НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.04.2021)

51 МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ СА РЕГИСТРИРАНИ С COVID-19 В РАМКИТЕ НА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
3122 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, от които 1280 са установени с PCR, а 1842 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през изминалите 24 часа, е 17 402. От тях 7472 са PCR, а 9930 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 127; Бургас – 92; Варна – 233; Велико Търново – 117; Видин – 28; Враца – 67; Габрово – 45; Добрич – 82; Кърджали – 54; Кюстендил – 64; Ловеч – 64; Монтана – 56; Пазарджик – 50; Перник – 41; Плевен – 60; Пловдив – 314; Разград – 24; Русе – 155; Силистра – 47; Сливен – 57; Смолян – 38; София област – 93; София град – 758; Стара Загора – 195; Търговище – 27; Хасково – 81; Шумен – 106; Ямбол – 47.
375 115 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус в България към момента. 71 140 от тях са активни. 289 356 са излекуваните лица, 3098 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 9970. В интензивни структури се намират 776 от тях.
Общо 579 992 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19. 7330 от тях са поставени през последното денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 12 588. Нови 51 случая са регистрирани през последните 24 часа. 13 от тях са установени при лекари, 16 – при медицински сестри, 8 – при санитари, 1 – при фелдшер и 13 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция, са 14 619. През изминалото денонощие са регистрирани нови 201 случая.

Министър Ангелов: НЯМА КЛИНИЧНИ ПРОУЧВАНИЯ ЗА СМЕСВАНЕ НА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ВАКСИНИ
Хората, които са си поставили първа доза от ваксината на AstraZeneca и искат да си поставят и втора от същата ваксина, ще имат възможност за това. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, след като представители на РЗИ в страната получиха количества от „Ремдесивир“ в сградата на БулБио-НЦЗПБ.
Експертните съвети ще дадат становище коя ваксина да се приложи като втора доза за онези, които обаче искат различна от АstraZeneca ваксина, стана ясно от думите му, информира Zdrave.net.
Вариантите са два – втората доза да бъде с ваксината на Pfizer или с ваксината на Moderna. „Няма клинични проучвания за смесване на различните видове ваксини“, заяви той в отговор на въпрос дали смесването на различни ваксини не крие рискове. „Големи европейски държави го направиха, нашите експерти продължават да мислят по въпроса. Очаквам до края на седмицата експертно решение, ще се доверя на тяхното мнение”, обясни той.
Както по време на вчерашния си брифинг, така и днес, здравният министър посочи, че има отлив в броя на желаещите да се ваксинират с AstraZeneca. „Това е нещо, което от медицинска гледна точка никой от нас като лекари не може да си обясни“, коментира здравният министър. Ангелов все пак изтъкна, че в МЗ постъпват множество запитвания от хора, които искат да се ваксинират именно с нея.
Той съобщи още, че здравните власти у нас са обезпокоени от информацията в САЩ, свързана с ваксината на Janssen. По-рано стана ясно, че там се разследва един предполагаем смъртен случай, свързан с поставянето ѝ. До края на деня се очаква становище от ЕМА по въпроса.
Днес са разпределени 8000 дози от препарата „Ремдесивир“, а на склад има 15 000 дози. През април в страната ни се очакват 248 040 дози от РНК ваксините, през май 1 184 040 дози, а през юни 1 276 470 дози, съобщи още здравният министър. Според него през месец май електронният регистър за записване на ваксини ще може да се използва пълноценно.

БЛИЗО ЕДНА ТРЕТА ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ПРЕБОЛЕДУВАЛИ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ИЛИ ЗА ПОЛУЧИЛИ ДВЕ ДОЗИ ВАКСИНА СРЕЩУ ВИРУСА
Близо една трета от българите декларират, че вече са изкарали болестта или са се ваксинирали с две дози. Това показва проучване на „Галъп Интернешънъл“, проведено в периода 18 – 24.03.2021 г. чрез 1000 ефективни интервюта в страната за населението на възраст над 18 г., съобщи Zdrave.net.
Според социологическата агенция това означава, че ако се реализира планът на властите за нови над два милиона ваксинации до началото на летния сезон, то нормализацията на живота ни като, че ли е близко.
Преди ден премиерът Борисов заяви, че до месец май в страната ни ще бъдат ваксинирани 3 млн. души, а до средата на юни се очаква да получим 2 700 000 ваксини от “Пфайзер”, припомнят от здравния портал.
“Заедно с оздравелите ще достигнем колективен имунитет”, прогнозира премиерът.
Според министъра на здравеопазването Костадин Ангелов колективният имунитет при медиците вече е постигнат, тъй като над 70% от тях са ваксинирани или преболедували коронавирусна инфекция. Според него обаче с договорените допълнителни количества от информационните РНК ваксини можем да постигнем колективен имунитет в страната в края на лятото.

ПОЛОВИНАТА ОТ БЪЛГАРИТЕ ОДОБРЯВАТ „ВАКСИНАЦИОННИТЕ“ ПАСПОРТИ
Българите все са още разделени по отношение на идеята за т. нар. „ваксинационни паспорти“. Това показват данните от проучване на „Галъп Интернешънъл“ съвместно с туристическата индустрия, проведено в периода 18 – 24 март сред 1000 пълнолетни българи, съобщи БНР.
Според проучването половината от анкетираните са по-скоро съгласни с въвеждането им. 43 на сто обаче, са против наричаните още „зелени сертификати“, които Европейският съюз обмисля с цел възстановяване на свободното пътуване и туризма.
От „Галъп“ изчисляват и че заради коронавируса 25 процента от българите са отложили пътуване или почивка в страната, планирани за изминалите 12 месеца.
22 на сто от запитаните са отложили дори повече от една екскурзия в чужбина, докато само една трета от тях – пътешествие у нас. Причината – страната ни бива възприемана като по-безопасна дестинация. Затова и 29 на сто от анкетираните споделят, че заради COVID-19 са я преоткрили като „добро място за туризъм“.
От изследването става ясно и че общо 1,5 милион българи планират море през лятото, а други близо половин милион – планина.
Като алтернатива над 300 000 предпочитат СПА туризма, а около 200 000 – екскурзии сред природни и културни забележителности.
Засилва се и интересът към места за почивка с по-малко хора, отчитат социолозите. 63 процента от анкетираните твърдят, че с идването на коронавируса са започнали да избягват многолюдните места. А 73 на сто – че предпочитат пътуване за почивка само с кола.

НАД 500 ПАЦИЕНТИ МИНАХА ЗА ЕДНА СЕДМИЦА ПРЕЗ COVID ОТДЕЛЕНИЯТА НА УМБАЛ „СВ. МАРИНА“ – ВАРНА
817 души са преминали през спешните центрове в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна в периода 5-11 април, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от болницата. Към момента на територията на лечебното заведение са разкрити 18 COVID отделения с общо 423 легла за пациенти с доказано заболяване или съмнителни такива, включително и за лица до 18 годишна възраст. 59 от леглата са предназначени за интензивно лечение на пациенти с тежко протичане на коронавирусната инфекция. През миналата седмица през спешните центрове на инфекциозните клиники и спешните центрове в УМБАЛ „Света Марина“ са преминали 817 души, от тях с потвърден и възможен COVID са диагностицирани 416 души. Преминалите пациенти през COVID структурите за посочения период са 565, от които 74 са от други области. През интензивните отделения са преминали 62-ма пациенти. Излекуваните през изминалата седмица са 230, а починалите – 50, допълват от лечебното заведение.
Успоредно с лечението на тези пациенти, болницата оказва спешна медицинска помощ на всички нуждаещи се със заболявания по профилите на останалите клинични структури.
УМБАЛ „Света Марина“ – Варна е осигурена с всички видове дезинфектиращи препарати и предпазни средства. Разполага и с необходимите количества медикаменти и консумативи. Ръководството на болницата ежеседмично ще уведомява населението на Варна и областта за реалната ситуация в лечебното заведение.

Фондация „Нашите недоносени деца“: НУЖЕН Е СПЕЦИФИЧЕН ПОДХОД КЪМ ЖЕНИТЕ, РОДИЛИ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО
Организацията на болничния престой на майките, родили преждевременно, оказва съществено влияние върху тяхното психо-емоционалното състояние и преживяване след раждането. Това е основният извод от проведено през февруари 2021 г. онлайн проучване от Фондация “Нашите недоносени деца” сред 582 майки, родили преждевременно. Целта му е както събирането на информация около организирането на болничния престой след раждането, така и върху отражението на тази организация върху психо-емоционалното състояние на майките, информира Zdrave.net.
Данните от изследването разкриват съществена липса на практики, вземащи под внимание преживяванията на преждевременно родилите жени, при планиране на болничния им престой.
Проучването е изградено около хипотезата, че настаняването на майки, родили преждевременно, в обща стая с жени, които не се налага да бъдат отделяни от новородените си и прекарват времето с бебетата си в общата болнична стая, е потенциален източник на допълнително психично страдание, усилва негативните преживявания и затруднява психо-емоционалното им стабилизиране.
95.4% от майките, участвали в проучването, заявяват, че са родили в болница, намираща се в областен град в България, като при 74.9% от тях раждането се е случило в държавна/общинска болница, а при 25.1% – в частно лечебно заведение. 74.7% от анкетираните майки споделят, че са били настанени в стая с жени, родили на/около термина си, а 15.1% посочват, че са делили стая както с майки, родили около планираната дата, така и с майки, родили преждевременно. Едва 10.2% от всички анкетирани са били настанени в стая единствено с жени, родили преждевременно.
Според авторите на допитването настаняването в една стая на майки, родили преждевременно и такива, родили около термин, крие и риск от объркване сред персонала относно режима на грижи при едните и другите. Това, от своя страна, е източник на допълнителен стрес и травматизъм за жените, чиито бебета са в Отделение по неонатология.
От Фондация „Нашите недоносени деца” апелират към предприемане на стъпки за промяна на практиките по организиране на следродилния престой на всяка майка на новородено, която се намира в специфична ситуация – майки на недоносени бебета или новородени, които се нуждаят от интензивни грижи, а също и майки, изгубили бебето си. Тези майки се намират в уязвима ситуация и не би следвало да бъдат настанявани в една стая с майки, при които всичко около раждането е протекло благоприятно и не предполага раздяла от децата им, посочват от там.
От организацията допълват, че организирането на грижите за тях по достоен и подкрепящ психическото им възстановяване начин не изисква допълнителни финансови и материални ресурси, а въвеждане на вътрешен протокол в лечебното заведение, даващ указания за диференцирано настаняване на родилите жени. Болничното настаняване на родилите жени изисква предварително планиране спрямо историята на протичане на бременността и раждането. Ето защо то следва да бъде регламентирано в Стандарта по акушерство и гинекология или във вътрешен протокол на всяко лечебно заведение, отбелязват от „Нашите недоносени деца“.