НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.03.2021)

3159 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС
3159 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 1879 от тях са установени с PCR, а 1280 – с бързи антигенни тестове. Направените през изминалите 24 часа тестове са общо 17 161. От тях 9946 са PCR, а 7215 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 109; Бургас – 294; Варна – 179; Велико Търново – 78; Видин – 15; Враца – 105; Габрово – 25; Добрич – 51; Кърджали – 30; Кюстендил – 47; Ловеч – 39; Монтана – 58; Пазарджик – 96; Перник – 56; Плевен – 152; Пловдив – 243; Разград – 12; Русе – 100; Силистра – 66; Сливен – 58; Смолян – 54; София област – 108; София град – 841; Стара Загора – 111; Търговище – 7; Хасково – 94; Шумен – 79; Ямбол – 52.
Доказаните случаи на новия коронавирус в България към момента са общо 275 859, от които 41 183 са активни. 223 480 са излекуваните лица. През изминалото денонощие са регистрирани 1697 от тях.
Общо 6818 са пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 506 от тях се намират в интензивни структури.
Към момента у нас са поставени общо 336 660 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция. 12 214 от тях са поставени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при 10 757 лица-медицински служители. 57 нови случая са регистрирани през последното денонощие, 13 от които са установени при лекари, 24 – при медицински сестри, 5 – при санитари, 2 – при фелдшери и 13 – при друг медицински персонал.
11 196 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Нови 102 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Премиерът Бойко Борисов: НЯМА ДА ДОПУСНЕМ ПОЛИТИЧЕСКИ СПЕКУЛАЦИИ ИЛИ ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ ДА ПРЕЧАТ НА ВАКСИНАЦИОННАТА КАМПАНИЯ У НАС
„България спазва европейските правила и няма да допуснем политически спекулации или геостратегически интереси да пречат на ваксинационната кампания у нас“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Кюстендил. Премиерът посочи, че на територията на ЕС могат да се поставят ваксини, одобрени само от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствената пресслужба.
„Това е много регулиран пазар – на лекарствата и компромиси в Европа не се допускат“, категоричен бе министър-председателят. Борисов добави, че ако руската ваксина, за която са подадени документите в ЕМА, бъде одобрена, България ще осигури количества и от нея. За китайската ваксина все още не са подени документи в ЕМА.
Заедно с премиера Борисов в Кюстендил бе и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който докладва за актуалната ситуация, свързана с коронавируса в региона. „Леко повишен е натискът към болницата в Кюстендил, снощи са приети 9 души, остават 20 свободни легла. Разбрахме се с РЗИ Кюстендил и с екипа на болницата как да направим новата организация с цел още по-добро осигуряване на навременни медицински грижи“, информира здравният министър. Той добави, че ситуацията в Гоце Делчев е сериозна и затова ще се извърши реорганизация със съседните болници. Здравният министър добави, че над 12 000 ваксини са поставени във вчерашния ден.

МИНИСТЪР АНГЕЛОВ СЕ НАДЯВА ДО ЧЕТВЪРТЪК МАСОВАТА ИМУНИЗАЦИЯ ДА БЪДЕ ВЪЗОБНОВЕНА
Има вероятност масовата ваксинация, която беше спряна временно, да бъде възобновена идната седмица, заяви в Гоце Делчев министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Според него имунизацията с препарата на “АстраЗенека” може да бъде подновена идният четвъртък, съобщи БНР.
„Към момента у нас няма доказан случай на заразен с африканските щамове на коронавирус ,но сме длъжни да вземем превантивни мерки с оглед неговата опасност и резистентност към ваксините“, поясни Ангелов.
Наложеното от тази нощ изискване за задължителна десетдневна карантина на пристигащите от Африка в България здравният министър аргументира с опасността от Южноафриканския и нигерийския щам и че те може да покажат резистентност спрямо ваксините.
Министър Ангелов успокои всички ваксинирани с “АстраЗенека” и наблегна на това, че тя е най-близка до противогрипната и десетки милиони са направените имунизации. Той се надява следващата седмица ваксинационният процес да бъде възстановен, но след резултатите по случая с починалата жена в Пловдив:
“Докато не излязат пробите, ние ще задържим този процес, колкото и да е трудно, колкото и да няма достатъчно количества ваксини, за да продължим напред. Ако до сряда излязат всички резултати, може в четвъртък да възстановим ваксинационния процес.
Ангелов направи и важно уточнение за електронния регистър: “Всички записани в системата ще бъдат записани служебно и информирани своевременно.“
„Ограничителните мерки на локално ниво засега работят и министерството ще се намеси, когато това е необходимо“, каза още здравният министър. Той отбеляза, че отново има ръст на заразените медици, които не са се ваксинирали.

ВЪВЕЖДАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КАРАНТИНА ЗА ВСИЧКИ, КОИТО ИДВАТ ОТ АФРИКА
От 00:00 часа на 13 март всички лица, на които е разрешено влизането в страната и които пристигат от държави и територии в Африка, се поставят под задължителна карантина за срок от 10 дни. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена на 12.03.2021 г., съобщи Zdrave.net.
За тези лица не се допуска изключението за отмяна на карантината при предоставяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в България PCR тест.
Карантината се отменя при изтичане на 10-дневния срок и предоставяне на отрицателен резултат от проведено на 10-ия ден от карантината изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. Резултатът се представя на директора на регионалната здравна инспекция, който е издал предписанието.