НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.02.2021)

196 204 СА ИЗЛЕКУВАНИТЕ ЛИЦА ОТ COVID-19 У НАС ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА
966 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. С PCR тестове са установени 624 от тях, а с бързи антигенни – 342. Направените тестове през изминалите 24 часа са общо 11 164. От тях 6304 са PCR, а 4860 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 31; Бургас – 85; Варна – 44; Велико Търново – 20; Видин – 3; Враца – 42; Габрово – 9; Добрич – 10; Кърджали – 12; Кюстендил – 40; Ловеч – 13; Монтана – 10; Пазарджик – 45; Перник – 33; Плевен – 53; Пловдив – 76; Разград – 3; Русе – 9; Силистра – 6; Сливен – 27; Смолян – 12; София област – 20; София град – 233; Стара Загора – 29; Търговище – 5; Хасково – 53; Шумен – 27; Ямбол – 16.
Случаите на коронавирусна инфекция, потвърдени у нас към момента, са общо 229 010. От тях 23 212 са активни. 196 204 са излекуваните лица. 522 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 3317 пациенти. 304 от тях се намират в интензивни структури.
74 694 са общо поставените до момента дози от ваксините срещу новия коронавирус у нас. От тях 3571 са поставени през последните 24.
Националната информационна система показва, че у нас коронавирусна инфекция е потвърдена при общо 9818 лица-медицински служители. 26 нови случая са регистрирани през последното денонощие, от които 6 са установени при лекари, 11 – при медицински сестри, 5 – при санитари и 4 – при друг медицински персонал.
9594 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Нови 33 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

ПАЗАРДЖИК ПРЕМИНАВА КЪМ ТРЕТАТА ФАЗА НА ВАКСИНИРАНЕТО
Област Пазарджик е сред първите 10 в страната по брой поставени дози и ще стартира третата фаза на ваксинирането срещу коронавируса. До 15 февруари личните лекари трябва да са готови със списъците със желаещи да се ваксинират, обясни директорът на РЗИ д-р Фани Петрова: „Изпратени са писма към общопрактикуващите лекари и е поставен срок на всички джипита до 15 февруари да представят в Регионалната здравна инспекция броя с желаещи да се ваксинират, в това число и лица, които са на и над 65 години, както и лица от техните пациентски листи с хронични заболявания. Ежеседмично се доставят ваксини в Пазарджишка област, които се поставят своевременно, като разбира се заделяме за втора игла същото количество“.

В ПЛЕВЕН ОЧАКВАТ НОВИ ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
В Плевен очакват нови дози ваксини от „Пфайзер/Бионтех“ и „АстраЗенека“. В средата на идващата седмица в 18 кабинета започва третата фаза на имунизацията.
Почти 3000 са поставените до момента ваксини в областта. Създадена е добра организация в 18 кабинета, каза доктор Илиян Минчев, директор на РЗИ: „Влязохме и във втора фаза. Още не сме приключили и първа, като първа е отворена. Който не е успял по някаква причина да се ваксинира, сега може да го направи. По втора фаза за областта има 1543 лица, които са изявили желание, като списъкът се увеличава постоянно. Засега това прави 25 процента, от тях вече половината са имунизирани. С непедагогическия персонал още не сме започнали, защото приоритет са първо учителите. Може да се каже, че над 50 процента са имунизирани персонал в социалните институции, има потребители на социални услуги, а за трета фаза специално са хора от важни сфери за поддържането на живота. Тук са включени и изборните комисии. Чакаме в понеделник две доставки – „Пфайзер“ и „Бионтех“ за нашия фризер и „АстраЗенека“.

СЛОВЕНИЯ ВЪВЕЖДА ОТ ДНЕС ИЗИСКВАНЕ ЗА НЕГАТИВЕН РЕЗУЛТАТ ОТ ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС ПРИ ВЛИЗАНЕ В СТРАНАТА
Словения въвежда изискването за представяне на негативен резултат от тест за коронавирус при влизане в страната от държавите, който се намират в „червения списък“, включително и от България. Това съобщиха от Националния информационен портал за мерките за ограничаване разпространението на COVID-19.
Мярката влиза в сила от днес, 13 февруари. Необходимо е пътниците да предоставят негативен PCR тест не по-стар от 48 часа преди влизане в страната, или бърз антигенен тест не по-стар от 24 часа.
От днес влизане в Словения без карантина ще бъде възможно и за всички, които представят доказателство, че са се ваксинирани (с поставени две дози) или са преболедували болестта, преди не повече от 6 месеца, което може да бъде доказано и с положителен тест за COVID-19, издаден преди не по-малко от 21 дни, но не повече от 6 месеца.
Граждани на страни от „червения списък“, които не представят негативен тест, доказателство за ваксинация или документ от лекар, че са преболедували коронавируса, подлежат на 10-дневна карантина.
Не се изисква PCR или антигенен тест за преминаването транзит през Словения.

КАНАДА ВЪВЕЖДА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС И КАРАНТИНА В ХОТЕЛ ПРИ ВЛИЗАНЕ В СТРАНАТА
Освен да представят задължителен отрицателен PCR или LAMP тест за коронавирус преди полета, от 22 февруари всички пътници, пристигащи със самолет в Канада, подлежат и на задължителни молекулярни тестове, които ще се извършват преди напускането на летището, на което са кацнали.
Гражданите ще трябва да изчакват излизането на резултата от теста 3 дни за тяхна сметка в хотел, посочен от канадските власти, преди да изкарат остатъка от задължителната 14-дневна карантина в избрано от тях място. В края на самоизолацията гражданите ще подлежат на още един молекулярен тест.
Преди влизане в Канада всички пътници следва да представят на компетентните власти данни за контакт с тях и информация за провеждането на карантината, като за целта се използва интернет приложението ArriveCanApp.
За хотела ще бъде необходима предварителна резервация, като тя ще може да бъде направена от 18 февруари за специално определените за целта хотели. Те ще бъдат разположени около четирите международни летища, които в момента могат да приемат международни полети в Торонто, Монреал, Ванкувър и Калгари. Цените на хотелите ще бъдат различни, като ще включват престой, хотелски такси, храна и пътни разходи.