НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.05.2021)

675,9 МЛН. ЛВ. СА НУЖНИ, ЗА ДА БЪДАТ РЕАЛИЗИРАНИ СПЕЦИФИЧНИТЕ ПРЕПОРЪКИ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА В СЕКТОР „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ“ В БЪЛГАРИЯ
675,9 млн. лв. са нужни, за да бъдат реализирани специфичните препоръки на Съвета на Европа в сектор „Здравеопазване“. Това става ясно от последния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост България, изготвен от правителството на Бойко Борисов. Планът е част от NextGenerationEU, временен инструмент за възстановяване в размер на 750 милиарда евро, който има за цел да се помогне за поправяне на непосредствените икономически и социални щети, причинени от пандемията от коронавирус. За това информира Zdrave.net.
Три реформи са заложени в сектор „Здравеопазване“ у нас, които според предишното правителство ще доведат до тази цел. Това са актуализиране на стратегическата рамка на сектора, цялостно внедряване на Национална здравно информационна система (НЗИС) и създаване на механизми за привличане и задържане на кадри в системата на здравеопазването и професионалната им реализация в определени райони на страната.
Усилията за продължаващото провеждане на политиката за реформа в сектор здравеопазване ще бъдат подкрепени в рамките на Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г. чрез инвестиции в извънболничната и болничната сфера, свързани със създаване на равни възможности за населението в отделните региони за достъп както до профилактика и превенция, така и до навременно и качествено болнично лечение чрез мерки за инфраструктура, оборудване, мобилни активи, цифровизация и услуги и приложения за електронно здравеопазване.
Интервенциите ще се основават на картографиране на здравните потребности, което да прогнозира направленията на необходимите промени за задоволяване на здравните нужди на обществото. С мерки, финансирани от ЕСФ+, ще продължат усилията за подобряване на здравните характеристики на населението и на работната сила в частност, с фокус върху здравната промоция и превенция. Ще продължи подкрепата за персонала в здравния сектор, като целенасочени интервенции се предвиждат за повишаването и уменията на високоспециализиран персонал в ключови области на здравната система, както и за персонала, полагащ лекарски и здравни грижи в извънболничната помощ и дългосрочните грижи, се уточнява още в плана.
На неформалната видеоконференция на министрите, отговарящи за Кохезионната политика на ЕС, която ще се проведе на 18 май 2021 г. по покана на Португалското председателство, ще бъде обсъдено как най-ползотворно да се съчетават отделните източници за финансиране на инвестиционните мерки в отделните държави.
“Позицията на България е, че наличието на дългосрочна визия за развитие и устойчиво управление на инвестициите е първото необходимо условие за ефективно използване и съчетаване на източниците на финансиране. Важно е също да бъде избягвана фрагментацията на инструментите и програмите както на национално, така и на европейско ниво. Балансираното регионално развитие трябва да е сред основните принципи за финансиране. Опитът на България показва, че още в хода на изготвяне на националните стратегически програмни документи следва да бъде очертана разделителната линия между планираните мерки. С цел предотвратяване на двойно финансиране е от особена важност междуведомствената координация на национално ниво. Не на последно място финансирането трябва да бъде базирано на резултати”, се казва в днешното решение на служебното правителство.

657 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19, 3530 СА РЕГИСТРИРАНИТЕ ИЗЛЕКУВАНИ ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
657 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. 337 от тях са установени с PCR, а 320 – с бързи антигенни тестове. 11 106 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие. 4519 от тях са PCR, а 6587 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 44; Бургас – 38; Варна – 55; Велико Търново – 16; Видин – 13; Враца – 8; Габрово – 14; Добрич – 17; Кърджали – 15; Кюстендил – 11; Ловеч – 10; Монтана – 17; Пазарджик – 16; Перник – 18; Плевен – 19; Пловдив – 64; Разград – 5; Русе – 24; Силистра – 5; Сливен – 10; Смолян – 11; София област – 22; София град – 151; Стара Загора – 20; Хасково – 11; Шумен – 7; Ямбол – 6.
Общо 412 814 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас, 38 515 от които са активни. Излекувани са вече 357 149 лица. 3530 от тях са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 5250 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. В интензивни отделения или клиники се намират 526 от тях.
Към момента у нас са поставени общо 1 035 763 дози от ваксините срещу COVID-19, като 36 477 от тях са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 307 лица-медицински служители. 13 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. Три от тях са установени при лекари, три – при медицински сестри, два – при санитари и пет – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 17 150. Нови 46 случая са регистрирани през последното денонощие.

Д-р Александър Симидчиев: ПАНДЕМИЯТА ПРИЛИЧА НА ПОЖАР, С КОЙТО ВСЕ ОЩЕ НЕ СМЕ СЕ СПРАВИЛИ
Пандемията прилича на пожар. Броят на заразените на дневна база показва колко интензивно гори този пожар. Това заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев, който оглавяваше Комисията по здравеопазването в 45-то Народно събрание, информира Zdrave.net.
„В момента нивата, до които сме спаднали, са по-високи от нивата между двата големи пика и много по-високи, отколкото беше преди втория пик, тоест все още имаме достатъчно много случаи на дневна база, за да не сме спокойни с обстановката“, изтъкна той. „Апелът е хората внимателно да наблюдават какво се случва, защото е трудно да кажем, че сме се справили, преди да угасне съвсем пандемичният процес, отбеляза още д-р Симидчиев.
Той посочи, че е притеснително това, което се случва в държави като Индия, Судан, Непал, въпреки че те са много далеч. „Основната точка на пътуване между Европа и Индия е Анкара, а Анкара е много близо до България като летище. По тази причина е важно да се наблюдава много внимателно какво се случва с възможните щамове, които биха могли да влязат трансгранично у нас“, коментира Симидчиев, като изтъкна, че в момента в Англия нивото на заразяване е основно с индийския вариант на вируса и за съвсем кратък период от време той е нараснал от 1 на 11%.
Д-р Симидчиев посочи, че умората в обществото от пандемията и най-вече в медицинската общност е налице. За да не изпаднем в един пореден цикъл, трябва да мислим малко по-стратегически и по-дългосрочно, за да не допуснем нарастване на случаите отново, апелира все пак той.
„В България само по време на втория и третия пик се получи основната част от смъртността. Тя е на второ място по смъртност в Европа – колко добре сме се справили, или не сме, може да гледаме назад по някои ключови параметри като този. Занапред как ще се справим – зависи от скоростта на ваксиниране, защото това, което може да намали и ликвидира епидемията, са ваксините“, каза още д-р Симидчиев. Той коментира и броя на поставените ваксини у нас, които вече надминаха един милион, отбелязвайки обаче, че това е само 1/6 от България и е доста нисък процент в сравнение с други държави. Официално преболедувалите са под половин милион, каза още той. Колко са нерегистрираните не може да се каже със сигурност, но се предполага, че те са двама-трима на един преболедувал официално, информира пулмологът.
„Особеността на този вирус е, че той се опитва да се заиграва с нашата имунна система, в резултат на което след преболедуване не винаги се изгражда траен имунитет, който да предпазва за дълъг период напред, така че е възможно повторно боледуване”, допълни той. Според него трябва да се опитаме в рамките на тази нова реалност да възстановим икономиката и туризма, но това може да стане само ако се опираме на науката. Запитан дали трябва да продължи да има Национален оперативен щаб, д-р Симидчиев каза, че е нужно хора, които си разбират от работата, да правят това, което трябва според последните научни доказателства. Той посочи, че трябва да гледаме в света кои политики в битката с коронавируса успяват и даде за пример Австралия, Нова Зеландия, Китай.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ В БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧВА МАЩАБНА КАМПАНИЯ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ВАКСИНИРАНЕТО СРЕЩУ COVID-19
Представителството на Европейската комисия в България започва мащабна кампания за насърчаване на ваксинирането срещу COVID-19 „България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!“, съобщи Българското национално радио, което е медиен партньор на инициативата.
Целта е с положителни послания да се насърчи и информира онази част от българските граждани, които все още имат колебания относно ваксинирането, се казва в съобщение на представителството на ЕК.
„Сега, когато наличността на безопасни и ефикасни ваксини в ЕС е гарантирана, трябва да използваме момента максимално бързо да постигнем ваксиниране на поне 70% от възрастното население“, заяви Цветан Кюланов и. д. ръководител на представителството на Еврокомисията в България. „Поставянето на ваксина е лично и доброволно решение. Всеки от нас често се поддава на емоции и именно заради това отправяме емоционално послание към хората – да послушат сърцето си, но и да потърсят достоверна информация“, добави той.
В рамките на кампанията ще се излъчват видеоклипове, послания за радиослушателите и други визуални комуникационни материали, благодарение на които се надяваме да ангажираме българите да научат повече за ваксините от лекарите и от медицинските експерти.
Масовото разпространяване на дезинформация за коронавируса и ваксините често води до колебания и объркване. Ето защо е важно българите да се информират за своето здраве само от авторитетни източници. Затова Представителството на Европейската комисия в България събира на специална интернет страница основните факти относно ваксинирането срещу COVID-19.

Д-р Станимир Хасърджиев: ВАКСИНИТЕ НЕ ДОСТИГАТ В ЦЯЛОСТ ДО НАЙ-ЗАСТРАШЕНИТЕ ХОРА – ХРОНИЧНО БОЛНИТЕ ПАЦИЕНТИ И ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА
„Ще бъде добър резултат, ако през следващите месеци служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров не забрави, че последните години се посвети на защитата на правата на пациентите“, каза в предаването „Преди всички“ на БНР д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.
„Следващите два месеца обаче могат да се направят няколко спешни и в правомощията на служебния министър мерки – на първо място това е все още неовладяната и в някои случаи изоставаща в България като мерки пандемия. От една страна това е проблемът с реда на поставяне на ваксините срещу коронавируса. Защо в момента ваксините не се използват рационално на фона на малкото количество. Освен това те не достигат в цялост до най-застрашените хора – хронично болните пациенти и възрастните хора“, поясни още д-р Хасърджиев.
По думите му у нас са много бавни темповете на ваксинационния обхват.
„Зелените коридори са добра идея, но те не решават проблемите на по-болните и трудно подвижни хора, хората от малките населени места, няма система за домашни посещения и при рисковите групи. Извънредната обстановка не знам дали трябва да се удължи, но трябва да се преосмислят мерките, защото COVID не си е тръгнал. Мерки трябва да има“, заяви още д-р Хасърджиев.
Според д-р Хасърджиев Националният оперативен щаб (НОЩ) е бил създаден на ръба на закона. Той смята за много вероятно да се сформира Консултативен съвет, който и сега съществува по Плана за действие на България в пандемични ситуации.

ПЛАНИРАТ ИЗГРАЖДАНЕ НА ИНТЕРВЕНЦИОНАЛНА НЕВРОРЕНТГЕНОЛОГИЯ КАТО ЧАСТ ОТ ПОСТ-COVID ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО
Развитие на интервенционалната неврорентгенология в страната чрез оборудване на обучителен център в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и провеждане на пилотни обучения за медицинските специалисти в страната, предвижда Плана за възстановяване и устойчивост, , изготвен от правителството на Бойко Борисов. За това информира Zdrave.net.
Центърът ще са използва за обучение за осъществяване на ендоваскуларната терапия на всички мозъчно съдови заболявания – третиране на мозъчни аневризми, мозъчни артерио-венозни малформации, артерио-венозни фистули, както и терапията при остър мозъчен инсулт. След приключване на проекта обучителния център ще продължи да функционира, като необходимите присъщи разходи ще са за сметка на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В центъра ще може да се обучават студенти, специализанти по рентгенология, както и лекари със специалност (рентгенология, неврология и неврохирургия) за извършване на ендоваскуларна терапия при острия мозъчен инфаркт, който по статистика в страната е сред най-тежките социални заболявания – втора причина за смъртност на населението и първа причина за инвалидизация. В центъра ще се обучават и специализанти по рентгенология за извършване на терапия на съдовата патология в периферията, както лечение на злокачествени заболявания на черния дроб, бъбреците, матката, простатата и други. Общият планиран ресурс е 6.4 млн. лв. с период на изпълнение 2021-2023 г.
В плана е уточнено, че проектът не подлежи на режим на държавна помощ, тъй като дейностите по създаване на център за лечение и обучение, не води до подобрение на пазарните позиции на лечебното заведение, не води до разширяване на дейността и не се постига конкурентно предимство пред останалите субекти на пазара на здравни услуги. По отношение на иновативното оборудване, същото е насочено към развитие на човешки ресурс и надграждане на здравни услуги, по отношение на социално значими заболявания, с което се изпълнява и задължението на държавата да осигури всички необходими условия за гарантиране здравето и живота на населението.
За цялостна модернизация на материалната база и въвеждане на иновативни технологии за лечение на населението на опорни държавни и общински лечебни заведения са предвидени 579.4 млн. лв. Проектът е насочен към укрепване капацитета на лечебните заведения за болнична помощ, които са ключови за здравната система в страната.
За модернизация и развитие на психиатричната помощ трябва да бъдат отпуснати 28.5 млн. лв. със срок на изпълнение 2021-2024 г. Ще бъдат обхванати съществуващите в страната 11 държавни психиатрични болници, 12 центъра за психично здраве и 22 психиатрични клиники и отделения към многопрофилни болници, които имат обща леглова база от около 4 000 легла. Мярката е ключова за постигане целите на Националната стратегия за психично здраве на гражданите на Република България 2021 – 2030 г.
За създаване на национален регистър (база данни) за превенция и проследяване на онкологични заболявания са определени 4 млн. лв.
Регистърът ще включва данни от пациентското досие на всички граждани на страната, свързани с онкологичните заболявания, по отношение на провеждани профилактични прегледи, получени резултати от тях, участие в скринингови програми. При диагностициране на онкологично заболяване информацията ще включва проведено лечение, резултат, прилагани медикаменти и др. Наред с това, в регистъра ще се анализира и статистическа информация по отношение на възраст, пол, фамилна обремененост към онкологични заболявания и др.
56.7 млн. лв. за две години (2021-2023 г.) са нужни за развитие на националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Целта е да бъде осигурена качествена европейска услуга за оказване съдействие на гражданите при необходимост от помощ и повишаване обхвата на предоставяната услуга в съответствие с напредъка и развитието на технологиите, чрез създаване на развиваща се единна комуникационно-информационна платформа, гарант за сигурност и доверие на гражданите към единния европейски номер 112. „Ще бъдат изградени центрове за комуникации от следващо поколение (Next Generation 112), свързани в електронна съобщителна мрежа с пакетна комутация (Packet Switching PS), осигуряване на широколентов обмен на информация в мрежата на Националната система 112 (видео, данни, глас и текст в реално време) и надграждане на системите с нови и съвременни услуги“, пише още в плана.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА ОСИГУРЯВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ВАКСИНИРАНЕ СРЕЩУ COVID-19 НА ВСИЧКИ СВОИ СТУДЕНТИ И ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ
Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна осигурява възможност за приоритетно ваксиниране срещу COVID-19 на всички свои студенти и техните близки, съобщиха от учебното заведение.
Имунизацията ще се извършва с РНК ваксини на фирмите Pfizer/BioNTech или Moderna по предварително изготвен график във ваксинационния център на ДКЦ „Света Марина” – Варна.

„УМБАЛ-БУРГАС“ ВЕЧЕ РАЗПОЛАГА С БИОМЕДИЦИНСКИ ЕКО ФРИЗЕР ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА ЗАМРАЗЕНА КРЪВНА ПЛАЗМА
Биомедицински еко фризер за съхранение на замразена кръвна плазма, за който Общински съвет Бургас спешно отпусна средства по искане на кмета Димитър Николов, пристигна в „УМБАЛ-Бургас“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Той вече е инсталиран и зареден с първите количества реконвалесцентна и прясно замразена плазма. Цялата процедура от решението на Общинския съвет, през отпускането на средствата, покупката и пристигането му, трая по-малко от два месеца.
„Благодаря на всички служители на Община Бургас, които съдействаха това да се случи възможно най-бързо. Благодаря на кмета и общинския съвет, които реагираха на нашата молба. Имахме голяма нужда от този фризер, защото ни беше трудно да съхраняваме и разделяме различните видове плазма”, каза началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Людмила Желязкова.
Екофризерът е японско производство, с обем от 479 литра. Работи на два отделни кръга, поддържа температура минус 40 градуса. Двете му отделения могат да се размразяват независимо едно от друго. Снабден е с дистанционни алармени контакти и система за самодиагностика. В него се съхранява кръвната плазма от бургаски дарители. Плазмата се произвежда в Кръвния център в Стара Загора и се изпраща в Бургас няколко пъти седмично. Добрата техника за съхранението й спестява време за транспорт и позволява бързо да бъде прелята на нуждаещи се.

ОТ 1 ЮНИ НЗОК НЯМА ДА ПЛАЩА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСНАТИ НА ХАРТИЕНИ РЕЦЕПТИ
Националната здравноосигурителна каса информира договорните си партньори, изпълнители на извънболнична медицинска помощ и аптеки, че съгласно нормативната уредба от 1 юни 2021 г. предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, се извършва само с електронни предписания, съобщи Zdrave.net.
С оглед на това и с цел осигуряване на здравноосигурените лица на коректно и безпроблемно отпускане на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, е необходимо софтуерите на аптеките да бъдат актуализирани за изпълнение на електронни предписания, както и магистър фармацевтите да бъдат обучени за работа с аптечните програми, посочват от здравния фонд.
НЗОК няма да заплаща отпуснати лекарствени продукти, издадени на/след 1 юни 2021 г. рецепти на хартиен носител, съобщават още от там.

ОБЩИНА БУРГАС ВЪВЕЖДА СОБСТВЕНО ДЕТСКО Е-ЗДРАВНО ДОСИЕ
Община Бургас въвежда собствено детско е-здравно досие, стана ясно на пресконференция на кмета Димитър Николов и представители на IT компанията, изготвила продукта, информира Zdrave.net.
Софтуерът е свързан с изготвяне на единно електронно здравно досие на детето от раждането му, през яслата, градината, основно, средно училище и университета, каза Николов при представянето на продукта. „Софтуерът ще премахне всички важни документи, които сега се попълват на хартия и се разнасят от ръка на ръка, при което голяма част от информацията се губи безвъзвратно. Софтуерът ще събира на едно място и ще обслужва всички документи, свързани с профилактиката и превенцията, имунизации, заболявания и лечения на децата“, допълни той.
„Всички училищни лекари и медицински сестри в ясли, градини и училища ще качват на електронен носител информацията, касаеща здравния статус на бургаските деца. Тя е чувствителна от страна на личните данни и затова достъп до нея ще имат педиатрите и личните лекари, които наблюдават статуса на детето от раждането, медицинските сестри в градините, училищните лекари и при необходимост лекуващия лекар. Разбира се, достъп до тази информация ще има и родителят на детето, докато е непълнолетно, а след 18-годишната си възраст и то ще получи достъп до нея. Собственик на софтуера е Община Бургас, системата е затворена, не е публична и оторизиран достъп ще имат само лекарите на детето – педиатър, училищен, и родителят“, обясни още кметът.
В бъдеще електронното здравно досие ще бъде преведено и на английски език, за да могат пълнолетните деца да го ползват, ако решат да учат или живеят в чужбина и имат нужда от здравна помощ.
Екип от Медицинския факултет в Бургас също ще има достъп, но само до обобщената информация, без личните данни. Става въпрос за видовете заболявания, броят, тенденциите и характерът на заболяванията сред децата в региона, което ще служи за научно-практична дейност и подготовка на бъдещите лекари в Бургас.
Информация ще ползва и РЗИ-Бургас, но само по отношение на различните профилактични програми.
Системата ще дава възможност на родителите сами да влизат и да попълват по-специфични здравословни проблеми или нужди на детето като алергии, неразположения или изискване за по-специални нужди. Всеки лекар ще има достъп до пациентската история на учениците и ще може да общува по-лесно с родителите им.
Системата разполага със собствен комуникационен канал, чрез който потребителите могат да се свързват помежду си и бързо и надеждно да обменят важната информация.
„И сега се събира тази информация, но това което има педиатърът на детето, го няма училищният лекар и обратно. Това е сериозно количество важна информация, която за жалост сега се разпилява с времето, а сега това ще се запазва и ще бъде на едно място“, коментира директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.
„Тази програма е само част от една по-голяма наша цел, свързана с детското здравеопазване. Тя касае още всички мащабни ремонти, които започнахме да правим в педиатричните кабинети в здравните заведения в града. Тук влизат и профилактичните програми, които стартирахме още в края на миналата година – за мързеливо око, гръбначни изкривявания и затлъстяване, а тази година ги разширяваме и с профилактика на различни алергии при децата. Медицинският факултет и специализираната детска болница, също са част от общата ни стратегия – да вдигнем нивото на детското и училищно здравеопазване в Бургас“, допълни още кметът на морския град.