НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.08.2019)

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА ПРИЕМА ОЩЕ СТУДЕНТИ В СПЕЦИАЛНОСТИТЕ “МЕДИЦИНСКА СЕСТРА” И “АКУШЕРКА” ВЪВ ФИЛИАЛИТЕ СИ В СЛИВЕН И ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна дава възможност на некласиралите се кандидат-студенти да заявят своето желание за обучение във филиалите на университета в градовете Сливен (за специалност „Акушерка”) и Велико Търново (за специалностите „Медицинска сестра” и „Акушерка”) за запълване на незаети места, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от учебното заведение.
Срокът за подаване на заявления е до 19 август 2019 г. (понеделник), а изискванията към кандидат-студентите са да са се явили на приемния изпит – тест по биология (на 18.07.2019 г.) и да имат положителна оценка от него. Заявяване на желанията за посочените специалности може да се направи онлайн (на имейл ksk@mu-varna.bg) или на място в МУ-Варна (ул. „Марин Дринов” №55, Аудитория IV, ет. 1).

НЗОК И СИНДИКАТИТЕ ПОДПИСАХА ОСМИЯ ЗА СИСТЕМАТА КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР
Днес, 13. август 2019 г., в Националната здравноосигурителна каса бе подписан осмия за системата Колективен трудов договор между институцията и двата официално представени синдиката – Национален синдикат на административните служители “Подкрепа” и Федерация на синдикатите в здравеопазването към КНСБ. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК.
През годините НЗОК поема изпълнението на все повече дейности, ангажимент досега на други институции, а числеността на персонала и заплащането запазват традиционно ниско ниво. Много служители – лекари, IT-специалисти и други висококвалифицирани кадри напуснаха системата поради ниското заплащане на техния труд. За 20-те години от съществуването на НЗОК служителите на институцията доказаха, че притежават професионална компетентност за изпълнение на специфичните задачи и функции на касата. Затова в подписания днес Колективен трудов договор са залегнали клаузи ръководството на НЗОК и двата официално представени в системата синдиката да работят заедно за постигане на справедливо заплащане на труда на служителите, за преодоляване на текучеството на кадри, както и за привличане на млади специалисти, за да може институцията да се справи с отговорността и увеличаващата се по вид и обем дейност, както и да отговори на очакванията на здравноосигурените, се казва още в съобщението.

КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА ОТХВЪРЛИ ЕДНА ОТ ЖАЛБИТЕ СРЕЩУ ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила едната от жалбите срещу обществената поръчка за Националната детска болница, става ясно от разпорежданията на комисията. Отхвърлената жалба е подадена от „ВДХ“ АД (новото име на „Водстрой 98“ АД). От компанията беше иницииран процес, но нямаше искане за временни мерки за спиране на процедурата. Втората жалба, по която КЗК още не се е произнесла, е от Камарата на архитектите в България и към нея има искане за временна мярка за спиране на процедурата, информира Zdrave.net.
Междувременно от Камарата на архитектите и от Камерата на инженерите в инвестиционното проектиране изпратиха писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в което заявяват, че обществената поръчка за инженеринга и изграждането на бъдещата педиатрична болница в София е опорочена. Според експертите едновременното възлагане на проектирането, строителството и надзора, т. нар. “инженеринг”, не е подходящо, при положение че към момента на откриване на поръчката няма одобрен идеен проект. Според тях далеч по-логично е проектирането и строителството да се разделят в два отделни търга.

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ НАСТОЯВА ЗА ПРОМЕНИ В НОВАТА НАРЕДБА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИИТЕ
Искания за промени в новата Наредба за придобиване на специалност отправиха от Българския лекарски съюз и млади медици на провелата се днес среща в Министерството на здравеопазването, съобщи Zdrave.net. По думите на зам.-министър Жени Начева текстовете в документа са грешно разбрани и служебно разпределение не се предвижда. От БЛС настояха финансираните от МЗ специализации да бъдат обявени в кои лечебни заведения ще се провеждат и за кои специалности има недостиг на кадри, така че всеки специализант да може да избира с коя болница да сключи договор. По думите на Начева МЗ вече събира тези данни от Регионалните здравни инспекции.
БЛС поиска специализантите, кандидатстващи за финансираните от МЗ специалности, да знаят предварително къде и при какви условия ще работят след като завършат. Ясно и прозрачно провеждане на конкурсите за назначаване на специализанти, е следващото предложение. за тази цел е нужно да се унифицират критериите за конкурсите и документите за кандидатстване. Зам.-министър Начева принципно подкрепи направените предложения. Предстои те да бъдат представени на министър Ананиев.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА СЪЗДАВА МОДЕРЕН ВЪЗСТАНОВИТЕЛЕН ЦЕНТЪР
Столична община оборудва отделението по “Физикална и рехабилитационна медицина” в ХIV ДКЦ-София със съвременна специализирана апаратура информира, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на общината. Новата апаратура ще даде възможност за редица процедури за лечение и рехабилитация на опорно-двигателния апарат. Специалистите в отделението под ръководството на д-р Милен Димов се грижат и за възстановяването и на златните ни момичета от ансамбъла по художествена гимнастика. Амбициите на Столична община са да бъде създаден модерен възстановителен център.
Общо 163 764 лв. е инвестирала Столична община в поликлиниката. От тях близо 144 хил. лв. са за купуване на апарати за пасивно раздвижване на колянна и тазобедрена става, глезен, раменна става, лакътна става, пръсти и китка. Закупени са още система за тракционна терапия на лумбален и шиен дял; апарат за ударно-вълнова терапия; апарат за ТЕКАР терапия; електрогалванична тангенторна вана.
През последните 4 години Столична община е финансирала общинските лечебни заведения с близо 55 млн. лв. От тях над 9,1 млн. лв. – само за ново оборудване и ремонти. Специално за апаратура и обновяване на физиотерапевтични отделения и кабинети през последната година са отпуснати близо 400 000 лв.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ОДОБРИ ОТКРИВАНЕТО НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ИНСТИТУТ КЪМ МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ
Министерският съвет одобри откриването на Научноизследователски институт в структурата на Медицинския университет – Пловдив, по предложение на ректора на висшето училище проф. Стефан Костянев и съгласно решение на Академичния съвет, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на пресцентъра на МС.
Институтът се създава с цел да се обедини изследователската дейност на преподавателите, студентите и докторантите от различните звена на висшето училище, да се осигури по-високо качество на научните изследвания, да се създадат възможности за иновации, за привличане на интелектуален потенциал, за развитие на научно сътрудничество с други организации в страната и чужбина, за участие в изследователски мрежи.
В института ще се провеждат изследвания в областта на молекулната и регенеративна медицина, транслационната невронаука, съвременните технологии в денталната медицина, симулационно-обучителните технологии в медицината, иновативните диагностични подходи, химикофармацевтичните иновации в персонализираната медицина, иновативните нанотехнологии, детското развитие и безопасността на пациента в хирургията.

ЕПИДЕМИЯТА ОТ МОРБИЛИ У НАС ЗАТИХВА
Епидемията от морбили в страната затихва, заяви за “Хоризонт” по БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Малко над 1100 души са заболелите у нас. в страната. През последните седмици броят на заболелите е намалял рязко, а в регистрираните огнища заразата е овладяна, обясни проф. Кантарджиев. В по-голямата част от страната са регистрирани само единични случаи на болестта.
Всички огнища на морбили у нас са причинени от вируса “D3 Дъблин” с произход Западна Европа. И нещо любопитно – доказана е местна мутация на вируса, която ще носи българско име: “Тъй като е от столицата – или Витоша, или София”, отбеляза проф. Кантарджиев. Той допълни, че основна задача на здравните власти е окончателното ликвидиране на заразата и напомни, че имунизацията остава най-важното условие за това.

ПРОМЕНИТЕ В УСТАВА НА БЪЛГАРСКИЯ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ ВЛИЗАТ В СИЛА ОТ ДНЕС
Промените в устава на Българския фармацевтичен съюз влизат в сила от днес, след като в Държавен вестник беше обнародван Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите приет в последното за сезона заседание на парламента, информира Zdrave.net.
Главните изменения в закона, които бяха предмет на спорове между управляващите и опозицията, бяха промените в представителността на общите събрания и конгресите на БФС. От БСП настояваха да няма промяна и да остане бройката един делегат на десет души, докато от МС бяха предложили един делегат да се излъчва на 20 души. В крайна сметка беше прието компромисното предложени на д-р Даниела Дариткова един делегат да се излъчва на всеки 15 души членове.
Парламентът прие Общото събрание на регионалната фармацевтична колегия се формира на делегатски принцип при норма на представителство един делегат на трима членове. По предложение на д-р Дариткова отпадна и предложението на МЗ решенията на органите на БФС на национално равнище са задължителни за регионалните колегии и за членовете на БФС. Със закона се дават допълнителни правомощия на Контролната комисия към БФС, която ще контролира законосъобразността и съответствието с Устава на взетите от Управителния съвет на БФС решения и тяхното изпълнение и др.

ФОНД “НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ” ОБЯВИ ТРИ КОНКУРСА
Фонд „Научни изследвания” отправи покана за участие в три конкурса. От възможностите за развитие на нови постижения в науката могат да се възползват учени в областта на медицината, информира Clinica.bg.
Първият конкурс е за финансиране на фундаментални научни изследвания. Общият бюджет е 16 млн. лв. Минималната сума за всеки отделен проект е 60 000 лв., а максималната – 120 000 лв. Конкурсът цели да възстанови устойчиво международните позиции на страната ни в научната продукция както и да засили връзките на науката с образованието, бизнеса, държавните органи и обществото като цяло. Процедурата е отворена за 10 научни области – биология, математика, медицина, науки за земята, физически, химически, селскостопански, хуманитарни и технически науки.
Вторият конкурс е за финансиране на фундаментални научни изследвания на млади учени и постдокторанти – 2019 г.” Сред основните цели е осигуряване на висока квалификация и ефективно кариерно развитие на учените. Общият бюджет е в размер на 800 000 лв. Минималната сума за всеки отделен проект е 15 000 лв., а максималната – 30 000 лв.
Третият конкурс е „Българска научна периодика – 2019 г. Целта е конкурса е да се стимулира и да подпомага разпространението на висококачествено научно знание чрез издаването и разпространението на рецензирани и индексирани български научни периодични издания с поне тригодишна история. Общият бюджет е в размер 400 000 лева. Минималната сума за всеки отделен проект е 4000 лв., а максималната – 7 000 лв.