НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.01.2022)

БЪЛГАРИЯ СЕ РАЗДЕЛЯ НА COVID КЛЪСТЕРИ, МЕРКИ ЩЕ СЕ ПРИЛАГАТ СПОРЕД ЗАЕТОСТТА НА ИНТЕНЗИВНИТЕ ЛЕГЛА И ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА НА МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ
Два са факторите, които ще бъдат в основата на новия противоепидемичен план – броят на заетите интензивни легла в страната и заболеваемостта на медицинския персонал. Това обясни министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова при представянето на Националният оперативен план за справяне с COVID-19 в Министерски съвет днес. Това съобщи Zdrave.net.
Преди това министър-председателят Кирил Петков заяви, че са избрали да представят плана максимално скоро, тъй като се очаква следващата вълна на епидемията да дойде до дни.
„Анализът на данните показа, че най-важният критерий за развитие на епидемията е заетостта на интензивните легла. Целият модел на бъдещо управление на кризата ще се основава на този фактор. Този подход прави процеса лесно управляем и предвидим и за хората и бизнесите. По отношение на интензивните легла подхождаме прагматично. Групирали сме областите на България на 6 клъстера като областите, в които има по-малък брой интензивни легла могат да се преливат там, където има повече“, каза премиерът. Той уточни, че картата със заетостта на леглата ще бъде представяна на населението всеки ден заедно с прогноза какво се очаква за следващите 5 дни.
„По отношение на мерките, те са разделени на 4 етапа. Етап 1 – до 50% заетост, етап 2 – 60%, етап 3 – 70%, (когато ще бъдат налагани първите по-меки мерки) и етап 4 – 80% заетост на интензивните легла, когато вече правим симетрично затваряне на бизнесите, които обслужват хора с изключение на хранителните магазини и аптеките“, каза още премиерът Петков.
Министър Сербезова допълни, че планът трябва да има характер на задължителност. „Когато МЗ предприема противоепидемични мерки, трябва да бъде проследен и техния ефект върху другите сфери от живота. Трябва да има възможност секторите на се подготвят за предстоящите мерки. Отчели сме характеристиките на новия вариант Омикрон. Очаква се да има голямо натоварване на болниците по области, но все още не знаем доколко“, каза тя и подчертая, че преразпределението на областно ниво на интензивните легла се извършва от РЗИ.
„В момента 584 са заетите интензивни легла в страната, а свободните – 332. С цел да се освободят повече интензивни легла, се налага понякога да бъдат спрени и плановите дейности в лечебните заведения. Максималния брой интензивни легла при съществуващите досега възможности на системата – 1268, детски – 62“, уточни министър Сербезова.
„Целта ни е да мотивираме народа за ваксинацията. 90% от хората, които стигат до интензивни грижи, се неваксинирани“, каза още министър Сербезова. Тя съобщи още, че използването на „зелен сертификат“ ще бъде преустановено, когато страната влезе в четвърти етап и местата, в които се използва, бъдат затворени.

553-МА ДУШИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СА ПРИЕТИ В БОЛНИЦА НА 12 ЯНУАРИ, 81,37% ОТ ТЯХ НЕ СА ВАКСИНИРАНИ
5 703 са новодиагностицираните с с коронавирусна инфекция лица в България през изминалите 24 часа – 3 057 от тях са установени с PCR, а 2 646 – с бързи антигенни тестове. 72,66 % от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Направените през изминалото денонощие тестове са общо 29 813, от тях 9 462 са PCR, а 20 351 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 537; Бургас – 408; Варна – 465; Велико Търново – 93; Видин – 82; Враца – 69; Габрово – 100; Добрич – 55; Кърджали – 12; Кюстендил – 80; Ловеч – 70; Монтана – 81; Пазарджик – 126; Перник – 132; Плевен – 112; Пловдив – 484; Разград – 26; Русе – 148; Силистра – 46; Сливен – 122; Смолян – 72; София област – 243; София град – 1 666; Стара Загора – 249; Търговище – 25; Хасково – 86; Шумен – 44; Ямбол – 70.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 799 943, 139 593 от които са активни. 628 512 са излекуваните лица, 6 257 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
Общият брой на пациентите с потвърден COVID-19, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ у нас, е 5 257 -от тях 579 са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 553, от които 81,37 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
3 941 901 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция. 30 398 от тях са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 18 622 лица-медицински служители. 82 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа – 15 от тях са установени при лекари, 33 – при медицински сестри, 12 – при санитари, 1 – при фелдшер и 21 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 31 838. Нови 77 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 92,21 % от починалите лица не са били ваксинирани.

ПРЕДСТОЯТ ДОСТАВКИ НА МЕДИКАМЕНТИ СРЕЩУ БЕЛОДРОБНИ И ДИХАТЕЛНИ ИНФЕКЦИИ
„Предстоят доставки на медикаменти срещу белодробни и дихателни инфекции“, увери здравният министър Асена Сербезова. „За тези лекарства имаше сигнали за недостиг, като две от тях са включени в забранителния списък и те към момента не се изнасят от България“, допълни тя. За това съобщи БТА.
Утре ще бъде актуализиран списъкът за наличностите на медикаменти, но проверките показаха, че в складовете на търговците на едро има от лекарството, което се използва за инхалации срещу белодробни инфекции, каза още министър Сербезова. Планирани са доставки на 18 000 опаковки от него през януари, 14 000 – през февруари и 14 000 – през март.
За другия продукт, който също се използва за инхалация, министър Сербезова припомни, че от 1 ноември 2021 г. са преустановени продажбите. Очаква се доставка през февруари. За третия медикамент, който е под формата на сироп или на таблетки, както и на разтвор за инжекции, не са постъпвали сигнали за липсата му. До днес той също е включен в забранителния списък, добави министър Сербезова.

Д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО в България: ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА, Е ИСТИНСКА ТРАГЕДИЯ
„Експертите от СЗО препоръчват да се работи по ново поколение ваксини в три направления – моновалентна срещу Омикрон, поливалентна, съставена от няколко елемента, и дългосрочно да се работи върху т.нар. панкоронавирусна ваксина, която ще обхваща различни щамове от различни групи коронавируси“. Това каза пред БНТ д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО в България, информира Zdrave.net.
„Засега трябва да се използват ваксините, които са налице. Бустерните дози са достатъчно ефективни, макар и в по-малка степен срещу Омикрон, но при всички случаи спасяват човешки животи. Това, което се случва в България в момента, е истинска трагедия. Във втората година на пандемията, през 2021 г., са загубени повече от 23 000 човешки живота. Това е тройно повече от първата година на пандемията. Не трябваше да позволите това да се случи, защото вече имаше ваксини с добро качество и ефективност, които бяха доставени в България. Те са одобрени по най-строгите стандарти, затова призовавам всички българи да се ваксинират, да използват тази възможност“, добави още той.
В отговор на въпроса защо има толкова висока заболеваемост в държавите с високо ваксинационно покритие, д-р Сила отговори, че статистиката е много ясна – страните, които са с добър ваксинационен режим, се представят много по-добре. „Целта на ваксините е да се спасят човешки животи. СЗО може да предостави достатъчно данни за това. България е на второ място по смъртни случаи, за съжаление толкова много животи са загубени поради липсата на доверие и комуникация, затова трябва да се насочат усилията към спасяването на живота“, каза той. Д-р Сила допълни още, че никой не е казвал, че ваксините предпазват 100% от заразяване. „В началото тяхната ефективност беше 90-95% за преодоляване на сериозните усложнения и предпазване от хоспитализация. Естествено, че бихме искали да се направи ваксина, която да спре разпространението, но и производителите са категорични, че трябва да се прилагат и други мерки – носете маски, избягвайте места, където се събират много хора“, каза той.
Ръководителят на офиса на СЗО в България подчерта, че бустерната доза предоставя повече от 80% намаляване на риска от хоспитализация при заразяване, а в превенцията на симптоматичната инфекция – 70%. По думите му заключението е, че е по-добре хората да са ваксинирани. По думите му е очевидно, че ще се появяват нови щамове и е невъзможно вирусът да се самоограничи в скоро време.
На въпрос дали ще се стигне до въвеждане на задължителна ваксинация д-р Сила обясни, че е в непрекъснат контакт със здравния министър проф. Сербезова и се обсъждат всякакви подходи. „Работи се по стратегия за убеждаване на българите за ваксинация, което бих предпочел да е доброволен акт“, каза той.
„Установихме, че около 12% от българското население е категорично против ваксините. Останалите са по-скоро колебаещи се, така че ние трябва да им предоставим необходимата информация. Ако се говори с широката общественост, нещата ще се подобрят“, добави д-р Сила.

Министър Асена Сербезова в личния си фейсбук профил: ИЗИСКВАНЕТО ЗА „ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ“ НЕ Е ДИСКРИМИНАЦИЯ
„Има много примери за дискриминация в нашето общество, но изискването за “зелен” сертификат не е едно от тях“. Това написа министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в профила си във фейсбук по повод вчерашния протест срещу „зеления сертификат“ и срещата си с представители на протестиращите, информира Zdrave.net.
„Дискриминацията към или спрямо даден индивид или група е третирането или възприемането му на принадлежност към определена социална група, категория, раса, етнос, религиозна принадлежност, сексуална ориентация, биологичен вид или нещо друго вместо спрямо неговите лични качества. Също така, за да е налице дикриминация, за съответното третиране следва да липсва обективно обосноваване. Разделянето на хората в групи по даден рационален признак не е дискриминация. Никой напр. не говори, че пушачите са дискриминирани, въпреки, че в ресторантите е забранено да се пуши, освен в откритите части, защото опазването на здравето на непушачите е по-висша ценност“, пояснява министърът. Проф. Сербезова подчертава, че без валиден “зелен сертификат” не можем да посещаваме ресторанти, но пред нас има точно три възможности, за да ги посещаваме по време на пандемия, опазвайки собственото здраве и това на другите и само една от тях е ваксинация.
„Това, че може да направим един от три избора, в никакъв случай не ни поставя в условията на дискриминация. Няма условие за ползване на обществен транспорт или основни видове услуги само при наличие на “зелен” сертификат. Изискването за такъв сертификат е към всички групи от населението, за да си осигурят достъп до част от местата с обществено предназначение и има за цел да предотврати разпространението на инфекцията, а не е само към определена група хора, за да е налице дикриминация. Такъв сертификат е необходим и за придвижване в рамките на ЕС, тъй като коронавирусната инфекция минава границите и е траснграничен проблем за общественото здраве“, подчертава министър Сербезова. Тя допълва, че правната рамка на това изискване е Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021 година относно рамка за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за ваксинация срещу, направено изследване за и преболедуване на COVID-19 (Цифров COVID сертификат на ЕС) с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19.
„При това дори и да нямат наличие на такъв сертификат, гражданите на ЕС се допускат, но им се налага карантина. Т.е. отново има опция. Много държави в усилията си да ограничат разпространението на коронавирусната инфекция въведоха национални сертификати. За да могат обаче тези сертификати да се използват ефективно в трансграничен контекст, когато гражданите на Съюза упражняват правото си на свободно движение, е необходимо те да бъдат напълно оперативно съвместими, съгласувани, сигурни и проверими. От държавите членки се изисква общ подход по отношение на съдържанието, формата, принципите, техническите стандарти и степента на сигурност на тези сертификати за ваксинация. Нито една държава не може да успешна в борбата си с коронавирусната инфекция, ако е сама в усилията и мерките. Едностранните мерки за ограничаване на разпространението на SARS-CoV-2 могат да причинят съществени смущения, включително в сектора на туризма, тъй като националните органи и услугите за превоз на пътници, като авиокомпании, влакове, автобуси и фериботи, може да се сблъскат с широк набор от различаващи се формати на документи, отнасящи се не само до ваксинацията срещу COVID-19 на притежателите на сертификати, но и до техните резултати от изследвания и преболедуване. Ето защо е наличен този общ подход и в България, като член на ЕС. Това някои хора, определят като “зависимост”, “ангажимент”, но нека го наречем с истинското му име – регламент и отговорност. Регламентите, за разлика от директивите са законодателни документи на ЕС, които имат пряка сила, без да е необходимо да се транспонират в националното законодателство. А отговорността е към здравето на другите, отговорност към държавите, с които сме изправени пред един трансграничен проблем за общественото здраве, както и към тези граждани, които искат да продължат да пътуват и да водят социален живот, при сравнително по-високи нива на безопасност за здравето. Координирано трябва да бъде и последващото премахване на мерките. Въвеждането на общ подход спрямо издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за COVID-19 се основава върху взаимното довериe“, казва проф. Сербезова. По думите ѝ е очевидна липсата на доверие у част от хората, но това не се дължи на ваксините, нито на “зеления сертификат“, а на фактори, започнали да го подкопават много преди да се появи COVID-19.
„Така или иначе това недоверие е факт и ние трябва да го признаем, и да работим в посоката на диалог. Но диалог без обиди, закани за “големи проблеми” и за “помитане” (не знам какво имаха предвид…), газови оръжия, гранати, закани за убийство и размахване на пръст…Диалог, основан на споделяне на притеснения, както и на споделяне на факти и статистика“, завършва проф. Сербезова.

В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПОВЕЧЕТО ПАРТИИ РЕАГИРАХА ОСТРО НА ЕКСЦЕСИИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ВЧЕРАШНИЯ ПРОТЕСТ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА
В Народното събрание повечето партии реагираха остро на ексцесиите по време на вчерашния протест пред парламента срещу „зелените сертификати“, съобщи БНР.
От “Продължаваме промяната” определиха организирането на вчерашния протест и опитите за нахлуване в парламента като безразсъдна хулиганска проява. Депутатът Николай Ангов подчерта: “Организирането на хора да пътуват, особено насърчавайки ги да не използват лични предпазни средства и ваксини в деня с най-много новозаразени от началото на COVID кризата е нищо повече от безразсъдна хулиганска проява. Поставен е на риск животът на протестиращите”.
Служителите на МВР са реагирали адекватно на вчерашните събития пред парламента, подчертаха от “Продължаваме промяната”. Депутатът Николай Ангов призова депутатите от партия “Възраждане” да се ваксинират.
В кулоарите на парламента зам.-председателят на НС и депутат от БСП Кристиан Вигенин заяви: “Очевидно имаше няколко групи сред протестиращите, които се опитаха да провокират нахлуване в парламента. Беше направен опит отвътре, от представители на “Възраждане” да подпомогнат нахлуването на хората в парламента. Това смятам, че не е нормално”.
Станислав Балабанов от ИТН припомни позицията на партията срещу „зеления сертификат“, но осъди ексцесиите: “Ние сме били ясни по отношение на тази тема. За нас тази мярка е неефективна. А иначе по отношение на протеста вчера, всеки един български гражданин има право да протестира по всякакви теми. Винаги протестите трябва да преминават по мирен начин, да не се стига до такива размирици, защото никой няма нужда в момента от нещо такова”.
Зам.-председателят на “Възраждане” Петър Петров обаче, определи вчерашния протест като успешен и отказа да поеме отговорност за опита за нахлуване в парламента:
“Държа да отбележа, че явно на протеста имаше и провокатори, тъй като беше задържан човек с газов пистолет. Той, разбира се, не е от “Възраждане” и няма нищо общо с това. Освен това имаше и втори задържан, който беше предаден на органите на реда от наш стюард. Така че ние, разбира се, призовавахме и от трибуната, да се запазят правата както на полицаите, да могат да си вършат работата, така и на журналистите. И ние в никакъв случай не призовавахме към насилие, към насилствено щурмуване на парламента”.
Иво Мирчев от “Демократична България” призова: “Надявам се за тях това да бъде един урок и от тук нататък да започнем доста по-конструктивно да си вършим работата, вместо да правим подобни, не искам да ги наричам циркове, но нелицеприятни организирани протести”.
От ДПС отказаха коментар – с позиция трябвало да излязат управляващите и участниците в протеста.

ПРЕДВИЖДА СЕ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАЩАНЕТО ЗА ДЕЙНОСТИТЕ ПО НАРЕДБА №3 И НА НЯКОИ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ
„Правителството прие програма за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия, което е косвена мярка, но съм длъжна да я кажа. С постановление от ноември 2021 г. МС одобри допълнителни разходи в размер на 10 млн. лв. по бюджета на МЗ за субсидии на лечебните заведения за болнична помощ по време на обявената епидемична обстановка във връзка с повишените разходи за кислородолечение. В края на 2021 г. сключихме договори със 196 лечебни заведения за предоставяне на допълнителни средства за поддържане на готовност за оказване на медицинска помощ, която изисква кислородолечение.“ Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на днешния блиц контрол в парламентарната здравна комисия в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ проф. Асен Балтов относно позицията на МЗ за възможността за подкрепа на университетските, областните и общинските болници с оглед на постоянно растящите цени на ток и газ. За това информира Zdrave.net.
Проф. Сербезова подчерта, че въпросът е изключително належащ и важен, защото на прага на пандемията се разчита да бъде увеличен капацитетът на болничните лечебни заведения. „Свидетели сме на постоянен недостиг на медицински кадри – проблем, който се разкри особено сериозно през последните две години, и не на последно място е проблемът с мотивацията на медицинския персонал. В този контекст се добавя и ен-кратното увеличение на цените на електрическата енергия“, каза тя.
„МЗ субсидира и медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Подготвили сме проект за изменение и допълнение на Наредба №3, в който предвиждаме увеличение на стойностите на част от тези дейности. Това са оказване на спешна медицинска помощ за пациенти в спешни състояния, преминали през спешни отделения, нехоспитализирани в същата болница; оказване на консултативна помощ на спешни пациенти; за дежурни екипи в центровете за Спешна помощ; за извършените дейности по медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК“, допълни още проф. Сербезова.
„Много е добре, че ще бъде актуализирана наредбата, но проблемът е, че болниците не произвеждат. Болницата няма как нито да вдигне цените на клиничните пътеки, нито на приема на пациенти. Дори 75% компенсации за бизнеса не са достатъчни за болниците. Тяхната компенсация трябва да е 100%“, репликира проф. Балтов.
„Наясно сме със сериозността на въпроса. В програмата на правителството е отбелязано и преостойностяване на някои клинични пътеки, което обаче има своите механизми да се случи“, отговори здравният министър.

НЗОК: БОЛНИЦИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ ЗАПЛАЩАНЕ ЗА ИЗРАБОТЕНОТО ОТ ТЯХ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 2021
„Всички дейности, извършени през м. декември 2021 г. и отчетени от лечебните заведения за болнична медицинска помощ, ще бъдат заплатени в пълен размер“, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса, информира Zdrave.net.
От НЗОК припомнят още, че предстои стойностите за дейност през януари и февруари 2022 г. да бъдат определени на заседание на НС на НЗОК.

НОВ НАЦИОНАЛЕН ОПЕРАТИВЕН ПЛАН ЗА СПРАВЯНЕ С COVID-19 СА ОБСЪДИЛИ МИНИСТРИТЕ НА ОНЛАЙН ЗАСЕДАНИЕ
Нов Национален оперативен план за справяне с COVID-19 са обсъдили министрите вчера на онлайн заседание на правителството, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на Министерския съвет. Основен критерий в плана ще бъде процентът заети интензивни легла в болничните заведения и от него ще зависи какви ограничителни мерки ще бъдат въвеждани.
Планът предвижда 4 етапа с конкретни мерки на всеки един от тях, оповестени предварително на вниманието на гражданите и бизнеса. По-сериозни ограничения ще се налагат, когато броят на леглата в интензивните отделения в страната стане критично ограничен.
Мерките ще се взимат на регионално, а не на национално ниво, според степента на разпространение на вируса и стандартните практики за пренасочване на COVID пациенти. Математическият модел, по който ще работи планът, ще дава възможност за петдневно предизвестие преди да бъдат налагани ограничителни мерки, като всеки гражданин ще може ежедневно да проследява процента на свободни легла в интензивните отделения.
„Целта на новия план е държавата да има максимално бърз и адекватен отговор на предизвикателствата, наложени от пандемията“, посочват от МС. Премиерът се е ангажирал да бъдат положени всички усилия и наличен ресурс, за да не се стига до затваряне на икономиката и до ново въвеждане на дистанционно обучение.

ОБСЪЖДА СЕ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ САЙТ ЗА СЪОБЩАВАНЕ НА НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ ОТ ВАКСИНИТЕ
Обсъжда се създаването на български сайт за съобщаване на нежелани реакции от ваксините. Това заяви пред БНР доц. Антон Тонев, председател на Парламентарната комисия по здравеопазване. По думите му категоричен минус е това, че не се говори на глас за страничните ефекти и хората има правото да се съмняват. „Смятаме да направим кампания, да говорим с хора, които заявяват, че имат нежелани лекарствени ефекти“, обясни доц. Тонев. „Обществото трябва да е информирано по темата за COVID и да е наясно какво предстои за повече време напред“, коментира той.
Доц. Тонев определи обявяването на новия здравен план за справяне с коронавируса през следващите дни като навременно. „В този план има някои промени от провежданата политика до момента. Вземането на решения досега в България строго следваше европейската политика и решенията на Европейската комисия, ние в голяма степен просто ги повтаряхме и обяснявахме какво се прави в Европа. Като лекар мога да заявя, че резултатите, които се постигат при контрол върху COVID кризата, не зависят само от сухата статистика“, каза доц. Тонев.
Той направи сравнение за начините на интерпретиране на кризата, като съпостави системите на отчитане в Западна Европа и у нас. „В Западна Европа могат да стъпят върху по-малък брой критерии поради сравнително еднаквите здравни системи със сходна пропускливост в различните държави. За здравни системи като тази в България се налага да добавим допълнителни фактори. Нашето правителство успя да види, да анализира тази нужда, и затова имаме нови фактори“, каза председателят на здравната комисия. Той се спря и на актуалната тема за разпространението на варианта Омикрон в контекста на цялостната пандемична картина. „Омикрон заразява с еднаква скорост и пациенти с антитела, и такива, които нямат антитела. В тази посока ние не успяваме да постигнем предпазване от заразяване. Налага ни се да се съобразяваме с една жива сила, въпреки че вирусите са на границата между живото и неживото, и тази жива сила се бори с нас и се бори за надмощие“, каза лекарят. „На нас ни се иска много да поставим цялата криза и всички възникващи въпроси в едно просто уравнение, които има прости решения, но реалността е друга“, коментира той.
Доц. Тонев обясни, че към момента няма решение за отпадане на сертификатите за антитела. Той се спря и на темата за ваксините, като припомни, че те са предпазили голям процент от хората от тежко боледуване.
Доц. Тонев бе категоричен, че има нужда от преразглеждане на модела на COVID зоните. „Теоретично той е много добре създаден, с ясни цели, с ясни задачи, но там има кадрова недостатъчност, ресурсна недостатъчност“, подчерта специалистът.

СПИРАТ ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ В ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД
Със заповед на директора на РЗИ – Благоевград, от днес, 13 януари, до 26 януари, се спира плановия прием и плановите операции във всички болници на територията на областта, информира БНР. Изключение правят дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностика и лечение на онкоболни, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, както и дейностите по рехабилитация и психиатрична помощ.
Забраняват се до 26 януари посещенията на външни лица и свижданията в болничните заведения в областта, с изключение на пациентите в терминален стадий.
Забраната не се отнася до контролните органи при осъществяване на тяхната дейност.

Проф. Николай Витанов: ДО ЕДНА СЕДМИЦА ОМИКРОН ЩЕ ДОМИНИРА В БЪЛГАРИЯ
„Апокалипсисът се отлага и то се вижда. Бройката на случаите не расте стръмно нагоре.“ Това каза в интервю за БНР математикът от БАН проф. Николай Витанов.
По думите му базовото репродуктивно число за разпространение на коронавируса днес е 1.15, а това е добра новина, защото е под 1.3 и така е от началото на седмицата.
„Стигнахме един нов рекорд, колкото да запишем, и се върнахме на 5 700.
Омикрон се бори за доминация“, поясни Витанов. Според него има още седмица, преди новият вариант да стане доминантен.
„В момента имаме съвместно разпространение на Омикрон и Делта в България и то се вижда от данните за смъртността. Ако беше доминантен Омикрон при този брой случаи, смъртността трябваше да е по-ниска с 10-15 случая. Което показва, че Делта вариантът още действа.“
„Каквото ще става като максимални стойности на тая вълна, ще е в края на януари – началото на февруари. Първата половина на февруари вече може да очакваме спад на вълната“, смята проф. Николай Витанов.
Запитан за намеренията на управляващите да въведат нови критерии за управление на кризата проф. Витанов коментира: „Вземаме стария план, който казва над 500 на 100 000 (заразени спрямо брой население – бел. ред.) и локдаун. Ами, хубаво, ние сега сме 800 на 100 хиляди – да затваряме държавата при положение, че болниците не са пълни? Няма смисъл. Затова е по-добре да сложим критерий, който има някаква тежест, а това е точно този с интензивните легла, защото там сме за гушата – не можем да разкрием повече от даден брой.“
„С Омикрон трябва да се смени критерият, защото има голям брой заразени, които обаче не пълнят болниците толкова бързо, колкото Делта вариантът“, отбеляза математикът.