е ГРУПА ЗА НЕЛЕГАЛЕН ТРАФИК НА ОРГАНИ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ
Петима донори и петима реципиенти са клиентите на разбитата вчера престъпна група за нелегален трафик на органи за трансплантация, съобщи БНР като се позова на съобщение от Специализираната прокуратура и ДАНС.
Заловените на границата с Турция членове са четирима – донор, реципиент и двама организатори на канала. Те са осигурявали и фалшиви документи за родствена връзка между донор и получател, каквито се изискват в съседната страна. В рамките на разследването са установени още двама нуждаещи се от трансплантация и трима, готови да дадат органите си.
За схемата организаторите са получавали петцифрени суми в евро, като за донорите е оставала малка част от парите, посочи говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева: „Сумите, които са оставали в донорите, са били в размер между 5 и 7 хиляди евро. В повечето случаи им е било обещавана по-голяма сума, но те не са я получавали. Това са безработни лица от малцинствени групи с много нисък социален статус. Повечето от тях са с много големи финансови задължения. Донорите са лица предимно от област Видин, Монтана, София, кварталите „Филиповци“, „Орландовци“ и „Факултета“.