НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.08.2021)

ПОЧЕТОХМЕ ПАМЕТТА НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ, ЗАГИНАЛИ ПО ВРЕМЕ НА РАБОТА И СПАСИЛИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ
Тази година Денят на спасението бе отбелязан два дни по-рано, на 13 август 2021 г. Официалната церемония започна с вечната песен на Емил Димитров „Ако си дал“ по стихове на Иля Велчев пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, който се намира в градинката пред Военномедицинска академия в София. С вой на сирени от линейки и едноминутно мълчание представители на различни институции, медици и граждани отдадоха своята почит към подвига на стотици лекари, професионалисти по здравни грижи, полицаи, пожарникари, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.
За втора година Денят на спасението премина в условията на пандемия от COVID-19, която отне живота на повече от 130 медици, които лекуваха и се грижеха за болни от коронавирусна инфекция, но загубиха битката за собствения си живот.
„Денят на спасението се отбелязва на 15-ти август, тъй като на тази дата през 1963 г. 26-годишният д-р Стефан Черкезов, лекар на село Стрелец, Великотърновско, връщайки се от служебна командировка в Горна Оряховица успява да спаси живота на 47 спътници като ги изнася от автобус, който се подпалва вследствие на катастрофа с камион. За съжаление на следващия ден младият лекар умира от тежките изгаряния, които е получил. Поклон пред светлата памет на д-р Стефан Черкезов, на всички лекари, медицински сестри и други българи, които са загинали при спасяване на човешки живот. Бог да ги прости“, каза в краткото си слово главният редактор на в. „Български лекар“ д-р Тотко Найденов. Именно по негова инициатива с подкрепата на ВМА и съдействието на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Българския Червен кръст и синдикатите през 2005 г. започва отдаването на почит към загинали по време на работа професионалисти в името на друг живот.
През декември 2012 г. с решение на Министерския съвет Денят на Спасението беше обявен за официален празник. България е единствената страна в Европейския съюз, която отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.
По време на церемонията беше изпълнен Химна на Република България. Под звуците на траурен марш гвардейци поднесоха венци от името на министъра на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Българския Червен кръст, УМБАЛ „Александровска“.

882 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС ПРЕЗ ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ
882 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие, 414 от които са установени с PCR, а 468 – с бързи антигенни тестове. За последните 24 часа са направени общо 18 733 теста. 5154 от тях са PCR, а 13 579 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 33; Бургас – 79; Варна – 47; Велико Търново – 41; Видин – 7; Враца – 11; Габрово – 8; Добрич – 18; Кърджали – 9; Кюстендил – 3; Ловеч – 12; Монтана – 8; Пазарджик – 37; Перник – 15; Плевен – 23; Пловдив – 66; Разград – 24; Русе – 30; Силистра – 17; Сливен – 13; Смолян – 8; София област – 27; София град – 228; Стара Загора – 34; Търговище – 13; Хасково – 32; Шумен – 23; Ямбол – 16.
В България към момента са доказани общо 431 292 случая на новия коронавирус. 13 216 от тях са активни, а излекуваните лица са вече 399 755, като през последното денонощие са регистрирани 228 от тях.
Пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 1264. От тях 106 се намират в интензивни отделения или клиники.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са общо 2 138 659, от които 11 841 – приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 13 538. Нови осем случая са регистрирани през изминалото денонощие, като от тях четири са установени при лекари, един – при санитар и три – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 18 321. През последното денонощие са регистрирани 15 нови случая.

Министър Стойчо Кацаров: ЗАЯВЕНИТЕ ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ДОСТАТЪЧНИ
“България е заявила за тази година близо 14 милиона дози ваксини срещу коронавируса. Те са достатъчни”. Това заяви пред Народното събрание министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в рамките на парламентарния контрол, информира БНР.
България се е включила и в новия договор на Европейската комисия за доставка на ваксини за следващите две години. Страната ни участва и очаква доставки на ваксина, разработвана в Австрия, каза още министър Кацаров.
“Тази ваксина е на друг принцип и представлява умъртвен, атенуиран вирус цялостен, различна от досега внесените ваксини. Тя дава допълнителна възможност за реакция. Когато бъде разрешена за употреба, страната ни ще има възможност да достави необходимите количества от нея”, обясни здравният министър.

МЗ ДОПЪЛВА ПРАВИЛАТА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ РАЗМЕРА НА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЗА РАБОТЕЩИ В НЕБЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ
Министерството на здравеопазването допълва Правилата за определяне на размера на сумите, заплащани за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на служители на второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването, работещи при неблагоприятни условия на труд по време на извънредно положение/извънредна епидемична обстановка, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
С допълнението се дава право възнаграждения да се получават от медицински и немедицински персонал, участвали пряко в обслужването на пациенти с COVID-19 или със съмнение за такъв, т.е. разширява се обхватът на лицата.
Дава се възможност при отработено време над нормативно определеното, същото да се заплаща.
Целта на промяната е осигуряване на справедливо заплащане на допълнителното възнаграждение на служителите спрямо фактически отработено от тях време в рамките на съответния месец, в т. ч и при сумарно изчисляване на работното време.

ИЗМЕНЯ СЕ СПИСЪКЪТ НА ДЪРЖАВИТЕ ПО ЦВЕТОВИ ЗОНИ, СЪГЛАСНО КОЙТО Е ОПРЕДЕЛЕН РЕДЪТ ЗА ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯ
Считано от сряда, 18 август, Република Малта, Княжество Монако и Княжество Андора излизат от червената зона и попадат в списъка на държавите от оранжевата зона. Това става с промяна в списъка на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От зелена в оранжевата зона преминават Република Литва, Кралство Дания, Република Словения и Конфедерация Швейцария.
От същата дата в червената зона попадат Израел, Ислямска република Иран и Кралство Есватини.

Проф. д-р Иван Поромански: СЛУЧАИТЕ НА COVID-19 В „ПИРОГОВ“ СЕ УВЕЛИЧАВАТ, ПОВЕЧЕТО СА ТЕЖКИ
„Натискът върху „Пирогов“ става по-сериозен, защото случаите на COVID-19 се увеличават. За съжаление повечето случаи са тежки. В момента на лечение при нас са 36 човека, от които шест са в реанимацията. Готвим се за евентуална четвърта вълна.“ Това каза пред bTV директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. д-р Иван Поромански, информира Zdrave.net.
По думите му проблемът е, че хората отиват в болницата малко по-късно от необходимото, тъй като възприемали вируса като обикновена настинка. „Имаме готовност, имаме план, имаме необходимите консумативи, да се надяваме, че следваща вълна ще бъде по-плавна“, допълни проф. Поромански.
Директорът на „Пирогов“ подчерта, че желаещите за ваксини са намалели, иначе болницата разполага с всички ваксини, от които може да се избира.
По отношение на новата методика за плащане на допълнителните средства на медиците на първа линия, проф. Поромански заяви, че би било добре да се преразгледа. „Трябва да има диалог и да се вземе мнението на медиците от Центровете за спешна помощ“, допълни той.
Проф. Поромански заяви, че „Пирогов“ обжалва констатациите на НЗОК и се чака решението на съда. „Проверки винаги е имало и това е нормално. Оборотът е много голям. Ние се стараем да слагаме на пиедестал пациента, още повече, че с лекарите и пациентите сме от една и съща страна на бариерата“, каза той.

СЛУЧАИТЕ НА COVID-19 В ПЛЕВЕН СЕ УВЕЛИЧАВАТ
Увеличение на новите случаи на COVID-19 в Плевен отчитат местните здравни власти. Поради това се засилват проверките за спазване на противоепидемичните мерки в хранителните магазини, на пазари и обществените места, съобщи БНР.
В областта ваксинираните са над 70 хиляди до момента, от тях повече от половината – с две дози. Продължава и работата на мобилните кабинети в почивните дни на площад „Възраждане“ в областния град.
На едно от последните заседания Областният кризисен щаб прие, че при нова вълна ще бъдат разкрити 250 легла и 17 интензивни във всички лечебни заведения в града. Към момента болните се приемат и лекуват единствено в Инфекциозната клиника на Университетската болница „Д-р Георги Странски“. Всички легла са заети, 15 се лекуват в момента.
Все още е рано да се направи заключение дали заболяването сега е по-леко или по-тежко, казва проф. Цеца Дойчинова, началник на Клиниката по Инфекциозни болести при УМБАЛ „Д-р Георги Странски”.