НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.07.2022)

Д-р Иван Маджаров: ФИНАНСИРАНЕТО В СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЛОЖИ И В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Има болници, които от август ще получават по-малко средства за дейността си. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в интервю за Zdrave.net.
По думите при някои причината е в нежеланието да им се “казва” как да разпределят възнагражденията за персонала си, а при други – заради общото им тежко финансово състояние и фактът, че и досега за работна заплата са отделяли над 70-80% от приходите си.
„Искам да кажа на всички, че това, което от години се случва в системата на образованието, трябва да се приложи и в системата на здравеопазването. В образованието учебните заведения се финансират през цена за записан ученик – или колкото повече ученици има записани с толкова повече средства разполага. И във здравеопазването начинът на заплащане е същият – колкото повече пациенти са потърсили дадено лечебно заведение, толкова повече средства получава то.
Разликата е, че в продължение на 10 години в образованието ежегодното увеличение на средствата в сектора, се даваше, не на база предположение, че може да има повече ученици, а се смятаха реално колко ученици има в България и увеличението отиваше за повишаване на цена за всеки реално записан ученик. Паралелно, това се обвързваше и с точно определен процент увеличение на фонд “Работна заплата” в системата. В здравеопазването, за съжаление, се получи обратното – за същия период от 10 години всяка година увеличението на средствата за отиваше в предполагаемо увеличение на броя пациенти, повишен брой заложени изследвания и хоспитализации, без да бъде обвързано с изискване каква част от тези средства задължително трябва да бъдат насочвани към фонд “Работна заплата“, каза д-р Маджаров.
„И така днес сме свидетели на по-добро заплащане и липса на напрежение сред работещите в образователния сектор, а здравеопазването се оказа най-изостаналият сектор по отношение на заплатите. И това е горчивата истина. Сега вече всички трябва да разберат и да приемат, че всеки един лев, който се добавя към досега разходваните средства, със сигурност ще трябва да отива не към предвиждания за увеличаване на броя пациенти, нови прегледи и нови изследвания, а към повишаване на цената на единичната дейност, което увеличение от своя страна трябва да е обвързано и с процентно увеличение и на фонд “Работна заплата.” категоричен беше председателят на БЛС.

МИНИСТЪР СЕРБЕЗОВА ЩЕ ЗАВЕДЕ ДЕЛО ЗА КЛЕВЕТА СРЕЩУ Д-Р СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ
Министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова ще заведе дело за клевета срещу д-р Стефан Константинов във връзка с изнесените от него в bTV, съобщиха от МЗ.
В предаването „Тази сутрин“ бившият директор на УСБАЛО-София д-р Константинов заяви, че здравният министър има тежки финансови зависимости от фармацевтичния сектор. Той допълни, че има доказателства за думите си и може да ги предостави, ако някой се интересува от тях.
Д-р Стефан Константинов беше освободен като директор на УСБАЛ по онкология от министъра на здравеопазването в понеделник в резултат от завършилите проверки в лечебното заведение, припомниха от Zdrave.net.
Проверката в УСБАЛО на звеното на МЗ „Вътрешен одит“ е констатирала нарушения на Закона за обществените поръчки, неприлагане на системата за двоен подпис в 4 от общо 11 проверени договора. Сред нарушенията, констатирани от звеното „Вътрешен одит“ още е, че изпълнителният директор на лечебното заведение не е свикал общото събрание за избор на нов Научен съвет след изтичане на определения мандат. Установено е, че действия са предприети в края на месец януари т. г. – близо 10 години след избора на предходния състав на Съвета. В периода септември 2017 г. – декември 2021 г. не са провеждани конкурси за заемане на академична длъжност „асистент“, „главен асистент“ и „доцент“.
Извършена през месец април т. г. извънредна проверка на ИАМН в лечебното заведение констатира несъответствие между Правилника на болницата и разрешението за осъществяване на лечебна дейност – в Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на УСБАЛО не са регламентирани структурата и дейността на Отделение по гръдна хирургия, Отделение по хирургия на гърда, Отделение по оперативна гинекология и Отделение по консервативна гинекология, което представлява нарушение на чл. 50, ал. 1 от ЗЛЗ.
Проверката е установила още, че в УСБАЛО е утвърден „Ценоразпис на медицинските услуги по желание на пациенти и допълнително поискани услуги, свързани с оказването на медицинска помощ, които се заплащат по цени, определени от УСБАЛО ЕАД, при спазване на изискванията на Наредбата“. С определянето на различни цени за допълнително поисканата услуга „избор на лекар/екип от медицински специалисти“ в зависимост от вида на клиничната пътека и сложността и/или продължителността на манипулацията, интервенцията/дейността, която ще бъде извършена на пациента, е извършено нарушение на чл. 31, ал. 2 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Съгласно Наредбата не е допустимо определянето на различни цени за избор на лекар/екип в зависимост от сложността и/или продължителността на съответната дейност.
На пресконференция вчера д-р Константинов се оправда по всички нарушения и заяви, че му е много интересно какво ще каже министър-председателят за начина, по който е освободен от поста. “Дали ще се опита да промени тази неправда или поне ще каже, че са сбъркали? Че се разграничава от г-жа Сербезова?“, попита д-р Константинов.

БЛИЗО 10 ХИЛЯДИ СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19
1 139 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, 122 от които са установени с PCR, а 1 017 – с бързи антигенни тестове. 63,39 % от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу коронавируса.
За изминалото денонощие у нас са направени общо 6 210 теста – 710 от тях са PCR, а 5 500 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 35; Бургас – 139; Варна – 144; Велико Търново – 10; Видин – 6; Враца – 18; Габрово – 17; Добрич – 26; Кърджали – 6; Кюстендил – 9; Ловеч – 10; Монтана – 9; Пазарджик – 24; Перник – 25; Плевен – 13; Пловдив – 75; Разград – 14; Русе – 20; Силистра – 14; Сливен – 25; Смолян – 7; София област – 26; София град – 365; Стара Загора – 53; Търговище – 3; Хасково – 23; Шумен – 6; Ямбол – 17.
В България към момента са потвърдени общо 1 180 636 случая на новия коронавирус, от тях 9 814 са активни. Общо 1 133 543 са излекуваните лица, 414 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 460 пациенти, 40 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 79 – от тях 75,95 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общият брой на дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас до момента, е 4 428 443 – от тях 3 266 са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 806 лица-медицински служители. 27 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа: 7 са установени при лекари, 12 – при медицински сестри, 5 – при санитари и три – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 279. Нови два случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Доц. д-р Ангел Кунчев: СИТУАЦИЯТА С РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА Е МНОГО ДИНАМИЧНА, МНОГО E ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ ДА СЕ ВЪВЕДАТ НА НАЦИОНАЛНО НИВО
“Много е динамична ситуацията с новите случаи на COVID-19, много е възможно да се вземат решения и те да бъдат национални.” Това заяви на брифинг днес главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, информира БТА. По думите му това може да се случи и до края на седмицата. “В началото на вълната сме, но вирусът се разпространява доста бързо и трябва да сме готови за всякаква ситуация”, добави доц. Кунчев.
“Ръстът на заболелите от COVID-19 се повишава, но няма много приети пациенти в болниците. Ако продължи вирусът да протича като сравнително леко заболяване, то и последиците няма да бъдат тежки”, изтъкна доц. Кунчев. Той препоръча всеки, който желае да се предпази, да носи маска, където прецени, да пази добра хигиена и да проветрява. Според него това е достатъчно през летния сезон.
Очаква се днес правителството да приеме новия Национален пандемичен план. В документа са указани мерки, които ще трябва да се предприемат, в зависимост от етапа, в който се намира страната по отношение на разпространението на коронавирусната инфекция. По думите на Кунчев в момента няколко области са преминали в първи етап, като мерките биха били носене на защитни маски основно в лечебни заведения, социални домове, както и за работещите с деца в ясли и детски градини. “Силно препоръчително е носене на предпазни маски при всяко събиране на много хора на едно място. Мерките засега няма да доведат до затруднения нито в социалния живот, нито за икономиката, нито за туризма, но какво би станало след време ми е трудно да прогнозирам”, каза още доц. Кунчев. “Ситуацията с разпространението на коронавируса е много динамична, следващата седмица вероятно и други области в страната ще преминат в жълта зона по ниво на заболеваемост и е много възможно да се вземе решение ограничителните мерки да се въведат на национално ниво”, добави той и уточни, че ако днес се приеме Пандемичният план, мерките ще могат да се въведат още в понеделник.
Доц. Ангел Кунчев обясни, че се планира разкриването на още пунктове, в които желаещите ще могат да се ваксинират. Той взе участие в среща на представители на здравните власти на държави от Балканския регион, на която се обсъждат пандемичните планове на страните, както и трудностите, които са срещнали по време на пандемията. Най-високи стойности на разпространение сега се отчитат на остров Миконос, където положителните тестове са 40 на сто.

Д-р София Ангелова: ВРЪЩАНЕТО НА PCR ТЕСТОВЕТЕ КЪМ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ЩЕ ДАДЕ СПОКОЙСТВИЕ
„Връщането на PCR тестовете към личните лекари е изключително важно и ще даде спокойствие. В противен случай ще се създаде хаос в здравната система и доболничната помощ”. Това заяви пред БНТ пулмологът д-р София Ангелова, информира Zdrave.net.
“Ние, специалистите, заедно с личните лекари още от 1 април поставяхме въпроса за тестовете за COVID. Eсента и зимата са сезонът на острите респираторни инфекции, не само COVID и те трябват да бъдат отграничавани. Затова най-доброто нещо е пациентът да отиде при своя личен лекар, той да го насочи към PCR, да се установи дали става въпрос за COVID, грип или друга респираторна инфекция“, каза тя. Специалистката бе категорична, че личните лекари трябва да имат тази възможност и само ако по време на лечението срещнат затруднения, тогава да търсят помощта на пулмолог.
По думите на д-р Ангелова има поредица от причини, които обосновават подобно решение. Преди всичко това е малкият брой на пулмолозите и натовареността им, защото пациентите идват за консултация при тях със запазени часове.
„При нас има и пациенти с астма, туберкулоза и други белодробни заболявания, а смесването на потоците е недопустимо“, категорична бе тя.
Д-р Ангелова засегна и темата за предпазните маски като защитно средство срещу инфекции по принцип. Тя подчерта че, маските са важни като мярка, а противопидемичните мерки срещу COVID помагат за ограничаване на други респираторни заболявания.
“Трябва да преценим кога трябва да се носят маски. Вариантите на омикрон са още по-заразни и вероятността човек да се разболее е още по голяма, когато е в затворно помещение и когато има струпване на хора”, обясни д-р Ангелова. Тя бе категорична, че лекарските кабинети са едно от местата, на които носенето на маски трябва да е задължително.

Проф. Тодор Кантарджиев: ПОЗАКЪСНЕЛИ СМЕ С МЕРКИТЕ СРЕЩУ COVID-19
“Не бива да се плашим от увеличаващата се заболеваемост, а трябва да подходим със спокойствие. От около месец предупреждавам, че не е хубаво българите да ходят толкова в Гърция, където имаше варианта ВА.5, който е десетки пъти по-заразен. Всички обаче се върнаха от Гърция кашлюкащи, с болни гърла и висока температура и си го внесохме в София.” Това каза пред NOVA NEWS съветникът по здравеопазване на Столична община проф. Тодор Кантарджиев. Той подчерта, че вариантът на Омикрон ВА.5 освен, че е по-заразен, има т.нар. имунно бягство, но пък се прекарва много по-леко. Как точно ще протече инфекцията обаче все пак зависи от организма на боледуващия – към какво е предразположен, преболедувал ли е, ваксинирал ли се е.
„Въпреки че този вариант доста се различава от останалите и заобикаля имунитета, бустерна доза от ваксина срещу COVID-19 пази от тежко боледуване в продължение на 4-6 месеца до 80%. Сегашните ваксини пазят от новия вариант, ако се сложат 2-3-4 месеца по-рано“, каза проф. Кантарджиев. Той допълни, че в момента се разработват специални ваксини срещу ВА.5, но предупреди, че като дойдат у нас, те ще се ползват само като бустерни дози.
Проф. Кантарджиев допълни, че сме позакъснели с мерките, защото вече има ръст на разпространението на вируса, особено в София град и област, Бургас и Варна. „Тези, които се връщат от Гърция, трябваше да бъдат предупредени а границата да не контактуват с много хора няколко дни след това. Тези, които ходят в чужбина, да бъдат предупредени, че на летищата трябва да носят маски. В общества, които са с ниско ваксинационно покритие могат да се появят нови варианти. Ето сега от няколко месеца следим нов подвариант в Индия – ВА2.75. За два месеца той е заразил около 25% от милиардното население на страната“, изтъкна специалистът. Според него трябва да се поднови правенето на PCR тестове първо, защото са по-точни и второ – чрез геномно секвениране да се следи движението на новите варианти в различните области.
„Трябва да се възобновят трудноосъществените COVID зони, за да се знае кой къде ще се консултира в извънболничната помощ. Маски от месец се носят в лечебните заведения, но трябва да се носят и в градския транспорт, който трябва да се проверява и редовно, и на местата със струпване на много хора“, заяви проф. Кантарджиев. „Най-важното е мерките да са навреме, на хората да се обяснява, а след две седмици да имаш спад на заболеваемостта, за да ти вярват хората. На третата седмица обаче на хората им омръзва и се натрупва умора от спазването и контрола на мерките, затова най-важното нещо е мерките да са навременни“, подчерта той.

ПЛОВДИВСКИ ЛЕКАРИ ПРЕПОРЪЧВАТ СПЕШНО ДА СЕ ВЪРНЕ КАТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНА МЯРКА НОСЕНЕТО НА МАСКИ В ЗАКРИТИ ПРОСТРАНСТВА
Заради увеличаващите се случаи на заразени с COVID-19 пловдивски лекари препоръчват спешно да се върне като задължителна мярка носенето на маски при посещение на закрити пространства, където има и струпване на хора. Пловдивските медици подкрепят предложението на Министерството на здравеопазването общопрактикуващите лекари да назначават поне бързи антигенни тестове по НЗОК.
В момента реалната картина на заболеваемостта е изкривена. Д-р Сотиров определя като грешка отнетата възможност на личните лекари да назначават PCR тестове, когато отпадне извънредната епидемична обстановка. По думите му малка част от пациентите, които получат известните симптоми, се тестват вкъщи: “Заболяванията вече тръгнаха да се увеличават. От юни месец пациенти, които са болни, са със симптоми на инфекциозно заболяване – хрема, температура, кашлица, диария, болки в гърлото, всяко от тях може да е COVID”.
“Коронавирусната инфекция изисква изолация от десет дена. Човекът, който се е разболял, да не разболява, а той се чувства добре още на четвъртия, а петия ден си отива на работа, не можем да му дадем 10 дена болнични“, казва Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.
“Ваксините продължават да осигуряват протекция, при някои хора и от общи симптоми, при други от тежко протичане, хоспитализация и смърт. Вече има милиарди хора, които са ваксинирани, виждаме, че нищо не се случва с тях. Няма никакви научни данни, които да показват, че се е увеличила заболеваемостта от различни болести“, каза в предаването “Преди всички“ на програма “Хоризонт” д-р Христина Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ “Св. Георги“.
“Смятам, че съвсем скоро имунизационните центрове ще увеличат своя брой“, каза д-р Калин Калинов, който отговаря за общинското здравеопазване.

ИТН ИЗЛЕЗЕ С ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ НОВИ ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ ЗАРАДИ ПЕТАТА ВЪЛНА НА COVID-19
„С тревога и безпокойство наблюдаваме опитите на здравните власти в страната, подкрепени от еднопосочна масирана медийна кампания, за реновиране, ребрандиране на COVID истерията“. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от „Има такъв народ“ Андрей Чорбанов в декларация на парламентарната група, информира Zdrave.net.
„Абсолютен факт е, че новите варианти на Омикрон са значително по-вирулентни. Също така е факт много лекото протичане на инфекцията като при огромна част от хората е безсимптомно, правещо вируса нереалистично опасен за общественото здраве. Внушенията, че е необходимо спешно въвеждане на ограничителни мерки и носене на маски на обществени места, ще доведе до силно ескалиране на общественото недоволство, базирано на явното несъответствие на тези мерки с реалната тежест на протичането на инфекцията в огромния брой случаи“, каза още
проф. Чорбанов. Той подчерта, че всички рискови категории хора – възрастни граждани, такива с хронични заболявания, имунодефицитни състояния, трябва да полагат необходимите мерки за своето предпазване и ограничаване на контактите паралелно с адекватната готовност на здравната система.
„Всички тези фактори обаче не трябва да бъдат екстраполирани върху цялото население и при реалната липса на такава необходимост по отношение на реално болни хора. Настояваме здравните власти да положат усилия върху адекватното лечение при актуализиране на протоколите за терапия, както и за информиране на рисковите групи как да се предпазват от евентуално заразяване, вместо въвеждане на ограничителни мерки от всякакъв характер“, допълни проф. Чобанов.
От седмица експерти от МЗ и НЦОЗПБ настояват за налагане на задължително носене на маски на обществени места, а от Министерството обявиха, че предстои одобряването на ревизирания Национален противоепидемичен план от Министерския съвет, припомниха от здравния портал.

В РУСЕНСКО СЕ ПОВИШАВА ИНТЕРЕСЪТ КЪМ ВТОРАТА БУСТЕРНА ДОЗА
В Русенско се повишава интересът към ваксинацията срещу коронавирус – предимно сред възрастните хора, на които вече е позволено да си направят четвърта доза. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в крайдунавския град д-р Искра Генева, информира БТА.
Д-р Генева припомни, че прилагането на втора бустерна доза е разрешено от 27 юни т. г., като досега на територията на областта са поставени близо 500 четвърти дози. Тя уточни, че са много малко желаещите за първична имунизация. За изминалото денонощие са ваксинирани 144 души. От тях само четирима са имунизирани с първа доза. От поставените ваксини над 92% са бустер.
В Русенско 58 751 души са със завършен имунизационен курс. Общо поставените дози от някоя от четирите позволени ваксини са 129 372. Бустерна доза имат 23 097 русенци, като 488 от тях са с четвърта игла.
Д-р Генева изтъкна, че в региона се увеличават случаите на заразени с коронавирус, като за ден са регистрирани 20 души с инфекцията. Активните случаи към момента са 144, от тях 20 души са болнично лечение. Специалистката допълни, че заразените с този вариант на вируса боледуват много по-леко и по-рядко.