НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.04.2022)

Милка Василева: ЛЕКАРСКИТЕ АСИСТЕНТИ И ФЕЛДШЕРИТЕ БИХА БИЛИ ПО-ПОЛЕЗНИ В СИСТЕМАТА НА СПЕШНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Лекарски асистенти и фелдшери да могат да работят в детските ясли и яслените групи на детските градини – това предвижда нормативна промяна, предложена за обществено обсъждане.
Министерството на здравеопазването предлага изменението заради големия дефицит на специалисти с висше образование по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, каквито се изискват за работа в детските ясли.
По данни на Столичната община и на други местни власти въпреки многобройните обяви за работа и повишаването на заплатите, през последните години не се наблюдава интерес у медицинските сестри и акушерки към работа в детска ясла. Затова и голям брой щатни длъжности в детските ясли за медицински сестри и акушерки са заети от навършили пенсионна възраст.
Насоките на развитие на здравеопазването през последните години подсказваха, че недостигът на медицински сестри, акушерки, фелдшери и лекарски асистенти ще стане критичен и това се случи, коментира в предаването “Хоризонт до обед” на БНР Милка Василева, председател на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. По думите ѝ наредбата се опитва да помогне за справяне с кадровия дефицит, но единици ще бъдат тези, които ще отидат да работят в детска ясла.
„Около 8 хиляди медицински сестри и акушерки са заети в ясленото дело, в училищното и детското здравеопазване като цяло“, уточни Василева.
“И за тези около 8 хиляди души не се намериха възможности заплатите да бъдат достойно увеличени през годините, така че медицински сестри и акушерки да бъдат мотивирани да работят в тази прекрасна сфера на българското здравеопазване.”
Според Милка Василева лекарските асистенти и фелдшерите биха били по-полезни в системата на спешната медицинска помощ.
“Разбира се, те ще бъдат полезни и в детските ясли. Не възразяваме на това решение на министерството.”
„Нормативната промяна няма да реши проблема с недостига на персонал в детските ясли, тъй като в страната има 2 хиляди медицински фелдшери на възраст над 58 години и само около 40 новодипломирани лекарски асистенти“, поясни Василева. Тя припомни, че от десет години от организацията призовават за “драматични промени”, за да може работещите в българското здравеопазване да останат в България и да се мотивират млади хора да учат за тези професии.
“От медицинските университети излизат около 500 медицински сестри и около 150 акушерки годишно, което е крайно недостатъчно”, изтъкна Милка Василева. По думите ѝ ако напуснат служители на детските ясли и градини в пенсионна възраст, “няма да има кой да се грижи за нашите деца”.

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ИЗМЕНЕНИЯТА В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ
Министърът на здравеопазването няма да има право да въвежда противоепидемични мерки, които да включват забрана за влизане на територията на страната; ограничаване на придвижването на територията на страната; спиране на работата на обекти с обществено предназначение или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите и изискване на документ за достъп до тях. Това решиха депутатите днес с приемането на второ четене на измененията в Закона за здравето, информира Zdrave.net.
Окончателно народните представители приеха, че при обявена извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването въвежда в изпълнение Национален план за готовност и действие при епидемия или пандемия, а ако няма приет такъв, Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването го приема в срок до един месец от обявяването на извънредната епидемична обстановка.
В националния план задължително се определят действията и видовете мерки за ограничаване разпространението на заразна болест, включително и конкретни показатели, критерии и срокове за въвеждане на временни противоепидемични мерки, както и за отмяната им в съответствие със спецификата на разпространение на съответната заразна болест.
С цел преодоляване на последиците след отмяната на обявена извънредна епидемична обстановка или предотвратяване на последващо епидемично разпространение на заразна болест, както и за контрол на епидемичния риск, министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор може със заповед да въвежда временни противоепидемични мерки за територията на страната или за отделна област за определен период от време в съответствие с мерките и сроковете, определени в Националния план. Временните противоепидемични мерки може да се въвеждат и със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, за територията на отделна област, община или населено място за определен период от време в съответствие с мерките и сроковете, определени в Националния план.
Министърът на здравеопазването може със заповед да разпореди на директорите на регионалните здравни инспекции въвеждането на временни мерки и дейности и след отмяната на обявено извънредно положение или обстановка, когато е налице повишен брой лица, болни от заразна болест, които се нуждаят от болнично лечение и/или задължителна изолация в лечебно заведение за болнична помощ в съответствие с мерките, определени в Националния план.
Министерският съвет привежда Националния план на Република България за готовност при пандемия, приет с Решение на Министерския съвет от 2020 г., в съответствие с изискванията на този закон в срок до един месец от влизането в сила на този закон. Самият закон влиза в сила от обнародването му в Държавен вестник, с изключение на текста, касаещ лечебните заведения, който влиза в сила от 1 април. Той гласи, че след отмяната на обявено извънредно положение или обстановка и при въведени временни мерки, със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция директорът на районната здравноосигурителна каса може да сключи договор с лечебно заведение, което не отговаря на условията за сключване на договор.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТПУСНА 1,5 МЛН. ЛВ., С КОИТО ДАРЕНАТА КРЪВ ЩЕ БЪДЕ ПРОВЕРЯВАНА ЗА ИНФЕКЦИИ
Правителството отпусна 1,5 млн. лв., с които дарената кръв ще бъде проверявана за инфекции, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет, информира Zdrave.net.
През тази година ще бъдат извършени 40 000 теста и информацията ще бъде отразена в базата данни на кръводарителите в нашата страна.
Дейността е в рамките на Националната научна програма „Създаване на база данни на кръводарителите в Република България за маркери на трансмисивни инфекции“. Тя се изпълнява от 2020 г. до края на 2022 г. с общ бюджет от 4,5 млн. лв.
Основната цел на програмата е събиране и обобщаване на информация за инфекциите сред кръвните донори в България. Хепатитните вируси В, С и вирусът на придобития имунен дефицит (ХИВ) имат способността да предизвикват в редица случаи хронични заболявания с тежки усложнения. Систематизирането на информацията ще осигури възможност на учените да я анализират и използват за различни научни цели.
До момента са направени 80 000 изследвания на донорска кръв по молекулярния метод NAT. Установено е наличието на около 2-3% инфектирани кръвни съставки, които не могат да бъдат открити с рутинните тестове, използвани преди въвеждането на този метод.
Отпуснатите днес средства са в рамките на разчетените в централния бюджет.

БЛИЗО 2 000 ИЗЛЕКУВАНИ ОТ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СА РЕГИСТРИРАНИ НА 12 АПРИЛ
886 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 133 от тях са установени с PCR, а 753 – с бързи антигенни тестове. 62,75% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общият брой на тестовете, направени през последното денонощие, е 13 175. От тях PCR са 1 774, а антигенни – 11 401. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 14; Бургас – 39; Варна – 46; Велико Търново – 20; Видин – 10; Враца – 31; Габрово – 12; Добрич – 24; Кърджали – 14; Кюстендил – 12; Ловеч – 20; Монтана – 13; Пазарджик – 21; Перник – 15; Плевен – 16; Пловдив – 43; Разград – 10; Русе – 13; Силистра – 12; Сливен – 14; Смолян – 4; София област – 28; София град – 352; Стара Загора – 23; Търговище – 14; Хасково – 30; Шумен – 14; Ямбол – 22.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 1 147 165. Активните случаи са 166 776. Излекуваните лица са 943 649, от тях 1 964 са регистрирани през изминалите 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 1 157 пациенти с доказан COVID-19, от тях 126 са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 131, от които 81,68% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Към момента у нас са поставени общо 4 365 528 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция, от които 1 885 са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 245. Нови 36 случая са регистрирани през последното денонощие: от тях 9 са установени при лекари, 10 – при медицински сестри, 6 – при санитари и 11 – при друг медицински персонал.
36 740 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Десет нови случая са регистрирани за последните 24 часа. 80% от починалите лица не са били ваксинирани.

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПЛАЩА ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ НА УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ, КОИТО ЗАЯВЯТ, ЧЕ ЖЕЛАЯТ СТАТУТ НА ВРЕМЕННА ЗАКРИЛА
Държавата ще плаща здравните вноски на украинските бежанци, които заявят, че желаят статут на временна закрила. Това решиха депутатите в парламента на второ четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, информира Zdrave.net.
Народният представител от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев заяви, че предложените от тях изменения касаят „майки с деца, които бягат от войната в Украйна, на които държавата ще плаща по 26 лв. на месец – вноската за здравна помощ, и е само за хората, които направят волеизявление“.
„На същия принцип са дадени средства за служителите на НЗОК на първа линия през 2020 г. Важното в това предложение е кой получава тези средства – майки с деца, които бягат от войната в Украйна. Това са хора, които искат да работят в България, ако им дадем тази възможност, но обичат родината си и искат да се върнат. Само тези, които направят волеизявление, стават равни на българските граждани и влиза в сила принципа на солидарността. Парите ще дойдат с постановление на Министерски съвет за сметка на икономии, разходи и/или трансфери по бюджетите на първостепенни разпоредители. Държавата плаща вноските и тези лица стават част от солидарния модел, което не нарушава принципа на работа на Касата“, обясни Митев.
Депутатите от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ настояха източникът на финансиране да бъде записан в закона.

Д-р Иван Кокалов: ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИТЕ, ДОГОВОРЕНИ В КТД, СА НАЧАЛНИ И СЕ ОЧАКВА ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА ДА БЪДАТ ПО-ВИСОКИ
Заплатите на медиците, договорени в Колективния трудов договор (КТД), са начални и се очаква при определени обстоятелства да бъдат по-високи. Това стана ясно от думите на вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, който е и член на Надзорния съвет на НЗОК.
„Има известна разлика в началните заплати – между 40-50 лв. Но грубо казано, началната заплата с тези, които вкарахме вътре (средствата за работа в пандемия, б. р.) и инфлацията е 1500 лв. за професионалист по здравни грижи. Лекар без специалност – 1900 лв., със специалност – 2000 лв. И оттам нататък, в зависимост от ценза, дали си шеф на отделение, дали имаш две специалности – има известна разлика нагоре“, коментира д-р Кокалов пред bTV, информира Zdrave.net.
Д-р Кокалов обясни и как са формирани числата: „10% инфлация плюс тези средства, които получаваха всички медицински сестри, санитари, лекари – и така се получава“. Запитан как са направени изчисленията и дали всички лечебни заведения ще могат да си позволят след увеличаването на клиничните пътеки да плащат тези суми, синдикалистът обясни: „Като членове на Надзорния съвет на НЗОК ние се опираме на изчисленията, които прави Министерството на финансите, те имат представител. Взимат числата, които досега всяка една болница е правила с тези цени и ги увеличават. И доказателствено казват, че има достатъчно пари“.
Веднага след това обаче д-р Иван Кокалов призна, че малките общински болници няма да могат да осигурят договореното в КТД заплащане, и призова в случая да се намеси държавата. „Преди известно време, когато се променяше Законът за лечебните заведения, КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването поискаха там да се даде възможност на собственика – общината, не само да поддържа сградата и да купува апаратура, но да може да дава пари за заплати, за да привлича кадри“, коментира той.
Д-р Кокалов отбеляза още, че е огромна разликата в заплатите на хора, които работят една и съща работа, в зависимост от региона и лечебното заведение. „Целта ни е именно за една и съща работа да е еднакво заплащането. Тази стъпка всички трябва да я направим. И ако някъде не стигат пари, държавата трябва да се намеси. А не да плачем, виждате ли, нямаме кадри, бягат в чужбина, младите не искат да работят при тези заплати – това е първата стъпка и тя трябва да бъде последвана от други, за да получим достатъчно атрактивно заплащане на труда, за да може и младите да искат да работят“, коментира той и допълни, че това зависи и от начина, по който ще продължи реформата в сектора.
Синдикалистът посочи също така, че в общинските болници има хора на минимална заплата, тъй като те работят по ниско платени пътеки и не могат да отделят повече средства. „И в същото време там персоналът е в пенсионна възраст или близко и той ще напусне, утре тези болници трябва да ги затворим. Има няколко начина. Политиците първо трябва да направят тези болници защитени, второ да разрешат на общините и държавния бюджет да ги дотират, защото хората се лекуват там за обикновените заболявания – 80-90% от заболяванията са банални, те се лекуват на място“, изтъква д-р Кокалов. Той отправи критика към начина, по който се разпределят средствата за възнаграждения в самите лечебни заведения: „Начинът на разпределение в болничните заведения е погрешен. Там има шуробаджанащина – който е близко до директора, получава повечко. Или ако е хирург, или акушер-гинеколог, не остава за другите“.
Запитан как точно ще се случи увеличението на заплатите н сектора, д-р Кокалов обясни: „Първо има дебат в Надзорния съвет, тъй като след като от 1 април отпадна епидемичната обстановка останаха едни пари, които в Надзора смятаме, че през април месец те ще бъдат насочени към всички – санитари, медицински сестри, лекари, и те ще получат достойни заплати, близки до това, което договаряме, а от 1 май трябва да влезе КТД“.

Д-р Гергана Николова: ОБЩОПРАКТИКУВАЩИЯТ ЛЕКАР Е НЕОБХОДИМ, ТОЙ ОСЪЩЕСТВЯВА РЕГУЛАЦИЯТА
Предлагат се идеи, които включват „отвързването“ на пациента от ангажимента да посещава точно определен общопрактикуващ лекар и освобождаването му от друга страна да ползва услугите на различни специалисти по обща медицина. Това да стане след внедряването на пълното електронно пациентско досие, което изготвят именно личните лекари. Темата коментира в предаването “Нашият ден“ на БНР д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз.
“Няма как да се промени системата, която е в цяла Европа, където има общопрактикуващ лекар, който е пазач на портата и трябва да осъществява регулацията. Пациентът няма медицински познания и не може да прецени какво му се налага като консултация със специалист. Когато се прави една реформа, трябва да се знае какво ще се случва и по какъв начин и как това ще се отрази на достъпа на пациенти. Най-малко бихме могли да зададем въпроса – направленията, които в момента при нас са като регулативен стандарт, в досието на пациента ли ще бъдат и колко права ще има той. В момента лавираме по някакъв начин, но средно годишно за едни пациент се пада дори не цяло направление“, изтъкна д-р Николова.
Според нея в момента, в който излизаме от пандемията, където системата беше безкрайно натоварена, когато бежанският поток отново усилва натиска върху нея, не трябва да тръгваме да правим революционни промени в системата на здравеопазването.
„Електронното здравеопазване нищо не променя. Това, че някой ще има достъп до вашето електронно досие, имам пациенти, които познавам от 30 г., това познание не би могло да се замести от прочитането на едно досие. Това са особени отношения между лекари и пациент, изграждани с години.
В отдалечените райони, където един лекар обслужва девет населени места, това че един човек може да посети специалиста, който иска, е добре, но той няма къде да отиде, защото в тези девет селца това е лекарят“, каза д-р Николова.
Тя сподели, че днес е планирана среща, която ще се проведе между представители на БЛС и представители на Здравната комисия в парламента, защото нещата, които са заявени не са написани никъде като конкретни предложения. Още повече, че бихме желали да видим това нещо най-малко като финансова рамка.