НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.07.2021)

Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ: ПАТРОНАЖНИТЕ ГРИЖИ ЗА НОВОРОДЕНИ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШВАТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ СЪС САМОСТОЯТЕЛНИ ПРАКТИКИ
„Патронажни сестрински грижи имахме в миналото, преди реформата от 2000-та година, и те бяха прекрасно организирани и бяха много професионално изпълнявани от сестрите и акушерките. За съжаление след реформата патронажните сестри бяха премахнати от системата и дълги години си патим от това. Идеята да бъдат възстановени е добра.“ Това каза пред Zdrave.net председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева в коментар на предложението на служебния екип на МЗ за нормативни промени, с които на практика се връща патронажната грижа за новороденото след изписването му от болница.
„Не трябва обаче да забравяме, че общопрактикуващите лекари не са задължени да работят с професионалистите по здравни грижи в своите амбулатории и поради тази причина идеята няма как да се осъществи. Много по-добре би било да се обърне внимание на вече регламентираните в закона автономни практики за здравни грижи, които също се изпълняват от медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти. Те биха могли да сключват договори с общопрактикуващите лекари, но трябва да сключат и договор със Здравната каса за заплащане на извършените услуги. Разбира се в тази следизборна ситуация има много неясноти, но ние ще продължим да настояваме за пълната реализация на автономните практики в системата на здравеопазването“, подчерта Василева.
По повод обявения вчера от Слави Трифонов проектосъстав на правителство Милка Василева каза, че не може да коментира предложения от „Има такъв народ“ здравен министър, защото не познава Велислава Петрова. „Всъщност за нас като организация е важно да има министър, важно е той да знае защо е министър и да има желание за реформиране на системата. Ние ще направим всичко възможно да се срещнем с министъра, който и да е той, и да му разкажем нашата версия за новото здравеопазване, което би трябвало да се случи“, каза председателят на БАПЗГ.
По думите на Милка Василева е важно държавата да излезе със стратегия как вижда здравеопазването и къде е мястото на професионалистите по здравни грижи в нея. „Когато има такъв проект, ние бихме могли да бъдем полезни с експертна оценка, анализ и предложения как виждаме бъдещето“, завърши Василева.

212 ИЗЛЕКУВАНИ ЛИЦА ОТ COVID-19 СА РЕГИСТРИРАНИ В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
83 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през последното денонощие, от които с PCR са установени 22, а с бързи антигенни тестове – 61. Тестовете, направени за изминалите 24 часа, са общо 14 723. От тях 2214 са PCR, а 12 509 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 5; Бургас – 2; Варна – 8; Велико Търново – 1; Видин – 3; Габрово – 1; Добрич – 1; Ловеч – 4; Монтана – 2; Пазарджик – 2; Плевен – 2; Пловдив – 8; Сливен – 1; София област – 7; София град – 28; Стара Загора – 6; Търговище – 1; Хасково – 1.
Потвърдените случаи на новия коронавирус са общо 422 545. Активните случаи са 7873. Излекуваните лица са вече 396 528, от които 212 са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени общо 746 пациенти. 95 от тях се намират в интензивни структури.
Към момента у нас са поставени общо 1 860 993 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция, като 8427 от тях са приложени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13 452-ма. Нови два случая на лекар и медицинска сестра са регистрирани през последното денонощие.
18 144 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Четири нови случая са регистрирани през последното денонощие.

ОТ УМБАЛСМ “ПИРОГОВ” ЩЕ НАПРАВЯТ ВЪЗРАЖЕНИЕ ПО НАПРАВЕНИТЕ КОНСТАТАЦИИ НА НЗОК ПО ВРЕМЕ НА ПРОВЕРКА
От УМБАЛСМ “Пирогов” ще направят възражение по направените констатации в проверка, извършена от Националната здравноосигурителна каса. Това казаха от лечебното заведение. Възражението ще бъде направено по законовия ред и в законовия срок, съобщи БТА.
В проверката на НЗОК, обхващаща периода 28 май 2021 г. – 10 юли 2021, са били констатирани различни нарушения, съобщиха вчера от НЗОК. В резултат на установените нарушения и на основание на нормативни текстове от Националния рамков договор и законови разпоредби от Закона за здравното осигуряване болницата следва да възстанови на НЗОК неоснователно получени суми в размер на 1 068 005.40 лв. и на 36 737.80 лв., посочиха още от Касата.

БЛС СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ АДМИНИСТРАТИВНИЯ ТОРМОЗ ОТ СТРАНА НА НЗОК
„Българският лекарски съюз се противопоставя на опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с COVID-19 през изминалата тежка и трудна година и половина. В централата на Съсловната организация има постъпили множество сигнали от болници в цялата страна за тенденциозни, масови проверки и искания за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини: неспазен алгоритъм на лечение, отчетен пациент с антигенен тест, а не с PCR и др.“, пише в позиция на УС на БЛС, изпратена до медиите.
В позицията се казва още: „През периода на пандемия българските лекари бяха изправени пред огромни предизвикателства и положиха огромни усилия, грижейки се за своите пациенти в условия на напрежение и неизвестност, рискувайки собствения
си живот. Те бяха многократно уверявани, че може и трябва да работят спокойно, че финансирането им е гарантирано. БЛС припомня, че с настъпването на епидемията, финансирането на лечебните заведения стана въпрос на оцеляване и те получаваха минимум 85% от бюджетите си, независимо от броя на лекуваните пациенти. Нещо повече: в нито един нормативен документ не беше разписан механизъм, който дори да разглежда възможността за възстановяване на тези средства.
На този фон, юридически необосновано и неморално е да се притискат лечебни заведения, дали своя дан в борбата с пандемията, да се иска от тях да връщат средства, които са били подсигурени за тяхното оцеляване. Ставаме свидетели на опит за възстановяване на суми за период, в който колегите лекуваха и се грижеха предимно за пациенти с COVID-19.
Формалното отношение, което демонстрира НЗОК към лекарите в България, е не само обидно, но и демотивиращо.
БЛС пита: Това ли е наградата за неимоверните усилия на българските медици в условията на неизвестност и световна пандемия? Това ли е подготовката за есента, която, за съжаление, едва ли ще бъде по-лека от изминалата?
Нека не забравяме, че през очакваните тежки месеци всички ние отново ще разчитаме на същите тези медици и лечебни заведения, на които разчитахме през изминалата година и половина! А те ще продължат да следват своето призвание и няма да отстъпят от дълга си!“

МЕДИЦИНСКО ОБОРУДВАНЕ ЗА БЛИЗО 1 МЛН. ЛЕВА КУПУВАТ С ПАРИ ОТ БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА ИНИЦИАТИВА „БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА“
Администрацията на президента на Република България обявява открита процедура за доставка на медицинско оборудване за лечебни заведения, бенефициенти по благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Стойността на поръчката възлиза на близо 1 млн. лева, набрани от „Българската Коледа“, кампания 2020/2021, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от президентската пресслужба.
Предвижда се доставката на медицинското оборудване да се възложи от организаторите на инициативата в полза на лечебни заведения – бенефициенти, определени съгласно Правилата за набиране и разпределение на средствата от Благотворителната инициатива „Българската Коледа”, чрез обществена поръчка.
„Българската Коледа“ се стреми да помогне за подобряване на възможностите за диагностика, лечение и рехабилитация на деца, засегнати от хронични заболявания и увреждания, като подпомага и деца целогодишно.
До настоящия момент са разгледани постъпилите до края на м. юни – 395 заявления за подпомагане на деца.
След предложение на Експертния съвет и решение на Комисията са подпомогнати общо 382 деца. Общата стойност на направените дарения е в размер на 636 693 лв.
На 45 деца е осигурена медикаментозна терапия с растежен хормон. Лекарства са осигурени и на 11 деца с нефротичен синдром. Подкрепа получиха 312 деца с тежки хронични заболявания за провеждане на допълнителна специализирана рехабилитация.
На 14 деца са дарени средства за осигуряване на медицински изделия и помощни средства.

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ДЕЦА С ПРОБЛЕМИ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНИЯ АПАРАТ В „ПИРОГОВ“
На 24 и 25 юли в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” ще има безплатни прегледи за деца с проблеми на опорно-двигателния апарат, възникнали в хода на растежа или след инцидент. Консултациите ще се извършват между 08:30 и 14:30 часа . Препоръчително е родителите да носят предходни изследвания и епикризи, съобщи БНР.
“Страхът от COVID-19 се е отразил на профилактиката, което е особено рисково при децата”, обясни д-р Николай Цуцумански, началник на Отделението по детска ортопедия и травматология в университетската болница. Според него има нарастване на случаите с усложнения при деца след травми и заболявания, чийто симптоми са били пренебрегвани.

КОРЕЙСКА КОМПАНИЯ Е ИЗЯВИЛА ЖЕЛАНИЕ ДА ПРОИЗВЕЖДА ПРЕДПАЗНИ МАСКИ В БЪЛГАРИЯ
Корейска компания е изявила желание да започне производството на предпазни маски в България по свой дизайн, съобщават от Българската търговско-промишлена палата.
Това е станало ясно по време на посещение в Палатата на представители на няколко фирми от Южна Корея, състояло се миналата седмица, съобщи БНР.
От БТПП уточняват, че корейската делегация е в страната ни за провеждане на срещи с компании от медицинския сектор, както и от фармацевтичната, млечната, отбранителната и козметичната промишленост.