НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.06.2022)

С БЛИЗО 8,4% СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ КРЪВОДАРИТЕЛИТЕ У НАС ПРЕЗ ПЪРВИТЕ 4 МЕСЕЦА НА 2022 Г. В СРАВНЕНИЕ С ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА
С близо 8,4% са се увеличили кръводарителите у нас през първите 4 месеца на годината в сравнение с предходната 2021 г. Техният брой е съответно 55 760 за 2022 г. и 52 351 за 2021 г. За Националния център по трансфузионна хематология увеличението е приблизително 5%. Ако през миналата година от януари до април кръводарителите са били 12 254, то през 2022 г. те вече са 12 864. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
По повод 14 юни – Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, до края на месеца ще се проведат редица кръводарителски инициативи в страната.
На 14 юни, от 12 ч., на тържествена церемония в аулата на НЦТХ (гр. София, ул. „Братя Миладинови“ № 112) ще бъдат отличени 15 организации и личности със специален принос за кръводаряването у нас. Събитието се организира от Националния център по трансфузионна хематология съвместно с Българския Червен кръст. 73 предприятия, търговски дружества, неправителствени организации, лечебни и учебни заведения ще получат благодарствени грамоти от екипа на НЦТХ за проявената съпричастност, активното участие и принос в насърчаването на доброволното кръводаряване у нас.
В рамките на Световния ден всяка година в над 192 държави се организират различни събития, с които не само се оказва подкрепа на кръводарителите, но и се насърчават хиляди хора да се присъединят към благородната кауза на доброволното кръводаряване.
В България първата акция за безвъзмездно даряване на кръв се провежда през 50-те години на миналия век.
“Ние се гордеем с нашите безвъзмездни кръводарители. Голяма част от тях идват регулярно в Кръвния център на ВМА и даряват за съвсем непознати хора. Благодарим за човечността и безкористната им помощ. Защото ефективното функциониране на трансфузионната система е немислимо без участието на обществото като цяло”, заяви началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той също дари кръв в навечерието на 14 юни – Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, информира БТА като се позова на съобщение от пресцентъра на болницата.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СЪС СТАНОВИЩЕ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ В ЗАКОНА ЗА КРЪВТА, КРЪВОДАРЯВАНЕТО И КРЪВОПРЕЛИВАНЕТО
Въвеждането на характер на възмездност на кръводаряването по отношение на дарителя противоречи на принципите за доброволност и безвъзмездност, възприети в Европейския съюз и закрепени в Директива 2002/98/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 27 януари 2003 г. за определяне на стандартите за качество и безопасност при вземането, диагностиката, преработката, съхранението и разпределянето на човешка кръв и кръвни съставки. Същата директива е напълно транспонирана в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането (ЗККК) и подзаконовите актове по прилагането му. Това казват от МЗ в становището си по внесения в парламента
законопроект от четворната коалиция за изменение на ЗККК, информира Zdrave.net.
Проектът предвижда от догодина кръводарителят на получи подкрепително-тонизираща храна за деня на кръводаряването в размер на 15 лв.; ваучер за сума в размер, равен на 50 на сто от дневното трудово възнаграждение, изчислено въз основа на средната работна заплата за страната и два дни допълнителен платен отпуск.
От Министерството на здравеопазването подчертават, че макар и да не се предлага промяна на принципите на хуманност, доброволност и безвъзмездност на кръводаряването, в законопроекта липсва конкретика по отношение на предлагания стимул – ваучер, а това създава опасения
дали зад предоставянето му като средство за разплащане не се крие всъщност заплащане на сума пари.
„От значение е за какви стоки/услуги ще може да се ползва ваучерът, ще има ли специфична уредба“, казват от МЗ.
От ведомството припомнят още, че през годините темата е обсъждана много пъти като дори са отправяни дори предложения за изоставяне в самата разпоредба на принципа за безвъзмездността и запазване единствено на принципа на доброволността. „Всеки път при подобни дебати Министерството на здравеопазването подхожда изключително внимателно, като анализира и разяснява смисъла и характера на съгласието за доброволност на даряването, което всеки дарител заявява при документалното оформяне на акта, както и ангажиментите на страната ни като член на Европейския съюз“, се казва в становището.
От МЗ подчертават, че още от началото на прилагането на директивата е отчетена масовост на въвеждането със законодателни способи на задължителност на принципа на доброволност и безвъзмездност на кръводаряването в системите на държавите членки. Стимулите, които държавите членки предоставят на кръводарителите са
освежителни напитки, малки подаръци (чаши, тениски и др.), освобождаване от работа в публичния и частния сектор, възстановяване на пътни разходи, обезщетение, свързано със загубата на доход. За приемливи са определени и стимули като безплатен медицински преглед, възстановяване на медицински разходи, ваучери за храна. Поощренията, които държавите членки използват са свързани с организирането на информационни кампании и други мероприятия за повишаване на осведомеността, прояви, съсредоточени върху даряването, като ден на дарителя, различни чествания, и др.
„Считаме, че биха били приемливи например и символични ваучери за насърчаване на здравословния начин на живот (като спорт, туризъм). Видно е, че става дума за възмездяване на направен разход или пропуснат приход във връзка с кръводаряването, ако има такива, както и за жестове на благодарност, но не и за заплащане на дарителя за даряването или за дарената от него кръв“, казват от МЗ.

ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА ДО 12 ЮНИ ТАЗИ ГОДИНА 24 584 МЕДИЦИ И МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ У НАС СА СЕ РАЗБОЛЕЛИ ОТ COVID-19
42 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през изминалото денонощие, 8 от които са установени с PCR, а 34 – с бързи антигенни тестове. 71,43% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу коронавируса.
Направените през последното денонощие тестове са общо 1 003 – от тях 155 са PCR, а 848 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 8; Бургас – 2; Варна – 4; Габрово – 1; Добрич – 2; Монтана – 1; Перник – 1; Пловдив – 1; Разград – 1; Русе – 1; Сливен – 3; София град – 17.
У нас към момента са потвърдени общо 1 166 901 случая на новия коронавирус, от тях 68 667 са активни. 1 061 038 са излекуваните лица, 17 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общо 282-ма са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 26 от тях се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са три, от тях 100% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 402 761 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени у нас общо до момента. Седем от тях са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 584 медици и медицински служители. Нов случай на медицинска сестра е регистриран през последните 24 часа.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 196. През последното денонощие не са регистрирани нови случаи.

СЛУЖИТЕЛИ ОТ НЗОК В ЦЯЛАТА СТРАНА ПРОВЕДОХА ЕДНОЧАСОВА ПРЕДУПРЕДИТЕЛНА СТАЧКА
Едночасов протест на служители на НЗОК от цялата страна се състоя днес. Те настояват за повишаване на заплатите в системата и за назначаване на нови служители, информира Zdrave.net.
В столицата в протеста са взели участие над 80% от всички служители на СРЗОК, казва Кремена Атанасова, която е организатор на стачните действия и заместник-председател на Синдиката на административните служители към КТ „Подкрепа“.
Стачкуващите издигнаха искания за увеличение на брутните заплати с 200 лв., както и Министерството на здравеопазването да отпусне нови 200 работни места за нови служители, тъй като от 1 юли тази година техните служебни задължения ще бъдат увеличени. Към момента с актуализацията на бюджета, одобрена от бюджетната и здравната комисии в парламента, предложението е за увеличаване на служителите на обществения фонд с малко над 100 души.
За да се изпълнят тези искания са необходими допълнителни 6 милиона лева, които стачкуващите очакват да бъдат включени в новия бюджет на НЗОК.
„Исканията на работещите са да бъдат увеличени основните им заплати, за всички служители в НЗОК. По този начин разликата в заплатите на хората ще бъде намалена“, коментира Кремена Атанасова, цитирана от БНР. „Минимум допълнителни 200 щатни бройки за поемане на новите длъжности, които предстои от 1 юли да започне да изпълнява Здравната каса, а именно – администрирането на помощните средства, които от агенция „Социално подпомагане“ преминават към НЗОК“, допълни тя.
Предвидените в актуализацията допълнителни 4 млн. лв. за заплати и осигурителни вноски за персонала са крайно недостатъчни, за да се осигури нормално увеличение на заплатите, коментира пък лидерът на КТ „Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев. Според него те трябва да нараснат не процентово, а минимум с 200 лева месечно. „По наши изчисления актуализацията трябва да осигури 10 милиона лева по това перо“, допълни Кръстев, цитиран от БТА.
Служител „специалист“ в касата в Пловдив получава 789 лева нето, а за „старши експерт“ – длъжност, която се заема от лекар, възнаграждението е 918 лева нето, коментира Елмира Хаджиева, старши експерт в НЗОК Пловдив. По думите й служителите в касата са работещи бедни и „вече страдат и семействата им“.
Хората са категорични, че ако исканията им не бъдат чути, протестът им ще прерасне в ефективен и ще преустановят плащанията към договорните партньори на НЗОК – болници, аптеки, лични лекари и др.
„Настояваме и за назначаване на нови хора за допълнителните дейности, които предстои да поеме НЗОК. Призоваваме политиците да спрат да се упражняват на наш гръб“, казаха участници в протеста в Кюстендил.
В протеста взеха участие служители от районните здравни каси в София, Пловдив, Бургас, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Кърджали, Кюстендил и др. Всички протестиращи потвърдиха, че ако не бъдат чути исканията им, ще преустановят работа и ще прекратят плащанията към партньорите – аптеки, болници, общопрактикуваши лекари и специалисти.

ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ПРОТЕСТИРАХА В СОФИЯ И ДРУГИ ГРАДОВЕ В СТРАНАТА
Национален протест на хората с увреждания се провежда в София пред Министерството на здравеопазването и всички големи градове в страната. В Бургас те се събират пред Регионалната здравна инспекция от 10 часа. Хората настояват за по-бързо издаване на решенията на ТЕЛК и за това да бъдат сведени до минимум сроковете за обжалване пред НЕЛК. Те искат още по-бърз и безпрепятствен достъп до методи, медикаменти и терапии, както и до планиране на доставките на лекарствата според нуждата на пациентите, съобщи БНР.
Исканията на хората с увреждания са описани в отворено писмо-петиция, в което са включени и комплексна и обективна медицинска експертиза, като се вземат под внимание всички заболявания, които водят до инвалидизация. Те настояват и за изграждане на единна система за информация, информира Zdrave.net.
Петицията вече е подкрепена от над 1410 души.

ПРЕДЛАГАТ АВТОМАТИЧНО УДЪЛЖАВАНЕ НА НЯКОИ ТЕЛК РЕШЕНИЯ
Автоматично удължаване на някои ТЕЛК решения, изтекли след края на извънредната епидемична обстановка, предвижда нормативна промяна, предложена от председателя на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев и група народни представители, информира Zdrave.net.
Проектът е подписан от 14 депутати от групите на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“, като предложението за промяната е записано в Закона за извънредното положение. Текстовете не засягат всички, чиито решения са изтекли с края на извънредната епидемична обстановка, а само тези на подалите заявления за преосвидетелстване, които поради независещи от тях причини още не са ги получили.
„Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чийто срок е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 30 юни 2022 г., продължават действието си до издаване на ново експертно решение, но не по-късно от 31 декември 2022 г., когато лицата са подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК до 15 юли 2022 г.“, гласи предложението.
В проекта е записано още, че до 20 юли РЗИ трябва да предоставят на НОИ и Агенцията за социално подпомагане информация за всички, подали заявления за преосвидетелстване от ТЕЛК в периода от 13 март 2020 г. до 15 юли 2022 г. Изплащането на пенсиите по ТЕЛК и НЕЛК, чийто срок е изтекъл между 1 април и 30 юни 2022 г. също продължава до издаване на ново решение, при същите условия – ако хората са подали заявление за преосвидетелстване до 15 юли, гласят разпоредбите.
„Със законопроекта се цели да се удължи срокът на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, за да се гарантира възможността за получаване на допустимата помощ от държавата до момента, в който ще е обективно възможно преосвидетелстването на лицата от органите на медицинската експертиза. Именно поради това се предвижда срокът на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК да се удължи до 31 декември 2022 г., но само когато съответното лице е предприело необходимите действия за преосвидетелстване в срок до 15 юли 2022 г., но поради обективна невъзможност, свързана с извънредното натоварване на съответните комисии, не могат да преминат през процедурата. По този начин се гарантира ползването на правата, произтичащи от валидното експертно решение, само по отношение на лицата, които са предприели действия за преосвидетелстване, но не по тяхна вина към момента нямат издадени такива“, се посочва в мотивите към текстовете.
Това е второто предложение за удължаване на ТЕЛК решенията, след като стана ясно, че веднага след отмяната на извънредната епидемична обстановка редица хора, чиито решения изтичаха в първите дни след отмяната, се оказаха без подкрепа. Първото беше направено преди месец от депутати на ГЕРБ, но до момента не е разглеждано в от Комисията по здравеопазването.

В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ЩЕ СЕ ИЗУЧАВА МЕДИЦИНСКА ЖУРНАЛИСТИКА
Медицинска журналистика ще се изучава в Медицински университет – София, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от висшето учебно заведение. Обучението е по магистърска програма и започва от следващата учебна 2022/2023 година. То ще се осъществява от преподаватели във Факултета по обществено здраве и Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Обучението е задочно, с продължителност два семестъра и е насочено към кандидати, които вече имат образователно-квалификационна степен “Бакалавър” или “Магистър” по специалности „Журналистика” или „Връзки с обществеността”. Приемният изпит е устно събеседване, а завършването е с дипломна работа. Концепцията е в магистратурата да се обучават студенти, които биха искали да работят като професионални журналисти в сферата на здравната и медицинската журналистика. Затова и в преподавателския екип са включени, освен университетски преподаватели, и практикуващи журналисти с ресор “Здравеопазване”. Това е иновативна образователна програма, която дава възможност за получаване на специфични познания както в областта на журналистиката, така и в сферата на медицината и организацията на здравеопазването. Обучението е с интердисциплинарен характер и комбинира теоретични и практически дисциплини, поясниха от МУ-София.
Студентите ще бъдат обучавани да редактират текстове, да придобият комуникационни техники и умения, но и ще бъдат учени на журналистическа етика. Те ще изучават и медицинска терминология и въведение в общественото здраве, биоетика и обществено здраве, здравно законодателство, промоция на здравето и профилактика на социалнозначимите заболявания, както и организация на дейността на информационните агенции.
Записването на желаещи да се обучават в програмата тече онлайн и на място, във Факултета по обществено здраве, от 15 юни до 15 юли. Приемният изпит е на 22 юли.

ОБЯВИХА 20 МЕСТА ЗА БЕЗПЛАТНО ОБУЧЕНИЕ В СПЕЦИАЛНОСТ “ВОЕНЕН ЛЕКАР”
20 младежи ще могат да учат безплатно за военни лекари и тази година, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от ВМА. От 13 юни започва приемът на документи за явяване на редовна изпитна сесия и за кандидатстване по специалността „Военен лекар”, която се осъществява по тристранния проект между Военномедицинска академия, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов”- Варна и Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”. Крайният срок за записване е 27 юни.
Обучението по специалността „Военен лекар” стартира през 2017 г., като ежегодно се приемат по 20 курсанти, на които е осигурено: безплатно обучение в двата университета; гарантирана реализация след завършване с договор за работа като военен лекар – 10 години; настаняване, хранене, военно и медицинско облекло, учебници и учебни пособия, стипендии, участия в научни форуми – таксите, за които се поемат изцяло от ВМА. В края на шестгодишното обучение получават две дипломи: магистър по „Медицина” и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”. Всеки един от завършилите специалността ще има възможност за специализация във ВМА, както и да повиши квалификацията си не само в България, но и във всички страни-членки на НАТО.

УРОЛОЗИ ОТ “УМБАЛ – БУРГАС” ОПЕРИРАХА ПО СПЕШНОСТ 5-МЕСЕЧНО БЕБЕ
Уролози от “УМБАЛ – Бургас” оперираха по спешност 5-месечно бебе, върнато от четири други болници, информираха от Zdrave.net като се позоваха на съобщение от лечебното заведение.
Кошмарът за семейството започва миналия вторник, когато майката забелязва, че единият от тестисите на детето е подут и зачервен, а то не спира да плаче. Родителите посещават няколко лечебни заведения, в които установяват какъв е проблемът – торзио (завъртане) на тестиса. Това е спешно състояние, което ако не се оперира навреме, може да доведе до загуба на органа. Всяка от болниците обаче отпраща семейството с различни обяснения. Включително и че нямат възможност за анестезия на толкова малко бебе.
Минути след като бебето е прието в “УМБАЛ – Бургас” то е оперирано от уролозите д-р Николай Миринчев и д-р Златка Чолакова. Анестезиолог е д-р Даниела Люцканова. Операцията протича бързо, без никакви усложнения. „Лечението е само хирургично и трябва да се извърши до 6-8 часа от началото на симптомите, защото заради нарушеното кръвоснабдяване рискът от атрофия е много висок. Освен засегнатия орган, е необходимо да бъде фиксиран и другият тестис, за да се избегне и неговото завъртане поради характерни анатомични особености“, обясняват специалистите. И двата тестиса на малкото бебе са спасени и след 48-часов престой момченцето е изписано. Близките му са благодарни на уролозите в “УМБАЛ – Бургас” за бързата намеса и професионализма.

ОЧАКВА СЕ ВЪВЕЖДАНЕТО НА НОВА ТАКСА – „ДОБРА ДИСТРИБУТОРСКА ПРАКТИКА“
Нова такса „добра дистрибуторска практика“ ще бъде въведена, ако се приеме проектът на постановление на Министерски съвет за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Таксата ще се дължи при инспекция за установяване на съответствие с изискванията и ще е в размер на 6900 лв. за всеки склад за търговия на едро с лекарствени продукти. Ще се дължи такса и при инспекция за установяване на съответствие с изискванията на Добрата клинична практика – 8600 лв. Това съобщи Zdrave.net.
„Таксата е предвидена съгласно записаното в Закона за лекарствени продукти в хуманната медицина правомощие на ИАЛ да извършва инспекции на търговци на едро с лекарствени продукти и съответно да издава сертификат за Добра дистрибуторска практика. Инспекциите следва да се извършват съгласно правила, публикувани на интернет страницата на Европейската комисия. Такава услуга досега не е извършвана, с оглед на което не може да се изчисли броя на услугите, които ще се извършат в годишен план“, се казва в мотивите към проекта.
От МЗ подчертават, че промяната в тарифите за таксите се налага, тъй като порталът на ЕС и Базата данни на ЕС за клинични изпитвания е започвал да функционира от 31 януари 2022 г. С Директива в ЕС е въведен и нов ред, с който се оптимизира процедурата по провеждане на клинични изпитвания в няколко държави членки.
Таксите са определени съобразно Методиката за определяне на разходоориентиран размер на таксите по Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност и разходването им.
В производството по оценката оценка на заявление и досие за разрешаване на клинично изпитване участват всички държави-членки, в които ще се провежда изпитването, в рамките на координирана международна процедура. Една от засегнатите държави-членки се определя за докладваща държава-членка по оценката на изпитването, съответно в проекта видовете такси за оценка на заявление и досие за разрешаване на клинично изпитване са диференцирани според това дали България е докладваща държава членка или засегната държава членка. Съответно за клинично изпитване, което включва само България и Република България е докладваща държава-членка таксата е 6300 лв.; за клинично изпитване, което включва Република България и други държави членки, но България е докладваща страна – 11 400 лв.; за клинично изпитване, по което България е засегната страна – 4600 лв., а когато се добави и друга държава – 5100 лв.; за клинично изпитване, по което България е докладваща държава членка и се добавя допълнително друга държава – 2400 лв. за всяко заявление.
Когато обаче клиничното изпитване е с изпитван лекарствен продукт, съдържащ генетично модифицирани организми или лекарствен продукт, таксите са в двоен размер, заради усложнената оценка, която трябва да бъде извършена.
От МЗ допълват, че във видовете такси за клинични изпитвани са калкулирани и разходите на ИАЛ и Етичната комисия за клинични изпитвания на лекарствени продукти.

СОФИЙСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ПОТВЪРДИ МЕРКИТЕ ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ НА ДВАМАТА БРАТЯ ОТ САМОКОВ, ОБВИНЕНИ, ЧЕ СА НАПАДНАЛИ СПЕШЕН МЕДИК
Софийският окръжен съд потвърди мерките за неотклонение на двамата братя от Самоков, обвинени, че са нападнали медик от Спешния център в града. За постоянно в ареста остава Иво Петров, а брат му Янко Петров ще бъде под домашен арест, съобщи БНР.
На особено мнение беше съдия-докладчикът Яника Бозаджиева, според която агресивното поведение на Иво Петров не е било умишлено, а под афекта от съобщението, че баща му е починал. Адвокатът на братята Аделина Натина пък заяви, че двамата са били провокирани: “Д-р Ал Хакак когато излиза да съобщи на близките, че е починал, заявява: “Един мангал по-малко”. Това го има на записите и затова ние ще се обърнем към Комисията за защита от дискриминацията, ще заведем едно частно наказателно дело срещу този лекар. Ще се обърнем към правозащитни организации, защото никой не може да бъде дискриминиран за това, че е от друг етнически произход, да се възприема, че всеки, който не е от български етнически произход, неговият живот няма стойност, което считам, че е абсурдно.”