НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.02.2022)

ОЧАКВА СЕ ДО КРАЯ НА МАРТ БЪЛГАРИЯ ДА РАЗПОЛАГА С ЛИНЕЙКА ЗА ТЕЖКИ ТЕРЕНИ
Очаква се до края на март България да разполага с линейка, която да може да стига до труднодостъпни места. Доброволци организираха дарителската кампания за събиране на необходимите средства, съобщи БНР.
Идеята за оборудването на медицинския автомобил за тежки терени е на доброволците от „Аварийно спасяване Пловдив“ и клуб „Офроуд Пловдив“. Целта е да се реагира бързо и адекватно на инциденти при труднодостъпни места в планините.
Георги Влайков, председател на сдружение „Аварийно спасяване Пловдив“:
„През последните години хората много започнаха да ходят по планини – има различни велосъстезания, офроуд състезания. Ако там се случи един инцидент, няма друг начин да се достигане до пострадалия, освен да ходиш пеша. Ако има една високопроходима машина с много добър, обучен шофьор и медицински екип вътре, те могат да бъдат изключително полезни… Идеята ни е първо да подготвим една високопроходима линейка, а след това ако имаме възможност, да оборудваме още“, обясни Влайков.
За да осъществят идеята си доброволците организират дарителска кампания. Със събраните средства вече е закупен подходящ автомобил и необходимото медицинско оборудване за него.
За първата спасителна офроуд линейка са необходими още между 7 и 8 хиляди лева.
„Може би едно от предимствата на тази машина пред един евентуален хеликоптер е, че тази машина може да въври във всякакво време. Докато при лошо време един хеликоптер ще каже: Ние не можем да летим, защото метеорологичните условия не позволяват“, коментира Георги Влайков.

290 ДУШИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СА ПРИЕТИ ЗА БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ НА 12 ФЕВРУАРИ, ОТ ТЯХ 86,90% НЕ СА ВАКСИНИРАНИ
3 625 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 2 026 от които са установени с PCR, а 1 599 – с бързи антигенни тестове. 76,41% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
18 796 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие – 5 387 от тях са PCR, а 13 409 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 55; Бургас – 476; Варна – 509; Велико Търново – 59; Видин – 24; Враца – 77; Габрово – 30; Добрич – 66; Кърджали – 14; Кюстендил – 48; Ловеч – 41; Монтана – 28; Пазарджик – 57; Перник – 37; Плевен – 100; Пловдив – 325; Разград – 30; Русе – 56; Силистра – 49; Сливен – 100; Смолян – 25; София област – 115; София град – 884; Стара Загора – 185; Търговище – 69; Хасково – 49; Шумен – 46; Ямбол – 71.
Към момента потвърдените случаи на новия коронавирус у нас са общо 1 035 285. Активните случаи са 259 904. Излекуваните лица са 741 022, от тях 4 310 са регистрирани през последните 24 часа.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 6 224. От тях 627 се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 290, от които 86,90% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента е 4 244 454, през последното денонощие са приложени 2 001 от тях.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 22 342-ма. Нови 45 случая са регистрирани през изминалото денонощие: 8 от тях са установени при лекари, 17 – при медицински сестри, 11 – при санитари, 1 – при фелдшер и 8 – при друг медицински персонал.
34 359 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция. 45 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа. 93,33% от починалите лица не са били ваксинирани.

Проф. д-р Радостина Александрова: НЯМА КАК ЕДНО ОБЩЕСТВО ДА ВЪРВИ НАПРЕД, БЕЗ ДА СЕ ИНВЕСТИРА В НАУКА
“Вариантът Омикрон у нас не е самичък отдавна, говорим за три негови подварианта. Повече от 90% от случаите са с BA.1…Ще установим контрол върху това заболяване, то няма да бъде драмата, която беше в началото. И този вирус се включва в портфолиото на инфекциозните агенти, с които към момента съществуваме. Четирите коронавируса, които предизвикват настинки при човека, те също не са толкова безобидни, когато се срещнат с хора с имунни дефицити и съпътстващи заболявания”. Това поясни пред БНР вирусологът от БАН проф. д-р Радостина Александрова. Тя припомни казаното от Европейския център за контрол на заболяванията, че вървим към по-стабилна ситуация, но вирусът е все още тук и пандемията е все още жива.
“Има данни за по-леко протичане на клиничната картина при Омикрон, но този вариант може да предизвика сериозно заболяване. Протича по-леко, защото засяга по-ефективно горните дихателни пътища. Важна е имунната ни система. Не сме онези беззащитни хора, които за първи път се срещнаха със Sars-CoV-2, все пак са поставени над 10 млрд. доза ваксини, немалко хора са боледували, срещали са се с вируса. Няма съмнение, че всеки един от нас ще се срещне с вируса. Важното е да сме подготвени… В Дания и в Швеция, които са с висок процент ваксинирани, броят на случаите се увеличи, но това не доведе до драматично покачване на броя на хората в болница и на смъртните случаи. В САЩ, където ваксинираните са по-нисък процент, бяха отбелязани рекорден брой случаи”, изтъкна проф. Александрова.
Вирусологът подчерта, че трябва да се прави разлика между това да се инфектираме и това да боледуваме тежко. Според нея няма как да се знае дали ще се налага поставяне на нови – след третата доза, ваксини. И припомни, че при грипния вирус се налага ежегодно актуализиране на ваксината.
“Знаем, че коронавирусите не създават дълготраен и мощен имунитет. Вървим към усъвършенстване на ваксините, това също ще има значение”, коментира специалистката по вирусология.
В предаването “Неделя 150” проф. Александрова коментира и темата за напрежението в БАН заради ниското заплащане. По думите ѝ е важно да се обсъди мястото и необходимостта от наука, защото “всяко едно от нещата, които виждаме около себе си, е плод на сериозни научни усилия и на успех на науката”.
“Това, което трябва да бъде популяризирано, е необходимостта от науката. Няма как едно общество да върви напред, без да се инвестира в наука. Учените са тези, които могат да хвърлят моста към бъдещето. Фундаменталните научни изследвания са тези, които имат нужда от подкрепа от държавата, имат нужда от средства. Без наука сме беззащитни”, подчерта проф. Александрова.

ПРОТЕСТ В ДУПНИЦА СРЕЩУ ЛИПСАТА НА АДЕКВАТНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Малка група хора се събра пред сградата на общината в Дупница днес на обяд, за да протестира срещу липсата на адекватна медицинска помощ и лошо болнично обслужване, съобщи БНР.
До протеста се стигна, след като 78-годишен пациент с инсулт почина миналата събота. Двете болници в града отказали да го приемат с мотива, че няма места.
Протестът бе под мотото „Искаме промяна! Здравна система няма!“. Организатор е дупничанката Магдалена Галчева, близка на починалия мъж. Тя срещнала пълно разбиране и подкрепа по социалните мрежи, но на самия протест дойдоха малко хора – времето в Дупница е студено и духа силен вятър.
„Две болници имаме и умират хора заради безхаберието на цялата здравна система, на лекари. Само едно си знаят – те са на първа линия, те искат отношение, искат, а нищо не дават…“, каза участничка в протеста.
Към групата се присъедини 77-годишен мъж, който е категоричен: „Нещата не са както трябва. Бях навън, 10 години, по Италия…, там нещата са по-другояче“.